VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VB la Căușeni: Putin vrea să ne țină în capcană, să ne umilească, căci niciodată nu ne-a vrut binele. Voi fi în PMAN pentru a spune un „DA!” ferm: Moldova în UE!

Președinta Maia Sandu a discutat, în această săptămână, cu mai mulți reprezentanți ai presei despre inițiativa de a convoca Adunarea Națională „Moldova Europeană” și despre ședința celor 50 de șefi de state și guverne de la 1 iunie. Șefa statului a precizat că aderarea la Uniunea Europeană reprezintă proiectul de țară, iar pentru realizarea acestuia este nevoie de sprijinul cetățenilor, presa având, la rândul său, puterea și capacitatea de a informa corect și echidistant despre procesul de integrare europeană și despre avantajele de a fi membru al Uniunii Europene. Ce cred cetățenii de la firul ierbii despre eurointegrare? Căutăm răspuns la acest sfârșit de săptămână.

 * * *

Așadar, președinta Maia Sandu a spus că adunarea cetățenilor din 21 mai este un eveniment apolitic, la care sunt așteptați toți cei care își doresc Europa acasă. „Ne dorim să rămânem parte a lumii libere, într-un stat care prețuiește și protejează viața fiecărui cetățean, unde libertatea de gândire și de exprimare sunt respectate”. Vocea Basarabiei a discutat cu mai mulți oameni întâlniți la piața din Căușeni despre drumul pe care trebuie să se îndrepte țara lor.

– Direcția cea mai bună e direcția europeană pe care a ales-o guvernarea împreună cu cetățenii și de când noi am semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, clar că nu a fost viteza ceea, pentru că noi am avut partide la guvernare care ne-au tras înapoi spre Rusia, dar la moment eu cred că această guvernare și împreună cu cetățenii, noi trebuie să menținem acest curs și să ne rezolvăm temele pe acasă.

Vocea Basarabiei: Dar care este lecția pentru acasă?

– Reforma în justiție, multe reforme sunt, trebuie să fie îndeplinite ca să dovedim Uniunii Europene că noi suntem demni pentru ca să intrăm în marea familie europeană.

Noi trebuie să ne ducem în număr mare în PMAN pe 21 mai, să o susținem pe Maia Sandu și să menținem parcursul european al Republicii Moldova.

Vocea Basarabiei: Președinta Maia Sandu a lansat acest apel ca cetățenii să se adune la o adunare – „Moldova Europeană”, pe 21 mai. Ce veți face?

– Plecăm la Chișinău și îndemn toți cetățenii să fim într-un număr cât mai mare, să susținem președinta noastră, clar că foarte mulți au început a ne ști cu ajutorul dnei președinte Maia Sandu. Noi trebuie să ne ducem în număr mare, să o susținem și să menținem parcursul european al Republicii Moldova.

Vocea Basarabiei: Dar când ziceți că veți merge în număr mare, asta înseamnă că o să cheltuiți din bugetul familiei bani ca să ajungeți la Chișinău, cum o să vă organizați?

– Eu am transportul meu și de-amu sunt oameni care s-au adresat, încă 3 locuri eu îi iau gratis și plecăm cu soția, ne ducem cu transportul nostru. Care nu, eu cred că cât te costă biletul la rutieră, eu cred că merită oamenii să se ducă la această adunare ca să dovedim că noi suntem pe acest parcurs și nu ne dăm înapoi, cu cât mai mulți o să fim, cu atât mai mult noi o să dovedim că mergem spre Europa.

Vocea Basarabiei: Și-au anunțat participarea diferite formațiuni politice și cu viziuni de dreapta, și cu viziuni de stânga.

– Sunt, da, sunt partide acolo care poate vor încerca să facă provocări. Da, organele de drept trebuie să-și facă treaba și aceste provocări să le lichideze, dar lumea trebuie să-și spună părerea, să fim cât mai mulți pentru Europa.

Vocea Basarabiei: Vă mai amintiți și despre alte adunări naționale care au fost organizate?

