VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Anatolie Nosatîi: Este greu de spus care vor fi acțiunile Federației Ruse în următoarea perioadă de timp

Vocea Basarabiei: Republica Moldova se confruntă cu diverse crize și provocări, urmare a agresiunii ruse în Ucraina, care a început pe 24 februarie anul trecut, război care afectează diferite sectoare, inclusiv cel de apărare națională. Despre prioritățile politicii de apărare, despre proiectele de dezvoltare cu partenerii externi, precum și despre contribuția Armatei Naționale la menținerea păcii și securității, dar și despre dezinformare și manipulare, astăzi discutăm cu ministrul apărării, dl Anatolie Nosatîi.

Anatolie Nosatîi: Bine v-am găsit! Mulțumesc!

Vocea Basarabiei: Ați spus deja că nu ar exista riscuri militare directe la adresa Republicii Moldova, dar indirecte? Am putea să ne gândim la așa ceva?

Anatolie Nosatîi: Ceea ce spunem, ceea ce afirmăm este nu doar o afirmație, dar este ceva ce este demonstrat în baza unei analize, și nu e o presupunere, dar e ceva susținut cu fapte. Pericole directe, amenințări directe e clar că nu sunt, vedem din situația care este în prezent, ce ține de pericolele indirecte, de caracter militar vorbim la acest timp, nu sunt, avem mai mari probleme la capitolul pericolelor indirecte, pe care le vedem zilnic la noi în țară, unde forțele care nu sunt de intenție bună, cei care au alte obiective decât cele naționale se străduie ca să destabilizeze situația la noi în țară.

Vocea Basarabiei: Și chiar ar putea să fie deturnat acest parcurs european pe care încearcă Republica Moldova cu pași siguri să se îndrepte?

Anatolie Nosatîi: E clar că noi, cetățenii Republicii Moldova, nu ne dorim aceasta. Acesta este un deziderat al forțelor proruse, forțelor anticonstituționale, care doresc să o facă nu în interesul cetățenilor Republicii Moldova.

Vocea Basarabiei: De ce aceste forțe nu și-ar dori apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană, dacă despre UE se zice că acolo e bunăstare, că acolo e libertate de exprimare, de acțiune, că UE este cel mai mare finanțator al Republicii Moldova, implementând o sumedenie de proiecte?

Anatolie Nosatîi: Aș menționa că nu doar se zice, dar, într-adevăr, așa este, și cred că după ce noi, cetățenii, am obținut dreptul să călătorim în baza pașapoartelor biometrice în Europa, majoritatea cetățenilor Republicii Moldova au putut să vadă aceasta cu ochii lor. Și, într-adevăr, așa e cum spuneți dvs., acolo e democrație, acolo e libertate, acolo e prosperitate, ceea ce ne dorim și noi toți aici, dar aceasta nu convine Federației Ruse, la direct nu le convine, pentru că ne schimbăm orientarea strategică și ieșim, să spunem așa, din alianța lor sau interesele lor.

Rușii se vede că au alte probleme interne cu care vor să se acopere cu războaie sau cu conflicte și să sustragă atenția cetățenilor din Rusia de la problemele pe care le au, și le au multe, din câte cunoaștem.

Vocea Basarabiei: Dar de ce și-ar dori cu tot dinadinsul Federația Rusă ca Moldova să rămână în orbita lor, în aria lor de interes?

Anatolie Nosatîi: Se vede că și la dânșii mai trăiesc mulți cu ideologia ceea veche de fosta Uniune Sovietică ș.a.m.d., se vede că au alte probleme interne cu care vor să se acopere cu războaie sau cu conflicte și să sustragă atenția cetățenilor din Rusia de la problemele pe care le au, și le au multe, din câte cunoaștem.

Vocea Basarabiei: Dle ministru, dar Republica Moldova nu are hotar cu Federația Rusă? Da, este adevărat, există această problemă nesoluționată de 31 de ani, problema transnistreană, unde interesul este mult mai pronunțat decât per ansamblu pentru întreaga Republică Moldova, dar hotar nu există. De ce, totuși, ei nu vor să scape din vizorul lor această palmă de pământ?

