VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Maia Sandu: „Noi avem nevoie de dictatura legii. Și asta încercăm să construim” VIDEO

În cadrul interviului la Vocea Basarabiei, șefa statului Maia Sandu a mai vorbit despre alertele false cu bombă, toamna fierbinte din punct de vedere politic, protestele din UTA Gagauz-Yeri, despre politicienii fugari certați cu legea, despre articolul 13 din Constituție…

Vocea Basarabiei: Vorbim despre alertele false cu bombă, pentru că mari bătăi de cap dau și societății, dar și autorităților, e o panică în societate. A fost știrea că cei care au sunat la 112 au fost identificați deja, dar alertele cu bombă mai sunt anunțate și pe e-mailuri. Ce răspuns are conducerea țării pentru cetățenii Republicii Moldova? De ce s-au întețit aceste alerte cu bombă în ultimul timp?

Maia Sandu: Aceste alerte cu bombă sunt parte a războiului hibrid. Într-adevăr, intenția este să-i sperie pe oameni, să le producă disconfort, să crească nemulțumirile în raport cu autoritățile pentru că se întâmplă aceste lucruri. Știu că și Ministerul de Interne, și Serviciul de Informație și Securitate au comentat acest subiect, știu că lucrează, știu că lucrează împreună cu partenerii externi, dar acești autori sunt în afara țării. Au fost câteva cazuri care erau provocate de aici din țară, acolo au fost identificați repede acești oameni, deci problema nu este din interior. Problema este din afara țării și este mai complicat, se lucrează la asta, Republica Moldova nu este singura țară care a trecut prin această experiență. Cel mai important acum este – și se lucrează la asta – să se dezvolte un mecanism care să evalueze cât de mari sunt riscurile și cum să reacționeze în funcție de gravitatea acestui risc sau acolo când se stabilește că riscul este mai mare să se intervină cum se intervine de obicei și cum s-a intervenit până acum, iar când se consideră că riscul este mai mic să se intervină mai puțin pentru a produce un disconfort mai mic.

Vocea Basarabiei: Sunt multe voci care spun că aceste alerte cu bombă, care se dovedesc a fi false, ar putea fi și parte dintr-un scenariu care ar duce la destabilizarea situației social-politice în toamnă.

Maia Sandu: Evident, ele sunt parte din acest război hibrid și ele au ca scop să-i sperie pe oameni, să-i supere, să destabilizeze de pe mai multe elemente ale acestui efort de destabilizare.

Vocea Basarabiei: Eventual, dacă sunt scoși oamenii în stradă și se ajunge la acțiuni de protest, instituțiile statului pot menține situația sub control?

Maia Sandu: Noi suntem o țară liberă și orice om are dreptul să iasă la proteste, doar că protestele sunt proteste atunci când oamenii din propria lor inițiativă merg să-și spună păsul. E altceva când vedem clanuri corupte care plătesc oamenii ca să meargă la proteste. Pe de o parte, noi le asigurăm oamenilor dreptul să protesteze, să-și spună punctul de vedere, pe de altă parte, vom face totul ca să asigurăm ordinea publică, pentru că trebuie să asigurăm securitatea tuturor – și a celor care participă la proteste, și a celor care nu participă la proteste, dar se întâmplă să fie în acest spațiu. Desigur, ordinea publică trebuie menținută și instituțiile noastre vor trebui să-și îndeplinească sarcinile.

Vocea Basarabiei: Se protestează și în UTA Gagauz-Yeri. Vă este clar de ce protestează găgăuzii?

Maia Sandu: O să merg și o să discut cu ei, dar, repet, sunt oameni care merg la protest, pentru că nu sunt de acord cu anumite lucruri, pentru că sunt supărați pe creșterea prețurilor și asta este firesc, și sunt anumite intenții, anumite personaje care, din păcate, fac jocul altor state, în cazul dat, al Federației Ruse. Și asta deja este mai complicat, pentru că noi trăim în Republica Moldova, indiferent dacă suntem în Găgăuzia, dacă suntem la Chișinău, la Bălți sau la Ungheni, și toată lumea trebuie să respecte această țară, și toată lumea trebuie să respecte legile acestei țări, nu să promoveze interesele unui stat străin în detrimentul intereselor Republicii Moldova. Și aici trebuie să fim foarte atenți, să ne amintim că asta este țara noastră și trebuie să fim patrioții acestei țări.

