VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Igor Grosu: Aceasta e ultima iarnă când Kremlinul poate să ne pună piedici în parcursul nostru european

Vocea Basarabiei: Astăzi îl avem oaspete pe dl președinte al Parlamentului, Igor Grosu. Discuția o pornim de la criza energetică și cum poate fi ea depășită. Sunt laude, dar mai multe critici după ce sâmbătă Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES-ul pentru luna decembrie și se crede că Chișinăul în această lună decembrie, dar probabil că și încă trei luni ulterioare– ianuarie, februarie și martie – va cumpăra de la centrala de la Cuciurgan 204 mii MW la un preț de 73 de dolari MW, în schimb Moldovagaz oferă părții din stânga Nistrului toate cele 5,7 milioane metri cubi de gaz livrate de Gazprom. Pentru început să ne spuneți care este relația Republicii Moldova cu gigantul rus Gazprom, dle președinte?

Igor Grosu: E cea care a fost – nici bună, nici medie, o relație neprietenoasă din partea Gazprom-ului, pentru că ei unilateral, fără a anunța, fără a justifica, fără a argumenta au redus, ținem minte, cu 30% volumele de gaz, pe urmă cu 50% și tot așa. O relație neprietenoasă, să-i spunem așa cum este, foarte diplomatic.

Vocea Basarabiei: Și acum această decizie a Chișinăului ca să fie oferită întreaga cantitate pe care o livrează Gazprom-ul părții stângi e una salvatoare pentru moment?

Igor Grosu: Pentru moment, noi vorbim de prețul la electricitate care, din păcate, s-a mărit de Doamne ferește, ieri a fost vreo 600 de euro MW la bursă, alaltăieri 700, un preț enorm. Deci, în această situație pentru a ne proteja consumatorul nostru, vă dați seama, asta ar însemna un tarif de 12 lei, asta ar fi inimaginabil pentru cetățenii noștri și guvernul a decis să meargă pe această opțiune. Luni a fost ședința Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), zilele acestea, dacă nu azi, mâine înțeleg că ANRE-ul se convoacă, face calculele și ia o decizie cu cât se reduce tariful la electricitate, astfel ca să ne putem proteja consumatorii noștri, plus, bineînțeles, guvernul o să vină cu compensații în factură și acesta iarăși o să fie un ajutor pentru cetățenii noștri. Dar ca să revin la întrebarea dvs., Gazprom-ul e imprevizibil, ce o să facă el nimeni nu știe, s-ar putea suta de procente s-o ia și să n-o livreze. Și asta s-ar putea s-o facă, pentru că eu am mai spus-o și cu altă ocazie, din păcate, Kremlinul consideră că aceasta e ultima iarnă când ei mai pot să ne pună piedici în parcursul nostru european.

Vocea Basarabiei: Și atunci pe ce se bazează această decizie a Gazprom-ului, când se gândește cum să asigure Republica Moldova cu gaze naturale?

Igor Grosu: Pe ce se bazează? Pentru că nu le place și nu acceptă nicidecum decizia noastră de a ne integra în Uniunea Europeană. Deci, asta e ceea ce supără imperialismul acesta, dorința asta a lor. Ce să ne uimim? Uitați-vă ce fac ei în Ucraina, ce nenorociri au cauzat acolo și nu e vorba că luptă două armate – militari dintr-o parte și militari din alta, vedem ce fac ei cu civilii – bombardamente, oameni nevinovați, copii bătrâni, femei omorâți, băgați în frig, în boli ș.a.m.d. Și în raport cu noi ei au aceeași tactică, doar că nu în război direct, în cazul nostru Rusia aplică un război hibrid, cum i se spune, și cea mai la îndemână armă acum este arma energetică, gazul. Ei consideră că prin șantajul acesta energetic ar putea trezi nemulțumirile în societate și astfel ne-ar determina pe noi să renunțăm la parcursul nostru european. Ceea ce, după mine, este un calcul greșit, noi o să continuăm parcursul european, slavă Domnului, avem determinare, avem prieteni care ne înțeleg și o să mergem înainte.

Vocea Basarabiei: Și totuși, dvs. ați luat în calcul prețul, în primul rând, că Republica Moldova reușește ca și când să consume această energie de la MGRES la un preț avantajos?

Igor Grosu: Prețul, da. Tot necesarul pentru malul drept, sigur mai avem, dacă nu greșesc, 20% din necesar să continuăm să-l procurăm cu 90 de euro de la partea română.

