VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Maia Sandu: „Să nu ne lăsăm manipulați de discursul din Transnistria sau din partea politicienilor proruși de la Chișinău sau de la Moscova” / VIDEO

„Războiul de ocupație generat de Rusia în Ucraina înseamnă, în primul rând, riscuri de securitate pentru țara noastră. Facem tot posibilul pentru a menține pacea în Republica Moldova”. Declarația îi aparține președintei Maia Sandu, făcută în cadrul emisiunii Puncte de Reflecție, de la postul de televiziune și radio „Vocea Basarabiei”. Șefa statului a vorbit despre riscurile războiului asupra Republicii Moldova, despre modernizarea armatei naționale, importurile de gaze, scenarii pentru ieșirea din crize etc. Interviul integral va fi difuzat începând cu ora 21.00 la TV/ Radio „Vocea Basarabiei” și pe facebook.

Vocea Basarabiei: Ați vorbit cu ocazia celor 31 de ani de independență în Piața Marii Adunări Naționale, cu prilejul festivităților desfășurate sub genericul „Țară mică, inimă mare”, un slogan pe care l-ați lansat la începutul primăverii, când Moldova și-a deschis granițele pentru primirea refugiaților din Ucraina și ați spus în acea zi că războiul se va termina, iar noi vom ieși din crize mai puternici. Ce înseamnă pentru Republica Moldova evoluțiile din imediata vecinătate a țării? Ne referim la invazia rusă în Ucraina care durează mai mult de jumătate de an.

Maia Sandu: Acest război înseamnă, în primul rând, riscuri, riscuri de securitate pentru țara noastră și vorbim despre aceste îngrijorări din prima zi de război și chemăm la pace din prima zi de război, facem toate eforturile, întreprindem tot ce e posibil ca să menținem pacea în Republica Moldova. Acest război înseamnă consecințe dramatice, economice pentru Republica Moldova, acest război a dus la creșterea semnificativă a prețurilor la resursele energetice și Republica Moldova, neavând resurse energetice în interior și fiind în situația să importe aceste resurse energetice iarăși este afectată foarte mult. Deci, o sumedenie de crize pe care le comportă acest război, dar cele mai grave, evident, sunt riscurile de securitate, este faptul că Ucraina luptă pentru independența ei, este faptul că în acest context ne facem griji și pentru independența Republicii Moldova, și pentru libertatea noastră. Iată, după 31 de ani, ne pomenim cu un risc sporit de nerespectare, dacă pot să spun așa, a independenței și a suveranității țării noastre.

Vocea Basarabiei: Eu am fost la Călărași și am discutat cu mai mulți cetățeni despre neutralitatea Republicii Moldova și, spre surprinderea mea, foarte multă lume care a vorbit la microfonul Vocii Basarabiei se arată îngrijorată că această neutralitate deja nu mai avantajează țara, ținând cont de umbrela sub care trebuie să-și asigure securitatea Republica Moldova. Ce le spuneți acestor cetățeni care cred că această neutralitate astăzi nu e de mare folos?

Maia Sandu: E firesc să fie îngrijorați oamenii, pentru că atunci când avem un război la hotarele țării noastre și când vedem oameni nevinovați uciși, alungați de acasă, orașe și sate distruse, e firesc să ne facem aceste griji. Constituția noastră prevede neutralitatea, dar această prevedere în Constituție nu înseamnă neapărat că Rusia va respecta această neutralitate. Pe de altă parte, Constituția presupune că Republica Moldova are o Armată Națională care s-o apere și știm cu toții că această Armată Națională nu este cea mai puternică, nu este în cea mai bună formă, pentru că de-a lungul anilor nu s-au făcut investiții în armată, nu a fost pregătită pentru un război, inclusiv pentru că cu toții ne-am imaginat că suntem în secolul XXI când nu mai sunt posibile războaie, cel puțin pe continentul european. Știind aceste lucruri și văzând ce se întâmplă, ce face Rusia în Ucraina, dar și cunoscând situația din Armata Națională, e firesc ca oamenii să-și facă griji. Noi încercăm să îmbunătățim lucrurile, dar evident că nu putem face miracole peste noapte. Oricum o să lucrăm la consolidarea Armatei Naționale, o să lucrăm la dotarea mai bună a Armatei Naționale, pentru că, repet, conform Constituției armata trebuie să ne apere în caz de pericol. Sperăm să nu ajungem să ne confruntăm cu un asemenea pericol.