– Au fost, dar n-am participat, dar a fost Marea Adunare Națională, a fost și „Podul de flori”, poate că a fost momentul atunci să ne unim cu România, dar am scăpat momentul. Eu cred că timpul ne va arăta, noi mergem spre Europa.

Vocea Basarabiei: Dar câți ani credeți că-i trebuie Republicii Moldova să ajungă în UE? Ați mers în Occident, ați văzut ce-i acolo, cum e acolo, cât timp îi trebuie Republicii Moldova să ajungă la acele standarde?

– Asta depinde de guvernare și de cetățeni, cu cât noi o să fim mai străduitori și o să dovedim Uniunii Europene că noi suntem demni de a ne primi în marea familie europeană, cu atât mai repede. Și să ne facem regulă, să ne facem justiție, în toate domeniile noi trebuie să facem regulă, cu cât noi vom face mai multă regulă în toate domeniile și o să arătăm dorința noastră de a intra, cu atât mai puțin timp o să fie necesar pentru intrarea în Uniunea Europeană.

Vocea Basarabiei: Dar după justiție, care alte domenii trebuie reformate?

– Eu cred că în economie trebuie deschiderea locurilor de muncă, la noi cetățenii continuă să plece și să plece, nu-s locuri de muncă bine plătite, la noi prețurile, ca atare, îs ca în Europa și la produse, s-a scumpit și energia electrică, și gazul, așa că trebuie posturi de muncă bine plătite ca lumea să stea acasă.

Vocea Basarabiei: Dvs. iată sunteți antreprenor, vindeți la piață, puterea de cumpărare a scăzut, lumea…

– A scăzut, da, noi de-amu 16 ani de zile ne ocupăm cu copturile, față cum mergeau înainte vânzările, e clar că, s-au mai deschis magazine mari prin oraș, care fac concurență și noi practic…

Vocea Basarabiei: Și vă este frică de concurență?

Concurența trebuie să fie, cu cât va fi concurență, cu atât o să fie și producția mai calitativă, și prețurile o să fie mai scăzute.

Vocea Basarabiei: Deci, ați zis că veți merge pe 21 mai la adunare?

– Da, numaidecât, mergem să susținem parcursul european, s-o susținem pe președinta noastră Maia Sandu și să mergem înainte spre Europa.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în vizită aici, la Căușeni, și vă întrebăm: ce sărbătoresc moldovenii pe 9 mai?

– Biruința, nu. Sărbătoresc Ziua Europei. Eu mă gândesc că ar fi mai bine pentru noi. Rușii cu eliberarea asta a noastră ne-au făcut oleacă cam rătăciți.

Vocea Basarabiei: Și iată societatea e dezbinată, unii sărbătoresc victoria, alții Ziua Europei, încotro Republica Moldova?

– Eu mă gândesc că Maia Sandu are toate pârghiile ca să ne ducem în Uniunea Europeană, noi am fost în trecut, trecutul acesta l-am văzut, a fost minciună, pentru poporul nostru a fost ceva de nespus.

Vocea Basarabiei: Pe 21 mai, președinta Maia Sandu a invitat cetățenii să vină în Piața Marii Adunări Naționale la Adunarea „Moldova Europeană”. Ce veți face în această zi?

– În această zi o să vin, o să mobilizez toți prietenii, cumetrii, ca să venim și să arătăm întregii lumi că noi suntem europeni și cu trecutul nu avem nimic, noi ne uităm înspre viitor. Europa îs prietenii noștri, eu m-am convins.

Uniunea Europeană e drumul nostru pe care nu trebuie să o luăm nici în stânga, nici în dreapta, să mergem înainte

Vocea Basarabiei: Dar cum v-ați convins?

– M-am convins, că ne plătesc pensiile regulat, dacă nu era Europa, noi trebuia să fim în haos, dar avem perspectivă mare ca să venim în Uniunea Europeană. Uniunea Europeană e drumul nostru pe care nu trebuie să o luăm nici în stânga, nici în dreapta, să mergem înainte.