Vocea Basarabiei: 30 la sută…

Igor Grosu: Plus o să mai fie și ceea ce produc CET-urile noastre, noi suntem obligați să cumpărăm în perioada rece a anului, întrucât CET-urile care produc căldură ne dau și electricitate și noi trebuie s-o cumpărăm de la aceste întreprinderi.

Vocea Basarabiei: Și CET-urile activează pe bază de păcură?

Igor Grosu: Pe păcură și gaz, păcura este mai ieftină, sunt rezerve, am făcut achiziții din timp de păcură și gaz, pentru că și gazul este folosit în procesul tehnologic, nu poți să folosești doar păcura.

Vocea Basarabiei: Ce vă reproșează experții în domeniul energetic e că autoritățile de la Chișinău nu ar fi trebuit să accepte majorarea prețului curentului electric livrat malului drept de centrala de la Cuciurgan și de ce s-a acceptat ca de la 62,5 să se ajungă la 73 de dolari.

Igor Grosu: Cred că aceste întrebări le-am mai auzit.

A fost un proces de negocieri, negocieri economice, condiționalități politice, că unii deja au început să ne întrebe, n-a fost nicio condiționalitate politică, noi rămânem ferm pe pozițiile noastre. Aici au fost discuții economice, comerciale și trebuie să răspundă mai bine cei care au participat la negocieri.

Vocea Basarabiei: Sunt tehnice?

Igor Grosu: Nu că-s tehnice, e firesc ele să fie adresate și e bine să răspundă la ele cei care au fost implicați în procesul de negocieri, dar în negocieri sunt două părți, nu poți să vii și să spui că „60, mai mult nu ne mișcăm de aici”. A fost un proces de negocieri, negocieri economice, condiționalități politice, că unii deja au început să ne întrebe, n-a fost nicio condiționalitate politică, noi rămânem ferm pe pozițiile noastre. Aici au fost discuții economice, comerciale și trebuie să răspundă mai bine cei care au participat la negocieri.

Vocea Basarabiei: Dar Gazprom-ul atenționa Republica Moldova și chiar o avertiza că dacă până la data de 20 a fiecărei luni nu se achită chiar încă în avans prețul pentru consumul de gaz…

Igor Grosu: Păi, noi am plătit totul.

Vocea Basarabiei: Acum pentru regiunea transnistreană Gazprom-ul nu are nicio condiționalitate?

Igor Grosu: Toate întrebările să le adreseze la cei care consumă gazul. Noi, Republica Moldova, malul drept, pentru tot gazul pe care l-am consumat am plătit în avans, după avans, că la sfârșitul lunii am făcut toate plățile. Dacă și vor fi întrebări, acele întrebări vor fi la MGRES, care consumă acest gaz.

Vocea Basarabiei: Și ei achită 1 leu pentru un metru cub de gaz?

Igor Grosu: Nu știu cât achită, în general, malul drept nu achită nimic.

Vocea Basarabiei: Au aproape 9 miliarde de dolari datorii…

Igor Grosu: Acestea sunt datoriile malului stâng la care Gazprom-ul peste 30 de ani a închis ochii, dacă decide să-i deschidă acum, în al 31-lea, an e decizia lor. Noi ne-am onorat facturile, noi ne-am onorat angajamentele, ei au redus nemotivat, neinformându-ne cu 30%, noi am intuit acest lucru, de asta am și făcut toate rezervele de păcură și gaz. Energocom-ul a fost flancat și capacitat să poată face achiziții, ne-am înregistrat la Bursa din România, am început procesul cu listarea la Bursa din Bulgaria, o să ne listăm peste tot unde putem cumpăra gaz. Dacă ei se trezesc și cumva apare, cum spuneau ei că Gazprom-ul nu este o companie de binefaceri, dacă cumva se trezește în ei compania de afaceri și o închide pe cea de binefaceri și adresează întrebări malului stâng, noi o să urmărim atent ce se întâmplă acolo.

Vocea Basarabiei: Dar autoritățile Republicii Moldova știu prea bine că regiunea transnistreană nu are bani să achite întregul consum de gaze…

Igor Grosu: Știu, dar asta nu înseamnă că noi o să plătim măcar un bănuț pentru acel gaz.

Vocea Basarabiei: Și atunci, Republica Moldova sprijină un regim secesionist prin acest consum de electricitate de la MGRES?

