VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

AUDIO/ Anastasia Badan, stabilită în SUA: În Moldova sau în orice altă țară europeană, dacă vrei să ai succes, trebuie să te dedici, să studiezi, să muncești și trebuie să investești

Moldoveanca Anastasia Badan a plecat acum 7 ani în SUA, dar nu a pierdut legătura cu familia, prietenii și localnicii din comuna în care s-a născut – Selemet, Cimișlia. Îi pasă de ce se întâmplă acasă și crede că migranții pot contribui atât financiar, dar și revenind acasă, inițiind afaceri și creând locuri de muncă pentru a susține dezvoltarea economică a localității și a țării. Tânăra mai spune că migranții pot contribui și cu expertiză, deoarece sunt foarte multe persoane care ar putea transmite acasă o parte din cunoștințele lor. Despre cei plecați și despre cei rămași a discutat Valentina Ursu cu Anastasia Badan, stabilită peste ocean.

Anastasia Badan: Înainte, oamenii migrau pentru a avea o sursă de existență, având în vedere salariile mici din Republica Moldova, dar acum oamenii caută nu doar bani, dar caută un nivel de viață, caută să poată călători, să aibă o alimentație mai sănătoasă, un statut mai bun și, totodată, caută să simtă că progresează. Și aici vorbesc, de exemplu, lucrând la o companie, înainte era ceva obișnuit că, odată ce te-ai angajat undeva, lucrezi 10 și mai mulți ani, acum însă a devenit atât de simplu și de ușor ca angajații să-și schimbe companiile odată ce ei simt că nu mai au ce învăța, asta caută nu doar tinerii, dar toți oamenii. De asemenea, luând în considerare digitalizarea și accesul liber și mult mai ușor la diferite companii din diferite domenii, din diferite țări, atunci oamenii preferă să dea curs la toate aceste oportunități și să învețe din altă parte. Acolo găsesc și resurse financiare, care desigur mereu sunt importante, dar și dezvoltarea aceasta ca personalitate și atunci când adulții găsesc toate cele necesare, și aici vorbesc de modul de viață, de apreciere, de dezvoltare, de cunoștințe, ei doresc asta și pentru copiii lor, ca să aibă acces la cât mai multe lucruri și desigur că preferă să migreze. Ceva ani în urmă, eu eram promotoarea ideii că acasă este cel mai bine, că peste hotare este foarte greu, dar, odată cu trecerea timpului, eu înțeleg că fiecare alege ceea ce este bine pentru el și, din păcate, adesea găsesc binele în altă parte, și nu acasă, chiar dacă sufletește este greu.

Încet-încet trecea timpul și am înțeles că nu pot să trăiesc în două lumi, nu pot să trăiesc cu gândul că mă întorc în Moldova și, totodată, să mă dezvolt aici.

Vocea Basarabiei: Tu de ce ai ales SUA, de ce te-ai stabilit peste Ocean?

Anastasia Badan: Inițial a fost, pur și simplu, o întâmplare în viața mea. Eu am câștigat Green Cardul pentru care am aplicat pur întâmplător, n-a fost o decizie foarte bine gândită la acel moment. Când am câștigat Green Cardul, știind că foarte mulți oameni, tineri în special, visează la asemenea oportunitate, m-am gândit să-i dau curs acestei oportunități, să încerc să vin în SUA, să văd de ce mi-a fost dat mie ca să câștig Green Cardul. Inițial, eu nu am fost deloc încântată de decizia mea de a-mi supune viața unei astfel de încercări, de asta am simțit că ar trebui să mă reîntorc să-mi pun la punct tot ceea ce ține de acte, ca să pot să mă reîntorc în Moldova, dar să nu pierd Green Cardul. Încet-încet trecea timpul și am înțeles că nu pot să trăiesc în două lumi, nu pot să trăiesc cu gândul că mă întorc în Moldova și, totodată, să mă dezvolt aici. Iar părerea mea e că oriunde – în America, în Moldova, în orice altă țară europeană -, dacă vrei să ai succes, trebuie să te dedici, trebuie să studiezi, trebuie să muncești, trebuie să investești. Dar dacă, în special în primii ani, nu ești determinat, atunci este mult mai greu. Asta a fost alegerea mea. La momentul de față sunt cât de cât mulțumită de unde sunt, dar vreau să zic că mi-a fost foarte greu, eu sunt foarte atașată de Republica Moldova, dar înțeleg că societatea, noi cu toții mergem la aceea că parcă un pic dispare identitatea aceasta stat, putem alege fiecare unde să mergem, ce să facem, să nu fim legați doar de locul unde am fost născuți și asta este și bine, dar este și nu chiar bine. Asta a fost cumva calea mea spre Statele Unite și spre a mă stabili aici. Mai întâi am vrut să-mi păstrez Green Cardul, după care am vrut să-mi iau cetățenia și m-am gândit că odată ce o să-mi iau cetățenia americană pot foarte ușor să decid să mă întorc în Moldova în orice moment, în caz că ceva se schimbă în viața mea, pot reveni în SUA, dar a ieșit un pic altfel. Am rămas în SUA și mă gândesc dacă vreodată mă voi întoarce în Moldova.

