VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Marea Britanie a furnizat Ucrainei rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune „Storm Shadow”

Marea Britanie a livrat Ucrainei mai multe rachete de croazieră Storm Shadow, oferind forțelor ucrainene o nouă capacitate de atac cu rază lungă de acțiune înaintea așteptatei contraofensive împotriva forțelor rusești, au declarat mai mulți oficiali occidentali de rang înalt pentru CNN.

Storm Shadow este o rachetă de croazieră cu rază lungă de acțiune și capacități invizibile, dezvoltată în comun de Marea Britanie și Franța, care este lansată de obicei din aer. Raza de acțiune de peste 250 km este puțin mai mică decât capacitatea sistemelor de rachete tactice sol-sol ale armatei americane, sau ATACMS, pe care Ucraina le cere de mult timp.

În mod critic, Storm Shadow are raza de acțiune pentru a lovi adânc în teritoriul deținut de Rusia în estul Ucrainei. Un oficial occidental a declarat pentru CNN că Marea Britanie a primit asigurări din partea guvernului ucrainean că aceste rachete vor fi folosite doar pe teritoriul suveran ucrainean și nu în interiorul Rusiei. Oficialii britanici au făcut frecvent declarații publice în care au identificat Crimeea ca teritoriu suveran ucrainean, descriind-o ca fiind „anexată ilegal”.

Racheta este „un adevărat game changer din perspectiva razei de acțiune”, a declarat pentru CNN un oficial militar american de rang înalt și oferă Kievului o capabilitate pe care a solicitat-o încă de la începutul războiului. După cum a relatat CNN, raza maximă de acțiune actuală a Ucrainei în cazul armelor furnizate de SUA este de aproximativ 49 de mile.

Desfășurarea rachetelor are loc în contextul în care forțele ucrainene se pregătesc să lanseze o contraofensivă menită să recucerească teritoriile deținute de Kremlin în estul și sudul țării.

Storm Shadow este o rachetă de croazieră de precizie dovedită în luptă, concepută pentru a ataca clădiri și structuri mari, cum ar fi infrastructura portuară, centre de control, buncăre, situri de rachete, aerodromuri și poduri, potrivit BBC.

În prezent, racheta se află în serviciul Forțelor Aeriene Regale, precum și al Forțelor Aeriene franceze și italiene și și-a dovedit anterior eficiența în operațiunile din Irak și Libia.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.