Igor Grosu: Eu am mai auzit întrebările acestea. Haideți să facem o diferență între vreo 200-300 de indivizi care au uzurpat, s-au autodeclarat administrație la Tiraspol, asta-i o parte, cu aceștia trebuie să discute procurorii, și este cealaltă parte, câteva sute de mii care-s cetățeni. Ei sunt cetățenii noștri, nu-s alții, care au familii, au părinți, copii la școală, studenți ș.a.m.d. Discuțiile acestea de genul: „Acuma îi momentul, haideți repede să le închidem lumina, să le tăiem gazul și așa o să rezolvăm conflictul transnistrean”. Nu se rezolvă așa conflictul transnistrean, asta înseamnă escaladare, asta înseamnă încă un conflict, asta înseamnă tot dezgheț. Eu, în calitate de președinte al parlamentului și președinte al unui partid aflat la guvernare, nu accept astfel de scenariu. Noi, slavă Domnului, am reușit 30 de ani, am reușit în anul acesta de război să menținem stabilitatea pe malul drept și malul stâng, noi trebuie s-o menținem, chiar dacă acum va trebui să dăm pe o lună de zile acele autorizații pentru uzina metalurgică de la Râbnița, ca să funcționeze. Las’ să funcționeze, Guvernul Republicii Moldova, în schimb, are alte instrumente pe care le poate aplica la momentul potrivit, spre exemplu, pentru a asigura o concurență corectă dintre producătorii de același bun pe malul drept și cei de pe malul stâng. Noi avem instrumentarul acesta și iată aici inteligent trebuie de acționat, nu de stins lumina în speranța că cineva o să cadă în genunchi și a să spună: „Te rog iartă-mă și primește-mă”. Nu, acestea-s costuri. Acestea-s costuri enorme pe care noi acum nu ni le putem permite, pentru că noi avem 5 miliarde puse deoparte și abia s-a început iarna. Ați văzut, 2-3 zile de frig și cam toți le-am resimțit, azi a început să mai plouă…

Vocea Basarabiei: Da, s-a încălzit un pic.

Igor Grosu: Ne uităm atent la prognoză, zilele următoare o să se încălzească, înseamnă că o să consumăm mai puțin, dar ceea ce vreau eu să rog toată lumea este să ne gândim foarte atent la stabilitatea din țară, pentru că noi în doi timpi și trei mișcări conflictul transnistrean n-o să-l rezolvăm.

Vocea Basarabiei: Dar s-a deschis portița totuși pentru a se ajunge la un moment când Chișinăul și Tiraspolul pot discuta la modul cel mai serios cum pot fi reunificate cele două maluri ale Nistrului?

Igor Grosu: Eu nu văd acum o perspectivă și o fereastră care să se deschidă, deși cineva încearcă să acrediteze astfel de idei. Nu, nu este, atâta timp cât e războiul, continuă invazia Rusiei în Ucraina, formatul „5+2” este mort. Nu poți să accepți un stat agresor la masa tratativelor să medieze rezolvarea unui conflict înghețat, în timp ce el în statul vecin omoară oameni.

Formatul „5+2” nu poate fi repornit atâta timp cât e război, dar noi trebuie să ne facem tema pentru acasă, trebuie să urmăm agenda noastră de integrare europeană, adică să îndeplinim toate cele 9 condiționalități ca la carte.

Vocea Basarabiei: Dar fără Rusia este imposibil de găsit o soluție durabilă pentru problema transnistreană?

Igor Grosu: Evident că e imposibil, e foarte complicat, pentru că armata, depozitele de muniții, toată agentura asta care trebuie fugărită de acolo. Nu e atât de simplu, de aceea formatul „5+2” nu poate fi repornit atâta timp cât e război, dar noi trebuie să ne facem tema pentru acasă, trebuie să urmăm agenda noastră de integrare europeană, adică să îndeplinim toate cele 9 condiționalități ca la carte. Mai mult ca atât, nu să le votăm pur și simplu, dar să arătăm că pe unele le-am aplicat, am pus în practică acele legi și ele au produs niște efecte. Asta trebuie să facem noi, nu să ne creăm niște iluzii că în anul acesta, iată cât e situația aceasta cu războiul, noi o să beneficiem și cumva o să rezolvăm conflictul. N-o să-l rezolvăm.

Vocea Basarabiei: Dar pentru moment, cel puțin e limpede că din moment ce Ucraina și Republica Moldova au zis că acest parcurs european este unul ireversibil, regiunea transnistreană se regăsește și ea pe această cale de integrare europeană?

Igor Grosu: Dar n-au încotro. Deci, ei acum o să trebuiască încet, dar sigur să se conformeze și altor cerințe decât de a beneficia de luxul – că-i un lux pentru ei! – de a face comerț cu Uniunea Europeană. „Nu, dragilor, dacă v-a plăcut să faceți comerț, regimul liberalizat de vize”, că și de vize le place, vă dați seama, majoritatea au cetățenie acolo, una, două, trei…

Vocea Basarabiei: Dar și prevederile Acordului de Liber Schimb sunt valabile și pentru partea stângă a Nistrului?