Vocea Basarabiei: Tristă constatare, dar în ce domeniu profesezi acolo?

Anastasia Badan: La acest moment profesez în domeniul IT, mi-am schimbat cariera un an și ceva în urmă. Fiind în Statele Unite, am lucrat în mai multe sfere – sănătate, transporturi și, mai nou, IT.

Vocea Basarabiei: Să vorbim despre exodul de creiere, pentru că în anii din urmă cei care au ales calea străinătății sunt tinerii, cei care au studii superioare, motivele pentru care are loc exodul creierelor sunt diverse, unii spun că lipsa locurilor de muncă, alții spun că e subdezvoltată economia Republicii Moldova și că salariile sunt mici, alții spun că sunt probleme atunci când trebuie tinerii specialiști să se angajeze la lucru. Ei vorbesc mai degrabă despre o subutilizare a specialiștilor tineri și acest exod de creiere poate avea consecințe grave pentru dezvoltarea viitoare a Republicii Moldova, iar în mediul urban deja se resimte această presiune de pe piața muncii.

Anastasia Badan: Cu siguranță, aici cred că aș putea dezvolta mai multe direcții. Acum iarăși din experiența mea, dacă aș putea să-mi aduc aminte, când am finalizat facultatea și eram în căutarea primului meu job, primului meu loc de muncă, eu m-am confruntat cu o greutate în a-mi găsi de lucru ceva potrivit la ceea ce am studiat și să am un salariu cât de cât să pot să-mi asigur existența, fără ca să am nevoie de susținerea părinților. Atunci mi-a fost foarte greu și cred că atunci am înțeles că aveam nevoie ca la vârsta aceea să am deja un, în America se spune network, adică să am o rețea de cunoștințe din diferite domenii care pot să mă ajute cu o recomandare ca să pot să mă angajez undeva. Asta a fost atunci, dar vorbind cu prieteni de-ai mei, cu diferiți tineri din Moldova, eu înțeleg că acum în Moldova lucrurile s-au schimbat la acest capitol, sunt mult mai multe oportunități de a-ți găsi un loc de muncă, sunt mai multe platforme unde se regăsesc toate locurile de muncă și poți să navighezi acolo și să vezi ce este disponibil pe piață și ce salarii sunt în mult mai multe domenii, inclusiv domeniul IT e foarte dezvoltat și ceea ce ține de finanțe, dar totuși tinerii aleg să plece. Și eu chiar acum văd că ar fi o subutilizare a celor care au cunoștințe, care sunt specializați într-un anumit domeniu deja având unele cunoștințe, universitate, un pic de practică, nu sunt apreciați și chiar învățați să investească mai mult în cunoștințele lor, mai este și chestia asta când ai încredere, da, este un tânăr nou în domeniu, dar tu ai încredere că el o să vină cu o plusvaloare, cu o altă viziune, cu o altă abordare și tu ca și companie sau ca business ai doar de câștigat din asta. Din păcate, în Moldova, din câte eu cunosc la moment, aceasta este o dificultate, sunt foarte multe locuri de muncă, dar mai puține oportunități, ca să fie acceptați, să le fie acordată încrederea și, totodată, o remunerare pe potrivă, dar, având în vedere că sunt și alte oportunități internaționale, chiar lucrând și din Moldova, tinerii preferă să aleagă companiile internaționale pentru că acolo și salariul este bun și plus la toate mai există și libertatea aceasta la locul de muncă sau, mai bine zis, flexibilitatea, ceea ce în Moldova probabil nu este așa de dezvoltat. În Statele Unite, de exemplu, chiar și eu trecând prin procesul acesta de căutare de muncă, aplicând la diferite poziții, trecând prin mai multe niveluri de interviuri pentru mine nu era important doar să caut să mă angajez, dar că găsesc o companie care să-mi ofere tot ceea de ce am eu nevoie sau ceea ce caut. Și foarte mulți caută să aibă flexibilitate sau să poată combina viața cu lucrul, pe când eu știu din experiența mea de lucru în Moldova, cel puțin atunci era dedicație 100% și mult mai puțin era promovată viața personală și lucrul, ca să fie un echilibru între aceste două.