Vocea Basarabiei: Aveți de gând să mai ajungeți la Comrat?

Maia Sandu: Da, bineînțeles! Așa cum am făcut până acum și am mers în foarte multe localități, așa voi merge în continuare în următoarele săptămâni și luni pentru a discuta cu oamenii.

Vocea Basarabiei: Lupta împotriva corupției și reforma justiției, un subiect care se discută de ani de zile, toată lumea așteaptă rezultate în această luptă înverșunată împotriva corupției, dar aici vreau să facem o deosebire, pentru că iarăși în societate se crede că Maia Sandu atunci când a promis în campania electorală și a câștigat mandatul de președinte cu acest slogan, că trebuie să ducem o luptă aprigă împotriva corupției și să facem o adevărată reformă a justiției, Maia Sandu trebuie să livreze rezultate. Cine trebuie să livreze rezultate – justiția sau politicul?

Maia Sandu: Politicul trebuie să creeze condiții pentru ca justiția să-și facă treaba și politicul a adoptat mai multe legi, inclusiv pe confiscarea averilor, ca să simplifice procesele, legi care să permită curățarea sistemului judecătoresc și al procurorilor, dar politicul nu poate să meargă să ancheteze, să pedepsească, să recupereze bani, chiar dacă noi de fiecare dată, la fiecare eveniment internațional punem problema unei cooperări la nivel european și internațional, pentru ca să putem să recuperăm banii care au fost furați și duși în afara țării. Dar până la urmă, nu pot nici eu, nici dna prim-ministru, nici chiar ministrul justiției să stea și să facă anchete, pentru că legea spune altceva. Noi, pe de o parte, trebuie să facem ordine în justiție, și această ordine o facem prin evaluarea externă extraordinară a judecătorilor și procurorilor. Este un proces la care participă și partenerii noștri, și Uniunea Europeană, și Consiliul Europei și lucrurile se întâmplă mai încet acolo, nu așa cum ne-am dori noi de repede, pentru că ei insistă pe proceduri și e bine că insistă pe proceduri, dar sper să avem, cel puțin la sfârșitul acestui an, un nou CSM și un nou CSP și de acolo să pornească cumva această curățare în interiorul sistemului. Pe de altă parte, chiar dacă sistemul încă nu este pe deplin curățat, suntem la început de curățare, așteptăm ca sistemul să facă lumină pe dosarele de corupție mare. Avem oameni care lucrează, avem oameni care înțeleg că nu vor supraviețui după această evaluare externă extraordinară a judecătorilor și, probabil, încearcă să mai ia mită pe ultima sută de metri, și asta este foarte rău, pentru că ei compromit, în general, această idee de reformare a sistemului, dar era clar că lucrurile nu se vor întâmpla în jumătate de an și asta a spus și dna Kövesi, când a fost aici. E nevoie să respectăm toate procedurile, e nevoie să cercetăm, să facem investigațiile ca la carte, și asta poate dura ani de zile. În același timp, evident că vrem să vedem finalitate pe anumite dosare. Uneori, oamenii sunt nedumeriți că, uite, l-au arestat pe cela pe 30 de zile sau pe 60 de zile, după care i-au dat drumul. Oamenii trebuie să înțeleagă că aceasta este ca o măsură excepțională, restul, până la finalizarea procesului, este o măsură excepțională. Dacă procurorul vine și cere de la judecător arestarea pentru un 30 de zile sau 60 de zile, o face doar pentru ca persoana cercetată să nu influențeze martorii, să nu se ascundă, să nu fugă din țară până când se finalizează procesul, dar procesul se finalizează doar în instanța de judecată. Deci doar când se va ajunge în ultima instanță de judecată, atunci putem judeca dacă omul a fost sancționat sau nu, dacă a ajuns la închisoare, dacă i-a fost confiscată averea, și noi încă nu avem niciun proces care să fi ajuns la ultima etapă, iar aceste procese durează, uneori, ani de zile.

