VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ VB la Rezina: Cu o sticlă cu apă călduță o să mă încălzesc, doar să nu depindem de gazul rusesc, m-am săturat de ocupația și de șantajul lui Putin

După ce a obținut statutul de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană, Republica Moldova se poate bucura de mai multe beneficii, precum o perspectivă clară de aderare la Uniunea Europeană, justiție corectă, instituții publice reziliente, acces la o piață internațională extinsă pentru producătorii moldoveni, dezvoltare durabilă, independență economică și energetică, atractivitate pentru investitorii străini, asistență și sprijin pentru realizarea reformelor în domeniile-cheie, acces direct la programe europene. Despre integrarea europeană, despre războiul declanșat de Kremlin în Ucraina și ce mai poate decide Rusia în această regiune a Mării Negre, despre criza energetică vorbim la acest sfârșit de săptămână.

„Republica Moldova trece prin cea mai profundă criză energetică de la obținerea independenței în 1991”, a spus vicepremierul Andrei Spînu într-un interviu acordat pentru Agerpres. Potrivit ministrului, actualul deficit de energie este atât de mare, încât autoritățile iau în calcul și cele mai sumbre scenarii. Vicepremierul Spînu a vorbit despre efectele grave ale războiului din Ucraina asupra Republicii Moldova, subliniind că populația țării resimte urmările conflictului generat de forțele armate ruse aproape la fel ca ucrainenii. Vocea Basarabiei a căutat să afle de la oamenii întâlniți la întâmplare la piața din Rezina care ar fi direcția corectă pe care să se îndrepte țara lor.

– Republica Moldova trebuie să meargă în Uniunea Europeană, Republica Moldova are o cale pornită și nu trebuie să stopeze.

Vocea Basarabiei: Ca să ajungă Republica Moldova în Uniunea Europeană, trebuie să facă reforme aici, acasă, are lecții de făcut. Se mizează doar pe ceea ce pot guvernanții sau se cere și implicarea cetățeanului?

– Desigur se cere și implicarea cetățeanului, guvernarea de una singură nu poate să facă totul, și acum este o criză mondială atât la gaze, cât și la energia electrică. De aceea noi, cetățenii, trebuie să înțelegem și să ne mobilizăm, să economisim, să facem tot posibilul ca să susținem guvernarea, iar pentru guvernare propunem ca să fie mai deschisă, mai transparentă, să fie mai aproape de cetățean, să discute, să nu considere că venitul la putere este doar statul în birou, dar avem nevoie și de această comunicare, fiindcă, comunicând mai mult și fiind mai transparenți, oamenii au să înțeleagă care este situația și care este rezolvarea problemelor pe care le avem acum în față.

Vocea Basarabiei: Aceste probleme se rezolvă prin implementarea reformelor, în primul rând?

– Vreau să vă spun că reformele întârzie, reforma justiției întârzie, reformele în domeniul economic, în agricultură. Deci, ele merg parcă cu pași de melc, se încearcă, se fac niște reforme, dar aceste reforme nu sunt îndeajuns.

Vocea Basarabiei: În justiție ce rezultate așteptați să fie livrate?

– În justiție… Eu vă dau un caz simplu: la Rezina avem un litigiu cu vicepreședinții de raion, avem și hotărârea judecății că aceștia nu se află legitim în funcție, s-a încălcat procedura, și doi ani și jumătate nu poate avea loc o ședință. Din ce considerente? Pentru că ba s-a îmbolnăvit avocatul, ba cel care a atacat în judecată vicepreședinții, din varii motive tot se îmbolnăvesc sau nu știu ce se mai întâmplă. Vă închipuiți, doi ani și jumătate chiar să nu se poată? Dar avem și cazul Șor, avem cazul Plahotniuc, cazul Platon, avem multe cazuri, de ce cu ei nu se rezolvă această problemă, dacă parcă sunt dosarele, sunt materiale, este totul absolut?

Vocea Basarabiei: Aveți explicații de ce se tărăgănează?

