VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

AUDIO/ Nadejda Munteanu: Existența ansamblului folcloric „Lacrima” este o realizare a întregului sat Cobusca Veche

„Aș vrea să cred, dar și sunt sigură, că este o mândrie pentru satul nostru să existe colectivul folcloric „Lacrima”, care a ajuns să fie cunoscut nu doar pe loc. Este și o realizare a întregului sat. Ansamblul are o istorie bogată”, a povestit Nadejda Munteanu, conducătoarea ansamblului folcloric „Lacrima”, din satul Cobusca Veche, raionul Anenii Noi, în cadrul emisiunii „Iarba verde de acasă – emisiune de etnografie și folclor”, de duminică, 18 septembrie, de la Radio Vocea Basarabiei.

„Ne-am fondat în anul 1988, iar la baza creării acestui ansamblu a stat un alt ansamblu vocal, care deja activa de 4-5 ani în localitate. Inițial erau peste 30 de artiști amatori. Majoritatea membrilor erau perechi, familii, soț și soție. Dar, timpul a făcut unele corectări și am rămas 18 membri - 15 femei și trei bărbați. Dar, ne bucură faptul că avem în colectiv trei membri care sunt de la începutul fondării ansamblului Lacrima. Cei 18 membri sunt oameni de diferite profesii: contabili, bucătari, profesori, gospodari etc, de la 30 la 75 de ani”, a menționat Nadejda Munteanu.

Conducătoarea formației folclorice a mai menționat că membrii ansamblului sunt persoane înzestrate cu darul frumosului, știu să îmbine utilul cu plăcutul, să îmbine munca în familie cu cântecul, munca de la câmp cu cântecul. Iar o parte din membrii ansamblului activează și în corul bisericesc. „Suntem un colectiv unit, ne întâlnim nu doar la repetiții, dar și la sărbătorile de familie. Nici perioada de pandemie nu ne-a ținut acasă”, susține conducătoarea.

Nadejda Munteanu este acompaniatorul ansamblului, mânuiește acordeonul. Fosta conducătoare a ansamblului, care a fost de la început până aproape de 2000, la fel a mânuit instrumentul muzical. „Am început cu cântecele pe care le cunoșteam noi. Apoi ne-am adresat la cei mai învârstă din sat, despre care știam că sunt meșteri în așa ceva. Am încercat să căutăm și cântece și din alte surse, dar să fie folclor. Au trecut o cenzură foarte serioasă, nu luăm cântece la nimereală. Avem cerințe atunci când purcedem la selectarea unui cântec care să facă parte din repertoriul nostru. Ne place să le alegem cu sufletul și să se potrivească ansamblului nostru. Fiecare colectiv folcloric are un stil de interpretare și noi alegem cântecele să corespundă inimii noastre”, a conchis Nadejda Munteanu.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.