Vocea Basarabiei: Și-au anunțat prezența în Piața Marii Adunări Naționale mai multe forțe politice.

– Nu, eu îs împotriva la chestiuni de acestea de-alde Chicu, nu vreau eu, acesta a fost un om trădător, că îl apăra pe Dodon, ce-i spunea Dodon, aceea făcea. El e cu țara noastră? Aceștia-s oameni? Sabotajnici, trimiși ca să ne dezbine, ei ne urăsc, ei când aud de România, ei vor, au cetățenie română, dar îs împotriva statului român, dar România întotdeauna a fost alături de noi, ne-a ajutat.

Vocea Basarabiei: A spus că vine și Partidul „Șor” acolo, Ilan Șor a transmis mesajul că vor fi și ei.

– Doamnă, locul lui Șor acesta și toți prietenii lui, toți trebuie puși la punct. Ce atât justiția asta se joacă, le dă drumul, trebuie de sudit (judecat), pentru că aceștia-s tâlhari, a demonstrat și judecata. Ei îs cu Moscova, dar noi cu Moscova am văzut cum era.

Vocea Basarabiei: Dar Rusia ce-și dorește de la Republica Moldova, vă este clar?

– Să ne țină în capcană, să ne umilească, rușii niciodată nu ne-au vrut nouă binele.

Vocea Basarabiei: De ce?

– Dvs. vedeți în Ucraina ce fac ei? Numai că Ucraina, mă închin în fața lor, pentru că îs oameni cu verticalitate, pot să le dea ripostă. Rusul nu are ce căuta acolo, aceasta e stat independent, european, care nu vrea unire cu Imperiul Rus, s-a mântuit. Și Ucraina, și Moldova vrem să fim împreună cu Europa, acolo legile îs puse în capul mesei.

Vocea Basarabiei: Republica Moldova are o problemă nerezolvată, problema transnistreană, iată Căușeniul este aici, în imediata vecinătate a regiunii transnistrene.

– Dvs. să înțelegeți drept, problema asta de când era rezolvată dacă nu ar fi de aceștia care îs bucuroși că noi suntem dezbinați, pentru că pe acolo merg toate afacerile acestea murdare, ei învârtesc milioane acolo. Dvs. vedeți, la metallurghiceskii zavod (uzina metalurgică) primesc acum un kilogram de fier uzat cu 3 lei, dar au ridicat prețurile acestea la metal de 20, de 50 de ori și ei îs cu smântâna, cu păsățelul, ei îs la treucuță acolo, ei vin numai prin gaura aceasta neagră.

Vocea Basarabiei: Și este șansă să fie rezolvată problema transnistreană?

– Se rezolvă! Cum câștigă Ucraina, se rezolvă deodată. Toate țările acestea din Europa să insiste ca rușii să-și ia armata din stânga Nistrului și noi între noi ne vom înțelege.

Vocea Basarabiei: Relația cu Rusia în continuare cum ar trebui să se aranjeze?

Pe picior de egalitate, dar ei să nu ne considere că noi suntem de sortul 2, noi suntem ca dânșii, să nu ne umilească, ei ne-au umilit destul. Cine a pornit războiul acesta în Transnistria, nu ei, nu KGB-ul lor? Ei au venit, fiindcă ei erau interesați de chestiunea aceasta ca să fim dezbinați.

Vocea Basarabiei: Și câți ani i-ar trebui Moldovei ca să ajungem în Uniunea Europeană?

– Depinde de noi, ascultă, dacă vom fi noi insistenți și hotărâți, că noi tare mulți prieteni acum avem de când e Maia Sandu președinte, și eu mă gândesc că ea o să facă mult, ea o să meargă, să țineți dvs. minte că v-am spus, un țăran de la Căușeni, ea o să treacă al doilea mandat ca racheta, ca și Biden în America. Să fie alegeri, el câștigă 100%, el a demonstrat că el e hotărât să ajute ucrainenii până la capăt, așa-i și cu moldovenii noștri. Uniunea Europeană stă cu ochii pe noi și ne văd, și o să ne pună notă ei, merităm noi să fim în Uniunea Europeană sau să mai ședem noi la coadă, să mai așteptăm, dar noi am pierdut, dacă mai înainte mergeam în Uniunea Europeană, păi, noi de-amu eram cu dânșii.