– Eu am ascultat cu atenție ce zice guvernarea și spune că justiția și procuratura sunt independente și nu poate să le influențeze, dar eu consider că reforma asta trebuie grăbită, că dacă nu se grăbește această reformă, atunci noi riscăm, chiar riscăm într-o perioadă de timp nu știu ce să se întâmple în Republica Moldova. Deci, aceasta-i o reformă destul de importantă care trebuie neapărat dusă la bun sfârșit.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem aici, la Rezina, și discutăm cu cetățenii despre ce se întâmplă azi și ce viitor așteaptă ei să aibă Republica Moldova și localitatea lor.

Viitorul va fi bun după ce se va încheia pace

Vocea Basarabiei: De cine depinde instaurarea păcii?

– Depinde de toată planeta. Nu putem să trăim bine și să ne gândim la viitor atunci când alături mor oamenii. Îmi pare rău că concetățenii noștri îs atât de egoiști și, în loc să susțină tânăra guvernare, caută cu orice preț să pună piedici. Eu sunt dezamăgită, sunt foarte dezamăgită de lumea noastră.

Vocea Basarabiei: Ce trebuie să se întâmple ca să se schimbe această mentalitate?

– Chiar vorbeam cu soțul astăzi, doar o foamete ca în ‘46 poate să ne pună mintea la loc la toți. Sincer, eu îs dezamăgită.

Vocea Basarabiei: Dar calea cea bună pe care să se îndrepte Republica Moldova în continuare care este?

– Spre Europa desigur că, doar n-o să mergem spre…

Vocea Basarabiei: Nu toată lumea gândește așa.

– Păi, asta și-i marea noastră tragedie, că lumea noastră nu gândește, doamnă. Eu îs foarte dezamăgită că lumea noastră îi atât de… nici cuvinte nu am.

Vocea Basarabiei: Cum depășiți această stare de dezamăgire?

– Eu? Rugându-mă la Dumnezeu și sperând la mai bine, ca să mi se întoarcă fiul de peste hotare.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în vizită aici, la Rezina, și discutăm cu cetățenii despre prezentul și viitorul Republicii Moldova. Cum definiți ziua de azi?

– Situația este grea din punctul de vedere al inflației, al războiului din Ucraina, însă eu socot așa: direcția conducerii care-i acum la guvernare, PAS-ul adică, și toți cei care-s adevărați europeni îi un curs care numai ne poate salva.

Vocea Basarabiei: Dar nu gândesc toți așa.

– Depinde în ce raion și ce om.

Vocea Basarabiei: Chiar aici, la Rezina, părerile sunt împărțite.

– Aici, la Rezina, luați seama că îs tare mulți veniți, îs tare mulți veniți și mentalitatea… Știți, moldoveanul nostru puțin citește, puțin se informează și a fost influențat de dânșii. Iaca, ei merg pe drum și zic că „las’ că Putin”… Eu le-am spus: „Eu am un câine de rasă. Și, iacătă, el îi al meu, eu îs stăpânul lui, totuși, dacă ei voi face așa cu mâna înspre soție, el sare și mă mușcă pe mine și dacă soția spre mine, atunci el pe dânsa vrea s-o muște. Ceea ce înseamnă că și un câine înțelege că nu-i bine să ataci pe cineva, dar voi spuneți că Putin bine face”. Cum se poate una ca asta? Asta-i o minte scurtată cu totul, când se vede ce se face acolo în Ucraina. Dar la urma urmei chiar așa: cu ce drept să începi războiul asupra unei țări?

Vocea Basarabiei: Dar dvs. ați răspuns la această întrebare – de ce Rusia a declanșat această invazie în Ucraina?

– Eu îmi dau seama și știu bine, fiindcă eu îs fost militar sovietic, am participat la războiul din Afganistan, ca mercenar, cum s-ar spune…

Vocea Basarabiei: Și ce părere aveți despre invazia rusă în Ucraina?

– Ei atacă Ucraina agresiv, ei vor să restabilească Imperiul Rus, Putin oleacă îi ciocnit la minte.

Vocea Basarabiei: Poate fi refăcută URSS?

– Eu cred că nu-i posibil așa ceva. În tot cazul n-o să cedeze Ucraina, fiindcă-i susținută de majoritatea țărilor europene, țărilor civilizate, lumea acolo-i alta. Eu iarăși aș vorbi mult, că am fost și în Europa și știu că la dânșii umanitatea-i la un nivel de două ori mai înalt ca la noi, lor și de un câine li-i jale, că iaca apreciază că un ucrainean, el însuși șchiop, târâie și câinele cu dânsul. Ei și asta apreciază, asta trebuie s-o ai aici, în creier.