Vocea Basarabiei: Dar de atunci de când ai plecat cât timp a trecut?

Anastasia Badan: Au trecut 7 ani.

Uneori am impresia că Moldova celor plecați este o Moldovă mult mai frumoasă, mult mai dragă, mult-mult-mult mai… în toate sensurile, pentru că noi toți cei care suntem plecați avem o atracție și o lipsă de țară, de Moldova, așa cum este ea.

Vocea Basarabiei: Și propun în continuare să vorbim despre Moldova celor plecați și Moldova celor rămași și când și cum se intersectează interesele acestor două Moldove.

Anastasia Badan: Uneori am impresia că Moldova celor plecați este o Moldovă mult mai frumoasă, mult mai dragă, mult-mult-mult mai… în toate sensurile, pentru că noi toți cei care suntem plecați avem o atracție și o lipsă de țară, de Moldova, așa cum este ea. Nu prea vedem întotdeauna toate minusurile, nu toți, vedem familie, vedem rude, vedem copilărie, cred că cel mai mult se intersectează la capitolul dat.

Vocea Basarabiei: Dorul de casă ar fi, relația pe linie de rubedenie, tradiția sau ce mai este, în rest, totuși cei de peste hotare deja și-au găsit zona lor de confort acolo, asta lași să se înțeleagă și că mai degrabă cei care au rămas aici, acasă, ei trebuie să facă față provocărilor, crizelor?

Anastasia Badan: Da, așa este. Eu văd și cunosc foarte mulți moldoveni care sunt foarte activi civic și încearcă să se implice încă în ceea ce se întâmplă în Moldova, dar noi foarte bine înțelegem că este un pic mai greu să ai un impact, o influență mare față de oamenii din Moldova, față de societate fiind departe, că trebuie să fii aici, să fii acolo, ceea ce este un pic mai dificil, însă cunosc foarte mulți moldoveni care totuși ar dori să se întoarcă acasă, să dezvolte o afacere și, odată ce vor avea o sursă de existență suficientă, să trăiască acolo, pentru că nu toți oamenii, în special moldovenii, rezistă pe termen lung să trăiască cu această durere sufletească, că părinții și rudele sunt departe, aerul e altfel, mentalitatea este diferită, nu toți se adaptează, chiar și peste 10 ani.

Noi toți ne-am întoarce acasă, dacă am ști că am putea să supraviețuim, dar nu să supraviețuim, de fapt, dar să trăim din plin și să avem acces la tot și cu ușurință să putem să ne dezvoltăm afacerea și să ne găsim un loc de muncă cu un salariu decent, să avem acces la infrastructură cât de cât bună și la condiții de viață bune.

Vocea Basarabiei: Apropo despre asta se și discută acum, despre soluțiile pentru a contrabalansa migrația celor mai valoroși oameni, fie prin încurajarea lor de a rămâne aici, fie prin motivarea reîntoarcerii acasă a unora dintre cei plecați. Aici trebuie să vizeze, în primul rând, înlăturarea cauzelor care-i determină pe cei care pleacă și întrebarea e: cine și ce trebuie să facă în Republica Moldova ca lumea să dorească să rămână, dar și o parte din cei plecați să se întoarcă? Cum s-ar putea face asta?

Anastasia Badan: Eu văd acum foarte mult ceea ce ține de local, activități de promovare a tradițiilor, de dezvoltare a infrastructurii cât de cât, dar asta nu este suficient pentru cineva ca să ia o decizie atât de importantă, pentru că tu iei o decizie pentru tine și poate și copiii tăi ca să revii în Moldova și să-ți continui viața acolo. Și aici vine deja partea de politic și partea de guvernare, când noi avem nevoie de niște politici foarte bune, programe foarte bune pentru cei care revin, dar chiar în general pentru micul business, ca să fie mult mai simplu de a-ți dezvolta businessul, de a-l crește și poate de a avea un oarecare suport inițial, pentru că, dacă să comparăm Statele Unite, pentru că eu mă aflu aici și pot să zic, de a-ți lansa o afacere este foarte simplu, pentru a-ți deschide un SRL, tu ai nevoie să achiți o anumită taxă și să te înregistrezi. Atât. Pe când în Moldova este mult mai dificil, sunt oameni care au bani pentru a-i investi chiar recent, oricum, birocrația continuă a fi o problemă. Odată ce barierele acestea vor fi reduse, atunci mulți vor reveni poate inițial să dezvolte o afacere în Moldova și dacă vor vedea că lucrurile pot merge bine, atunci va apărea și gândul acesta că pot să mă întorc și pot să am o activitate, o afacere, o sursă de venit, să activez într-o sferă care îmi place, că asta tot contează, și să fiu alături de oamenii mei dragi și de pământul unde m-am născut. Noi toți ne-am întoarce acasă, dacă am ști că am putea să supraviețuim, dar nu să supraviețuim, de fapt, dar să trăim din plin și să avem acces la tot și cu ușurință să putem să ne dezvoltăm afacerea și să ne găsim un loc de muncă cu un salariu decent, să avem acces la infrastructură cât de cât bună și la condiții de viață bune.