Vocea Basarabiei: Și tot cetățenii se întreabă – din moment ce și Vladimir Plahotniuc, și Ilan Șor, și Veaceslav Platon sunt plecați peste hotare, procuratura investighează aceste dosare, dar mai rămâne a fi șansa asta că, totuși, cei care sunt certați cu legea vor fi pedepsiți din moment ce, inclusiv ei, ar avea încă influență asupra unor magistrați din Republica Moldova?

Maia Sandu: Da, este clar că ei încearcă în continuare să mituiască magistrați care să amâne procesele la nesfârșit sau să dea alte decizii, dar acum nu mai este așa de simplu cum era în trecut, pentru că a fost aprobată această lege că ei pot fi condamnați în lipsă, pentru că acesta era un mare impediment. Încearcă să îl aduci pe Plahotniuc care se ascunde sau, cel puțin, să ai dovadă că l-ai informat că e pornit procesul lui, în momentul în care se ascunde nu poți să obții această dovadă, și aceasta era un motiv de tergiversare. Acum, pentru că este legea care permite investigarea în lipsa lor, asta înseamnă că procesele vor putea continua, ei vor putea fi condamnați și atunci iarăși dați în căutare internațională deja pentru ca să-și ispășească pedeapsa.

Vocea Basarabiei: Dar acest lucru s-a făcut doar din motivul că ei nu sunt extrădați de țările unde se află?

Maia Sandu: Nu, asta s-a făcut dincolo de extrădare, și există o problemă și cu extrădarea, cererile de extrădare sunt examinate, încă nu avem decizii, dar nici chiar aici pe intern nu se putea continua investigarea, pentru că nu exista dovadă că omul știe că este cercetat. În momentul în care omul știe că este cercetat, dar se ascunde și nu vrea ca cineva să ajungă la el și să ia o recipisă că, da, el a fost informat că este cercetat, cum este cazul lui Plahotniuc, atunci procesul se tergiversează la nesfârșit.Acum această lege permite, se fac încercări să fie informat omul, dar dacă omul insistă și reușește să se ascundă, lumea este totuși mare, atunci el oricum poate fi cercetat, se poate merge în instanța de judecată și în lipsa lui și ulterior deja dat în căutare internațională pe faptul că a fost condamnat sau depinde de decizia instanței de judecată.

Vocea Basarabiei: Ne referim la cei trei fugari care nu sunt în Republica Moldova, dar sunt certați cu legea, cel puțin asta încearcă să ne spună procurorii și politicieni de aici de acasă. Marina Tauber acum insistă că ea e ținută în penitenciar, pentru că o critică pe Maia Sandu.

Maia Sandu: Noi am văzut suficiente lucruri în raportul Kroll, noi am văzut suficiente investigații jurnalistice, dacă nu credem procurorilor, noi cerem de la procurori ca lucrurile să fie făcute corect, dar, repet, judecând și după ce am citit în investigația Kroll, și după ce am citit în investigațiile jurnalistice ne dăm seama dacă este vorba despre un om onest sau dacă este vorba despre un om certat cu legea. Până la urmă, procuratura, instanțele de judecată trebuie să-și facă lucrul corect, așa încât să nu existe niciun semn de întrebare la acest caz și la alte cazuri.

Vocea Basarabiei: Credeți că dacă Republica Moldova ar avea un procuror general cu acte în regulă, nu cu interimat, lucrurile s-ar mișca mai repede, pentru că în scurt timp se termină și interimatul dlui Robu, care e în fruntea Procuraturii Generale?

Maia Sandu: Nu cred că interimatul este o problemă, avem interimat, pentru că nu s-a clarificat încă problema cazului dlui Stoianoglo. Eu am spus că o să aștept deciziile instanțelor de judecată, dar între timp se lucrează, procurorul interimar e responsabil, avem acum un nou procuror la Procuratura Anticorupție, care a declarat care sunt prioritățile. E clar că curățarea sistemului, pentru că nu poți să faci justiție dacă sunt încă în sistem judecători și procurori care sunt gata să își vândă deciziile. Problema cea mare este pe cât de independenți sunt judecătorii și procurorii, pe cât de capabili sunt să cerceteze cazuri complicate. Aici este problema pe care trebuie s-o rezolvăm.

