VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Președintele Parlamentului: Trebuie să luptăm cu propaganda și să-i tăiem toate tentaculele care spală creierul cetățeanului nostru

Președintele Parlamentului, Igor Grosu a fost invitatul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei. Vă prezentăm partea a doua e misiunii în cadrul căreia s-a discutat despre protestele organizate de partidul „Șor”, parcursul european și securitatea R. Moldova, precum și necesitatea implementării reformelor în diverse domenii.

Igor Grosu: Noi ne uităm atent la toate sondajele – sunt sondaje și sondaje, sunt sondaje de-ale casei, cum s-ar spune, pe care le-a făcut la comandă și pentru Plahotniuc, și pentru Dodon, și acum le face și pentru Șor. Noi ne uităm doar la cei care sunt credibili. În general, ce pot să vă spun? Da, impactul… Este un top, hai să spunem așa, este un top, acum nu luăm să analizăm că e mare cifra, că e mică cifra, este o scară, este un impact al crizei și al războiului, și al crizei energetice, nimeni nu neagă, prețurile ș.a.m.d. Fiecare formațiune politică, noi, în special, facem analize la rece, foarte calm, nu ne îmbătăm cu apă rece, înțelegem ce trebuie să facem, înțelegem unde trebuie să ne asumăm mai mult, unde trebuie să explicăm, pentru că noi recunoaștem că n-am explicat suficient ultima decizie, că până la urmă oamenii au să înțeleagă, dacă vii și spui foarte sincer și foarte argumentat.

Vocea Basarabiei: Dar adversarii politici ai PAS-ului, partid aflat la guvernare, încearcă prin aceste proteste să le spună oamenilor că e nevoie de alegeri parlamentare anticipate?

Igor Grosu: Eu le-am spus și lor, dar în special le spun cetățenilor – fiecare, dar absolut fiecare în țara asta are dreptul să protesteze. Și la noi, ați văzut, slavă Domnului, protestează cine vrea și unde vrea. Și acesta trebuie să fie un drept al omului, al partidelor să protesteze și să nu fie pentru asta persecutate, dar atunci când noi vedem proteste plătite, însuflețite, susținute din Federația Rusă, de bandiți fugari, acestea nu-s proteste. Acestea-s ceea ce numim noi război hibrid, acțiuni premeditate pentru a destabiliza situația în Republica Moldova. Iată astfel de acțiuni noi n-o să le tolerăm și o să acționăm.

Vocea Basarabiei: E bine să amintim în ce condiții se ajunge la alegeri parlamentare anticipate, ca să cunoască cetățeanul.

Igor Grosu: Atunci când legiuitorii nu adoptă legi pe o perioadă mai îndelungată de trei luni de zile și când nu poate fi învestit guvernul. Deci, eu nu văd premise.

Oameni buni, noi avem de lucru, nu avem de făcut mofturile unor bandiți și unor hoți pe care Kremlinul a decis să-i ajute acum. Nu! Noi avem parcursul nostru european, noi trebuie să gestionăm situația aceasta energetică complicată, să ieșim din iarnă cu cât mai mici pierderi pentru noi, să îndeplinim condiționalitățile și să mergem mai departe spre scopul nostru.

Vocea Basarabiei: Vom vorbi și despre recomandări, condiționalități, dar tot aceste sondaje mai arată că respondenții, cei care au participat la aceste cercetări sociologice spun că lucrurile în Republica Moldova se îndreaptă pe o direcție greșită și ar fi mai mult de 50 la sută din cei intervievați.

Igor Grosu: Înțeleg. Oamenii, da, văd, îi afectează prețurile, îi afectează criza energetică, e ceva firesc, toți trecem prin asta și nu-i Republica Moldova excepție. Să luăm aceeași Românie, să nu credeți că acolo e mai bine, de Ucraina nici nu mai vorbesc, că acolo-i război, aceeași Germanie, vedeți în Marea Britanie ce se face.

Vocea Basarabiei: Dar cum citiți dvs. această noțiune de direcție greșită pe care s-ar îndrepta Republica Moldova?

