VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ștefan Gligor: Sunt zeci de lucruri care trebuie făcute în plan economic. Trebuie salvat omul de afaceri prin reducerea poverii fiscale / VIDEO

Vocea Basarabiei: Pentru început, vreau totuși să ne spuneți dvs. – cine și cum măsoară temperatura politică a societății, ținând cont că mai mulți politicieni au promis o toamnă fierbinte?

Ștefan Gligor: În primul rând, vă felicit cu un nou început! Și mă bucur pentru faptul că se creează o echipă frumoasă și faceți o activitate foarte importantă pentru Republica Moldova – informarea cetățenilor.

Vocea Basarabiei: Mulțumim!

Ștefan Gligor: Mă bucur pentru acest nou început și vă urez: „Într-un ceas bun!”. Cât privește întrebarea dvs., politicieni care activează și slujesc interesul țării sunt puțini, iar majoritatea măsoară temperatura în propriul interes, interesul de partid și interesul propriului buzunar. Cei care astăzi încearcă să ridice temperatura și să speculeze criza economică, criza energetică, criza post-pandemică, dar și o capacitate foarte limitată, destul de slabă operațională a actualului guvern și a actualei puteri, majorități parlamentare sunt acei politicieni care au devalizat, furat, distrus, degradat Republica Moldova. Și de asta trebuie să fim foarte precauți la mesajele pe care le dau și să încercăm să deslușim grâul de neghină.

Vocea Basarabiei: Bine, dar cei care organizează proteste nu ascund că scopul lor este să răstoarne guvernarea?

Ștefan Gligor: Scopul lor este declarat, este cunoscut, ei sunt mulți, nu este doar Partidul „Șor”, coparticipă în această „operațiune”, practic, toate forțele oligarhice, grupurile criminale organizate care în trecut au făcut parte din sistemul lui Plahotniuc, care au contribuit și au beneficiat de uzurparea puterii în stat de către organizația criminală a lui Plahotniuc și astăzi, înțelegând că Republica Moldova ar fi un refugiu sigur pentru ei dacă ar ști să revină la controlul țării, vor depune tot efortul și vor coopera în vederea obținerii acestui scop. Întrebarea este ca întotdeauna de altfel, întrebarea aceasta a fost pe agendă întotdeauna, nu este întrebarea asta despre ce fac ei, ce fac ei, întotdeauna a fost clar. Încă de prin 2012-2013 mie îmi era clar ce fac acești oameni, pentru că ei toți se trag de la începutul anilor 2000 în politica Republicii Moldova și iată până astăzi încă nu au fost eliminați. Întrebarea este: ce facem noi? Noi, în cazul de față, ca cetățeni; eu și colegii mei, în cazul de față, ca partid extraparlamentar de opoziție, în calitatea mea de președinte al Partidului Schimbării, ce fac alte partide extraparlamentare de bună-credință, dar cea mai importantă întrebare este ce face guvernarea? Partidul Acțiune și Solidaritate nu are nicio scuză, 63 de mandate, guvern completamente sub controlul lor, toate instituțiile de drept politic controlate de ei, care pot fi controlate politic și un sistem al justiției conservat în propriul suc, din păcate, care nu a suferit încă transformări majore, cu excepția celor de fațadă, care nu trebuie să ne inducă în eroare, pentru că în esență nu s-au schimbat multe lucruri. Și ce fac ei cu acest mandat din partea poporului, unul masiv de 63 de parlamentari în ultimul un an și jumătate?

Vocea Basarabiei: Dar ce ar trebui să facă și nu fac?