Vocea Basarabiei: Dar ce înseamnă o modernizare a Armatei Naționale?

Maia Sandu: Noi suntem în situația în care armata este dotată cu arme foarte vechi, depășite, ruginite. Au fost niște etape de modernizare, ca să spun așa, de reînnoire a munițiilor, a dotării, dar aceste eforturi au fost foarte mici și evident că nu sunt suficiente.

Vocea Basarabiei: Cine insistă cel mai mult pe această neutralitate? Inclusiv adversarii politici ai guvernării actuale și Federația Rusă amintește, chiar și pe timpul acestui război pe care îl duce cu Ucraina, că Republica Moldova trebuie să-și mențină neutralitatea, dar și liderul de la Tiraspol v-a trimit a doua scrisoare – anul trecut în decembrie și de această dată –, unde cere o întâlnire cu dvs. și insistă iarăși că Moldova trebuie să respecte această neutralitate. Vin aceste îngrijorări de la Tiraspol, de la Moscova. De ce ar trebui să fie îngrijorate?

Maia Sandu: Moldova respectă neutralitatea. Haideți să nu ne lăsăm manipulați de discursul din Transnistria sau din partea politicienilor pro-ruși de la Chișinău sau de la Moscova. Moldova este neutră în continuare, noi respectăm neutralitatea, Constituția noastră nu ne interzice să avem Armată Națională, dimpotrivă. Deci, aceasta este prevederea constituțională, să avem armată, armată dotată, ca să poată să-și apere țara. Este datoria noastră. Faptul că armata nu este dotată nu este în favoarea noastră. Republica Moldova este o țară pașnică și va rămâne în continuare o țară pașnică, noi nu vom ataca pe nimeni, noi am spus de mii de ori că ne dorim rezolvarea conflictului transnistrean doar pe cale pașnică, doar pe cale diplomatică. Riscurile nu sunt de la Chișinău, nu Chișinăul a atacat țara vecină, Federația Rusă a atacat o țară vecină. Și în momentul în care Ucrainei i se întâmplă acest lucru e firesc și noi să ne întrebăm în ce măsură ne putem apăra, doar că, iată, se găsesc personaje care încearcă să dezinformeze, să manipuleze. Repet: noi suntem o țară pașnică și vom rămâne o țară pașnică, avem Armată Națională și trebuie să avem grijă de Armata noastră Națională, în special în situația de război provocat de Federația Rusă.

Vocea Basarabiei: Va răspunde președinția acestei scrisori pe care a trimis-o Krasnoselski în adresa dvs.?

Maia Sandu: Regimul de la Tiraspol trimite multe scrisori, noi avem comunicare prin intermediul Biroului de Reintegrare, prin intermediul dlui viceprim-ministru Serebrian pe subiecte concrete, inclusiv despre cum menținem liniștea și pacea, pentru că noi ne dorim să păstrăm pacea și vom face în continuare tot ce ne stă în puteri, inclusiv vom comunica cu regimul de la Tiraspol mai des decât am făcut-o până acum, pentru a menține pacea.

Vocea Basarabiei: Dar în aceste 6 luni, de când a izbucnit invazia rusă în Ucraina, s-a menținut dialogul? Și cum definiți dialogul Chișinău-Tiraspol?

Maia Sandu: Acest dialog a fost mai frecvent anume din cauza riscurilor la adresa securității pentru a evita orice intenții de destabilizare, pentru a reduce semnificativ riscurile de atragere a Republicii Moldova în acest război.

Vocea Basarabiei: Sfârșitul acestui război ar putea aduce mai multă claritate în cooperarea moldo-rusă și la ce evoluții vă așteptați dvs. în relația dintre cele două state?