Vocea Basarabiei: Credeți că dna Dragalin în fruntea Procuraturii Anticorupție ar putea să livreze repede rezultate?

Maia Sandu: Eu nu cred că poate cineva livra repede rezultate. Toate anchetele trebuie să fie făcute corect; toate probele trebuie să fie suficiente, trebuie respectate toate rigorile, pentru că altfel aceste cazuri vor fi pierdute în instanța de judecată și va fi decredibilizată și reforma, și efortul procuraturii. Sigur că noi ne dorim să vedem rezultate cât mai repede, dar, în primul rând, ne dorim ca lucrurile să fie făcute corect și să avem încredere, să recăpătăm încrederea în justiție.

Vocea Basarabiei: Ce se întâmplă după ce se termină interimatul dlui procuror general Robu?

Maia Sandu: O să analizăm. Sigur, depinde când instanța de judecată va analiza demersurile dlui Stoianoglo, în funcție de acest termen pe care și-l va lua instanța de judecată, o să vedem care vor fi soluțiile de moment.

Vocea Basarabiei: Și cine va organiza concurs pentru funcția de procuror general?

Maia Sandu: Este lege, Consiliul Superior al Procurorilor…

Vocea Basarabiei: Actual sau viitor?

Maia Sandu: Depinde cât de repede se va mișca această Comisie de evaluare externă extraordinară, când vor fi gata, după această comisie trebuie să fie Adunarea Generală a procurorilor. Cei care au trecut prin filtrul comisiei vor putea candida, procurorii vor alege din cei filtrați, ca să le spun așa. Sunt anumite lucruri care nu depind de mine sau de CSP, sunt niște procese care se întâmplă în paralel.

Vocea Basarabiei: Lucrul acesta poate să se întâmple după Anul Nou, cel mai probabil?

Maia Sandu: Sper să se întâmple până la Anul Nou, îmi doresc și eu, la fel ca cetățenii, ca lucrurile să se întâmple mai repede.

Vocea Basarabiei: Dna președintă, ați depus cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, Bruxelles-ul a acceptat statutul de țară candidată pentru ca Republica Moldova să adere la Uniunea Europeană. Cum va fi acest parcurs european pentru țară, pentru cetățeni?

Maia Sandu: Uniunea Europeană este șansa noastră să rămânem o țară liberă și democratică, pentru că suntem într-o regiune dificilă, în care incertitudinea va fi prezentă încă mulți ani înainte și riscurile la adresa suveranității, libertății, independenței noastre vor fi prezente, din păcate. Trebuie să fim realiști, de aceea prin Uniunea Europeană șansa noastră este să ne consolidăm ca țară democratică, să devenim mai puternici, să putem să le oferim cetățenilor noștri securitate, să putem să le oferim oportunități de dezvoltare economică și să îmbunătățim nivelul de trai, de aceea vom insista să putem să ne mișcăm mai repede pe această cale. Depinde de noi toți să vrem, să susținem…

Vocea Basarabiei: Sunt 9 condiționalități pe care promiteți să le înfăptuiți repede?

Maia Sandu: Sunt 9 condiționalități la care lucrăm deja, avem un plan de acțiuni, marea majoritate dintre ele ține de reforma justiției, de lupta anticorupție, de de-oligarhizare, care este și obiectivul nostru.

Vocea Basarabiei: Deci, jumătate din aceste condiționalități iarăși țin de lupta împotriva corupției și reforma justiției?