Vocea Basarabiei: Dar dvs. așteptați UE să-i pună nota 10 Republicii Moldova?

– Mă gândesc că dacă o să avem noi insistență, o să ne primească, pentru că statul român ne ajută, numai că nu toți văd, ei îs oleacă, lasă să mai spele ochișorii și să se uite că oamenii aceștia ne ajută. Eu vă spun încă o dată, să nu fie România, să nu fie Uniunea Europeană, la noi e default, că ei speculează acum cu pensiile acestea, că Maia Sandu e vinovată că s-a scumpit lumina, Maia Sandu e vinovată că rusul ne închide gazul. Maia Sandu a făcut o grămadă pentru noi, mititică ea cum e, dar îi bravo, mă închin la dânsa, mă închin. Eu am fată care a terminat Academia de Economie unde ea a terminat, toți ai noștri, toate neamurile, toți suntem cu dânsa, ne-a plăcut de dânsa, că, spun, mititică, dar face treabă. Într-un ceas bun! Și eu vă poftesc la Căușenii Vechi, să vedeți cum trăiesc țăranii, nu aiștia care fură. Ia uitați-vă aici, uitați-vă la mine în mâini – iaca acestea-s mâini de muncitor, dar nu aceștia care așteaptă să-i dea. Nu, nimeni nu-ți dă, trebuie să punem în mișcare mintea și să dăm din coate.

Vocea Basarabiei, Valentina Ursu, am făcut un popas aici, la Căușeni, și întrebăm cetățenii, mai întâi, ce sărbătoresc pe 9 mai?

– Sunt onorat. Mă numesc Valeriu Ostaș și evident că pe 9 mai marcăm Ziua Europei. E regretabil că lumea nostalgică după viața sovietică continuă din inerție să marcheze Ziua Biruinței, sărbătoare care nu ne onorează, deoarece politica imperialistă a Moscovei a continuat-o Uniunea Sovietică după anul 1945, după ce au izbutit să dea jos regimul fascist din Germania.

Vocea Basarabiei: Și cetățenii acum oricum rămân pe baricade, pentru că unii sărbătoresc Ziua Victoriei, alții – Ziua Europei. Credeți că va putea să dispară această dezbinare?

– Sper că da, deoarece la desființarea fascismului german, italian și a celui din Spania, și a celui din Ungaria a contribuit întreaga Europă, nu doar ostașii sovietici. Și din considerentul acesta, corect ar fi să fie o sărbătoare a Europei, a concilierii, evident, și a împăcării în situația în care ne aflăm noi și clar lucru că să fie o pagină neagră care să fie doar în manualele de istorie ca exemplu dramatic pentru istoria civilizației.

Vocea Basarabiei: Pe 21 mai unde veți fi, ce veți face?

– Pe 21 mai împreună cu toată familia voi fi în Piața Marii Adunări Naționale, deoarece vrem și noi să spunem un „Da!” ferm pentru integrarea în Uniunea Europeană a Republicii Moldova, la îndemnul președintei Maia Sandu, deoarece și ea, chiar dacă este președinta Republicii Moldova, are nevoie de o confirmare prin vocea poporului a acestui demers de integrare în UE.

Vocea Basarabiei: Se consideră că bunăstarea va fi sesizabilă în Republica Moldova odată cu aderarea la Uniunea Europeană, dar unii își pun întrebarea: va veni Bruxelles-ul aici, la Căușeni, sau în alte localități ale Republicii Moldova să facă ordine?