Maia Sandu: Relația noastră evident că a devenit mult mai complexă din cauza acestui război, pentru că nu avem cum să nu vedem această agresiune a Federației Ruse împotriva Ucrainei, pentru că noi respectăm integritatea teritorială a tuturor țărilor, pentru că noi respectăm dreptul internațional care spune că trebuie să recunoaștem și să respectăm hotarele tuturor țărilor și evident că ceea ce face Federația Rusă împotriva Ucrainei are repercusiuni asupra relațiilor pe care le avem cu Federația Rusă. Există o anumită comunicare pe domenii absolut necesare, acolo unde trebuie să avem această comunicare, dar, evident, noi suntem o țară pașnică și suntem pentru respectarea dreptului internațional, pentru respectarea suveranității, integrității teritoriale a tuturor țărilor.

Vocea Basarabiei: Dar la nivelul cel mai înalt acum s-a apăsat butonul pe o pauză?

Maia Sandu: Nu avem nicio comunicare la nivel înalt, avem comunicare la nivel de ambasadori, ambasadorul nostru în Federația Rusă și ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova.

Vocea Basarabiei: Problema dependenței Republicii Moldova de resursele energetice, cel mai probabil, e subiectul care trebuie să domine agenda moldo-rusă, pentru că Republica Moldova importă gaz de la Gazprom. Ați vorbit mult că Republica Moldova ar avea mai multe scenarii pentru a asigura buna ieșire din iarnă a cetățenilor Republicii Moldova. Totuși, admiteți că ar putea să închidă robinetul Gazprom și ce i-ar face – ar fi o decizie politică, o decizie economică? Și cât de pregătită este Republica Moldova, dacă Gazprom închide robinetul?

Maia Sandu: Nu doar Republica Moldova cumpără gaze astăzi de la Gazprom și vedem că și țări mai pregătite oricum au o dependență destul de mare, toată lumea încearcă să diversifice, dar în această criză energetică este destul de greu să putem face o diversificare imediată și vedem acest război al prețurilor, pentru că prețurile la gaze pe piață, în special pe piața europeană nu sunt prețuri reale, sunt anormale, dacă pot să spun așa. Noi încercăm diversificarea, dar pe motiv că în acești 30 de ani s-a făcut foarte puțin pentru diversificare, vedem în alte țări, de exemplu, Lituania care și-a construit din timp această alternativă și acum poate să cumpere din altă parte prin terminalul pentru gaz lichefiat. Acestea sunt niște investiții care au fost făcute timp de mai mulți ani și iată acum oamenii au aceste alternative. În cazul nostru nu s-a făcut nimic, putem să discutăm foarte mult, ori pentru că politicienii din Moldova au fost convinși de Moscova să se țină doar de această sursă de furnizare, ori că nu au luat în serios această problemă, deja asta este o analiză pe care pot s-o facă experții. Noi acum investim în proiecte de alternativă, dar ele vor da rezultate pe termen mediu.

Vocea Basarabiei: Ce înseamnă „pe termen mediu”?

Maia Sandu: Înseamnă în câțiva ani. Pentru această iarnă, bineînțeles că ne pregătim pentru toate scenariile, dar există și acest risc că Gazprom-ul ne va deconecta, există riscul că, chiar dacă nu ne deconectează Gazprom-ul, dacă prețurile vor crește și mai departe, atunci, chiar și în contractul actual, prețurile devin inaccesibile. Asta înseamnă că trebuie să încercăm să reducem consumul de gaze, acolo unde este posibil să-l înlocuim și vedeți că încercăm să facem asta cel puțin pentru sistemul de încălzire centralizat din Chișinău. Acolo unde putem să folosim păcura, să folosim lemne și cărbune și asta fac toate țările, nu doar noi, inclusiv cele care au și energii regenerabile, și surse alternative. Noi suntem într-o situație mai dificilă, pentru că pe sursele regenerabile abia am început procesele, iarăși în trecut s-a făcut foarte puțin și pe alternative lucrăm, dar rezultatele nu sunt miraculoase, nu pot fi miraculoase în situația unei crize majore.

Vocea Basarabiei: Am citit pe o rețea de socializare o postare a unui coleg jurnalist, care spunea că ultima achiziție de păcură miroase a corupție, se referea la licitația anunțată de Termoelectrica.

