VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

AUDIO/ Șeful IGP, despre proteste: În toate aceste jocuri murdare sunt atrași oameni simpli, care nu conștientizează despre riscurile la care sunt supuși

Viorel Cernăuțeanu: Polițiștii sunt cei care creează ca un echilibru între nemulțumirea cetățenilor chișinăuieni și ceea ce se întâmplă pe tot perimetrul sectorului Centru al municipiului Chișinău, realizate de participanții la întrunirile organizate de un partid politic și, totodată, noi trebuie să asigurăm respectarea Legii nr. 26, iar ea pentru noi tot este un punct de reper pe care trebuie să-l asigurăm în raport cu acei cetățeni – din voință sau din nevoință, plătiți sau neplătiți –, dar noi trebuie să asigurăm și securitatea acestor cetățeni, indiferent care ar fi intențiile lor.

Vocea Basarabiei: De ce se ajunge la altercații?

Viorel Cernăuțeanu: Este foarte clar de ce se ajunge la altercații. Inclusiv din frânturile convorbirilor telefonice care sunt realizate de unii suspecți și date de către instituțiile de drept ieri în public, se vede foarte clar că intențiile lor sunt anume de a destabiliza, anume de a crea haos și a face acele jocuri murdare pe care le intenționează unii lideri de partide politice. De aici pornește tot ceea ce se întâmplă, o parte din cetățeni vin din interes financiar, că fac câte 400 de lei pe zi, iar pe seama mulțimii de oameni care vine, iată, mi-aș permite să spun, sunt „achiziționați” acești tineri a căror intenție este de a destabiliza. Noi vedem cât de organizat încearcă ei să se infiltreze în mulțime, din interceptările telefonice se vede cum, când și unde trebuie să se organizeze și să vină să rupă cordonul, când trebuie să atace. Asta nu este altceva decât o acțiune de destabilizare, care cade sub incidența legii și, bineînțeles, nu-i doar aceasta. Ceea ce am avut noi la ziua de ieri este regretabil ca cetățenii să-și permită să arunce în forțele de ordine cu diferite obiecte, chiar cu mizerii. Există o cultură și o limită în toate acțiunile noastre, indiferent ce alte viziuni ne-am crea, noi nu trebuie să trecem o linie roșie. Și pornind de la aceasta, persoanele în cauză din ziua de ieri suplimentar la faptul că sunt documentate pentru acțiunile de destabilizare, aceste persoane mai sunt vizate și în alte aspecte de ordin legal, mă refer aici la actele de huliganism și, nu în ultimul rând, ultragierea organelor instituțiilor de forță.

Vocea Basarabiei: Cine sunt anchetați?

Viorel Cernăuțeanu: Sub aspect de ultragiere sunt anchetați practic toți cei care au fost ieri retrași din mulțime. Este vorba de peste 20 de persoane, 29, dacă nu greșesc, persoane care au fost ieri retrase din mulțime în timpul altercațiilor. Dar un alt număr de persoane care au fost identificate și erau în vizorul nostru că tot trebuiau să fie în prima linie acolo, noi am încercat să-i izolăm până la începerea întrunirii, ca nu cumva să creăm riscuri și mai mari, deoarece noi ne dăm foarte bine seama că atunci când ei vor fi mai mulți și riscurile, bineînțeles, vor fi altele.

Vocea Basarabiei: De ce trebuiau reținuți liderii care organizează aceste proteste?

Viorel Cernăuțeanu: Pentru că aceste persoane nemijlocit au instigat la destabilizare și au îndemnat toți protestatarii să rupă cordoanele poliției, deci intențiile lor erau nemijlocit acelea. Cu atât mai mult că unii dintre ei și-au permis chiar să pună mâna pe unii colegi de-ai mei, încercând să-i dea la o parte, prin aceste acțiuni deteriorându-le și unele haine și aducându-le careva leziuni corporale.

Vocea Basarabiei: Cine dintre lideri a fost înlăturat?

Viorel Cernăuțeanu: Au fost înlăturați trei dintre lideri. A fost înlăturat Dinu Țurcanu, președintele raionului Orhei, liderul întrunirii, care, de fapt, conform declarației este obligat să asigure buna desfășurare a manifestației. La fel au fost retrași din mulțime și conduși la Inspectoratul de poliție dl Pavel Verejanu, primarul municipiului Orhei, și dl Valerii Klimenko, consilierul municipal din partea Partidului „Șor”. Nu s-a întreprins nicio acțiune procesuală sau de documentare, deoarece a fost chemată ambulanța și l-a luat pe dl Klimenko la o instituție medicală. La o perioadă foarte scurtă de timp, angajații sistemului medical nu au constatat niciun risc de sănătate. Deci, persoana respectivă a avut doar o tensiune puțin ridicată.