Ștefan Gligor: Păi dacă erau eficienți, astăzi eu cred că deja era făcută ordine cu finanțarea ilegală a partidelor. Acestor oameni care au fost aduși în piață, care stau acolo informațiile de care dispunem noi arată că li s-a plătit o sumă de circa 400 de lei per participant, iar cei care stau acolo sunt asigurați pe lângă plată bănească per zi – noi verificăm acum care este suma și care sunt modalitățile de plată și încercăm să documentăm această situație –, mai sunt asigurați cu alimente, apă ș.a.m.d. Ca să asiguri sute de oameni cu alimente, să asiguri transportul a câteva zeci de mii de oameni, de exemplu, fiindcă s-a încercat mobilizarea pe bani a unui număr foarte mare de cetățeni, o parte au fost opriți în proces, o altă parte au ajuns. Acum noi vorbim de milioane de lei pentru un singur eveniment, mai multe milioane de lei(!) pentru un singur eveniment și eu mă întreb: la un an și jumătate de la preluarea guvernării, cum este posibil ca Partidul „Șor” până în prezent să desfășoare activitatea sa de destabilizare a Republicii Moldova, având un dosar penal pe finanțare ilegală și raportare cu încălcări a cheltuielilor acestui partid în campania electorală din Bălți, la alegerile noi care au avut loc acolo și celelalte aspecte? Au avut agentul lor, au documentat cum se plăteau banii, au văzut cum avea loc acest lucru pe interior, de ce sume este vorba…

Vocea Basarabiei: Dar verdictul îl dă clasa politică sau îl dau totuși instituțiile de drept?

Ștefan Gligor: Instituțiile de drept dau verdictul, dar instituțiile de drept văzând că clasa politică este una anemică, care nu se grăbește nicăieri, care a făcut numiri dubioase, nu a înțeles mesajul pe care poate și au vrut să-l transmită guvernanții noștri de la PAS, dar cu certitudine au eșuat să facă acest lucru. Și atunci, sistemul este unul apatic, eu știu situația din Ministerul de Interne, din inspectoratele generale care fac parte din minister, se subordonează ministerului, cunosc situația din CNA, PA, PCCOCS, Procuratura Generală, cunosc situația din justiție, din Consiliul Superior al justiției generic – Curtea Supremă, curțile de apel, în special, Chișinău și, desigur, Consiliul Superior al Magistraturii, care este condus de același om. Și atunci, eu vă spun că sistemul este un observator mai mult decât un actor astăzi, pentru că eu nu înțeleg ce face acest PAS și nu înțeleg care este schimbarea odată ce oamenii sunt aceiași, procedeele sunt aceleași. Și în ce constă, de fapt, reforma până la urmă, dacă nu în calitatea și caracteristicile morale și profesionale ale persoanelor care sunt promovate și care trebuie să exercite acel act al justiției despre care vorbim în van de nu știu câți ani?

Vocea Basarabiei: Ajungem la reforma justiției un pic mai târziu. Vreau acum o părere a dvs.: va protesta doar Partidul „Șor” și simpatizanții acestei formațiuni politice sau vor fi mai multe forțe politice la aceste proteste? Pentru că deja s-au instalat corturi în centrul Chișinăului și, cel puțin, organizatorii din această duminică au promis că duminica viitoare ar putea să fie în piață 100.000 de cetățeni.

Ștefan Gligor: Organizatori sunt mai mulți, rolul principal îl joacă Partidul „Șor”, dar coparticipanți sunt mai mulți.

Vocea Basarabiei: Mai mulți, cine sunt?

Ștefan Gligor: Sunt și oamenii care mai păstrează o anumită afiliere și fidelitate lui Plahotniuc; sunt grupurile interesate și afiliate lui Platon; sunt cei de la PACE, care la fel promit răsturnări și nu știu ce; sunt toți acești oameni care au interese, chiar și dl Năstase la dvs. în studio se pare că declara că va participa la protestul de duminică.

Vocea Basarabiei: După aceea, el a ieșit într-un live și a spus că nu se alătură acestor proteste.

Ștefan Gligor: Nu se alătură deja?…

Vocea Basarabiei: Așa a spus ulterior.

Ștefan Gligor: Dl respectiv în ultimul timp își schimbă des opinia, e greu să-l înțelegi.

Vocea Basarabiei: Dar au anunțat și o parte din agricultori că vor ieși și ei în piață, cel puțin, ultimatumul a fost până pe 20 septembrie?