Maia Sandu: Exact! Și de aici acest accent pe care îl punem și nevoia ca să reușim. Dincolo de asta, cred că există și o deschidere din partea țărilor Uniunii Europene și, dacă vă amintiți, cu tot felul de pesimiști discutam prin studiouri acum câțiva ani, care spuneau că nu este nici un apetit, nici o poftă din partea țărilor membre ca să se extindă Uniunea Europeană și întotdeauna am spus că oportunitățile pot apărea, noi trebuie să fim gata pentru aceste oportunități. Și oportunitățile pot apărea și în contexte dramatice, așa cum se întâmplă acum, și în contexte mai pozitive, așa cum a apărut oportunitatea pentru obținerea statutului de țară candidată și noi am insistat și am reușit să ne facem prieteni în Uniunea Europeană și să obținem sprijinul lor, exact așa se poate întâmpla și în raport cu următorii pași, pentru că următorul pas este inițierea negocierilor. Și da, există exemple de țări pentru care a durat foarte mult această perioadă de la obținerea statutului de țară candidată până la inițierea negocierilor, dar, în același timp, pot apărea și oportunități. Ați văzut, și cancelarul Germaniei ieri a spus că el vede Uniunea Europeană extinsă, pentru că Uniunea Europeană este, în primul rând, un proiect de pace și este în interesul tuturor ca acest proiect de pace să se extindă, inclusiv în interesul țărilor membre ale Uniunii Europene. Pentru noi este și șansa de a rămâne o țară liberă și democratică și, evident, șansa să ne dezvoltăm mai repede, să putem să creștem nivelul de trai. Deci, noi trebuie să fim gata, să fim consolidați în jurul acestui obiectiv, să fim uniți, să nu ne lăsăm dezbinați, manipulați, dezinformați și să muncim și la nivel central, și la nivel local, așa încât să ajungem la standardele europene cât mai repede și să putem și să devenim stat membru.

Vocea Basarabiei: Apropo, pentru cetățeni e clar că președinta Maia Sandu este un politician proeuropean, guvernul este un guvern proeuropean, majoritatea în parlament este proeuropeană, dar iată că acum au început să se înghesuie și alți politicieni, și alte formațiuni să intre exact pe acest segment al scenei politice. Și mă refer la apariția partidului primarului de Chișinău, Ion Ceban.

Maia Sandu: Suntem o țară democratică și se poate înghesui, așa cum ați spus dvs., cine vrea. Am văzut că au fost anunțate o puzderie de partide, dar asta înseamnă democrație, cine vrea – își face partid.

Vocea Basarabiei: Dar cum să se dezmeticească cetățeanul cine cu adevărat își dorește această integrare europeană, cine folosește acest deziderat și cine încearcă mai tare să-l zăpăcească pe om, pentru că mulți din cetățeni încă nu știu ce înseamnă un partid cu viziuni de stânga, ce înseamnă un partid cu viziuni de dreapta și e o amestecătură în capul omului?

Maia Sandu: Păi, nu poate să fie european, proeuropean cineva care este corupt. A fi partid proeuropean înseamnă să-ți finanțezi partidul sau mișcarea transparent și legal, să se vadă cine sunt donatorii; înseamnă să trăiești după valorile europene, dar nu să te numești, că noi am mai văzut din ăștia care își ziceau europeni, dar se comportau ca un regim autoritar și erau implicați în corupție. Aici e și datoria presei să îi arate pe toți așa cum sunt, nu așa cum se prezintă și, bineînțeles, este și partea politică.

Vocea Basarabiei: Asta încercăm să facem, să-i aducem pe fiecare aici în studio, să-și expună punctul de vedere.

Maia Sandu: Să spună ce cred despre războiul inițiat de Rusia în Ucraina, să spună despre lucruri reale și concrete, să-și spună punctul de vedere, așa încât oamenii să poată să judece.

Vocea Basarabiei: Aceste lansări mai sunt considerate și un fel de început de campanie electorală pentru alegerile generale din toamna anului viitor. Apropo, va fi făcută sau nu o reformă a administrației publice până la aceste alegeri generale locale?

Maia Sandu: Întrebarea este către guvern. Probabil că sunt anumite elemente ale reformei administrative care pot fi făcute. Cel puțin, vedem că primarii tot cer anumite schimbări în relațiile cu administrațiile raionale, nu există niște soluții foarte bune, adică există mai multe întrebări la potențialele soluții, dar e un subiect pe care trebuie să-l discutați cu guvernul, pentru că ține de responsabilitatea guvernului.