Igor Grosu: Este o întrebare la care lumea răspunde în contextul în care… Iată: „Cum îți pare – lucrurile la noi merg bine sau prost?” Și omul răspunde așa cum simte el, reieșind din problemele lui economice, financiare, lucru, familie, sănătate ș.a.m.d. Și sunt alte întrebări în sondaj în care operatorul întreabă despre vectorul de dezvoltare: „Sunteți pentru integrarea europeană sau sunteți pentru alt vector?” Și noi vedem că există simpatii în continuare pentru integrarea europeană. Sau, de exemplu: „Care sunt țările cu care dvs. vedeți că Republica Moldova are mai bune relații?” Și a crescut România, a crescut Uniunea Europeană. Deci, întrebările acestea trebuie privite în ansamblu, nu separat așa, fiecare în parte, însă pentru noi sunt un indicator.

Vocea Basarabiei: Apropo, cineva zice că trebuie de făcut tema pe acasă.

Igor Grosu: Categoric! Niciodată n-am negat asta.

Vocea Basarabiei: Tema pe acasă înseamnă multe reforme sau puține și bune. Care e opinia dvs. – reforme mai multe și în același timp sau mai puține și cu impact?

Igor Grosu: Atâtea câte poți duce într-un anumit moment, iată asta este cea mai bună refromă.

Vocea Basarabiei: PAS-ul câte poate astăzi?

Igor Grosu: Noi le ducem pe acestea pe care le vedeți acum. Principala este vorba de reforma justiției, aici trebuie să mergem consecvent și o să mergem consecvent, pentru că e vorba de sistemul nervos al statului. Dacă nu continuăm această reformă a justiției, celelalte o să fie foarte afectate, domeniul economiei…

Vocea Basarabiei: Reforma aceasta se reduce strict la curățenia din acest sector?

Igor Grosu: Nu doar, acolo în paralel, e vorba și de modificarea legislației, e vorba și de curățarea sistemului, e vorba și de decizii în ultima instanță și ca deciziile așteptate, că lumea a așteptat, spunea: „Hai aduceți ceva înapoi de la acei care au furat”. Iată, Gările Auto, iată aeroportul, iată acestea-s, când spuneam, nu numai angajamente de genul am votat legea cutare și ai votat…

Vocea Basarabiei: Bine, dar aeroportul, de exemplu, când va intra în posesia statului?

Igor Grosu: Sunt niște proceduri care trebuie urmate.

Vocea Basarabiei: 180 de zile, am citit ultima informație.

Igor Grosu: Nu știu, eu nu cunosc toate detaliile, dar oricum lucrurile sunt ireversibile, proprietatea asta revine la stat, pentru că acesta-i bunul nostru.

Vocea Basarabiei: Da, este un activ strategic.

Igor Grosu: E infrastructură critică, acestea-s porțile aeriene ale Republicii Moldova. Și iată oamenii au nu numai legi adoptate, dar și ceva pus în practică. A fost sancționat ăla, a fost adus acasă ăla, a fost condamnat, au fost recuperați bani, deci astfel de lucruri așteaptă cetățenii și noi în special pe partea asta trebuie să livrăm.

Vocea Basarabiei: Oamenii așteaptă, într-adevăr, să fie sancționați cei care sunt certați cu legea, dar, în primul rând, să fie înapoiate bunurile.

Igor Grosu: Bunurile, banii, activele, toate care au fost furate.

Vocea Basarabiei: Dar aici am înțeles că nu e chiar atât de simplu, nu e chiar atât de ușor?

Igor Grosu: Nu e simplu. Iată, dna președintă corect acum la un eveniment internațional, în Statele Unite ale Americii la o conferință a spus foarte franc țărilor cu democrații: „Noi să avansăm în lupta noastră cu corupția și voi trebuie să ne ajutați, să nu le permiteți la bandiții noștri să se simtă confortabil în țările voastre”.

Vocea Basarabiei: Deci, să fie luate decizii asemănătoarea cu cea pe care a luat-o Trezoreria Statelor Unite ale Americii?

Igor Grosu: Evident! Sau, de exemplu, cei care au proprietăți sau se află pe teritoriul Uniunii Europene sau în afară, Israelul, spre exemplu, care-i în afara Uniunii Europene, deci să fie niște acțiuni proactive. Înțelegem că și ei au bandiții lor, dar dacă tot susțin parcursul european al Republicii Moldova, noi astfel de ajutor în special așteptăm.

Vocea Basarabiei: După reforma justiției pe care o puneți pe planul doi?

Igor Grosu: Mediul de afaceri.