Anatolie Nosatîi: Foarte corect punctat. Aici geografia joacă în folosul nostru, ceea ce foarte bine vedem din alte exemple nu chiar așa de bune din Georgia, din Ucraina. La noi, într-adevăr, hotar direct nu este, dar în secolul nostru nu-i numaidecât să fie hotar direct pentru destabilizarea situației, sunt alte căi pe care ei le folosesc, și le folosesc nu doar la noi în țară, vedem implicarea lor în alte țări din Europa pentru destabilizarea situației.

Clasa politică este nedeterminată și dorește să folosească orice posibilități pentru a se afirma și pentru a ajunge la conducere.

Vocea Basarabiei: Dar ieșirea la Balcani sau – cum să mai zic? – supravegherea întregii situații din jurul Mării Negre, ce mai contează pentru Federația Rusă, menținând, iată, Republica Moldova în centrul lor de atenție?

Anatolie Nosatîi: Toate acestea face parte a unei strategii mari îndoctrinate de politicienii și ideologii din Rusia, care totuși gândesc sau mai au acel plan de supremație în Europa și, în general, în lume, iar Moldova, fiind o fostă republică a Uniunii Sovietice, având o parte a populației care mai trăiește cu nostalgia ceea a Uniunii Sovietice, este folosită pentru atingerea acestor scopuri. Și aici se mai adaugă și clasa politică, care este nedeterminată și dorește să folosească orice posibilități pentru a se afirma, pentru a ajunge la conducere.

Vocea Basarabiei: Dar, iată, dacă facem un exercițiu imaginar, ipotetic, să admitem că vin aceste forțe proruse la guvernare în Republica Moldova, ce scop ar urmări? Să vândă tot interesul național Federației Ruse și asta e tot?

Anatolie Nosatîi: Știți, noi, ca militari, când analizăm vreun scenariu, permanent analizăm cel mai dificil scenariu, fiindcă dacă poți face față la acel scenariu, atunci ești pregătit pentru altele mai puțin complicate. Și dvs. aici ați venit cu un scenariu foarte trist. Nu știu, eu, ca cetățean al Republicii Moldova, n-aș dori să se întâmple aceasta, fiindcă, vă închipuiți, ne-ar opri din cursul nostru de dezvoltare, ne-ar face să fim o țară izolată, dependentă de cine? De Rusia și neavând hotar direct cu ei, cum toate relațiile economice să fie asigurate? Este destul de dificil, știți, dar nu cred că majoritatea cetățenilor își dorește aceasta.

Războiul din Ucraina, într-adevăr, a făcut să fie apară multe schimbări, nu doar în Moldova, dar și în Europa, și în lume, în general.

Vocea Basarabiei: Dar acest război din imediata vecinătate a Republicii Moldova influențează și situația de aici, cel puțin survolarea spațiului aerian i-a făcut pe mulți să se gândească de 7 ori dacă ei trăiesc într-o siguranță garantată. Ce ne puteți spune dvs., ați discutat cu partea rusă, de ce au ajuns acele rachete rusești și pe teritoriul Republicii Moldova?

Anatolie Nosatîi: Războiul din Ucraina, într-adevăr, a făcut să fie apară multe schimbări, nu doar în Moldova, dar și în Europa, și în lume, în general, fiindcă drept consecințe ale acestui război au fost afectate toate domeniile de activitate ale țărilor, îndeosebi din Europa, dar vedem și din alte țări, acel impact asupra asigurării cu produse alimentare, cu grâne afectează, de pildă, Africa foarte mult și acele țări din Africa au probleme cu alimentarea…

Vocea Basarabiei: Criză alimentară…

Anatolie Nosatîi: S-a creat o criză alimentară. Vedem criza energetică, vedem criza economică, vedem valul mare de refugiați, care iarăși aduce o criză a refugiaților, toate aspectele acestea în comun au demonstrat că războiul aduce după sine multe alte implicări, cum le numesc eu, niște efecte colaterale, care afectează țările din vecinătate, care afectează economia nu doar a statului, dar și întregi societăți sau comunități, să spunem așa, de pildă, europene.