– Noi trebuie să facem ordine, deoarece noi suntem gospodari aici acasă și noi trebuie să rânduim viața și sub aspect politic, și sub aspect economic și, în mod special, sub aspect cultural, dar la etapa actuală avem nevoie de susținerea Bruxelles-ului, deoarece am demonstrat pe parcursul celor 30 de ani că cumătrismul este înrădăcinat adânc în Republica Moldova și din considerentul acesta anevoios se implementează reforma în domeniul justiției. Și aceasta este regretabil, deoarece oamenii nu au încredere în justiția din Republica Moldova și vrem ca să fim un stat democratic, unde putem să fim reprezentați cu demnitate.

Vocea Basarabiei: Dar ce mai cuprinde lecția de acasă?

– Ar trebui ca noi să confirmăm încrederea care ni se acordă din partea Bruxelles-ului și, în mod special, din partea Bucureștiului, deoarece Bucureștiul doar din interes de fraternitate ne susține în acest parcurs și anual ne acordă un suport financiar destul de consistent în reabilitarea instituțiilor educaționale. Au fost reparate peste o mie de grădinițe în Republica Moldova, au fost făcute săli de sport, au făcut festivaluri de cultură națională în Republica Moldova și, cu părere de rău, nu de fiecare dată alocațiile care se fac de către Uniunea Europeană sunt administrate corect. Un exemplu ar fi că pe grădinițele care au fost reabilitate, au fost reparate din fonduri europene sau pe banii României nu se pune măcar o plăcuță, elementar să fie indicat acest lucru.

Vocea Basarabiei: Dar relația Republicii Moldova cu Federația Rusă cum ar trebui să fie în continuare, pentru că s-a ajuns să se spună că e o relație rece?

– Este o relație rece și relația aceasta este condiționată de embargoul introdus de către Moscova. Antreprenorii din Republica Moldova fac eforturi mari pentru ca mărfurile lor să ajungă pe piața Rusiei și este regretabil faptul că s-a luat o așa atitudine ca produsele să devină obiect de politică în relațiile bilaterale ruso-moldovenești. Conducerea actuală a demonstrat, de nenumărate ori a făcut demersuri pentru ca să fie deblocate aceste acorduri bilaterale de colaborare mai întâi de toate în domeniul economic, fiindcă Rusia este o piață mare, populația știe că mărfurile, mai ales cele agricole din Republica Moldova, sunt ecologice, sunt sănătoase, dar regret că conducerea de la Kremlin nu conștientizează că își pedepsește propria populație prin aceasta.

Vocea Basarabiei: Și să revenim la adunarea din 21 mai, și-au anunțat prezența mai multe partide. Credeți că coincide intenția, scopul?

E un lucru binevenit și nădăjduiesc că sincer au să onoreze acest demers al președintei Maia Sandu, ca să fie prezenți la manifestarea respectivă și să exprime cu demnitate votul de aderare la Uniunea Europeană.

Vocea Basarabiei: Și Rusia se va împăca cu gândul că Moldova devine un stat membru al Uniunii Europene?

– Noi nu-i dictăm Rusiei ce trebuie să facă ei în propria gospodărie, așa că avem și noi temei de suveranitate ca să ne integrăm în Uniunea Europeană. Pe  Republica Moldova o desparte de Rusia Ucraina și noi, fiind stat european, noi avem tot dreptul să ne decidem singuri soarta și ce avem de făcut.

Vocea Basarabiei: Moldova și Ucraina împreună în UE sau fiecare pe drumul său?

– Ar fi fost frumos, evident, să mergem împreună, așa cum am fost acceptați de către Uniunea Europeană, dar dacă noi o să ne facem temele pe acasă mai repede, de ce să nu dăm exemplu Ucrainei, Georgiei că se poate de extins Uniunea Europeană și state așa mici cum este Republica Moldova pot să devină cu demnitate parte componentă a Uniunii Europene.

Vocea Basarabiei: Nerezolvarea problemei transnistrene ar putea să tergiverseze din acest timp?

– Atât timp cât la etapa actuala Rusia încă este sub anestezie, nădăjduim că nu este interesul cel mai mare pentru Rusia Transnistria și de aceea ar fi frumos să ne lase în pace și să dăm posibilitate ca și populația din Transnistria să cunoască un model de viață civilizat, prosper și european.