Vocea Basarabiei: Să revenim la realitățile din Republica Moldova și să ne spuneți cum v-ați pregătit de iarnă.

– Dar eu m-am pregătit. Iaca și acum m-am dus de acasă, am scos și internet, și televizor și economisesc, dar așa facem focul cu lemne. Am fost în pădure, am scris lemne și am să economisesc. Că nu depinde de Maia Sandu, n-o provocat creșterea prețurilor Maia Sandu, asta-i o prostie întreagă. Numai ce am mers acum cu o vecină, iaca și la dânșii în sat vin și dau la tineri câte 20 de dolari ca să se ducă acolo la proteste. Acestea-s proteste? Pe de o parte, se poate de înțeles oamenii aceștia care n-au alt câștig, dar pe de altă parte, cu asta tu îți faci ție mai rău pe viitor. Acum în loc să rezolvăm alte probleme, ei stau acolo. Dă-le acum lor puterea și noi cu mult mai în groapă o să cădem, fiindcă cum n-ar fi pe noi ne ajută europenii, ne ajută diferite organizații mondiale. Dar dacă vin ei, cine îi ajută pe dânșii? Noi trebuie să ne rugăm lui Dumnezeu să fie guvernul acesta, președinția și Maia Sandu, că datorită Maiei Sandu noi acum suntem în starea asta, că aveam să fim… văleleu cât de adânc, eu îmi imaginez.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, am venit aici, la Rezina, să discutăm cu localnicii despre prezentul și viitorul Republicii Moldova. Cine îl face, de cine depinde?

Depinde de noi, de toți. Noi trebuie să ne unim și să organizăm în așa fel lucrul, ca să meargă lucrul bine

Vocea Basarabiei: Dar este unire?

– Unire nu-i! Asta-i cea mai mare problemă că nu-i unire, dar s-au împărțit toți în toate părțile și nu se pot uni.

Vocea Basarabiei: De ce-i această divizare?

– Pentru că oamenii trăiesc greu și mulți au o părere azi, dar mâine și-o schimbă, pentru că în popor partidele acestea politice nu duc niciun lucru.

Vocea Basarabiei: Îs 70 de partide…

– 70 de partide care nu lasă nici o urmă cât de mică, ele cresc ca ciupercile în pădure, azi sunt, dar mâine nu-s. Dacă noi luăm conducerea de azi mai bună conducere nu-i; dacă noi luăm partidul de la guvernare de azi mai bun partid nu-i, dar este aici un lucru – PAS-ul nu duce lucrul în mase, ca cetățeanul să-și spună ale lui probleme, ale lui greutăți ș.a.m.d.

Vocea Basarabiei: Dar ce vreți dvs. să aflați de la guvernare?

– De la guvernare trebuie să aflăm totul și să știm care-i problema că noi am ajuns așa, pentru că, de pildă, eu ori altul înțelege că schimbările nu se fac într-o zi și nici n-au să se facă, dar guvernarea trebuie să fie deschisă, transparentă, să lămurească toate întrebările, de ce așa noi am ajuns și de ce trăim așa de greu. Nu-i aici Maia Sandu vinovată și nici Șor nu-i atât de vinovat, aici „fratele de la Răsărit” face totul ca să destabilizeze situația, ca poate să vină el aici și să zică: „Noi am venit să-i alungăm pe cei care, iacătă, țin cu românii, țin cu democrații ș.a.m.d.”

Vocea Basarabiei: Dar ce vrea Rusia de la Republica Moldova?