Ștefan Gligor: Vor ieși… Dar trebuie să înțelegem că protestele pe care le inițiază și le doresc agricultorii sunt diferite de protestele organizate de Șor. Este un lucru să aduni oamenii în piață, să-i prostești, să-i manipulezi și să le plătești, să-i corupi în esență, ca într-un anumit moment să încerci să dai lovitura, să ocupi instituțiile guvernamentale și să faci o tentativă de lovitură de stat, acesta este un lucru absolut ilegal, care trebuie penalizat, oamenii trebuie atrași la răspundere penală pentru astfel de lucruri și ei vorbesc, practic, deschis despre aceste lucruri. Și e altceva să vii în fața guvernanților tăi, cărora le-ai dat mandat de încredere și să le spui că voi guvernați prost și noi vrem ca voi să guvernați mai bine. Și asta înseamnă: 1, 2, 3, 4, 5, să înaintezi cerințe, să pui presiune. Deci, în primul caz este un comportament ilegal, este un protest care are drept scop încălcarea ordinii constituționale și a ordinii de drept, de răsturnare a acestei guvernări, așa cum este ea, bună/rea, dar ea este le-gi-ti-mă(!), este un produs al alegerilor parlamentare anticipate validate, legale, unde nu s-a falsificat, unde nu s-au făcut porcăriile care se făceau pe timpul lui Plahotniuc. Și este altceva un protest legal, legitim, în limitele ordinii constituționale și bunului-simț, care încearcă să comunice niște mesaje guvernului care s-a dovedit a fi poate nu unul foarte receptiv, unul mai ignorant.

Vocea Basarabiei: Dar admiteți că ar putea să se ajungă la destabilizări și cine ar fi interesat ca aceste destabilizări să aibă loc?

Ștefan Gligor: Încă o dată, de destabilizarea situației sunt interesate forțele pro-oligarhice și forțele care, de facto, sunt agenți de influență străină, ai Federației Ruse în Republica Moldova, în special, în contextul războiului declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, care tare ar vrea să aibă aici un cal troian în spatele Ucrainei, ca o schijă în coastele Ucrainei. Deja există această schijă băgată în coastele Ucrainei, care se numește regiunea transnistreană nerecunoscută din stânga Nistrului, dar ei desigur ar vrea…

Vocea Basarabiei: Poate e bine să explicați și celor care ne urmăresc, ce înseamnă o destabilizare a situației social-politice în Republica Moldova acum, pe fundalul acestui război ruso-ucrainean, acum când se suprapun mai multe crize? Explicați-le oamenilor ce înseamnă să fie destabilizată situația.

Ștefan Gligor: Este foarte simplu. Orice destabilizare are nevoie de precondiții, are nevoie de rădăcini. Atunci când oamenii sunt săraci, atunci când populația, sute de mii de cetățeni au sărăcit într-o perioadă vizibilă de timp, observabilă, scurtă, atunci când este inflația mare, atunci când prețurile sunt mari, atunci când rata de schimb a monedei euro, de exemplu, a pierdut 10% din valoare într-o săptămână, de facto, iar noi ca stat în mare parte, din păcate, în special, țăranii noștri și zona rurală trăiesc din remitențe, luând în considerare că oamenii văd și simt această avalanșă de scumpiri, luând în considerare că avem în față o iarnă pe care nu e clar cum o vom trece și guvernanții au comunicat extrem de prost la acest capitol și au stat pe-o ureche în primăvară și vară, oamenii fiind întărâtați și mai mult de holdingurile mediatice ale lui Șor, ale lui Plahotniuc și ale lui Dodon, care sunt bine mersi și nimeni nu a investigat sursele lor de finanțare și ce se întâmplă acolo, fiind tot mai mult întărâtați și manipulați, și programați la o revoltă, pentru că o societate, în special, păturile vulnerabile, sărace pot fi programate prin instrumente de tehnologie politică și mass-media. Luând în considerare că toți factorii și toate instrumentele de care se foloseau Plahotniuc, Șor și Platon sunt pe loc, actuala guvernare n-a făcut nicio boabă ca să le destructureze, se creează premise pentru manipularea omului simplu, omului prost informat în vederea mobilizării unui număr important de cetățeni de-ai noștri, săraci, vai și amar de ei, manipulați și dezinformați în vederea răsturnării acestei guvernări prin ocuparea clădirilor guvernamentale, proteste, provocări ș.a.m.d. Iată ce înseamnă asta. Atunci când, vorba lui Vladimir Ilici, din câte îmi aduc aminte – «когда низы не хотят, а верхи не могут» (se spune despre incapacitatea liderilor de a gestiona și lipsa de dorință a subordonaților de a le urma instrucțiunile), este o problemă aici. Într-adevăr este o criză economică, profundă, serioasă și este o lipsă de răspuns adecvat din partea guvernului cu privire la provocările prin care trecem, cel puțin, la capitolul comunicare și partea de explicație și atunci se creează aceste premise.    