Vocea Basarabiei, Valentina Ursu, suntem la Căușeni și discutăm despre data de 21 mai. Ce veți face în această zi?

– Această zi eu o văd ca un apel pentru a ne exprima dorința și voința noastră să ne regăsim în lumea țărilor civilizate, adică în Europa.

Vocea Basarabiei: De ce?

– Circulând și prin diferite state din Europa, inclusiv România, Franța, Italia, Germania, Elveția mai recent, eu am văzut cum trăiește lumea, eu am văzut cum se stimează lumea și în stradă, și e curățenie, și disciplină. Eu îmi doresc așa să fie și la noi, să ne aliniem la valorile europene, să avem o zi de mâine pe care s-o trăim cu încredere și satisfacție.

Vocea Basarabiei: Pentru dvs. contează cine va lua cuvântul în această zi de 21 mai în centrul Chișinăului?

– A făcut acest apel dna președintă Maia Sandu și eu socot că ea, adunându-ne acolo în Piața Marii Adunări Naționale, să ne spună și să ia cuvântul dumneaei.

Vocea Basarabiei: Și încă cine ar mai trebui, ați aștepta să ia cuvântul?

– Ea s-a adresat către cetățeni, n-a făcut apel către partide și partiduțe pe care noi le avem o mulțime.

Vocea Basarabiei: Și deciziile care trebuie să se ia la această adunare pentru dvs. care ar conta?

– Ca această adunare să se finalizeze cu o decizie a acestei adunări a cetățenilor și în dependență de care va fi decizia luată, aceea merităm noi, cei mulți.

Relațiile cu Moscova trebuie să le păstrăm acelea care sunt reciproc avantajoase, să fie de la egal la egal și nu că unul e frate mai mare și altul mai mic și aici să facem cedări în fața fratelui mai mare.

Vocea Basarabiei: După asta se va mai pune întrebarea și cum trebuie să fie relația Chișinău-Moscova? Cooperarea bilaterală între cele două state cum ar trebui să se dezvolte?

– Relațiile noi trebuie să le păstrăm acelea care sunt reciproc avantajoase, să fie de la egal la egal și nu că unul e frate mai mare și altul mai mic și aici să facem cedări în fața fratelui mai mare. Nu, dacă avem de gând să păstrăm aceste relații economice, să le păstrăm, dar cu demnitate, cu stimă și respect pentru țara pe care noi o reprezentăm.

Vocea Basarabiei: Vocea Moscovei va mai fi una importantă atunci când se va decide soarta regiunii transnistrene și cum trebuie să fie rezolvată această problemă?

– Noi urmărim poziția și de fiecare dată ei nu ostenesc 28 de ceasuri din 24 posibile să ne bombardeze cu indicații, cu amenințări și cu diferite insinuări că nouă nu ni-e calea încolo înspre Europa, în NATO și tot așa, dar să rămânem așa cum am fost până mai deunăzi. În privința forțelor politice pe care le mai avem noi și în parlament, și în afara parlamentului, extraparlamentare, cum le mai spunem noi, și ele-s în jur de 63 de partide, păi, opinii poți să ai diferite, numai că și al unora, și al altora reprezentanți scopul principal este ca să trăiască lumea bine, să poată fi încrezută în ziua de mâine și să contribuie toți delaolaltă întru binele întregului popor basarabean, român, cum vreți așa numiți-l, dar asta-i. Dar când merge dezbinarea, dar mai mult se vede dezbinarea, că ei cheamă la dezbinare, pe principiul cela sovietic «разделяй и влавствуй» („dezbină și condu”), nu mai merge treaba și nu ar trebui să meargă.

Vocea Basarabiei: Dar dvs. cum veți ajunge la Chișinău, pe cont propriu, așteptați să vă organizeze cineva?