– Ea vrea să ne țină sub călcâi toată vremea, noi toată vremea am fost și suntem sub călcâiul Rusiei. Și, uitați-vă, am vorbit cu o femeie la piață și ea spune: „Da’ ce, când au să vină rușii…” Și eu o întreb: „Ai copii”? – „Am doi băieți”. – „Apoi mâine ți-i ia la armată…” – „Da’ ce, chiar pe ai mei să-i ia la armată”? Uitați-vă cum judecă moldoveanul și când dai să-i lămurești, el îți spune: „Da’ tot mai bine era atunci”. Da, era mai bine, că erai mai tânăr! Dar amu trebuie, cum zice moldoveanul, să strângem cureaua și să răbdăm. Și iaca să țineți minte, dacă la primăvară ne vom întâlni, apoi o să vedeți că au și de foc, au și de mâncat, au de toate. Șade ea în cortul cela cu un lanț gros de aur la gât, că eu am lucrat toată viața și n-am lanț de aur, dar ea șade acolo și spune că n-are ce mânca și protestează. Acesta nu-i protest, asta-i bătaie de joc! Uitați-vă că despre noi își fac părerile de-amu mai multe popoare. Când te duci la Chișinău și vezi atâtea mașini și iaca și aici, la Rezina, atâta mașinărie, apoi acesta ce îi popor care trăiește rău? Și-apoi să mai vorbim și altfel: șed ei acolo și le dă și mănâncă și-apoi se duc și încep a dansa. Dacă omul are o tragedie în suflet, apoi i-i a dansa lui? Dar ei dansează acolo și strigă: „Jos Maia Sandu!”. Partidul politic trebuie să ducă lucrul de lămurire în mase, PAS-ul să ducă lucrul în mase. Dar cum să-l ducă? Să aducă date concrete care și ce probleme sunt și acei care vor fi împotrivă… Când era Mișcarea de renaștere națională, apoi strigau că „noi murim de foame, dar nu vrem Unire cu România”, dar acum, iaca, mor și de frig, dar Unire tot nu vor. „Dacă nu vreți, ședeți așa!”, le zic eu. Iaca, asta-i toată politica poporului nostru. Și-apoi mai scria Dimitrie Cantemir în cartea ceea a lui, când s-a sfătuit cu boierii ca să se ducă în Rusia, apoi el întreabă boierii: „Dar dobitoacele ce vor face?”. Apoi, iaca, mie mi-au intrat în minte lucrurile acestea, cetățeanul a prins așa un nărav, zice moldoveanul, că el dacă n-are ceva, apoi socoate că trebuie să-i dea partidul de guvernământ sau președintele. Toți stau cu gândul că nu-s locuri de muncă, că nu-s locuri de lucru și șed și așteaptă ca să le dea Maia Sandu. În ceea ce privește Maia Sandu, să-i mulțumim lui Dumnezeu că am ajuns și avem așa om în fruntea țării, pentru că ne-a scos în lume. Este altă întrebare, că sunt și acolo miniștri care trebuie curățați de acolo…

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în ospeție aici, la Rezina, să discutăm cu cetățenii despre viitorul Republicii Moldova. Cum vedeți dvs. ziua de mâine a țării?

– Avem o conducere foarte bună, un guvern foarte bun, un parlament foarte bun, avem un președinte de care nu s-a mai văzut în țară la noi și numai cu președintele, cu guvernul și parlamentul acesta noi cred că o să mergem mai departe și vom trăi mai bine, și vom scăpa de toate problemele acestea. Mulți se jeluiesc pe parlament, pe guvern, se jeluiesc că pensiile sunt mici, eu înțeleg că pensiile nu-s mari, nici la mine nu-i mare pensia, 1.800 de lei, dar eu mă descurc, iaca, lucrez, îs la pensie, dar eu lucrez.

Vocea Basarabiei: Veniți la piață în toată ziua?

– În toată ziua, da! Eu nu mă jelui pe pensia asta, că-mi erau copiii mici și am fost la Moscova, am lucrat la negru și n-am plătit cotizațiile la stat și cei care n-au plătit cotizațiile la stat nu au ce să vorbească despre pensii că-s mici, dar multă lume iese în stradă că nu le place. Lor nu că nu le place, lor poate toate le plac, dar poate și-s săraci, că sunt mulți și de aiștia, se duc pentru 400 de lei, ei toți îs plătiți. Am fost și noi la proteste, cu Platforma DA chiar am fost la proteste, că pe atunci așa era, dar noi nu eram plătiți, noi, mai mulți oameni, plăteam transportul și ne duceam pe banii noștri, că noi voiam să fie schimbări în țară, dar ei nu vor schimbări, ei mai mulți îs provocatori acolo, partidul lui Șor, Cavcaliuc, îs mulți de-ai lui Platon aici, ei s-au unit toți împreună și vor să facă dezordine în țară.

