VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ion Chicu: „Suntem afectați de multe procese regionale, internaționale și interne care ne erodează ca stat”

Discutăm cu fostul premier Ion Chicu, actualmente este liderul Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei. Mulțumim mult că ați găsit timp să veniți la Vocea Basarabiei, să punem în discuție cele mai stringente probleme cu care se confruntă cetățenii, dar și statul Republica Moldova. Și pentru început o să vă cer o apreciere a dvs. – ce soartă are Moldova de astăzi, cine i-o decide?

Ion Chicu: Vă mulțumesc pentru invitație, la acest post de televiziune este prima invitație. Vă doresc succes și vă apreciez activitatea.

Vocea Basarabiei: Mulțumim! O să vă mai invităm.

Ion Chicu: Care este soarta Republicii Moldova? Soarta Republicii Moldova este în mâinile oamenilor, așa trebuie să fie, și nu doar a Republicii Moldova, dar în orice stat cetățenii trebuie să se îngrijească de soarta statului lor, a țării lor. Or, dacă nu ne îndeplinim această datorie civică și la alegeri, dar și în fiecare zi, atunci soarta îi în bătaia vântului. Cam așa se întâmplă acum, suntem afectați de multe procese regionale și internaționale, dar și interne, din păcate, care ne erodează și ca stat, și ca țară și, nu în ultimul rând, fără mare patos, și viitorul țării noastre. De aceea, soarta este în mâinile noastre. Dacă vom fi activi, dacă vom încuraja și susține guvernarea atunci când face lucruri bune, o să fie bine; dacă nu ne vom teme s-o criticăm atunci când pășește strâmb, o să fie bine. Cel mai rău e să fii indiferent, să nu te implici, să lași pe alții să-ți rezolve și să-ți decidă soarta și atunci n-o ai.

Vocea Basarabiei: Știți ce spun deseori cetățenii simpli, cei de la firul ierbii, așa cum le spun eu? Ei cred că atunci când politicienii sunt în opoziție critică mult și au argumente suficiente, dar atunci când vin la guvernare, un pic se schimbă situația și există o diferențiere, un decalaj între ceea ce spun politicienii când sunt la guvernare și când sunt în opoziție.

Ion Chicu: Au perfectă dreptate oamenii de la firul ierbii și orice cetățean al Republicii Moldova. Bineînțeles, politicienii în opoziție apar într-o ipostază, iar când ajung la butoane și sunt responsabili – în altă ipostază. Se poate de explicat, fiindcă nu se întâmplă doar la noi acest lucru, dar asta încă o dată cumva confirmă ceea ce am spus la prima întrebare – soarta este în mâinile oamenilor și ceea ce avem noi în guvern și în parlament este rezultatul evoluției societății. Noi i-am ales să fie așa. Noi îi alegem pe cei care trebuie să treacă în opoziție, noi îi alegem pe cei care trebuie să guverneze și atâta timp cât ei sunt rezultatul unei opțiuni conștiente a noastre, pentru că noi votăm conștient, avem ceea ce avem. E clar că să critici este mai ușor, este mai complicat atunci când trebuie să iei decizii, dar atunci când critica este constructivă sau argumentată este un lucru, iar atunci când este propagandă și populism este cu totul alt lucru. Atunci când guvernezi conștient și transparent, chiar dacă sunt și timpuri grele, e una; atunci când lipsești oamenii care te-au ales de orice informație, nu le spui ce faci cu banii publici, cum iei decizii este cu totul altă situație. Deci se cere responsabilitate, bineînțeles, și din partea opoziției, și din partea guvernării. În primul rând, onestitate și transparență.

Vocea Basarabiei: Dar cultura politică a dialogului între putere și opoziție trebuie să existe, dle Chicu?

Ion Chicu: Bineînțeles, trebuie să existe o cultură politică. Iarăși, primul element al unei asemenea culturi este argumentarea poziției – da, cifre, date, respect reciproc. E greu de spus cine ar trebui sau cine joacă rolul principal în acest dialog, cui ar trebui să-i aparțină acest rol – opoziției sau guvernării.

Vocea Basarabiei: Și cui ar trebui să-i revină acest rol?

Ion Chicu: Eu cred că trebuie să fie o mișcare din ambele părți. Totuși, până la urmă mesajele principale sau atitudinea ar trebui să vină din partea guvernării, pentru că până la urmă ei decid ce fac cu banii oamenilor; ei decid ce se va întâmpla mâine; ei decid în parlament conform căror legi vom trăi. Deci, atunci când vin cu aceste decizii, cel puțin trebuie să le comunice societății, iar opoziția, având această informație și aceste date, poate veni cu argumente, dacă este responsabilă sau poate veni, mă iertați, cu apă chioară și populism, dacă este iresponsabilă.

Vocea Basarabiei: O să discutăm principial pe dosarul crizei energetice, pe criza economică, pe consecințele care vor continua să vină în urma acestui război dintre Rusia și Ucraina asupra Republicii Moldova. Dar pentru început, pentru că reprezentanții mai multor partide de pe eșichierul de stânga, centru și dreapta au discutat în cadrul Platformei „Agenda Comună” crearea unui front comun pentru ce?