Vocea Basarabiei: Atragerea investițiilor, crearea locurilor de muncă?

Igor Grosu: Atragerea investițiilor, debirocratizarea tuturor proceselor…

Vocea Basarabiei: A promis dl Alaiba că acum va avea prioritate să fie simplificate procedurile.

Igor Grosu: Și el a făcut lucrul acesta cât a stat în parlament, acum, vorba ceea: un parlament îți oferă toată susținerea, din interiorul executivului vin cu propuneri, noi o să le susținem; comerț electronic, să putem aplica toate platformele și toate instrumentele acestea de a face plăți, de a trece la servicii electronice; atragerea investitorilor, iată prin România, cel mai bun liant dintre ambele țări sunt investițiile. Noi trebuie să facem tot posibilul, pe lângă infrastructură, poduri, cale ferată etc. să aducem investiții românești, și nu doar românești.

Vocea Basarabiei: Dar investițiile vor veni atunci când va fi stabilitate, predictibilitate, când nu va mai fi înalt gradul de corupție?

Igor Grosu: Sunt de acord, toți se uită la lucrul acesta. Și aici mai avem de lucru.

Vocea Basarabiei: Deseori în ultimul timp se aude și o constatare de felul că justiția ar trebui să se uite și ce se întâmplă în anturajul partidului de guvernare.

Igor Grosu: Să se uite! Dar cine le interzice să se uite? Să se uite peste tot, peste tot trebuie să se uite și le-am spus: în raport cu oricine, indiferent, cu culoare politică sau fără culoare politică, dar oricine calcă strâmb să fie taxat dur.

Vocea Basarabiei: Dar subiectul acesta îl discutați și în cadrul ședințelor PAS-ului?

Igor Grosu: Da, evident că îl discutăm, în fiecare zi îl discutăm. Și am spus:

Primii care au să fie sancționați cel mai dur, aceștia au să fie cei care au beneficiat de suportul politic, au primat șansa, au primit mandat și au călcat strâmb.

Nicio clemență, noi n-am avut clemență față de bandiți, n-o să avem clemență și de acum înainte față de cei care bagă mâna în buzunarul public, nu pentru asta am luptat atâția ani și nu pentru asta avem șansa aceasta acum, fereastra aceasta de țară candidată ca să adie vreun pericol asupra acestei oportunități, nicio clemență, sancționați dur de tot. Și colegii mei știu poziția mea, aici e o intransigență totală.

Vocea Basarabiei: Dar de ce ar plana anumite suspiciuni?

Igor Grosu: Eu nu mă refer la anumite suspiciuni, de principiu noi avem regula aceasta în partid, de principiu și foarte dur.

Vocea Basarabiei: Altă reformă despre care se discută mult – reforma administrației publice sau reforma administrativ-teritorială.

Igor Grosu: Ceea ce o să facem noi acum sau trebuie să vină guvernul să explice, eu o să anunț doar o parte din ceea ce planificăm noi pe dimensiunea sănătate. Spre exemplu, spitalele raionale au să treacă în subordinea centrului, asta este deja la nivel politic agreat, aprobat, alte servicii care sunt în competența raioanelor o să le anunțe deja guvernul.

Vocea Basarabiei: Asistența socială, educația, agricultura, cultura…

Igor Grosu: Se discută cu CALM-ul, cu primarii, este o platformă de discuții între executiv și comunitatea primarilor, acolo se discută, dacă vorbim de social, spre exemplu, ea trebuie cumva disipată în două – care trebuie să meargă la nivel central și care trebuie să meargă la nivel local. Și lucrul acesta trebuie discutat și convenit, în primul rând, cu administrația publică locală, pentru că ei sunt cei mai aproape de cetățeni și nu vorbim că doar competența să meargă încolo, dar competența trebuie să fie urmată de bani și de resurse, că altfel doar împovărezi și enervezi…

Vocea Basarabiei: Ce soartă trebuie să aibă raioanele?

Igor Grosu: În perspectivă, ele trebuie să dispară. Noi trebuie să ne gândim la un gen de regionalizare, o să fie o regionalizare, aceasta-i tendința, și nu numai la noi, peste tot, și demografic, și economic.

Vocea Basarabiei: Dar regionalizare ce ar însemna, câte regiuni să aibă Republica Moldova?