Vocea Basarabiei: Dar dvs. cum v-ați pregătit de iarnă?

Noi putem să răbdăm, să răbdăm și-un an, și doi, dar să scăpăm de rușii iștia care ne provoacă și ne duc în întuneric

– Noi putem să răbdăm, să răbdăm și-un an, și doi, dar să scăpăm de rușii iștia care ne provoacă și ne duc în întuneric. Noi am trăit cu dânșii un cârd de ani în întuneric, o țară care trebuia să înflorească, dar noi n-am fost dezvoltați. Mă rog, de-amu cum am trăit, dar o s-o ducem bine.

Vocea Basarabiei: Și calea corectă pe care să se îndrepte Republica Moldova, pentru dvs., cetățeanul de la firul ierbii, care e acest drum corect?

– Drumul nostru îi în Uniunea Europeană, împreună cu Uniunea Europeană noi o să trecem peste toate greutățile.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem aici, la Rezina, și discutăm cu cetățenii cum sunt pregătiți pentru sezonul rece. Cum reușiți să rezolvați o parte din problemele care se acumulează?

– Dna Valentina, ce pot să vă spun? Au fost vremuri cu mult mai grele, au fost vremuri că nu era lumină, nu erau macaroane, nu era pâine, aveam copii mici și am trecut cu brio, adică au fost foarte mari greutăți, dar le-am trecut și am rămas vii, ne-am învățat copilașii, am trecut prin toate. Acum lumea – cum să vă spun? – oleacă poate și s-a alintat, că a venit acum o guvernare care, într-adevăr, se străduie, care vrea binele norodului și se străduie din toate puterile, dar lumea nu prea înțelege, că lumea s-a învățat mai mult pe degeaba. Chiar să luăm și protestatarii, ei au ieșit la protest nu de atâta ca să dobândească ceva, ca să ceară, poate, într-adevăr, au probleme, dar ei au ieșit doar pentru bani. Doamne ferește! Dna Valentina, să-mi dea și un milion, eu nu schimb niciodată, eu îs doar pentru dreptate, pentru binele țării acesteia. Noi un pic, doar acum un pic am scăpat și noi la mai bine, la ceva mai frumos și tare mi-ar părea rău dacă s-ar întoarce înapoi la vremurile care au fost foarte întunecate, am fost furați de toți și înjosit norodul acesta. Vedeți, și în ziua de azi toți aceștia care ies la proteste îs induși în eroare, ei nu înțeleg că țara noastră trebuie să meargă înainte, înspre bine, înspre lumină, înspre Europa, că s-a furat țara, s-a furat tot poporul moldovenesc ca să facă ceva la Orhei. Chiar dacă să facă, să facă din bani cinstiți, dar din bani furați eu nu cred că asta-i ceva frumos pentru țară făcut.

Vocea Basarabiei: Dar cum ar trebui să dialogheze cei care conduc Republica Moldova, guvernarea, cu acei din opoziție?

– N-ai cu cine discuta! Nici cu Șor, nici cu protestatarii lui Șor n-ai ce discuta. Ce să discuți cu Șor? El este un hoț care a furat, atâta timp a furat Moldova asta, țara asta și acum el vrea să facă un dezastru în Moldova, să întoarcă iar vremurile când se fura totul. N-ai cu cine! Eu mă întreb: ce face justiția? De ce nu ia măsuri cu organizatorii? Să-i tragă la răspundere, să-i întrebe de unde atâția bani, că doar noi știm că totul se plătește, nici un protestatar nu vine din banii lui, lui i se plătește și drumul, și bani la buzunar i se dau. Nu știu, asta-i…

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în ospeție aici, la Rezina, și discutăm cu cetățenii cum se pregătesc de sezonul rece și dacă trăiți cu îngrijorarea că va fi greu și foarte greu.

– Cum trăiesc? Normal! Ceea ce ne așteaptă, sezonul rece, nu trebuie să facem mare zarvă în privința la asta, cum unii strigă că trebuia să ne închinăm la ruși, acolo la dl Putin să ne închinăm ca să ne dea gaz ș.a.m.d. Socot că toate întrebările se vor rezolva.