– Noi de acum și în familie am discutat întrebarea asta, cum o să nimerim, o să punem bănuț la bănuț, alimentăm mașina și plecăm. Plecăm, fiindcă socotim că este o obligație a noastră să luăm o poziție, o datorie a noastră față de noi aceștia care mai suntem aici și pentru generațiile care vin, noi trebuie să ne spunem cuvântul și asta vom face. Trebuie să ne demonstrăm, în primul rând, nouă ce ne dorim, iar în fruntea țării avem un om care e alături de toate nevoile și necazurile oamenilor și de aici, indiferent de etnie, mai zic o dată, sau indiferent că se află în țară sau peste hotare, ea e pentru și cred și avem încrederea că ea n-o să ne dezamăgească în orice caz pe parcursul mandatului pe care i l-au încredințat un milion de alegători.

Vocea Basarabiei: În cine?

– Dnei președinte Maia Sandu, despre ea vorbim.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în vizită la Căușeni și întrebăm cetățenii pe ce drum trebuie să se îndrepte statul ca să fie mulțumit omul că are o viață decentă, o viață prosperă, o viață bună?

– E clar că e calea europeană.

Vocea Basarabiei: De ce?

– Păi, calea europeană este viitorul generațiilor tinere și toate care acum se fac pentru binele poporului, pentru oameni, mare ajutor ne dă Uniunea Europeană.

Vocea Basarabiei: Dar geopolitica mai împarte cetățenii, unii se iau după politicienii cu viziuni proestice, alții cu politicienii care spun că integrarea europeană trebuie să devină o prioritate?

– Da, geopolitica îi desparte pe oameni.

Vocea Basarabiei: Și ce-i de făcut dacă e atâta scindare, dezbinare?

Trebuie să lucreze mai mult ideologic cu poporul, mai multă atenție prin mase de dat.

Vocea Basarabiei: Dar relațiile cu Rusia cum ar trebui să le continue Republica Moldova?

– Eu în Rusia, în Moscova am lucrat 14 ani, poporul în Rusia sunt oameni normali. Și iarăși ajungem la conducerea asta, conducerea fac ale lor, dar lumea… Eu m-am simțit foarte bine acolo, oamenii îs educați, cu toate condițiile, n-am lucrat „la negru”, dar „la alb”. 

Vocea Basarabiei: Dar ce a fost în mintea lui Vladimir Putin când a pornit acest război în Ucraina?

– Eu nici azi nu pot găsi un răspuns. Lor nu le ajunge pământ, măi oameni buni? Ei ce s-au gândit, au toate cele necesare? Cum să distrugi în centrul Europei așa orașe frumoase, așa o țară cu oameni curajoși și din toate punctele de vedere, și muncitori?

Vocea Basarabiei: Cum v-a fi oprit acest război vă este clar?

– Uniunea Europeană, America și Kitaiul (China), aceste 3 puteri mari care au să decidă soarta Ucrainei.

Vocea Basarabiei: Pe 9 mai dvs. ce o să sărbătoriți?

– Of! Am sărbătorit ca toată lumea, dar totuși așa, simplu de tot, ca să ne aducem aminte de părinți, de bunei. E clar că-i dureros că și-au dat viața, dar vedeți cum se schimbă toate acestea.

Vocea Basarabiei: Deci, o să sărbătoriți Ziua Victoriei?

Nu! Asta nu-i Ziua Victoriei, asta pur și simplu s-a pus punct la o fărădelege care a asuprit toată Europa și toată lumea în suferință.

Vocea Basarabiei: Dar pe 21 mai ce veți face? 21 mai e ziua când președinta Maia Sandu a invitat cetățenii să vină la Adunarea Națională „Moldova Europeană”.

– Știți, asta-i o chestie tare riscantă, dar îmi pare că un pic ea s-a grăbit cu asta, pentru că sunt forțe foarte puternice și noi iarăși ajungem la aceea ca cum ziceau că Plahotniuc a năimit mașini și i-a adus cu de-a sila, a plătit, acum tot se primește cam chestia asta și pentru că vine summitul european…

Vocea Basarabiei: De pe 1 iunie?