Maia Sandu: Nu este adevărat. Cel puțin din informația pe care o am eu, este un preț de piață. În momentul în care se face licitația, astăzi prețul poate fi unul, mâine poate fi altul, contează ziua în care s-a făcut licitația. Sigur că instituțiile statului trebuie să verifice, dar eu cred că asta este problema. Mai departe aceste întreprinderi trebuie să verifice și modul în care va fi furnizată păcura, pentru că una este să faci promisiunea, după care alta este să asiguri logistica, care este destul de complicată. Am văzut tot felul de exprimări, dar nu cred că cineva acum e cu gândul la scheme din aceste întreprinderi, pentru că știu că pot fi vizitați de procurori, pot fi vizitați de CNA destul de repede. Eu cred că oamenii sunt conștienți de riscuri. Altă întrebare este că, într-adevăr, astăzi prețul pe piață poate fi unul, mâine poate fi altul, inclusiv la gazele naturale, chiar dacă nu prea vedem scăderi de prețuri, dar există această fluctuație majoră. Și dacă licitația se întâmplă astăzi, înseamnă că prețul oferit astăzi poate fi sau mai mic, sau mai mare decât mâine sau poimâine. De asta eu îi invit pe toți să analizeze foarte atent lucrurile. E important să fim vigilenți, dar să analizeze lucrurile foarte atent. Dacă au probe, întrebări, să meargă să se adreseze la CNA sau la procuratură, ca ele să fie clarificate.

Vocea Basarabiei: Explicația autorităților astăzi e că nu ar trebui cetățenii să se neliniștească că nu vor fi gaze, dar mai degrabă e problema prețului la aceste gaze.

Maia Sandu: Exact! Aceasta este problema cea mai mare. Gaze pe piață sunt, dar prețurile sunt inaccesibile și de aici și dificultatea problemei este cum să găsim gaze la un preț mai mic.

Vocea Basarabiei: Și dacă gazele sunt scumpe, trebuie să căutați posibilități ca să ajutați cetățenii cu mijloace financiare, compensații, să poată totuși cu demnitate să treacă și prin acest sezon rece care ne așteaptă?

Maia Sandu: Guvernul a anunțat deja un program. Înțeleg că o mare parte din consumatori vor putea să beneficieze de acest program. Evident, sunt resurse majore și anul trecut au fost alocate câteva miliarde de lei pentru a-i ajuta pe cetățeni să treacă peste această criză. Sigur că ne-am fi dorit banii aceștia să-i fi putut folosi în altă parte, să-i investim, ca să avem aceste alternative energetice cel puțin peste câțiva ani, dar pornim de la realitate. Asta fac și alte țări, încearcă să-și ajute cetățenii și eu sper că noi vom putea totuși să-i ajutăm pe toți cei cu venituri mici, așa încât toată lumea să poată să treacă ușor sau, cel puțin, nu foarte greu de această iarnă.

Vocea Basarabiei: Fostul premier critică actuala guvernare că golește bugetul și că va rămâne fără bani.

Maia Sandu: Știți, eu încerc să nu intru în dezbateri cu oameni dezechilibrați, și în cazul acesta nu vreau să comentez.

Vocea Basarabiei: Contractul cu Gazprom l-a semnat Moldovagaz pe un termen de 5 ani. Problema problemelor e că gazul, cea mai mare cantitate ajunge în stânga Nistrului, în regiunea transnistreană. Acolo se produce curent electric, curentul electric este cumpărat de cetățenii Republicii Moldova. Credeți că odată și odată lucrul acesta va avea o finalitate? De ce regiunea transnistreană totuși acumulează datorii și nimeni nu-i pune la respect ca să achite cele 8 miliarde de dolari? Și acum chiar întâlnesc foarte multă lume îngrijorată că această povară financiară va fi pusă pe spatele tuturor cetățenilor țării.