Vocea Basarabiei: Republica Moldova astăzi e capabilă totuși să-și asigure această securitate, inclusiv când e vorba de ceea ce se întâmplă în spațiul aerian?

Anatolie Nosatîi: Haideți să spunem așa, că Republica Moldova pe parcursul acestui an a învățat multe lecții: să-și asigure independența energetică, să-și asigure gestionarea crizei de refugiați, inclusiv să-și pregătească structurile statului pentru a gestiona diferite crize de securitate. Ce ține de apărarea spațiului aerian, de care dvs. întrebați de câteva ori, într-adevăr, este un subiect care anterior n-a fost abordat așa de mult, fiindcă analizele care se făceau nu puneau prioritatea dezvoltării sectorului de apărare antiaeriană și al aviației, de exemplu, care sunt niște domenii foarte costisitoare.

Riscurile și amenințările care sunt acum ne-au făcut să revizuim documentele de politici ale noastre, să întreprindem măsuri concrete pentru asigurarea securității, pentru asigurarea informării cetățenilor despre posibile pericole și să instruim cum să acționeze în caz de schimbare a situației.

Vocea Basarabiei: Da, dvs. ați mai spus despre acest lucru…

Anatolie Nosatîi: Dar Ministerul Apărării, cu alocările care erau la acel moment, nu putea să priotizeze apărarea antiaeriană, când erau alte domenii foarte importante pentru dezvoltarea sistemului național de apărare, dar riscurile și amenințările care sunt acum ne-au făcut să revizuim documentele de politici ale noastre, să întreprindem măsuri concrete pentru asigurarea securității, pentru asigurarea informării cetățenilor despre posibile pericole și să instruim cum să acționeze în caz de schimbare a situației.

Vocea Basarabiei: Și putem vorbi sau mai degrabă îi calmăm pe cei care urmăresc astăzi emisiunea despre un eventual pericol din partea rachetelor rusești?

Anatolie Nosatîi: Este greu de spus care vor fi acțiunile Federației Ruse în următoarea perioadă de timp, noi urmărim, de pildă, câte capacități de lansare a rachetelor sunt, permanent când vedem ieșirea în Marea Neagră a unui număr mărit de purtătoare de rachete sau când suntem informați despre zborurile aviației care are capacitatea de lansare a acestor rachete, suntem îngrijorați și urmărim cu atenție ce este lansat și în ce direcție merge ca să putem anunța cetățenii. E clar că trebuie să avem și capacitate pentru a intercepta aceste rachete, dar ceea ce este actualmente în dotarea Armatei Naționale nu poate să acopere tot teritoriul țării.

Vocea Basarabiei: În ianuarie, președinta Maia Sandu a cerut partenerilor occidentali sisteme de monitorizare și apărare a spațiului aerian, dvs. ați spus și astăzi, și cu alte ocazii că acestea ar fi foarte costisitoare și că Republica Moldova, nefiind parte a unui bloc, nu poate aștepta ca partenerii externi imediat pur și simplu să-i ofere Republicii Moldova ceea ce cere sau ceea de ce are nevoie, mai ales că acum este prioritară înarmarea Ucrainei din partea Occidentului. Iată la capitolul acesta, dacă ziceți că bani sunt puțini, atunci ce spunem opiniei publice? Bani nu avem, de cumpărat nu avem de unde și ridicăm mâinile?

