VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

AUDIO/ Svetlana Vodă: Toate sărbătorile din sat se petrec cu participarea ansamblului folcloric „Vălenășițele”

Svetlana Vodă, directoarea Casei de Cultura din satul Văleni, conducătoarea artistică a ansamblului folcloric „Vălenășitele", profesoara de educație muzicală și cadru didactic de sprijin la Gimnaziul „Stefan cel Mare" din satul Văleni, dar și proprietara pensiunii turistice La Savetuca din aceeași localitate, a vorbit duminică, 18 septembrie, în cadrul emisiunii despre etnografie și folclor „Iarba verde de acasă”, despre momentul creării acestui ansamblu.

„Ansamblul a apărut prin anii 1980. Pe atunci se numea „Vălenașii”. Era un ansamblu de bărbați și femei. Acum ne numim „Vălenășițele” deoarece că am rămas doar doamne. Am avut noi, cei din Văleni, noroc de a căpăta la cârma satului o doamnă primar, doamna Silvia Știrbeț, și la propunerea doamnei, cu 14 ani în urmă, de a forma acest ansamblu de femei Vălenășițele, cu portul nostru popular, cu tradițiile și obiceiurile noastre locale, din sat, noi am acceptat. La început eram cred că vreo 25 de doamne, ulterior una câte una au mai plecat, astăzi au rămas cele mai devotate”, a spus Svetlana Vodă.

Potrivit Svetlanei Vodă, membrele acestui ansamblu sunt „profesoare, învățătoare, doctorițe, doamne cu dragoste de plai, de obiceiuri și tradiții, care cântă și încântă publicul, promovează și păstrează tot ce este legat de folclor și de autentic”. ”Toate sunt deștepte, toate sunt cu vocație, suntem cele mai bune”, a afirmat Svetlana Vodă.

Despre repertoriul ansamblului, Svetlana Vodă a menționat că cântecele pe care le cântă sunt culese din satul Văleni, de la bătrâni. Pe lângă cântece, au în repertoriu și mini spectacole, precum: drumul pâinii, la târlă, la ghilit. „Și acum mai culegem ce mai auzim de la bunicile noastre, dar noi mai degrabă ne străduim să reînviem tradițiile și sărbătorile, cum sunt: claca, păzitul usturoiului, jucatul pupezei la nunți, căci nu mai la noi în sat se joacă pupăza soacrei mari. Toate sărbătorile din sat se petrec cu participarea ansamblului Vălenășițele”, a conchis Svetlana Vodă.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.