Vocea Basarabiei: Mulțumim pentru acest răspuns. Majoritate în parlament există, dar nu o majoritate confortabilă pentru a modifica Constituția. Pentru că suntem în ajunul zilei de 31 august, în 1989 s-a adoptat Legea privind funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova, vreau să vă întreb dacă a venit momentul sau dacă ar putea să caute Partidul Acțiune și Solidaritate încă 5 voturi în parlament și să decidă soarta articolul 13 din Constituție, unde e stipulat că limba vorbită pe teritoriul Republicii Moldova este limba moldovenească.

Maia Sandu: Noi vorbim limba română și sărbătorim limba română. În Constituție, din păcate, în continuare este scris limba moldovenească. Partidul de la guvernare poate să caute 5 voturi, problema este că nu le poate găsi și, din păcate, suntem în continuare în această situație. Important este să ne cunoaștem mai bine limba, s-o vorbim, s-o promovăm și aici în țară și să-i ajutăm pe copiii noștri din diasporă să poată să o învețe. Facem ce putem, pornind de la anumite constrângeri și constrângerea ar fi că nu există astăzi o majoritate constituțională în parlament care să recunoască care este denumirea adevărată a limbii noastre române.

Vocea Basarabiei: Dar până la finele acestui mandat credeți că s-ar putea găsi voturi sau sunteți sceptică?

Maia Sandu: Întrebarea este către cei din parlament care încă consideră că limba este moldovenească. Poate reușiți dvs. aici, în studio, să-i întrebați și să obțineți un răspuns.

Vocea Basarabiei: Lumea zice că-i un paradox din moment ce se predă limba și literatura română, din moment ce toată lumea în stradă vorbește că denumirea corectă a limbii este limba română și, iată, unii din politicieni mai încearcă să speculeze cu această problemă identitară, cu această problemă a denumirii corecte a limbii.

Maia Sandu: Eu cred că marea majoritate a oamenilor înțeleg că asta este limba română, acum structura parlamentului e altă problemă și nu știu când o să avem în parlament o majoritate constituțională, ca să putem să schimbăm și în Constituție denumirea.

Vocea Basarabiei: Mulți colegi de-ai mei insistă să afle un răspuns clar dacă vor fi și trebuie remanieri guvernamentale. Dvs., aflându-vă la Bălți, ați răspuns iarăși la o întrebare a unui coleg de-al meu și ați spus că dacă ați fi fost dvs. în fruntea executivului ați fi operat aceste remanieri guvernamentale.

Maia Sandu: Eu vreau ca să clarific lucrurile. Eu cred că toți miniștrii muncesc foarte mult, sincer cred asta; eu cred că toți sunt bine intenționați și muncesc foarte mult, doar că unii sunt mai politici și alții mai puțin, pentru că e foarte important nu numai să muncești, e important să comunici cu oamenii, e important să reușești să transmiți ceea ce faci, e important să reușești să consulți care sunt lucrurile prioritare. Și iată aici cred că este diferența. Eu nu am absolut niciun dubiu că oamenii care sunt acolo muncesc, muncesc din greu și e foarte mult de lucru, și știu că petrec acolo foarte mult timp, încercând să rezolve problemele. Doar că, repet, nu este suficient doar să muncești mult, e nevoie ca acest lucru cumva să fie consultat, să fie văzut, să reușești să ajungi la oameni, să discuți, pentru că asta înseamnă să fii politician.

Vocea Basarabiei: Dar dacă ați fi în fruntea guvernului, câți miniștri ați schimba?

Maia Sandu: Nu cred că e cazul să intrăm acum în detalii. Asta este responsabilitatea doamnei prim-ministru.

Vocea Basarabiei: Degrabă se împlinesc doi ani de când ați obținut mandatul de președinte. Care vă sunt regretele și care vă sunt bucuriile?