Anatolie Nosatîi: Nu-i așa! În pofida celor menționate de dvs., vreau să spun că avem rezultate la acest capitol, inclusiv folosim resursele pe care statul le-a alocat pentru fortificarea domeniului de apărare, adică eu mă refer la majorarea bugetară care a fost, suntem în discuții acum cu câțiva producători și în timpul apropiat sper că vom avea posibilitate pentru a fortifica posibilitatea de monitorizare a spațiului aerian. Totodată, continuăm discuțiile cu partenerii, cu organizații internaționale pentru găsirea posibilității de a identifica acele resurse necesare pentru asigurarea securității spațiului aerian.

Faptul noi acum întreprindem măsuri și ne dorim să asigurăm ca cetățeanul să doarmă liniștit, să nu retrăiască că o să vină cineva, o să zboare cineva sau o să cadă ceva peste familia cu copii sau alte cazuri, asta este corect.

Vocea Basarabiei: Am auzit despre această disponibilitate și din partea Germaniei, și din partea Marii Britanii, și din partea Italiei, mai multe țări spun că ar fi gata să ajute Republica Moldova, dar atunci când e vorba despre ajutor, imediat reacționează opoziția și amintește și autorităților, și cetățenilor că Republica Moldova nu ar trebui să accepte acest ajutor militar din afară. Iată, ce le spuneți acestor adversari ai guvernării?

Anatolie Nosatîi: Nu este cazul de comentat, cred că nu sunt bine intenționați acești adversari, cum îi numiți dvs., principalul că mesajele pe care le transmit nu sunt în interesul cetățenilor. Și aici cetățenii ar trebui să vadă cine, într-adevăr, are grija pentru dezvoltarea sistemului național de apărare, aceștia fiind anterior la conducere, de ce n-a făcut-o în perioada ceea pentru menținerea în stare de funcționare, pentru modernizarea sistemelor care erau la dotarea Armatei Naționale, dar s-au străduit să le vândă, să le dea la fier uzat sau alte lucruri care au fost făcute deloc nu în interesul statului, aici ar trebui ei să facă o analiză și să vină să spună de ce am ajuns noi în situația aceasta. Dar ceea că noi acum întreprindem măsuri și ne dorim să asigurăm ca cetățeanul să doarmă liniștit, să nu retrăiască că o să vină cineva, o să zboare cineva sau o să cadă ceva peste familia cu copii sau alte cazuri, asta este corect.

Federația Rusă folosește rachete de ultimă generație, care sunt destul de sofisticate și performante, care au capacități tehnice pe care noi, actualmente, nu putem să le interceptăm.

Vocea Basarabiei: Dar care a fost soarta acelor cazuri când rachetele totuși au survolat totuși spațiul aerian al Republicii Moldova și s-au mai găsit și niște rămășițe de tehnică militară prin anumite localități?

Anatolie Nosatîi: În primul rând, vreau să menționez că Federația Rusă folosește rachete de ultimă generație, care sunt destul de sofisticate și performante, care au capacități tehnice pe care noi, actualmente, nu putem să le interceptăm. Toate aceste activități au avut loc, dacă urmăriți, în partea de nord a Republicii Moldova, ceea ce clar identifică o traiectorie dinspre Odesa, Nicolaev, spre o parte a Transnistriei și merge mai departe spre Cernăuți, Vinnița sau Lvov. Vreau să menționez că în ultima perioadă armata ucraineană și-a fortificat capacitatea de apărare antiaeriană, inclusiv cu suportul partenerilor, ceea ce demonstrează că posibilitatea de a atinge, iarăși de a traversa acele traiectorii din ce în ce devine tot mai puțin probabilă, ceea ce ne face ca și noi să apreciem acel efort, fiindcă investiția în armata ucraineană, în apărarea antiaeriană a lor într-un fel ne protejează și pe noi. Și noi înțelegem aceasta și permanent apreciem efortul comunității internaționale pentru suport în acest domeniu.

Vocea Basarabiei: Dar atunci când dvs. ați spus că e ultima generație care este folosită de Federația Rusă, totuși, ei au și o precizie bună, ei știu foarte bine că ajung până la Odesa sau trec hotarul ucraineano-moldav?