Maia Sandu: Evident că noi n-o să acceptăm niciodată ca această povară să fie pusă pe spatele cetățenilor Republicii Moldova. Chiar dacă guvernul despre care ați menționat dvs. a încercat, a semnat un document prin care își asuma primele angajamente să găsească soluție pentru rambursarea acestei datorii, acest lucru este ilegal. Noi o să putem să schimbăm această situație în momentul în care o să avem linie de tensiune înaltă cu România, o să avem această conexiune, am început acum un an proiectul, o să mai dureze cred că încă doi ani până îl finalizăm. Iată atunci când vom avea alternativă reală, până atunci sperăm și piața energetică să se stabilizeze, să nu avem nici aceste fluctuații extrem de mari și prețuri extrem de mari pe piața energiei electrice, dar iată atunci va fi soluția reală, pentru că atunci n-o să mai depindem de regimul de la Tiraspol pe asigurarea țării cu energie electrică. Până atunci, situația va fi complicată, pentru că inclusiv achiziția de energie electrică din Ucraina poate fi împiedicată de Tiraspol.

Vocea Basarabiei: Credeți că Moscova se gândește atunci când eventual ar putea să decidă închiderea robinetului, dacă gazele nu vor ajunge și în regiunea transnistreană și mai puțin ar fi preocupată de partea dreaptă a Nistrului?

Maia Sandu: Guvernul a transmis mesaj foarte clar că în momentul în care Gazprom va decide, dacă va decide să deconecteze Republica Moldova de la gaze, asta va însemna automat și deconectarea malului drept, și deconectarea malului stâng. Nu știm dacă asta va influența sau nu decizia Moscovei, dar, din punctul nostru de vedere, aici lucrurile sunt foarte clare.

Vocea Basarabiei: Auditul mai contează când va fi făcut?

Maia Sandu: Auditul contează, bineînțeles.

Vocea Basarabiei: Ce rezultate va arăta acest audit?

Maia Sandu: Din păcate, a început cu întârziere, dar a început. Acum este important ca Gazprom, Moldovagaz să ofere acces la toate datele, pentru că e vorba despre mulți ani în care Gazprom insistă că s-au acumulat aceste datorii. Și finalitatea acestui proces de audit depinde dacă vor fi puse la dispoziție datele sau nu vor fi puse la dispoziție, ca să se verifice cum s-au acumulat aceste datorii, pentru că noi suspectăm management deficient, corupție la anumite etape. A scris și presa, știm că Curtea de Conturi nu a fost lăsată timp de foarte mulți ani să intre în această întreprindere și, respectiv, dacă e să facem lumină, trebuie ca aceste două companii de audit, care au fost angajate de către stat, să aibă acces la toate datele. Dacă vor avea acces la toate datele, atunci vom putea înțelege ce s-a întâmplat, când s-a întâmplat, dacă sunt datorii, care sunt datorii reale, care sunt din cauză că nu au fost ajustate tarifele la timp și care sunt din cauză că administrarea a fost proastă.

Vocea Basarabiei: Admiteți că Gazprom ar putea să nu recunoască rezultatele auditului și ce se întâmplă în asemenea caz?

Maia Sandu: Din câte știm noi, Gazprom și Moldovagaz au angajat în paralel o companie să facă audit. Deci, conform protocolului semnat de viceprim-ministru, statul Republica Moldova trebuie să angajeze această companie de audit. Noi mergem strict pe protocol. Acum, Gazprom-ul a hotărât altceva, vor să compare rezultatele acestor două exerciții de audit, dar, conform protocolului, trebuie să mergem pe rezultatele auditului făcut de stat.

Vocea Basarabiei: Și un deznodământ trebuie să existe și pe acest dosar al importului de gaze de la Gazprom, ca să le fie clar și cetățenilor: totuși, cine poartă vina, de ce s-au acumulat datorii, de ce cetățeanul care a achitat cu regularitate costul pentru consumul de gaze acum trebuie să suporte alte consecințe?

Maia Sandu: E o situație care arată ciudat, mai ales atunci când se spune că aceste decizii ale Gazprom-ului nu sunt politice, ci sunt economice. În momentul în care Gazprom vine și spune că s-au acumulat datorii din anul 1994 și, iată, până acum ele nu trebuiau plătite, dar acum când prețurile la gaze sunt de 20 de ori mai mari decât erau acum doi ani, iată acum se cere și plata acestor datorii. Cum să interpretăm noi această abordare a Gazprom-ului, când din ‘94 până acum nu au trebuit achitate, nu existau aceste datorii și acum când sunt cele mai înalte prețuri la gaze și așa este greu de plătit pentru consumul curent, iată acum, în această situație dramatică se cere și rambursarea datoriilor din ’94? Evident că această situație trezește semne de întrebare.