Vocea Basarabiei: Iată acum liderul de la Tiraspol a anunțat că volumul de energie electrică pentru cetățenii de pe malul drept va fi redus.

– A mai fost cu vreo 30 de ani în urmă, când căutam gaz lampant și lumânări ca să avem lumină. Socot că tot așa și acum, întrebările acestea grele care afectează populația, oamenii se vor rezolva, vor găsi mijloace. Eu socot că o să rezistăm, am speranță că o să rezistăm, chiar și în cele mai grele timpuri socot că o să rezistăm.

Vocea Basarabiei: Și totuși, iese lumea în stradă, protestează, organizatorii cer să fie demis guvernul, să plece președinta Sandu din funcție.

– Aceștia, țipălăii, eu îi numesc țipălăi, să mă scuzați, poate nu-i frumos, care țipă iată acolo „Jos Sandu!” ș.a.m.d. Sandu nu poate să rezolve singură, doamnei Maia Sandu îi pun bețe în roate. Aceștia care protestează, te uiți, toți îs bine îmbrăcați, cu cravată la gât, dar țipă că trăiesc rău. Iaca asta eu văd acolo.

Vocea Basarabiei: Dar cum ar trebui să discute puterea cu opoziția?

– N-aș discuta. Să stăm la discuții, la dialog, de pildă, cu Șor, Plahotniuc și Dodon? N-au făcut nimic, n-au făcut nimic, eu socot.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în ospeție la Rezina…

– Vocea Basarabiei pentru noi e un elixir al sufletului. Pe dna Valentina Ursu o cunosc de tânără-tânără, dar m-am îndrăgostit de ea încă de pe vremea frontului din Transnistria, pentru curajul dvs., pentru felul de a mobiliza lumea. Iaca și acum tăcerea este un viciu al nostru, că tăcem, iaca și cu războiul, să nu credeți că tăcerea este un lucru bun, nu.

Vocea Basarabiei: Ia ziceți despre drumul corect pe care trebuie să se îndrepte Republica Moldova. Care ar fi această cale?

– Eu mă rog la Dumnezeu la 80 de ani ai mei și m-am rugat toată viața, și mama mea când a murit a spus: „Așa și n-am mai văzut Unirea” și mă tem și eu că n-o să mai văd Unirea. Numai Unirea! Că s-a manipulat creierul într-atâta că oamenii au crezut că fără trecut se poate de trăit. Nu! Trecutul acesta-i din sângele nostru, nu se uită.

Vocea Basarabiei: Cum se răsfrânge războiul declanșat de Rusia în Ucraina asupra Republicii Moldova?

– Cea mai mare consecință, eu socot că oamenii au să înceapă să se vândă.

Vocea Basarabiei: În ce sens?

– Au să se ducă în direcția unde au să le promită marea și sarea și nu se gândesc la suflet, dar trăim în secolul necesității și lăcomiei – să avem, să avem, să avem! De atâta au să se vândă. Și trăim și în zodia fricii. Trebuie să creștem mental, să vedem ce prezent avem și ce-i bine, și ce-i rău, dar să ne gândim la viitor, dar viitorul fără trecut îi nimic.

Vocea Basarabiei: De aici, de la Rezina, până la Râbnița câți kilometri sunt?

– Îs 5 kilometri.

Vocea Basarabiei: Și cum vedeți rezolvarea problemei transnistrene?

– Eu o văd după Ștefan cel Mare, e a noastră. Mi-a spus o femeie: „Hai să-i dăm, numai să ne dea Maia Sandu gaz mai ieftin”. Nu! Atât de mult am învățat de la războiul din Ucraina, am învățat cum trebuie să fim uniți și cum să ținem la pământ. Cum poți să dai pământul tău, când ucrainenii mor toți pentru o bucățică de pământ, dar noi să-l dăm așa ușor? Nu-s de acord cu datul Transnistriei, aista-i pământul nostru, am dat până la Balta, Slobodka, Kotovskul și acum speculează că ucrainenii ni le-au luat. Nu-i adevărat! Cine a fost la putere și ne-a împărțit Bucovina și marea?

Vocea Basarabiei: Acum fricile cele mai mari se îndreaptă către sezonul rece. Dvs. cum v-ați pregătit de iarnă?