Igor Grosu: În general, Republica Moldova ar putea fi o singură regiune, dacă să luăm după standardele Uniunii Europene. Dacă o să ne orientăm la România, probabil că ar fi câteva regiuni. Și știu că a fost și dl Mihai Roșcovan și a făcut studii la capitolul acesta mai mulți ani și se prefigurau cred că vreo 5-6 regiuni.

Vocea Basarabiei: Da, așa se anunțase. Dar asta înseamnă că în legislativ ar trebui modificată inclusiv Constituția, că acolo figurează noțiunea de raion?

Igor Grosu: Sunt diferite opinii. Unii juriști mi-au zis, că aici la noi așa e – câți juriști, atâtea opinii înmulțit la –, că trebuie să intervenim în Constituție și va fi nevoie de 67 de voturi; că ar fi suficient să fie o decizie sau niște decizii ale Curții Constituționale, care pot fi preluate ca bază și iar comentată micșorarea numărului ș.a.m.d., dar opinia mea și opinia colegilor mei e că acum trebuie să ne concentrăm atenția pe nivelul doi, pentru că e un pol de instabilitate și de distribuire pur politică a 99% a mijloacelor financiare în detrimentul cetățenilor și noi le-am adus exemplul cum au procedat noi în cazul „Satului European”. Au primit și cei care, politic vorbind, sunt parte a unei grupări criminale organizate (vorbesc de primari), și acele localități au primit, dar ne-am condus de principiul că în acele localități tot oamenii noștri locuiesc, care au nevoie de lumină, gaz, căldură, nu știu ce școală reparată, grădiniță etc. Deci, aici o să fie concentrată pe dimensiunea reformei administrative atenția noastră.

Vocea Basarabiei: Dle președinte, în actuala legislatură poate fi vorba despre o majoritate constituțională ca să opereze anumite modificări în Legea Fundamentală?

Igor Grosu: Nu depinde de noi, cunoaștem că guvernul a sesizat Curtea Constituțională în raport cu acea grupare criminală organizată „Șor”, Curtea a expediat sesizarea Comisiei de la Veneția, pentru că este un caz fără precedent, noi așa bandiți n-am mai avut de mult în politică.

Vocea Basarabiei: Părerea dvs. care e? Ar trebui scos în afara legii acest partid?

Igor Grosu: Dar acesta nu-i partid. După mine, asta-i o grupare criminală organizată.

Vocea Basarabiei: Dar ce s-ar întâmpla dacă s-ar scoate acest partid în afara legii, pentru că ei au aleși locali și la nivel de parlament, și la nivel local, raional, primării?

Igor Grosu: Noi n-am mai trăit o asemenea experiență politică, de aceea tot Curtea trebuie să ne spună ce se întâmplă cu aleșii lor locali, cu acei care sunt acum în exercițiu sau cu cei care sunt pe listă. Deci, Curtea trebuie să ne spună, guvernul a prezentat toate argumentele, toate dovezile, dar, cum spuneam, părerea mea e că asta nu-i politică, acesta-i banditism pur și simplu, care în virtutea unor circumstanțe a ajuns să aibă reprezentanți în executiv, în administrația publică locală ș.a.m.d. Acesta-i un pericol real pentru orice stat.

Vocea Basarabiei: Se mai crede că actuala legislatură totuși ar putea să modifice articolul 13 din Constituție.

Igor Grosu: Aici discuția e următoarea – ca să modifici articolul 13 ai nevoie de majoritatea constituțională, dar, iarăși, juriștii – pentru că ei la noi îs cu soluțiile – au o soluție pentru legislația conexă și noi putem acolo să intervenim, alte legi în care este sintagma. Iată așa opinie este acum vehiculată.

Vocea Basarabiei: Relația Republicii Moldova cu Uniunea Europeană e bună și foarte bună. Știu că deseori se insistă ca să spuneți un termen, câți ani i-ar trebui Republicii Moldova ca să ajungă la acele standarde și să devină stat membru al Uniunii Europene. E grea tema pentru acasă, țineți cont și de geopolitică, țineți cont de care factori atunci când vă gândiți în câți ani Republica Moldova ar putea ajunge în UE?

Igor Grosu: Eu nu pot să vă spun cifra în ani, dar am să vă răspund prin a vă aduce exemplul statutului de țară candidată – dacă credea cineva că în mai puțin de un an de la momentul depunerii cererii sau de la alegeri noi…

Vocea Basarabiei: S-a schimbat situația în regiune după acest război pe care Rusia îl poartă împotriva Ucrainei.