Vocea Basarabiei: Organizatorii de mai multe ori au intenționat și au reușit să blocheze artera principală a Chișinăului, poliția a reușit să retragă corturile atunci când au blocat circulația pe bulevardul Ștefan cel Mare, dar intențiile lor oricum urmează încă să se repete din moment ce în fiecare zi de duminică ei încearcă să instaleze corturile în inima Chișinăului.

Viorel Cernăuțeanu: Nu doar instalarea corturilor, intențiile lor sunt mult mai grave, conform informațiilor noastre, anume pe aspect de dezordine și destabilizare. Faptul că instalează corturi și stă cineva în ele, asta este doar o chestie, noi am văzut foarte bine pe parcursul săptămânii precedente când corturile au fost amplasate în adiacentul Procuraturii Generale și noi ne-am convins acolo că intenția lor nu era de a sta în corturi, noi am văzut cum ei au încercat să pună corturile pe pragurile procuraturii, fie noaptea un alt lider al acestor întruniri a venit la ora 3.40 noaptea și a trezit toți protestatarii și le-a spus: „Scoatem corturile în drum”. Eu îmi pun întrebarea: pentru ce la ora 4 dimineață face astfel de provocări și pune corturile în drum? Oare el s-a gândit când a scos toată lumea ceea cu corturile în stradă, pornind de la ideea că se stinge lumina și poate merge cineva cu un mijloc de transport și poate tampona pe cineva, atâta timp cât chișinăuienii nu au fost atenționați despre blocarea străzii la acea etapă și asta era în afara cadrului legal? Oare ce înseamnă toate astea? Noi vedem o serie de încălcări. Ieri am avut o persoană decedată dintre protestatari, tot ieri din neglijența organizatorilor protestelor am avut un accident rutier cu o persoană căreia să-i dea Domnul sănătate să scape și să revină la normalitate, dar iarăși este o neglijență când transportul venind în mase se oprește unde se nimerește și traversează pe carosabil fără a se asigura aceste persoane. Noi vedem o serie de nereguli, cu atât mai mult chiar ieri, când lucrurile au degenerat în haos, eu personal m-am apropiat de dl Chim Molodean (consilier al fracțiunii parlamentare a Partidului „Șor”), care, conform declarației este persoană responsabilă alături de dl Țurcanu, sunt doi lideri care și-au asumat toate aceste măsuri prin declarații. Eu personal i-am solicitat să ia microfonul și să vorbească în fața mulțimii, ca să solicite să se liniștească și să aplanăm lucrurile, să revenim la normalitate. La care el s-a întors și a plecat, nici nu a dorit să comunice. De aici mie și tuturor colegilor mei ni se creează impresia că, de fapt, intenția a fost de a provoca haos, nicidecum o intenție nobilă de a organiza un protest pașnic. Noi le-am spus foarte clar: „Noi nu vă îngrădim dreptul la întrunire, dar haideți să respectăm drepturile tuturor, inclusiv ale cetățenilor din municipiul Chișinău”. Dar noi am văzut că intenția a fost cu totul alta și asta, de fapt, urmăresc organizatorii.

Vocea Basarabiei: Câte cazuri de documentare sunt actualmente?

Viorel Cernăuțeanu: Dacă ne referim la ziua de ieri, pe aspecte de documentare a persoanelor au fost în jur de 80 de documentări pentru acțiuni de destabilizare, ultragiere și nesubordonare, dar la general până la ziua de vineri, dacă nu greșesc, erau documentate ca încălcări peste 200, în afară de acestea, doua cauze penale și peste 10 sesizări în adresa primăriei și a procuraturii.

Vocea Basarabiei: Lumea a rămas surprinsă atunci când a fost anunțat în spațiul public ce se păstra în acele corturi. Sub incidența cărei pedepse cad acele lucruri?