Eu aș vrea să nu mai văd atâția oameni suferinzi, triști, supărați, pentru că înainte nu înțelegeam de ce cineva spune că moldovenii sunt triști când revin acasă, dar acum pur și simplu văd diferența.

Vocea Basarabiei: Tu ai zis că pe moment șederea ta ar însemna că ar putea să prindă rădăcini acolo și să rămâi pentru totdeauna în Statele Unite ale Americii, dar să te întreb – cum ai vrea să arate Moldova peste 10 ani și dacă cumva schimbările care ar trebui făcute ar putea să-ți schimbe acest gând și să zici că „am acumulat suficientă experiență în SUA și mă întorc la baștină, în Republica Moldova”?

Anastasia Badan: Moldova deja arată mai bine decât arăta, pentru că eu încerc să vin în fiecare an acasă și văd în fiecare an schimbările, dar ca să revin acasă în 10 ani, mi-ar plăcea să o văd, să trăiesc în ce fel de Moldovă, cum să arate Moldova? Eu aș vrea să nu mai văd atâția oameni suferinzi, triști, supărați, pentru că înainte nu înțelegeam de ce cineva spune că moldovenii sunt triști când revin acasă, dar acum pur și simplu văd diferența, aș vrea ca să avem drumuri bune, ca să avem parcări și să avem acces la servicii de calitate, ceea ce ține de servicii de sănătate și nu numai, cred că cel mai important pentru mine este să știu că îmi pot dezvolta o activitate cu ușurință și să-mi asigur viața. Noi aici spunem că în străinătate noi devenim mai materialiști, dar noi înțelegem că uneori, dacă nu ești îndestulat, atunci apare dorința asta de mai mult și punem pe locul doi ceea ce ține că ești acasă, te simți bine, prioritizăm partea asta financiară și decidem să plecăm. Dacă acasă noi am avea nu foarte mult, dar suficient ca să trăim, ca să ne dezvoltăm, cred că atunci mulți din noi și chiar și eu m-aș întoarce acasă.

Vocea Basarabiei: Actuala guvernare spune că are două priorități – să mențină pacea și să mențină parcursul european. Eventual, dacă s-ar returna această cale de integrare europeană, ai lua o altă decizie decât cea pe care zici că ai putea s-o iei eventual peste 10 ani?

Anastasia Badan: Sincer, cred că da, nu pot să știu la sigur, dar am prieteni în România, care au locuit în țări foarte dezvoltate din Europa și care la un anumit moment au decis că se întorc în România, pentru că România le oferă o viață destul de bună.

Dacă noi ne-am întoarce cu toții acasă și am vedea cât de frumoasă este țara noastră, pentru că ea este frumoasă, dacă parcursul este cel pe care ni-l dorim, cred că mulți dintre noi ne-am mai gândi o dată dacă să rămânem unde suntem ori să revenim.

Vocea Basarabiei: Dacă ar veni Șor și Dodon la putere și ar duce Moldova mai spre Rusia, te-ai întoarce?

Anastasia Badan: Nu m-aș întoarce, în niciun caz.

Vocea Basarabiei: Și atunci, soarta Moldovei cine o va decide?

Anastasia Badan: Poate pare egoist, dar cred că aș încerca să mă implic prin alte metode, însă nu știu dacă m-aș întoarce totalmente cu întreaga mea familie în Moldova. Chiar vreau să cred că o să fie bine, parcursul nostru o să fie cel pe care ni l-am propus, pe care ni-l dorim majoritatea, vom avea libertatea asta de a ne întoarce acasă cu drag, să arate țara noastră așa cum ne dorim. Eu de fiecare dată când revin acasă, eu vreau să rămân, indiferent de cine a fost la putere, eu am vrut să rămân, dar odată ce ești aici este un pic mai greu să iei o decizie. Dacă noi ne-am întoarce cu toții acasă și am vedea cât de frumoasă este țara noastră, pentru că ea este frumoasă, dacă parcursul este cel pe care ni-l dorim, cred că mulți dintre noi ne-am mai gândi o dată dacă să rămânem unde suntem ori să revenim.

Vocea Basarabiei: Dar care e parcursul pe care vi-l doriți?

Anastasia Badan: Cel puțin eu și prietenii mei ne dorim un parcurs spre Uniunea Europeană.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.