Ion Chicu: Da, aș vrea să explic. Vă mulțumesc pentru întrebare. Într-adevăr, ieri după-masă ne-am întâlnit cu mai mulți reprezentanți ai formațiunilor politice, a fost o invitație din partea unui activist politic, președintele Partidului pentru Oameni, Natură și Animale. Avem un așa partid în frunte cu dl Ion Dron, îl cunoașteți. D-lui a manifestat inițiativă și a invitat mai multe partide, eu nici nu știam cine o să fie acolo, dar am văzut că sunt și reprezentanți și de dreapta, stânga, centru.

Vocea Basarabiei: Deci, Congresul Civic, Partidul Socialiștilor, Partidul Liberal Democrat, primarul capitalei, tot el liderul Partidului Mișcarea Alternativă Națională și dvs., ăștia ați fost?

Ion Chicu: Au mai fost reprezentanți ai câtorva formațiuni, dl Victor Stepaniuc, primarul de Condrița, dl Andrei Donica, care reprezintă o mișcare politică, au mai fost și au să mai vină pe viitor, din câte am înțeles, pentru că invitațiile au fost lansate pentru mai multe formațiuni. Deci, nu este nici un bloc electoral, nu este nici o formațiune sau cvasi-formațiune, este o platformă de discuții pentru cele mai importante subiecte pentru societate în eventualitatea adoptării unor poziții comune. De exemplu, am discutat ieri despre promovarea, de fapt, adoptarea  Codului nou electoral. Este un subiect care cu siguranță vizează toată societatea și viitorul țării noastre.

Vocea Basarabiei: Dar de ce este nevoie de un nou Cod electoral?

Ion Chicu: Cunoașteți, probabil, este inițiativa membrilor PAS. Ei promovează agresiv, aș vrea să spun, acest Cod nou electoral, cu niște modificări radicale în ceea ce se numește legislație electorală în Republica Moldova, cu elemente care nu pot fi acceptate eu cred că de niciun partid care se gândește la stabilitatea țării noastre.

Vocea Basarabiei: Dar ce este inacceptabil?

Ion Chicu: Sunt multe elemente, o să ajungem acolo, dar cel mai important element este că Consiliul Europei pentru asemenea modificări cere, solicită, nu doar recomandă, consens larg, anume consens larg pe asemenea modificări. Dacă nu este un asemenea consens, guvernarea, oricât de mulți deputați ar avea ea în parlament, nu trebuie să forțeze și să meargă cu aceste modificări, mai ales că și procesul de consultări este unul mimat, pentru că la comisia respectivă din parlament am fost invitat după ce au votat în prima lectură, dar cunoașteți bine că în prima lectură se votează conceptul, iar a doua e doar pentru modificări de astea, să zic așa, neimportante.

Vocea Basarabiei: Bine, dar puteți să contribuiți la îmbunătățirea lui?

Ion Chicu: Cu siguranță, dar faptul că acest proces consultativ pe dimensiunea parlamentului a fost inițiat după votarea în prima lectură, din păcate, ne vorbește despre faptul că se mimează acest proces pentru a raporta la Comisia de la Veneția că, uitați-vă, am consultat.

Vocea Basarabiei: Spuneți-ne despre ce e vorba.

Ion Chicu: De ce noi zicem că-s modificări radicale? În primul rând, Comisia Electorală Centrală, care este (trebuie să fie) o instituție independentă, în cele mai bune practici democratice, în general, conducerea este asigurată de reprezentanții opoziției. Vă amintiți anul 2005, când comuniștii aveau 70 și ceva de deputați, totuși și Curtea de Conturi, și Comisia Electorală Centrală, și alte instituții erau conduse de opoziție. Deci, asta este o cutumă, este un standard democratic.

Vocea Basarabiei: Da, opoziție trebuie să aibă anumite entități pe care să le conducă.

Ion Chicu: Ce avem noi acum? În primul rând, toată această comisie este subordonată partidului de guvernământ, acum vin cu modificări…

Vocea Basarabiei: Dar de ce, acolo sunt și reprezentanții opoziției?

Ion Chicu: Da, sunt acum, se pare că 3 la 6. Vin cu modificări, în care de la opoziție va fi doar un reprezentant, ceea ce deja vorbește mult despre atitudine și, dacă nu greșesc, membrii comisiei vor avea atribuții de a-l exclude temporar sau pe o perioadă, nu știu cum, pe unul din membri. Adică, ei pot face acest lucru. Deci este un lucru foarte principial. Doi: se instituie niște funcții permanente, plătite, înțeleg, din bugetul autorităților publice locale, pentru funcționari electorali care vor fi în teritoriu, care, bineînțeles, tot vor fi numiți de CEC, care dacă este controlat de guvernare, bineînțeles, aceste persoane practic vor asigura un proces electoral așa cum îi place guvernării. Eu nu vreau să arunc piatra în grădina doar acestei guvernări, că o să vină altă guvernare și, credeți-mă, va dori să se folosească de aceasta. Mai departe, însuși procesul de alegeri în ziua alegerilor, se insistă foarte mult pe această votare alternativă, care înseamnă electronică. Eu întreb: noi am rămas ultima țară din Europa care n-a implementat acest proces? Sunt 2-3, mai multe nu-s. Doi: în condițiile când credibilitatea autorităților și guvernărilor, și nu doar a acesteia, este la pământ, atunci când cineva iese și spune: „Uite, s-a votat electronic…”, este suficient cineva din formațiuni să conteste și să zică că au fost interferențe în sistemul informațional și atunci se pune la dubii tot rezultatul.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.