VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Grigore Zapuhlâh: În prezent multe boli, cum ar fi infarctul cerebral sau anumite tumori, întineresc din cauza stresului

Vocea Basarabiei: Astăzi avem un invitat special, este dl Grigore Zapuhlâh, care conduce Institutul de Neurologie și Neurochirurgie din 2015, unde activează, așa cum am aflat acum, de peste 4 decenii, este specialist principal în neurochirurgie al Ministerului Sănătății, de asemenea este președinte al Asociației Neurochirurgilor din Republica Moldova, profesor, șef de Catedră Neurochirurgie de la Universitatea de Medicină „Nicolae Testemițanu”, a fost decorat cu Ordinul Republicii, deci avem o personalitate în studioul nostru. Haideți să vorbim despre ceea ce se întâmplă astăzi în domeniul sănătății. Se mișcă lucrurile greu, ușor ca să se ajungă la schimbările pe care și le dorește cetățeanul?

Grigore Zapuhlâh: Aflându-mă atâția ani în medicină, din 1976, de când am devenit student la Institutul de Medicină, cum se numea pe atunci, clar că am văzut foarte multe lucruri și foarte multe schimbări, și multe perioade de impas, de lucruri care nu se mișcau într-o anumită direcție progresivă, când umblam căutând aparataj ș.a.m.d. Vreau să vă spun ca o concluzie, chiar după faptul că la noi se construiește acum blocul 3 al institutului, prima dată în 65 de ani a existenței lui și în 41 de ani a prezenței mele acolo și a multiplelor apeluri la organismele naționale care ar trebui să facă ceva pentru neuroștiință, chiar faptul acesta că se face lucrul acesta este unul excepțional, după părerea mea.

Vocea Basarabiei: Dar a trebuit mult efort ca să convingeți autoritățile, pentru că noi știm, atunci când e vorba de bani, nu prea sunt darnici cei care sunt inclusiv în fruntea Ministerului de Finanțe?

Grigore Zapuhlâh: Asta e adevărat, dar să știți că de data aceasta noi am convins și n-a fost chiar atât de greu. Pentru prima dată, repet încă o dată, nu vorbesc ca un poclon în fața unor politicieni, eu vorbesc adevărul curat. Oricine ar fi fost la guvernare, eu eram permanent întrebat ce relație am cu politicul. E foarte simplu, politicul determina anumite mișcări în fluxul de bani. Iată cei de astăzi au făcut acest lucru și foarte rapid, s-a luat o decizie în decembrie anul trecut și noi deja avem două etaje construite. Excepțional, după atâția ani de umblat și rugat, cum spun moldovenii, „parcă ai face pentru tine”. Eu înțeleg la privat când umbli, dar când o faci pentru oameni care așteaptă, care-s din componența populației astăzi, că au rămas oamenii de vârsta a doua și a treia, care au nevoie de ajutor medical pentru ca să lucreze, pentru ca să-și întrețină familiile, eu cred că asta-i enorm de important și-i tare îmbucurător pentru mine.

Vocea Basarabiei: Câți bani credeți că e nevoie să fie investiți în acest bloc 3?

Grigore Zapuhlâh: Se cunoaște deja suma, în jur la 54 milioane de lei. Deci, blocul cu 2.000 de metri pătrați, ceea ce nu ne-a ajuns nouă toți acești ani, dar este un bloc modern și eu spun întotdeauna că diaspora noastră care venea acasă și spunea: „Uitați-vă că eu sunt în Italia, Portugalia, Canada, America și acolo mă tratez în condiții excelente”, aici este unul la unul. Am vizitat multiple spitale în 26 de țări ale lumii, e clar, nu vorbim de India, Bangladesh sau țări din Africa.

Vocea Basarabiei: V-ați inspirat tot din Uniunea Europeană?

Grigore Zapuhlâh: Absolut. Din Germania, Statele Unite, Israel, Japonia etc., iată acolo condițiile vor fi unul la unul, cu tot necesarul unui om suferind lângă el. Am nevoie de ceva, mă duc acolo, nu mă duc în blocul comun.

pentru mine nu are importanță coloratura politică, lumea se schimbă, se mută, se recolorează, dar este faptul real – am spus și am făcut.

Vocea Basarabiei: Deci va fi modernizat, cu utilaj de ultimă generație?