Vocea Basarabiei: Să admitem că ar fi o altă guvernare, de o altă culoare politică…

Ștefan Gligor: Nu trebuie să fie de altă culoare politică, culoarea aici o lăsăm deoparte, contează…

Vocea Basarabiei: Dar vă întreb, dacă vine altă guvernare, schimbă brusc situația și pot altfel să diriguiască treburile țării și ale cetățenilor?

Ștefan Gligor: Eu sunt sigur că guvernarea actuală și orice altă guvernare care ar veni trebuie să fie una adecvată și măsurile pe care le adoptă trebuie să fie proporționale gravității acestei crize.

Vocea Basarabiei: Un alt guvern ar reuși mai multe să facă?

Ștefan Gligor: Depinde de calitatea și capacitatea acestui guvern, pentru că noi nu vorbim abstract. Un guvern înseamnă oameni concreți care au anumite competențe și anumite caracteristici morale și profesionale. Atunci când în Republica Moldova există un reflux de 42-47 de mii de cetățeni pe an, au existat foarte mulți oameni care au așteptat venirea PAS-ului la guvernare, fiind deja pe interior convinși că, dacă nu se produce o schimbare, plecăm și noi. Și eu asist acum mai mulți oameni, tragedia mai multor familii care au studii, sunt foarte buni, vorbesc mai multe limbi străine, au o profesie, au copii și care renunță la Republica Moldova, pentru că au înțeles că nu se mai schimbă nimic. Și asta este responsabilitatea acestei guvernări, pentru că aceștia sunt votanții lor. Eu cunosc oameni din stafful PAS-ului care renunță, cunosc situații, cazuri, informații despre oameni din stafful PAS-ului care renunță și pleacă să lucreze la negru în străinătate, pentru că nu mai văd lumina de la capătul tunelului. Există o problemă, dna Ursu, niciodată realitatea nu este alb-negru, ea are o paletă foarte mare de culori și noi trebuie să învățăm să gândim critic, să observăm această informație și să analizăm lucrurile la rece, așa cum sunt ele.

Vocea Basarabiei: O critică constructivă este doar de folos și într-o societate democratică au dreptul la protest, încă o dată zic, toți cetățenii care trăiesc nemulțumiri și vor o viață mai bună, dar pentru că situația nu e valabilă doar pentru Republica Moldova, situația se înrăutățește și la vest de Prut, și la est de Nistru.

Ștefan Gligor: OK, haideți să privim această situație, haideți să ne uităm ce se întâmplă la est și la vest. Inflația la est și la vest este de două ori mai mică.

Vocea Basarabiei: A fost o explicație din partea specialiștilor, acum ei trebuie să lămurească cetățenilor, guvernatorul Băncii Naționale a încercat să explice.

Ștefan Gligor: N-a fost nicio explicație din partea specialiștilor. Vă explic: guvernatorul Băncii Naționale a făcut tot posibilul prin instrumentele de care dispune să reducă masa monetară în circulație. El mai mult nu poate face, leul nostru pare a fi una din cele mai puternice valute din lume, în realitate nefiind astfel. Astăzi citeam o analiză că în România cel puțin cu 34% este supraapreciat leul românesc. Vă imaginați cu cât este supraapreciat leul moldovenesc care n-are în spate o economie? (…)

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.