Viorel Cernăuțeanu: Cad exact sub incidența de destabilizare aceste acțiuni. Și după asta multă lume se întreba de ce noi facem acele verificări frecvente în corturile sau ale persoanelor care se aflau în adiacența unor instituții. Iată anume acesta este scopul, ca să nu ajungem să ne trezim că avem o serie de obiecte interzise în corturi sau persoane suspecte, sau persoane cu trecut dubios, mai ales că noi ne aflam în adiacentul unor instituții strategice, unde sunt anumite dosare, inclusiv importante și pentru unii lideri din cei care cumva ghidează aceste acțiuni. Anume de asta ne-am și condus, deoarece în ziua de duminică, 16 octombrie, atunci când au fost ridicate acele corturi, înainte de a fi ridicate corturile, colegii mei au solicitat organizatorilor, inclusiv prin înregistrare video: „Aici există o serie de obiecte suspecte, conform informațiilor prelucrate de noi, vă rugăm frumos veniți să documentăm și să le ridicăm”, la care dl Chim a refuzat categoric să se prezinte și a spus că el o să vină mâine. Un organizator al unei întruniri este obligat prin lege să fie permanent alături de cei care participă la această întrunire, atâta timp cât el se eschivează, înseamnă că el tot cunoștea despre anumite lucruri. Dar este regretabil faptul că în toate aceste jocuri murdare sunt atrași oameni simpli, care nu conștientizează despre riscurile la care sunt supuși prin acțiunile liderilor acestor întruniri.

Vocea Basarabiei: Amintiți ce ați găsit în corturi.

Viorel Cernăuțeanu: Au fost găsite obiecte interzise, printre care produse pirotehnice, ceea ce încă din primăvara anului curent prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale este interzis de a deține și a utiliza astfel de bunuri. Am văzut că lor de asta nu le pasă, legea n-a fost luată în seamă de ei. La fel în corturi au fost găsite cuțite, o armă, topor, foarfece, răngi de metal. Noi intuiam că și acolo se urmăreau anumite scopuri, dar eu le mulțumesc colegilor mei care sunt adevărați profesioniști și toate aceste informații au putut fi obținute până la acțiunile respective și noi am putut interveni, fie că în unele situații mai masiv și cu o intervenție mai categorică, dar, cel puțin, noi nu am admis ilegalități și escaladări din alt punct de  vedere.

Vocea Basarabiei: Organizatorii spun despre un număr anume de participanți la acțiunile de protest, iar poliția spune o cu totul altă informație. Totuși, câtă lume participa la aceste proteste?

Viorel Cernăuțeanu: Nu mă ghidez după anumite cifre din pod, noi activăm și cunosc foarte bine inclusiv dintre cei care cumva coordonează anumite măsuri la ziua de azi din spate sau de după perdea, cunosc foarte bine care sunt modalitățile de evidență și eu elementar pot să vă spun: numărul de autocare care intră în Chișinău înmulțindu-l la numărul de locuri pe care le au și astfel o să aflăm numărul de persoane care au ajuns în Chișinău și suprapunând-le cu calculul pe care îl facem în centrul orașului, noi constatăm plus/minus care este numărul de persoane.

Vocea Basarabiei: Organizatorii au spus ieri că au participat 65 de mii de cetățeni, poliția?…

Viorel Cernăuțeanu: Noi, imaginându-ne doar printr-o imaginație vizuală, dacă în Piața Marii Adunări Naționale ar încăpea în jur de 100 de mii, dar pentru asta trebuie să fie toate arterele încărcate și să stea om lângă om, pe un perimetru de 70 de metri, pe o porțiune de bulevard care este între str. Ismail și Tighina cum ar fi posibil un număr așa de mare de oameni? Estimativ au fost 3.800 de persoane.

Vocea Basarabiei: Organizatorii spun că, totuși, poliția împiedică transportul din localitățile Republicii Moldova să ajungă la Chișinău atunci când e ziua de protest.

Viorel Cernăuțeanu: Eu vreau să spun un singur lucru: dacă s-ar întâmpla o nenorocire cu un autocar care nu corespunde tehnic sau nu are permis de conducere un șofer, sau este în stare de ebrietate, sau alte aspecte, atunci care va fi reacția la adresa Poliției, dacă s-ar întâmpla, Doamne ferește, un accident rutier?

Vocea Basarabiei: Dar ați găsit o asemenea neregulă până astăzi?

Viorel Cernăuțeanu: Nu doar una, ci sute. Astfel de încălcări există de ordinul sutelor, inclusiv probleme de frânare, inclusiv probleme tehnice ale mijlocului de transport, fără revizii tehnice, permis de conducere, deci, am spus, aceste încălcări există de ordinul sutelor. Aceste încălcări nu sunt constatate doar de poliție, în mare parte aceste încălcări sunt constatate inclusiv de ANTA.

Vocea Basarabiei: Și conducătorii auto când se pornesc nu știu că au nereguli?