Grigore Zapuhlâh: Da, este modern, începând cu mobilierul și terminând cu aparatajul. Cele mai importante secții, cum este terapia intensivă, reanimarea, STROKE, AVC-uri, acolo sunt noile tehnologii, chiar așa și le vom numi, care se ocupă de tratamentul bolilor Parkinson sau alt tratament neurochirurgical cu aparataj, totul va fi preconizat și totul va fi prevăzut aici. Deci, aceștia de astăzi ne-au dat nouă și eu sunt recunoscător, pentru mine nu are importanță coloratura politică, lumea se schimbă, se mută, se recolorează, dar este faptul real – am spus și am făcut.

Vocea Basarabiei: Dar cât de bolnavă e societatea Republicii Moldova, ținând cont că se crede că foarte multe boli există?

Grigore Zapuhlâh: Cum să zic? Datele acestea sunt concentrate la Ministerul Sănătății, eu pot să judec doar în domeniul neurologiei.

La cel mai mic semn al unei boli simple, amorțeala unei jumătăți a corpului, durere adresați-vă la medic pentru a face o investigație.

Vocea Basarabiei: În domeniul neurologiei.

Grigore Zapuhlâh: În domeniul neurologic pot să spun câteva cifre concrete. În anul 1983 la una din dările de seamă pe atunci a filialei de neurologie a Spitalului Republican, cum se numea instituția noastră, se spunea că s-au făcut în total într-un an 220 de operații, noi acum facem 2.000 de operații în aceiași pereți, dar e clar că cu o echipă mai bogată, mai diversă, cu specialiști antrenați în afara țării, care știu și a face aceste operații, nu numai că le fac la număr, hai, următorul, că nu este un conveier, dar și adresabilitatea este mai mare, și aparatajul diagnostic, și apariția multiplelor aparate de rezonanță magnetică nucleară, tomografică, ultrasonografică etc. Lucrul acesta și la nivel de diagnostic este mai bun, și populația este mai alertă la ceea ce se întâmplă, se uită atent la emisiunile medicale. Îmi aduc aminte un articol de-al dlui academician Gherman, care spunea despre AVC-uri, în 1985 în unul din ziarele unionale de la Moscova despre modul cum se tratează AVC-urile la noi în țară. Pacienții erau tratați la domiciliu, având jumătate de corp paralizat, acum în 3 ore trebuie să fie la spital să i se scoată trombul, ca să continue să trăiască normal. De aceea atenționez de fiecare dată: la cel mai mic semn al unei boli simple, amorțeala unei jumătăți a corpului, durere adresați-vă la medic pentru a face o investigație.

Vocea Basarabiei: Dar este adevărat că populația este și neglijentă în raport cu sănătatea?

Grigore Zapuhlâh: Comparativ cu anii trecuți, nu. Acum populația e cu mult mai atentă și mai rapid se adresează și chiar de sine stătător își indică acest aparat, auzind din internet, chiar dacă nu s-au adresat la un medic, fac mai rapid aceste proceduri și asta este cheia succesului, aici e vorba de rapiditate.

Vocea Basarabiei: Și accesibilitatea contează. Acum stau și mă gândesc, dacă cetățeanul are necazuri de sănătate, e la Briceni sau la Ocnița, sau la Vulcănești, sau la Cahul, el are acces ca să se încadreze în parametrii stabiliți de specialiști ca să obțină și consultarea, și investigația?

Grigore Zapuhlâh: Eu cred că da. Vorbim de neurochirurgie, există secție neurochirurgicală la Bălți și lumea din zona nordului se adresează preponderent acolo și suntem sunați regulat de către neurochirurgii de acolo. Și la Cahul tot avem neurochirurgie, foști absolvenți de-ai catedrei noastre care acționează rapid și cu mult mai bine e pus la punct acest lucru. Iarăși se operează zi și noapte, peste 3, 6 ore, lumea a înțeles și medicii au înțeles că trebuie rapid de acționat. Dacă ar fi fost acest lucru mai aproape de ei, ceea ce se preconizează în următorii ani, cu crearea acestor centre de AVC-uri regionale, va fi și mai rapid, acolo vor fi specialiști proprii. Dacă mai ieri era o minune, chemam specialiști din Turcia, din Japonia să ne ajute…

Vocea Basarabiei: Astăzi nu mai invitați specialiști din străinătate?

