VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Peste 31 de mil. de călătorii, înregistrate la 10 ani de la liberalizarea regimului de vize cu UE

În cei 10 ani de când cetățenii Republicii Moldova au obținut dreptul de a merge în țările Uniunii Europene fără vize, s-au înregistrat peste 31 de milioane de călătorii. În total în această perioadă, mai bine de 2,1 milioane de cetățeni moldoveni au călătorit în UE fără a solicita viză. Datele au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă organizate de către Institutul pentru Politici și Reforme Europene și Institutul pentru Inițiative Strategice – IPIS. Potrivit experților, călătoriile fără vize au deschis noi oportunități pentru cetățenii Republicii Moldova, permițându-le să exploreze diversitatea culturală a Europei, să-și viziteze rudele și prietenii stabiliți în statele membre ale UE, precum și să își dezvolte cunoștințele și abilitățile prin participarea la programe de mobilitate și educație, transmite IPN.

„Dacă e să ne co-raportăm la numărul populației curente din Republica Moldova, cred că peste 80% din cetățeni au avut acest drept și s-au bucurat de această posibilitate”, a declarat directorul IPRE, Iulian Groza. Potrivit lui, liberalizarea regimului de vize le-a permis cetățenilor să economisească în primul rând timp, dar și surse financiare.

„Conform datelor oficiale ale Comisiei Europene, timpul mediu pentru eliberarea unei vize este de 15 zile. Aici nu se ia în calcul timpul pe care fiecare din noi la avut atunci pentru ca să adune documente, chitanțe, certificate, să-și facă programare. Deci era destul de mult timp pentru ca numai să depunem aceste documente și mulți din noi nici nu știa dacă va obține sau nu viza. Timpul nu poate fi estimat în bani, dar am făcut un calcul cu privire la cheltuieli. Estimativ, peste 31 de milioane de călătorii pentru 2,1 milioane de cetățeni ar fi însemnat cel puțin 7 milioane de vize. Dacă ne uităm la prețul de atunci și de astăzi – este de 35 de euro cel mai mic. Deci, cel puțin 270 de milioane de euro i-am economisit”, explică Iulian Groza.

Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS, a menționat că ziua de 28 aprilie, când cetățenii Republicii Moldova au obținut dreptul de a călători în țările Uniunii Europene fără a mai fi nevoie de vize, merită a fi celebrată, pentru că a fost o victorie a tuturor și este un beneficiu. Este un beneficiu pentru mediul de afaceri, reprezentanții căruia au putut să se deplaseze liber pentru a-și stabili relații economici. Totuși, în opinia sa, cel mai mare câștig l-au avut cetățenii pentru a-și revedea familiile – mergând în statele UE și revenind acasă.

„Sunt generații care s-au deprins cu aceste beneficii și nu înțeleg adevărata lor valoare. Or, au fost lucruri rele – rețele de traficanți care exportau forță de muncă prin munți, prin râpi, peste lacuri. Zeci și sute de cetățeni erau victime ale acestor rețele. Astăzi lucrurile acestea sunt în trecut. Ce mai înseamnă regimul fără de vize pentru toți oamenii acestei țări – înseamnă conectarea la economia globală, la economia europeană. Deci pentru un cetățean al Republicii Moldova este foarte simplu să meargă, să vadă, să studieze, să exploreze posibilitățile să-și vând marfa, să stabilească legături”, a spus Vadim Pistrinciuc.

Regimul liberalizat de vize cu UE a fost instituit la 28 aprilie 2014, astfel fiind abolită obligația de a deține viză de scurtă durată pentru cetățenii Republicii Moldova, posesori ai pașapoartelor biometrice, care călătoresc în Spațiul Schengen. Acest lucru a fost posibil prin asigurarea implementării condiționalităților Planului de Acțiuni privind liberalizarea regimului de vize oferit Republicii Moldova la 24 ianuarie 2011, în cadrul Dialogului Republica Moldova – UE privind liberalizarea regimului de vize, lansat la 15 iunie 2010.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.