Maia Sandu: Regretul cel mare este că am ajuns să trecem printr-o perioadă atât de complicată. Nu mi-am imaginat că vom avea război la hotar, că ne vom confrunta cu aceste crize, aveam alte planuri. Resursele pe care le cheltuim astăzi pentru a plăti gazul și pentru multe alte lucruri care vin din cauza războiului trebuia să le investim, oamenii trebuiau să simtă altfel creșterile de pensii, creșterile de salarii, trebuia să facem mai multe investiții. Evident că planurile de acasă nu s-au potrivit cu cele de la târg, a venit această criză peste noi, nu putem să facem nimic, trebuie doar să ajutăm cetățenii să trecem mai ușor peste crize, chiar dacă este greu, dar oricum să le ușurăm un pic situația, să nu renunțăm la planurile de viitor, să nu renunțăm la planurile de investiții care să schimbe situația țării peste 4-5 ani, ca să nu ne pomenim într-o situație de dependență energetică, așa cum suntem astăzi, și nu doar dependență energetică. Deci, evident că mi-aș fi dorit să putem să lucrăm pe timp de pace, să nu avem aceste provocări externe majore și să putem să ne concentrăm pe problemele noastre pe intern. Cred că cel mai important lucru este faptul că am reușit să facem un pas către Uniunea Europeană, pentru că avem nevoie de familia Uniunii Europene, pentru că acolo putem să devenim mai puternici, acolo ne putem obține securitate și prosperitate.

Vocea Basarabiei: Dar dvs. au reușit responsabilii să vă lămurească de ce în Moldova e cea mai mare inflație?

Maia Sandu: Din cauza problemelor pe care le avem – pe de o parte, dependența energetică, pe de altă parte, veniturile foarte mici ale cetățenilor și ponderea cheltuielilor pentru energie în bugetul nostru mic este mai mare decât în alte părți, pentru că în alte țări salariile sunt mai mari și oamenii cheltuie la fel ca și noi pentru energie, dar din salariile mai mari, asta înseamnă mai puțin; pentru produsele alimentare, pentru că, din păcate, și aici creșterea prețurilor a fost foarte mare. Noi suntem o țară agricolă, dar noi exportăm materie primă, și nu procesăm, industria noastră de prelucrare este în continuare foarte slab dezvoltată. Deci, noi exportăm materie primă, după care importăm alimente la prețuri mai mari și de aici iarăși a crescut foarte mult inflația de prețuri la produsele alimentare. Suntem o țară mică, nu avem stocuri; țările mai mari au avut stocuri, au putut un pic să tempereze această creștere, noi importăm/exportăm. Ucraina a fost un mare partener comercial pentru noi, în special la produsele alimentare, dar nu doar, de exemplu, materialele de construcție, vedeți că au crescut prețurile la materialele de construcție. Și în momentul în care nu am mai putut importa din Ucraina produse alimentare sau mai puține materiale de construcție a trebuit să importăm din alte țări, de la distanțe mai mari și asta a crescut prețurile. Deci, noi suntem o țară vulnerabilă din toate punctele de vedere, trebuie și lucrăm la reziliența statului, dar pentru moment plătim cel mai mare preț al acestei inflații.

Vocea Basarabiei: Aveți un dialog constructiv cu Bucureștiul. Înainte de a intra în studio, iarăși am văzut că lumea e nemulțumită de aceste cozi care se fac la vama moldo-română. Poate fi soluționată această problemă ca să nu mai existe această neîncredere a cetățenilor că cei de la putere nu pot sau nu-i duce capul să rezolve această problemă?

Maia Sandu: Din păcate, această problemă este mare și este mare pentru toate țările, pentru că dacă o să priviți și alte țări din regiune și acolo o să vedeți cozi foarte mari, și în Bulgaria la trecerea în România. Acest război și refacerea lanțurilor comerciale a condus la această congestiune. Sigur că noi ne dorim și discutăm cu partea română, sper să ajungem să avem aceste puncte comune de trecere care să simplifice lucrurile, dar atâta timp cât Ucraina este blocată, porturile din Ucraina sunt blocate, respectiv Ucraina încearcă măcar o parte din mărfurile lor să le exporte pe partea terestră, inclusiv prin Republica Moldova, însă nu doar prin Republica Moldova, direct prin Polonia, direct prin România. Aceste probleme vor mai exista, aceasta este realitatea, noi încercăm să facem tot ceea ce ține de noi, discutăm din luna februarie, martie cu partea română, sper să ajungem la aceste puncte de trecere comune, vedeți că se construiesc și poduri temporare, ca să putem să creștem capacitatea. Nu este gata infrastructura noastră pentru așa fluxuri mari.