– Da, care pentru Moldova e o mândrie. Ea-i bravo, ea-i muncitoare, ea e o doamnă care a luat pe umerii ei o greutate nemaipomenită, niciun domnitor al țării nu a avut așa greutăți cum și-a asumat ea acum. Norocul nostru e că ea poate și a găsit limbă comună cu europenii și cu toate țările dimprejur și ne dau ajutor. Dacă nu erau ei, țara voobșce (în genere) avea să fie în mizerie.

Vocea Basarabiei: Ce faceți dvs. pe 21 mai?

– Sufletește am să fiu pentru toate acestea și eu retrăiesc toată vremea pentru deciziile ei și toate chestiile acestea, că are mulți dușmani împrejurul ei cu interes de a avea denighi, vlasti (bani, putere) capital. Știți, asta joacă rolul cel mai important și cu toate că de dreapta avem multe partide, totuși interesul, vor la putere la toți și pentru puterea asta clanurile lor primprejur iar să înceapă de la zero. Îi de dorit s-o susținem pe dânsa și pe 21 mai.

Vocea Basarabiei: Dar ce viitor ar avea Republica Moldova, dacă la putere ar veni forțele care se opun actualei guvernări?

Nu văd viitorul, pentru că europenii ne ajută material, la noi în sat școala s-a făcut frumoasă cu ajutorul lor, casa pentru grădiniță-i o minune, casa pentru bătrâni la fel.

Vocea Basarabiei: În ce sat?

– În Baccealia, investiții colosale s-au făcut și se vede, și se fac drumuri, bani grei dau, dar nu se controlează tare, au fost bani cheltuiți mulți și pe degeaba. Eu îs pentru binele poporului, avem nepoței, avem copii, sperăm că totuși o să convingem cu ajutorul prietenilor, țărilor acestea o să ne descurcăm, numai să nu scăpăm rusul, că dacă vine rusul aici, el nu ne dă o copeică, o copeică la țara asta și o să cădem… Avem minusuri și noi, că nu s-a lucrat cu masele de oameni, cu populația și încă nu-s rezultate, aceia au furat până acum toate, dumneaei grămădește bob cu bob, îi greu de explicat, lumea-i înrăită, gazele, prețurile, războiul acesta, toate acestea asupra ei.

Vocea Basarabiei: Asupra cui?

– A conducerii, a statului, a președintelui țării noastre. Dar eu cred că ea o să găsească metode, îi stăruitoare și o să învingem, îmi pare că trebuie să învingem. Avem unica șansă ca să scăpăm de Rusia și numaidecât să aderăm la Uniunea Europeană, Uniunea Europeană o să ne protejeze și avem viitor cu Maia Sandu. Numai cu Maia Sandu! Îi deșteaptă, unde se duce îi primită frumos, îi respectată de toată lumea. Dacă eu am văzut cum cu Biden ea stă alături, apoi eu zic, Doamne, avem șansă, Doamne, numai să n-o ratăm, să n-o ratăm. Eu sper în asta, că Dumnezeu o să țină cu noi și o să scăpăm de rus, majoritatea nu vor cu Rusia. Cu Rusia așa să avem relații, dar numai să nu ne comande ei, noi ne-am săturat de comandiri, comandiri nu mai vrem. Vrem să fim egali și respectați, și în libertate, fără libertate nu faci nimic, libertatea-i principalul.

* * *

Opinii adunate la piața din Căușeni. Dodon și PSRM, Șor și simpatizanții lui sunt bastionul a ceea ce se numește «русский мир» („lumea rusă”) aici, în Republica Moldova. Alternativa „lumii ruse” pentru țară este aderarea la Uniunea Europeană, e de părere directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice Vladislav Kulminski, expert în domeniul analizei politice, planificării strategice și soluționării conflictelor, proaspăt revenit de la Kiev.

 * * *

Urmăriți discuția integrală cu directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice, Vladislav Kulminski, expert în domeniul analizei politice, planificării strategice și soluționării conflictelor.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.