Grigore Zapuhlâh: Permanent îi invităm, dar pentru altceva. Trombe care erau minunea minunilor, îmi aduc aminte, la noi doar 2-3 ani în urmă s-a făcut prima extracție la Institutul de Medicină Urgentă, și asta-i o rutină deja atât la ei, cât și la noi, avem deja peste 70 de cazuri în ambele instituții. Și acești oameni rămân apți de muncă, nu paralizează, se deschide acel vas care „hrănește” jumătatea emisferei cerebrale și omul își continuă viața normală, dacă la timp a fost extras acel cheag de sânge. Pare a fi un lucru simplu…

Eu, dacă am poliță, am venit la medic, să încerce un medic de la noi din instituție să-i refuze unui pacient, este absolut inadmisibil acest lucru și eu vă asigur că mai sunt lucruri legate de educație…

Vocea Basarabiei: Dar știți că mai există încă multe persoane care cred că e incredibil să vii la o instituție, dacă nu ai bani, pentru că poliția de asigurare medicală nu acoperă întreg pachetul de servicii?

Grigore Zapuhlâh: Nu sunt de acord, nu este nicio opreliște. În primul rând, un om matur poate să-și facă dreptate. Eu, dacă am poliță, am venit la medic, să încerce un medic de la noi din instituție să-i refuze unui pacient, este absolut inadmisibil acest lucru și eu vă asigur că mai sunt lucruri legate de educație, că medicii tot sunt oameni și ei tot au un stil de educație, poate fi mai supărat, mai obosit, dar, în principiu, lucrul acesta se face fără niciun fel de condiționare, cel puțin, la noi la instituție, dar știu și în multe alte instituții. Nu există așa ceva, că nu-ți fac de-atâta că nu ai bani, nu-i corect. Și asta le spun și la pacienții mei care vin. Recent s-a adresat un pacient că a apelat la cineva și era supărată, am rezolvat în 5 minute și pacienta a fost internată. Iată, înainte de a veni la dvs. la emisiune, am internat o persoană din Găgăuzia în cel mai bun salon. Am întrebat-o: „Ai poliță?” – „Am poliță”. – „Ai boală?” – „Am boală, cu părere de rău”. Și am internat-o fără probleme, vorbesc de un caz concret.

Eu personal m-am adresat pentru ajutor medical colegilor de la noi din țară, am avut chiar și operație și am făcut-o aici…

Vocea Basarabiei: Dl profesor, dar cum reacționați când discutați cu persoanele și spun că mai degrabă aleg Israelul sau Germania să meargă să facă o investigație, să facă un tratament, o intervenție chirurgicală?

Grigore Zapuhlâh: Dacă dvs. urmăriți vorbele mele din trecut, eu în toate interviurile am spus că eu personal m-am adresat pentru ajutor medical colegilor de la noi din țară, am avut chiar și operație și am făcut-o aici, am zis că nu mă duc nicăieri, rămân aici, dar eu știu la cine mă duc…

Vocea Basarabiei: Vedeți, faceți diferență?

Grigore Zapuhlâh: Clar lucru, dacă cineva este un medic tânăr care încă nu știe să facă această operație și nici nu știe care-i măsura sa, poate el să facă sau nu, clar că eu știu la cine mă duc, dar fac acasă, la Spitalul Republican, la doctorul Emil Ceban, de exemplu, sau la doctorul Cuibotaru, sau la câți știu eu de acolo.

Vocea Basarabiei: Dar contează experiența, pentru că acum ce se mai crede? Că tinerii sunt mai degrabă în pas cu modernizarea decât cei care sunt la o anumită vârstă.