Vocea Basarabiei: Un control mixt, până la urmă, ar fi posibil să fie instituit la acest hotar modo-român?

Maia Sandu: Nu poate fi, pot fi puncte mixte, dar, până la urmă, oricum România are rigorile ei, pentru că e țară membră UE și pentru că are anumite angajamente pentru a adera la Shengen și, respectiv, oricum sistemele trebuie păstrate, dar există anumite soluții pentru a simplifica această trecere și sperăm ca ele să fie puse în acțiune.

Vocea Basarabiei: Eu am fost recent la nord, la Edineț, și pentru că vine toamna și se recoltă merele, strugurii, altă producție, și pentru că piața de desfacere e o problemă încă pentru unii producători din Republica Moldova, ce mesaj aveți pentru ei, ca să nu ajungă la disperare, precum anul trecut când erau 120.000 de tone de mere stocate și nu știau ce să facă cu ele?

Maia Sandu: Noi am reușit să obținem de la Uniunea Europeană o mărire a cotelor de export al merelor. Sigur că aceasta poate fi aplicată pentru anumite soiuri de mere, pentru că sunt soiuri de mere care sunt acceptate de piața europeană și sunt soiuri de mere care nu sunt acceptate și aici trebuie să fim foarte atenți atunci când facem investiții în livezi, trebuie să ne documentăm ce plantăm, ca să avem acces la piețe și știu că guvernul lucrează foarte serios pentru a găsi piețe și în altă parte. Deci se întreprind măsuri, acum depinde și de agenții economici să încerce să-și găsească parteneri în țările europene așa încât să poată să valorifice aceste cote majorate.

Vocea Basarabiei: Am ajuns la final. O să vă rog să transmiteți un mesaj celor care ne urmăresc, dar eu îmi permit să vă mai citez din alocuțiunea pe care ați avut-o la împlinirea celor 31 de ani de la proclamarea independenței. Ați spus că „dacă unii vor întreba la ce folosește libertatea și democrația când prețurile cresc, le vom răspunde: libertatea noastră ne face mai puternici, ne dă voce, demnitate și putere, ne face să stăm drepți, să nu ne temem și să judecăm după interesul nostru propriu, nu după dictatul cuiva din afară”. Care este interesul sau ideea națională a Republicii Moldova astăzi?

Maia Sandu: Ideea națională este ca cetățenii Republici Moldova să poată să decidă pentru ei ce vor și cum vor să trăiască, să li se respecte această alegere, pentru că cetățenii întotdeauna au să decidă ce e mai bine pentru ei. Și noi, moldovenii, putem să decidem ce e mai bine noi, să ne construim viața care să ne placă, care să ne țină acasă. Evident, cu ajutor și am zis că noi cerem ajutor lumii democratice și lumea democratică ne ajută, dar vrem să ne fie respectat dreptul la autodeterminare și să ne decidem noi singuri soarta. Asta vrem! Din păcate, iată vedem că după 31 de ani de independență, iarăși este în pericol suveranitatea noastră și acest drept la autodeterminare, trebuie să ne ținem împreună și o să reușim.

Vocea Basarabiei: Pacea are un preț mare. Și libertatea are același preț?

Maia Sandu: Și pacea, și libertatea sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le păstrăm acum.

Vocea Basarabiei: Dar în Republica Moldova mai sunt oameni care vor un președinte autoritar. Iată, ce le spuneți celor care vor un diriguitor în fruntea țării care ar bate cu pumnul în masă?

Maia Sandu: Noi avem nevoie ca legea să fie în capul mesei. Asta este cel mai important, nu avem nevoie de un om care bate cu pumnul în masă, dar după aceea merge și își subjugă instituțiile și, respectiv, își construiește tot felul de grupări pe care le folosește în scopuri personale sau de partid. Noi avem nevoie de dictatura legii, dacă vreți, și asta încercăm să construim.

Prima parte a interviului citiți AICI!

Maia Sandu: „Să nu ne lăsăm manipulați de discursul din Transnistria sau din partea politicienilor proruși de la Chișinău sau de la Moscova” / VIDEO

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.