Igor Grosu: Tocmai de aceea eu zic că foarte mult o să depindă și depinde de noi. Dacă noi ne facem tema pentru acasă, dacă noi demonstrăm că cu adevărat suntem europeni, cu adevărat implementăm reforme, o să fim prezenți pe agenda cancelariilor de stat a țărilor Uniunii Europene, și noi suntem acolo prezenți, o să promovăm Republica Moldova peste Ocean, în toate cancelariile care decid la Bruxelles, șansele noastre într-un termen scurt, dar foarte scurt sunt foarte mari de a obține acest statut.

Vocea Basarabiei: Și acest statut ar ajuta Republica Moldova să se dezvolte economic, în primul rând. Dar pe dimensiunea asigurării securității relația Republicii Moldova ține și de Alianța Nord-Atlantică, va coopera cu NATO Republica Moldova?

Igor Grosu: Bine, în Uniunea Europeană sunt și țări care nu sunt membre NATO. Și cu unele din ele și cu omologii mei din țările acestea noi purtăm discuții și ei ne-au spus: „Noi suntem gata să vă oferim experiența noastră, cum noi, stat neutru în cadrul Uniunii Europene, ne-am consolidat și ce cale am ales noi pentru a ne consolida capacitățile de apărare”. Și noi trebuie să le consolidăm, deci o să intrăm în cu totul altă etapă, cu totul alte oportunități – și investiții, și garanții, și nivel de protecție, de apărare cibernetică a spațiului aerian, garantarea investițiilor etc. E cu totul altceva. Mobilitate, nu mai vorbesc de mobilitatea capitalului și a serviciilor, deci atunci când ești parte a Uniunii Europene, interdependența și conexiunile sunt atât de strânse, pentru că tu ești deja parte a unui organism și tu ești tratat ca parte a unui tot întreg și orice pericol sau orice atentat la o parte a echipei este privit ca un atentat la întregul organism.

Vocea Basarabiei: Cât de ușor sau cât de greu oferă UE sprijin financiar unei țări care vrea să ajungă membră UE?

Igor Grosu: Depinde de țară. Dacă țara demonstrează că face treabă, că este consecventă, prezintă argumente este ajutată. Nu vreau să aduc acum exemple, dar vedeți și dvs., și în Uniunea Europeană sunt țări care, fiind membre ale Uniunii Europene, mai calcă strâmb și comunitatea, echipa întreagă le spune lucrul acesta: „Nu blocați! Respectați!…”

Vocea Basarabiei: Acum vă referiți la Ungaria, cel mai probabil, și am văzut și reacția Ungariei, inițial a zis că oferă sprijin financiar Ucrainei, dar după ce s-a înrăutățit un pic relația cu Bruxelles-ul a zis că renunță la acest ajutor să-l ofere Ucrainei.

Igor Grosu: Repet, totul depinde de noi, eu asta vreau să spun. Noi ne-am mobilizat, noi ne-am arătat foarte consecvenți, exemplar am gestionat refugiații și acum eu îi ascult și sunt sigur că ei nu ne fac complimente de dragul complimentelor. Spre exemplu, sistemul de compensații, ei se uită la noi și prezintă exemplul nostru, cum am făcut noi categoriile acestea, cum țintim noi compensațiile și aduc exemplul la state consacrate ale Uniunii Europene, care spun: „Uitați-vă, dlor, i-au evaluat, da, mai sunt greșeli acolo, dar țintit dau, își canalizează banii, inclusiv cei pe care îi primesc de la statele Uniunii Europene”.

Vocea Basarabiei: Așa e. Și totuși, o întrebare de principiu – ce ajutor vine din partea Federației Ruse? Pentru că am colegi de la Vocea Basarabiei care au mers în mai multe localități din UTA Gagauz-Yeri și acolo cu sprijinul Uniunii Europene au fost rezolvate multe probleme, iar localnicii spun că totuși ajutorul vine din Federația Rusă.

Igor Grosu: Nu vine nimic, prima dată aud. Nu vine nimic în afară de propagandă, când vor ne dau gaz, când nu vor nu ne dau gaz, chiar dacă noi plătim; embargouri, îmi părere de rău, rachete mai trec pe aici pe la noi.