 Igor Grosu: Da, și prevederile Acordului de Liber Schimb, deci trebuie să respectăm și alte libertăți ale Uniunii Europene – drepturile omului, libertatea presei, a circulației ș.a.m.d., ceea ce nu se întâmplă deloc în stânga Nistrului.

Vocea Basarabiei: Dar lăsați să se înțeleagă că, dacă se termină războiul declanșat de Rusia în Ucraina, atunci problema transnistreană ajunge să fie una din prioritățile guvernării de la Chișinău?

Igor Grosu: Evident! Noi oricum o menținem, dar în condițiile, și eu sunt sigur că o să fie victoria Ucrainei, victoria lumii civilizate, datele problemei se vor schimba radical și nu-i vorba, repet, nu-i vorba de a pune pe cineva în colț, nu-i vorba de asta, orice parte în conflict trebuie să înțeleagă, fiecare parte trebuie să aibă senzația că și ea va beneficia din această soluționare, dar nu că cineva a pierdut, iar cineva a câștigat totul. Și, repet, noi vorbim de cetățenii noștri. 

Vocea Basarabiei: Dar există o certitudine cum ar putea să fie rezolvată această problemă transnistreană?

Igor Grosu: Cu răbdare, consecvență și conform regulilor democrației. Dacă spunem că trebuie să fie libertatea mass-mediei – libertatea mass-mediei să fie; dacă spunem că să fie libera circulație a cetățenilor – libera circulație să fie.

Vocea Basarabiei: Apropo, mass-media de aici, de pe malul drept, aproape că nu este văzută, auzită, accesată pe malul stâng.

Igor Grosu: Păi, eu ce zic? Propaganda să fie oprită, cei care sunt ținuți ilegal în penitenciare sau cum se numesc ele acolo, structurile acestea de teroare și de hărțuire a oamenilor să fie lichidate, cei care au făcut măgării să răspundă în fața legii, nimeni n-a anulat dosarele, ele sunt intentate pe fiecare caz.        

Poziția lor e un fel de struț separatist care bagă capul în nisip și aude ceea ce spune Kremlinul, dar nu vrea să escaladeze după comenzile care vin de acolo

Vocea Basarabiei: Și Tiraspolul credeți că va accepta tot ceea ce îi cere Chișinăul?

Igor Grosu: Eu cred că Tiraspolul îi în persoana acestor indivizi care sunt persoane foarte-foarte pragmatice.

Vocea Basarabiei: Dacă au mai multe cetățenii, deja îs pragmatice…

Igor Grosu: Faptul că au mai multe cetățenii dimpotrivă îi obligă la mai multe. Eu discutam, n-am să dau acum numele cetățeanului cărei țări din Uniunea Europeană eu discutam, era un demnitar, care îmi spunea: „Faptul că ei dețin cetățenia, spre exemplu, a acelei țări, îi responsabilizează în plus pentru eventualele încălcări, ilegalități pe care le comit în fața statului a cărei cetățenie ei o dețin”. Oriunde s-ar afla ei pe teritoriul Uniunii Europene sau în afara Uniunii Europene, în cazul în care sunt pasibili de a răspunde la niște întrebări, oriunde vor fi opriți și întrebați, deci „fiți buni de răspundeți la aceste întrebări ale statului care v-a dat cetățenia”.

Vocea Basarabiei: Dar pe moment poziția Tiraspolului este clară, e într-un fel neutră, așa?

Igor Grosu: Părerea mea e că poziția lor e un fel de struț separatist care bagă capul în nisip și aude ceea ce spune Kremlinul, dar nu vrea să escaladeze după comenzile care vin de acolo. Ei înțeleg că în cazul în care ar escalada, consecințele pentru ei ar fi devastatoare.

Vocea Basarabiei: Și ei își mai dau seama și de poziția Ucrainei, pentru că autoritățile de la Kiev repetă cu insistență…

Igor Grosu: Evident, ei de tot își dau seama.Eu vă repet: ei au o gândire critică foarte bine dezvoltată, ei se uită și în Ucraina ce se întâmplă, victoria armatei ucrainene în est, la Herson a mai temperat din discursul belicos și fioros așa, pe care îl aveau. Și nu numai acolo, și la Chișinău unii și le-au mai temperat, au ascuns colacii, costumele și cravatele roșii pregătite pentru a-i întâmpina pe „eliberatori” tot și le-au băgat în șifoniere. Așa și ei, și-au mai temperat discursul, sunt mai atenți, cheamă la pace.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.