Anatolie Nosatîi: E clar că ei își doresc să ajungă acolo unde au fost destinate, ca să aducă cât mai multe pagube pentru poporul ucrainean, dar ceea ce am menționat eu este că eficacitatea apărării antiaeriene în Ucraina a crescut foarte mult, undeva cu 40-50% în comparație cu începutul războiului, ceea ce ne face și pe noi să fim mai mult în siguranță, dar asta în niciun caz nu înseamnă că noi nu trebuie să atragem atenția acestui domeniu și să nu depunem eforturi, folosind resursele noastre sau din cooperarea noastră cu partenerii strategici să dezvoltăm această capabilitate, fiindcă noi suntem responsabili de apărarea teritoriului național, teritoriul fie terestru, fie aerian este teritoriul național.

Vocea Basarabiei: Eu de ce v-am pus și întrebarea referitoare la poziția opoziției? Pentru că nu i-am auzit pe exponenții opoziției să se revolte sau să vină cu anumite declarații că aceste rachete au survolat spațiul Republicii Moldova.

Anatolie Nosatîi: Ei îndeobște nu se expun, dacă ei condamnă războiul sau nu-l condamnă, de partea cui sunt și ce doresc. Este agenda lor politică și se vede că nu au primit indicațiile respective de la cei care îi finanțează.

Vreau să vă asigur că noi nu avem cooperare pe domeniul militar cu Federația Rusă, din primele zile am transmis tranșant acest mesaj că nu avem nicio intenție să cooperăm cu dânșii în acest domeniu.

Vocea Basarabiei: Dar finalitatea acestor cazuri care ar trebui să fie, pentru că dialog între Republica Moldova și Federația Rusă pe dimensiunea militară bănuiesc că pe moment nu există?

Anatolie Nosatîi: Nu există și pe parcursul anilor nu a existat. Depinde cine era la conducere, unii aveau mai mult interes, alții aveau mai puțin. Vreau să vă asigur că noi nu avem cooperare pe domeniul militar cu Federația Rusă, din primele zile am transmis tranșant acest mesaj că nu avem nicio intenție să cooperăm cu dânșii în acest domeniu.

Vocea Basarabiei: Dar subiecte de acest fel trebuie să fie discutate în relația bilaterală?

Anatolie Nosatîi: E clar că atunci când au fost aceste cazuri, noi permanent am adus la cunoștință și am condamnat aceasta, și am solicitat explicații.

Vocea Basarabiei: Și ați primit?

Anatolie Nosatîi: Am explicat clar că nu ne dorim, ulterior am condamnat aceste cazuri și pe cale diplomatică, și pe calea noastră, prin relații militare, prin atașați militari, prin ambasadori…

Vocea Basarabiei: Dar măcar o scuză a venit din partea Federației Ruse?

Anatolie Nosatîi: Nu a venit și nu cred că va veni.

Vocea Basarabiei: Haideți să vorbim și despre ceea ce se întâmplă în stânga Nistrului și cine, și cât interes ar avea să spună că în relația Chișinău-Tiraspol ar putea să se ațâțe spiritele și că se ajungă la o confruntare, inclusiv militară?

Anatolie Nosatîi: Din câte observăm, sunt multe forțe care nu sunt interesate ca Republica Moldova să fie în stabilitate, securitate și să se ocupe de dezvoltarea economică și de integrarea europeană, sunt cei care doresc destabilizarea situației, îi vedem pe parcursul săptămânii, i-am văzut inclusiv zilele trecute, care se străduiesc să distragă atenția de la lucruri importante și vin cu diferite procese de destabilizare, inclusiv așa-numitul teritoriu necontrolat al Transnistriei este folosit pentru aceasta și prezența trupelor Federației Ruse care sunt staționate acolo ilegal, prezența stocurilor de muniții și echipamente, prezența forțelor paramilitare necontrolate aflate sub conducerea administrației de la Tiraspol au și ele o implicație asupra acestui proces, care este folosit iarăși de cei care nu doresc ca Republica Moldova să fie o țară prosperă, o țară europeană.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.