Vocea Basarabiei: De ce această percepție a localnicilor din sudul Moldovei că ei sunt ajutați de Rusia?

Igor Grosu: Acesta-i rezultatul propagandei, care este o parte a războiului hibrid pe care Kremlinul îl poartă în raport cu noi.

Vocea Basarabiei: Dar nu e și lacuna guvernului, pentru că nu ar avea politici mai bune?

Igor Grosu: Noi trebuie să luptăm cu propaganda și trebuie să tăiem toate tentaculele acestea, care spală creierul zi și noapte, 24 de ore el continuă să spele creierul cetățeanului nostru.

Iată de ce 30%, că făceați trimitere la niște sondaje, cred că în Ucraina îi „operație specială”, cred că nu invadatorii sunt de vină. Iată asta e ceva foarte și foarte grav și noi ca stat în timpul foarte apropiat o să trebuiască să venim cu niște acțiuni mai dure în raport cu toate aceste acțiuni.

Vocea Basarabiei: O să îmbunătățiți norma legală?

Igor Grosu: De îmbunătățit nu, noi cu acțiuni pentru a opri această propagandă.

Vocea Basarabiei: Concret, ce acțiuni?

Igor Grosu: O să vedeți.

Vocea Basarabiei: Dar spuneți măcar puțin.

Igor Grosu: O să mai tăiem din propaganda ceea care vine de la Kremlin. Iată asta o să facem.

Vocea Basarabiei: Cum s-ar fi descurcat Republica Moldova, dacă nu ar fi avut sprijinul Occidentului?

Igor Grosu: Ar fi fost complicat și grav de tot. Eu nu-mi imaginez, sincer, nu-mi imaginez, fără ajutorul Uniunii Europene, fără ajutorul României ar fi fost foarte grav și nici nu vreau să mă gândesc la consecințele unor astfel de scenarii. Ar fi un scenariu apocaliptic, sincer.

Vocea Basarabiei: Apropo, pe final chiar – unde se va afla Republica Moldova peste doi ani? „S-au încercat toate variantele de guvernare posibile, dar nu a funcționat, anul viitor situația poate fi și mai dramatică, iar Republica Moldova nu mai are decât o singură soluție – Unirea cu România”. Am auzit acest lucru venind de peste Prut.

Igor Grosu: Haideți noi să construim poduri adevărate, haideți noi să aducem investiții românești, haideți să facem odată măcar două linii de interconectare de electricitate, să construim termocentrale, iată asta trebuie să facem, dar dacă o să stăm zi și noapte și o să visăm, și o să spunem Unire, Unire, Unire… Când spui mai des cuvântul „Unire”, nu se întâmplă Unirea, dar

Unirea trebuie construită și o faci prin poduri adevărate, prin infrastructură, prin proiecte comune, prin interconectări. Iaca așa se face Unirea!

Vocea Basarabiei: Cum o să manifestați grijă pentru cetățeni în această iarnă, ca ei să nu trăiască cu marea dezamăgire?

Igor Grosu: Bine, o să oferim compensații, o să facem tot posibilul să avem și căldură, și electricitate, și gaze, și păcură. Deci, așa cum am promis – o să fim alături de cetățenii noștri. Împreună, cu Doamne-ajută, o să trecem cu bine și de această iarnă.

Vocea Basarabiei: Când ziceți „împreună”, vă referiți și la o societate consolidată, dar societatea e dezbinată.

Igor Grosu: Evident, noi pe toți trebuie să-i ajutăm. Dacă ești la guvernare, trebuie să-i ajuți pe toți. Că unul te iubește, că altul nu te iubește, că unul te înjură, că altul te cuprinde – așa e cetățeanul, nu trebuie să te superi pe el, trebuie să lucrezi pentru el și să-i demonstrezi că e posibil și la noi acasă să facem lucrurile împreună bine. Noi suntem aici lângă Uniunea Europeană, nu suntem mari, suntem mici, trebuie să fim inteligenți, disciplinați, să ne facem tema pentru acasă, să facem ordine la noi acasă și atunci au să ne respecte și au să ne ajute.

Vocea Basarabiei: Multă înțelepciune și nevoia de a fi instaurată pacea în această regiune unde este Republica Moldova!

Igor Grosu: Absolut! Și credință că noi o să reușim. Și pace, sunt de acord, pacea e cea mai importantă.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.