Vocea Basarabiei: Exponenții opoziției parlamentare repetă cu regularitate că, dacă ar fi fost ei la guvernare, nu s-ar fi ajuns la aceste tarife atât de mari pentru importul de gaze din Federația Rusă. Ce le spuneți criticilor dvs.?

Maia Sandu: Îmi amintesc, când erau ei la guvernare, Republica Moldova nu plătea prețuri mai mici decât plăteau ceilalți. Și întrebarea mea era: cum și dacă ei ar fi menținut pacea Republica Moldova? Pentru că riscul cel mai mare ar fi fost atunci când partidele pro-ruse ar fi oferit Rusiei Republica Moldova pentru a fi folosită împotriva Ucrainei. Care ar fi fost reacția Ucrainei la aceste lucruri? Și putem doar să ne imaginăm unde s-ar fi găsit Republica Moldova în acest război și, respectiv, care ar fi fost și atitudinea Occidentului, pentru că în momentul în care Republica Moldova ar fi fost folosită împotriva Ucrainei, evident că toate sancțiunile impuse de către Occident, de către europeni și nu doar împotriva Rusiei, foarte multe dintre ele ar fi fost impuse și Republicii Moldova. Imaginați-vă ce s-ar fi întâmplat cu exporturile noastre, iar noi avem 2/3 din exporturi în Uniunea Europeană; imaginați-vă care ar fi fost atunci impactul acestui război. Și astăzi el este foarte mare, din păcate, dar în cazul acesta ne-am fi confruntat cu o situație mult mai gravă și, în primul rând, din perspectiva securității.

Vocea Basarabiei: I-ați răspuns lui Igor Dodon de ce nu mergeți să vă întâlniți cu Vladimir Putin, omologul dvs., să discutați acest subiect, iar ei continuă să vă îndemne, să vă ceară să mergeți la Moscova să discutați cu Vladimir Putin.

Maia Sandu: Eu cred că domnul în cauză ar trebui să se ocupe de căutatul chitanțelor pe salariile pe care le-a primit, ca să poată să-și argumenteze cheltuielile și averile. Cred că pe asta ar trebui să se concentreze acum și restul problemelor să le lase în responsabilitatea autorităților.

Vocea Basarabiei: Revin la centrala de la Cuciurgan. Dacă ea nu va fi asigurată cu gaze, eventual dacă se închide robinetul de la Gazprom, atunci Republica Moldova are alternative, așa spuneți dvs., să importe gaz din Ucraina inclusiv, dar moare această regiune și va fi considerată o blocadă din partea Chișinăului pentru stânga Nistrului.

Maia Sandu: Nu poate fi considerată o blocadă din partea Chișinăului, pentru că gazele naturale nu le furnizăm noi, le furnizează Federația Rusă. Deci, dacă Gazprom-ul va decide să nu mai furnizeze gaze, atunci acest lucru va avea impact și pentru malul drept, și pentru malul stâng. Sigur că noi suntem preocupați pentru cetățenii noștri de pe ambele maluri, în același timp, în momentul în care cumpărăm gaze din altă parte trebuie ca pentru aceste gaze să se plătească, așa cum plătește malul drept, așa trebuie să plătească și malul stâng. Asta este ideea, nu putem noi să cumpărăm și malul drept să plătească, iar malul stâng să nu plătească.

Vocea Basarabiei: Dar dacă nu produce energie stânga Nistrului, moare economic regiunea?

Maia Sandu: Nu știm, moare sau nu moare, o să vedem cum au să evolueze lucrurile mai departe.

Vocea Basarabiei: Dar poate dl Krasnoselski vrea și aceste probleme să le discute cu dvs.?

Maia Sandu: Dl Krasnoselski le poate discuta cu dl Serebrian și cu alți reprezentanți ai guvernului…

Continuarea interviului citiți AICI!

Maia Sandu: „Noi avem nevoie de dictatura legii. Și asta încercăm să construim” VIDEO

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.