– Ca întotdeauna, învățător. Nu-s zgârcită, nu-s economicoasă tare, dar sunt calculată – de unde să iau și unde să pun și niciodată în viața mea n-am strigat: „N-am! Îs obosită sau nu vreau”. Mi-am luat lemne și pun cu măsură – 12 grade, 13 grade, toată viața așa am fost și niciodată n-am strigat și nici nu voi striga. E un păcat mare, când toată vremea nu-ți ajunge, că și așa ne-am transformat în niște saci de cei cubanezi, vedem nu omul, dar stomacul cela mare.

Vocea Basarabiei: Dar acolo, la Chișinău, se protestează…

– Vai de mine! Avem și noi persoane care s-au apropiat și de mine să-mi dea 100 de lei, dar ei știu cu cine au de-a face. Nu mă vând, ați înțeles?

Vocea Basarabiei: Ce vă doriți cel mai mult acum?

– Eu îmi doresc să se trezească lumea și Unire.

Vocea Basarabiei: Cum se trăiește în Republica Moldova?

– Dna Valentina, să mulțumim Domnului de ceea ce avem, cum este și cât este, mulțumim așa cum este.

Vocea Basarabiei: Dar ce așteptați de la cei care guvernează?

– Noi așteptăm vremuri mai bune, așteptăm cum ne-au și promis, vremuri mai bune. Așteptăm. S-au adunat probleme, că așa-i nu numai la noi în țară, dar îi peste tot locul. Și cum se zice? Când construiești o casă, o iei de la început și ți-i greu, când ajungi mai sus, poate oleacă-i mai ușor. Tragem și noi nădejde, sperăm că o să fie și mai bine. Vedeți, că chiar să cerem așa… Eu, de pildă, îs o bătrână, îs o bunică, îs mamă și eu să cer azi să-mi dea țara atâta de mult, că vreau să trăiesc bine, vreau să mănânc salam în toată ziua, vreau să dorm în cald, vreau să trăiesc frumos, eu, de pildă, vreau, ca să cer, trebuie să și dau ceva înapoi. Și eu mă gândesc: mai bine să trăiesc, așa, mai simplu.

Vocea Basarabiei: La Chișinău se organizează proteste. Vă este clar cine și de ce protestează?

– Se duc la proteste nu toți oamenii care vor să hotărască ceva în țara noastră. Decât să mă duc într-o zi la proteste, eu mai bine mă voi duce la biserică și-mi voi face cruce, și voi aprinde o lumânare, și mai bine o să fie decât să mă duc la proteste. Și mulțumim așa cum este. Da, dorim mai bine, dar nu trebuie să ne ridicăm la așa multe cerințe, că și conducerea de azi tot nu are de unde să ia și n-are ce să ne facă, că suntem mulți. Și eu am mai spus și mai spun: ca să cerem ceva, trebuie să facem și noi ceva.

Vocea Basarabiei: Dar pentru dvs. contează Republica Moldova mai aproape de Rusia sau de Uniunea Europeană?

– De Uniunea Europeană. Să ne ducem înainte așa cum ne-am pornit de-amu, nu mai vrem să mai schimbăm drumurile, dar trebuie să fim uniți cu toată lumea, cu toate țările, să avem cale deschisă și în Rusia, și în Europa, trebuie să ne unim, și trebuie și noi să depunem oarecare eforturi ca să fie bine. Ca să fie bine, trebuie să facem și noi ceva. Dacă ieșim la protestele acestea, ne ducem acolo, ce folos nouă ne-a dat protestul acesta? Eu, așa e părerea mea, nu știu, decât să mă duc o zi la protestul cela, mai bine m-aș duce într-o livadă și aș strânge 100 de kilograme de mere și omul cela o să-mi zică bogdaproste că am fost sănătoasă și am lucrat, și am făcut ceva, am dat ceva, un ajutor ceva. Dar m-am dus la protestul cela, am strigat și ce? Chiar iaca am văzut o băbuță odată la protestul acesta cu un baston în mână și striga: „Jos Maia Sandu! Jos Maia Sandu!” Dar ai ajuns mata cu bastonul cela să te duci la Maia Sandu? Dar Maia Sandu… Matale de-amu cum te gândești că o să fie mai bine? Și acasă o familie, care face o familie, și soția cere de la soț, dă-i, că iaca copiii trebuie să-i hrănesc, cât are – atâta dă. Și aici, țara noastră cât are, după posibilități, atâta dă, așa merităm.