Viorel Cernăuțeanu: Știu că au nereguli, dar tentația financiară care li se oferă, se conving cumva de ideea că aceasta le va ajuta și le va acoperi inclusiv cheltuielile pentru amendă. Eu o să vă spun elementar, costul unui autobuz de la Soroca la Chișinău, dacă își permit să plătească în jur de 40.000 de lei doar transportul, doar autobuzul, un autobuz, înseamnă că are de unde plăti toate amenzile.

Vocea Basarabiei: Deci, întrebarea multor cetățeni – de unde acești bani? Dar e deja un alt aspect al problemei.

Viorel Cernăuțeanu: Exact! Este o altă latură a problemei, care este documentată de colegii noștri de la Procuratura Anticorupție și cu alte subdiviziuni specializate, noi sperăm că și acolo au destul de mari progrese și într-o bună zi o să poarte cineva răspundere și pentru asta.

Vocea Basarabiei: Protestele vor continua, asta anunță organizatorii, ce trebuie să cunoască cetățenii?

Viorel Cernăuțeanu: Cetățenii trebuie să cunoască că dacă comiți o faptă ilegală, o contravenție sau o infracțiune și ești de unul singur este mult mai simplu decât în momentul în care ești în gloată, în momentul când aceasta se întâmplă în mulțime, lumea trebuie să înțeleagă că deja acestea sunt agravante și este mult mai periculos inclusiv ca răspundere pentru ei. Eu aș recomanda ca toți cei care vin și participă la aceste întruniri, în primul rând, să demonstreze o atitudine corectă în raport cu cei din jur, să-și expună punctul de vedere, dar exact prin prisma cadrului legal și așa cum îi ghidează conștiința, dar nu cum sunt ghidați de cineva din afară și recomandările cuiva, care nici măcar nu este aici pe loc, dar își urmărește anumite scopuri.

Vocea Basarabiei: Când vor fi finalizate aceste cazuri documentate și care e pedeapsa care se aplică în asemenea cazuri?

Viorel Cernăuțeanu: Bine, noi suntem doar ca parte a grupului de urmărire penală, aceasta este în gestiunea procuraturii, pentru mine este greu să spun că se va finaliza peste o săptămână sau peste o lună, în funcție de materialul probatoriu care va fi acumulat de către colegii de la procuratură – atunci cred că și se va veni cu propuneri și soluții corespunzătoare. Dar eu sunt sigur că și colegii de la procuratură vor documenta exact așa cum prevede cadrul legal pentru a nu admite anumite interpretări sau locuri de interpretare pentru cineva, dar, am spus, noi ne dorim cu toții ca cei care se fac vinovați – să poarte răspundere, cei care sunt de bună-credință – să fie de bună-credință.

Vocea Basarabiei: Organizatorii au spus că și ei au încercat să încadreze oameni care să mențină ordinea în rândul protestatarilor și i-am văzut pe cei îmbrăcați în uniforme, cine sunt ei?

Viorel Cernăuțeanu: Nu știu dacă au încercat să mențină ordinea, asta deja este o chestie. Dacă încerci să menții ordinea și urmărești scopuri binevoitoare ca, într-adevăr, acest lucru să se realizeze, nu te îmbulzești și nu împingi în colegii din poliție, aflându-te în prima linie sau încercând cumva de a provoca. Atunci când cu adevărat ai această intenție, te pui în fața mulțimii și spui: „Ne oprim aici și nu mergem mai departe, pentru că încălcăm legea”, dar când dai cu cotul într-un fost coleg de-al tău, deja asta eu nu știu dacă poate fi catalogată ca bună intenție.

Vocea Basarabiei: Din două tabere se strigă: „Poliția e cu noi”. Și cei care protestează spun: „Poliția e cu noi”, și cei care nu agreează aceste acțiuni de protest spun că „poliția trebuie să fie cu noi”.

Viorel Cernăuțeanu: Poliția nu este a niciunui partid politic, nici de la guvernare, nici din opoziție, poliția este o instituție a statului, care va acționa exact așa cum prevede legea și cum reglementează toate atribuțiile sale funcționale, nici mai mult, nici mai puțin. Noi nu o să cădem pradă unor astfel de declarații, noi trebuie să ne facem munca exact așa cum prevede legea. Legea nr. 320 este legea care reglementează activitatea poliției, unde stabilește toate drepturile și obligațiile poliției și aș spune tuturor persoanelor care încearcă cumva să vehiculeze cu acest lucru, că poliția este a lor, poliția este a statului și ea apără interesele cetățenilor Republicii Moldova.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.