Grigore Zapuhlâh: Nu, nu, nu sunt de acord. Una-i să știi a naviga pe internet și alta-i să operezi oameni. Nu vă supărați, e cu totul altceva, eu tot știu a apăsa pe diferite aplicații, eu tot mă uit la operații și am menționat în diferite interviuri că mă duc de la etajul doi până la etajul trei și văd pe YouTube o operație pe care n-am făcut-o niciodată, dar am idee asemănătoare și o fac, pentru asta nu trebuie să fiu numaidecât de 20 sau de 30 de ani, ca să fac aceste operații. Eu sunt foarte modern, chiar dacă am anii mei, și un doctor care nu are experiența mea, îmi aduc aminte prima mea operație la vârsta de 35 de ani a durat 12 ore, și acum eu o fac în jumătate de oră. Aceeași operație, și nu de atâta că o fac în zeflemea, ci de atâta că eu sunt sigur și știu foarte bine ce și cum trebuie să fac. Am fost în Japonia, am avut un curs cum se oprește acel vas, cum se spune, acest clip. Acesta nu este un orgoliu, aceasta este realitatea și nu mă mai tem de cazul că vine peste mine ceva care eu nu știu. Dar dvs. ați menționat de plecarea la tratament în afară, vreau să accentuez un lucru: întotdeauna am spus unei persoane să plece în afara țării, când știu că noi nu avem utilajul necesar aici. Moldova, totuși, nu este un Eldorado unde este tot ce vrei. Sunt lucruri pe care nu le avem din cauză că țara noastră este mică și nu-i în toate țările, chiar Singapore nu are Gamma Knife, o țară extrem de bogată. De ce? Pentru că există în țara învecinată și guvernului i-i mai simplu să trimită încolo câțiva pacienți. Nu este fezabil să ai aparataj foarte scump la câțiva pacienți, doar populație la noi este 2,6 milioane, după cum spune ultimul recensământ. Deci nu are sens să cumperi totul, dacă în România există și foarte mulți oameni de la noi au cetățenie românească. Ei au aparate foarte scumpe și România poate să le facă pe poliță românească decât să plece în Israel, unde costă. Dar costurile? Eu pot să vă spun din statistica mea, se adresează cu probleme neurochirurgicale o persoană la 2-3 ani, care vrea insistent să plece în Germania, însă acolo pleacă doar oamenii care sunt foarte liberi în finanțe. Un om simplu nu poate să plece în Germania, nu are posibilități. Și în al doilea rând, trebuie el să se ducă acolo sau nu la orice operație? Iată în 2019 am făcut prima operație de neurochirurgie endovasculară în țară cu un coleg din Japonia, care a venit și a stat cu noi 5 zile, a instructat tinerii doctori care acum fac totul de sine stătător. Noaptea trecută m-a sunat un pacient, a venit de acolo, au operat, părea o minune: „Cum, mă uitam la spatele lor, ce zei sunt ei!”. 34 de ani are colegul care face această operație și din urmă vin câțiva doctori încă mai tineri, utilaj să le dăm doar, și utilajul deja este.

Vocea Basarabiei: Și aceasta-i prioritatea dvs., ca să aduceți utilaj?

Grigore Zapuhlâh: Da, ca manager, eu mă strădui, depun toate eforturile ca să aduc acest utilaj în spitalul nostru.

Vocea Basarabiei: Dar este adevărat că bolile întineresc?

Grigore Zapuhlâh: Tineri nu prea sunt în țară ca să zic de întinerirea bolilor, dar, într-un fel, da, în general vorbind. Dar lumea-i foarte mobilă acum și nu putem să spunem exact, cei tineri poate se tratează în Italia sau în Germania, acolo unde lucrează ei, dar, în principiu, da. Dacă vorbim despre datele internaționale, ale Organizației Mondiale a Sănătății, multe boli, cum ar fi infarctul cerebral sau anumite tumori, da, ele întineresc, în general vorbesc, nu spun cifre statistice. 

Vocea Basarabiei: Acum trăim într-un secol agitat, când se zice că stresul provoacă cele mai grave boli. Așa să fie?

Grigore Zapuhlâh: Absolut! Viața-i foarte complicată acum.

Vocea Basarabiei: De ce ziceți că-i atât de complicată viața sau noi o mai complicăm?

Grigore Zapuhlâh: Nu numai aceasta. Uitați-vă, s-au schimbat atât de multe. Iată, generația mea și anii ceia liniștiți, ce știam noi atunci, era o viață foarte clară. Sora mea era cu 5 ani mai mare ca mine, eu știam așa, ea a terminat universitatea, s-a dus în raionul X, peste doi ani a căpătat apartamentul pe care îl aștepta, peste 5 ani și-a cumpărat o mașină și până la pensie era totul clar ce va fi cu ea. Stres nu avea. Acum, așa, „pot să mă duc în Bali și n-am bani, îmi trebuie bani”… Stres. Altceva, „vecinul meu s-a dus încolo și are ceva, face ceva, are mai mult ca mine”, iarăși stres. Deci, stresul apare din schimbarea radicală a societății noastre, a posibilităților societății noastre, comparative, ca să mă compar.

Vocea Basarabiei: Și a valorilor…

Grigore Zapuhlâh: Da, și a valorilor. Înainte erau mai mult bazate pe spiritualitate din cauză că nu aveam posibilități materiale. Acum e altceva. Am un coleg radiolog, a fost în vizită în Statele Unite, un asistent medical care a lucrat cu el trăiește în Statele Unite și l-a invitat acolo, i-a plătit integral vizita lui și familiei. Acela are și elicopter. Doctorul acesta moldovean și-a pierdut liniștea și vrea să plece și el în America, să aibă elicopter. Iată, stresul… Nu-i stres? Dar înainte nu era așa, aveai un „Jiguli” și erai mulțumit de viață așa cum era ea.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.