Vocea Basarabiei: Bună ziua!

– Bună ziua!

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în vizită aici, la Rezina, și discutăm cu cetățenii despre prezentul și viitorul Republicii Moldova. Încotro țara?

– Țara trebuie să meargă spre Uniunea Europeană, fiindcă avem ce învăța, avem ce vedea, avem ce lua ce-i mai bun. De la Rusia nu văd nimic bun în prezent, fiindcă ea e o țară agresoare, care a ocupat nelegitim și duce război cu Ucraina pe nedrept, fiindcă mor oamenii. Ce au copiii cu așa strășnicie? Cel mai greu e atunci când agresorul te omoară. Pământurile sunt date de la Dumnezeu, să-l omoare pe nedrept, asta-i…

De la Rusia nu văd nimic bun în prezent, fiindcă ea e o țară agresoare

Vocea Basarabiei: Dar pe viitor cum ar trebui cooperarea moldo-rusă să se dezvolte?

– Eu nu văd cum, fiindcă noi tot timpul, eu am 73 de ani…

Vocea Basarabiei: Sănătate!

– Mulțumesc! Și tăticul meu a fost ridicat, în gulag 13 ani a stat. N-am văzut niciodată să deschidă gura ca să spună ce s-a petrecut acolo. De aceea eu nu văd nicio cale bună cu Rusia, fiindcă ei tot timpul ne-au șantajat, ne-au călcat în picioare, nu ne-au dat voie să ne dezvoltăm, chiar nu ne-au dat voie. Eu sunt lucrător al spitalului și trebuie de tăiat toate relațiile, fiindcă acum chiar vedem că la nevoie prietenii se cunosc. Uitați-vă, toate țările ne ajută cu energie, ne dă România, multe țări care ne dau. Eu socot că dacă noi o să tăiem buricul de unde este și o să ne arate calea cea mai dreaptă și mai bună. Nu am nimic împotrivă spre Rusia, dar, uitați-vă, atâția ani se duc merele, prunele, poama, le dau la gunoi și încă le calcă cu tractorul și ne arată: „Ia, vedeți ce facem noi?”. Asta nu-i șantaj?

Vocea Basarabiei: Dar sunteți în imediata vecinătate a regiunii transnistrene și probabil vă preocupă cum va fi rezolvată această problemă?

– Sigur! Dar nu văd niciodată că a fost rezolvată și chiar nu a fost niciodată spre bine. Am trecut la Râbnița, trecem la Râbnița, ne scriu, ne pun la evidență. Ce ne trebuie nouă să ne bage în calculatorul cela? Care evidență trebuie să ne-o ducă?

Vocea Basarabiei: Dar vreți să fie rezolvată această problemă și cum se reunesc cele două maluri ale Nistrului?

– Vreau! Numai atunci când o să fie Unirea cu România, asta o să fie pus hotarul și Uniunea Europeană o să fie paza pe care noi o să o avem și nu o să mai avem probleme că noi suntem ai Transnistriei, că Transnistria e a noastră. Hotarul să fie pus și să fie rezolvat. Când o să fie Unirea – o să fie cel mai bine, eu așa socot.

Când o să fie Unirea – o să fie cel mai bine, eu așa socot

Vocea Basarabiei: De iarnă cum v-ați pregătit?

– De iarnă, vreau să vă spun, și îmi pare rău când aud lumea care spune că pensia nu-i ajută. Eu îs o pensionară și trăiesc de 12 ani singură, mă descurc și încă depun la colțunul negru bani. Îs pregătită și chiar c-o sticlă, că noi grăim cu vecinii, chiar cu o sticlă cu apă călduță să mă încălzesc, dar să nu depind de nimeni, chiar m-am săturat de ocupația și de șantajul rusesc.

Cu o sticlă cu apă călduță să mă încălzesc, dar să nu depind de nimeni, chiar m-am săturat de ocupația și de șantajul rusesc

Voci adunate la Rezina. Eugen Carpov, director al Consiliului de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, a explicat pentru Vocea Basarabiei de ce ANRE deseori este criticată de politicieni și cetățeni.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.