VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Andrei Spînu: Se pare că Gazprom vrea să țină Moldova într-o situație de incertitudine și cred că au anumite obiective care depășesc acest contract comercial

Vocea Basarabiei: Discutăm în această ediție cu vicepremierul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Mulțumim mult că ați dat curs invitației noastre să veniți la această emisiune. Dle Spînu, în ultimele zile, în ultimele luni, în ultimul an auzim foarte multe declarații că Gazprom-ul ar putea să închidă robinetul pentru livrarea gazelor către Republica Moldova. Totuși, ce înseamnă această închidere de robinet? Când se poate întâmpla? De ce se poate întâmpla? Ce va face Republica Moldova în caz că se întâmplă acest lucru?

Andrei Spînu: Republica Moldova este pregătită pentru a trece de această iarnă. Referitor la comportamentul Gazprom-ului, el așa a fost manifestat în ultimul an, cu foarte multă incertitudine, însă noi avem acel plan de pregătire și de atenuare a unei crize de acest tip – procurăm gaze de pe piața internațională, trecem Termoelectrica la păcură, economisim, așa cum am spus de mai multe ori, și încet, solidari, vom depăși această situație.

Vocea Basarabiei: Să ne lămuriți, totuși, în ce condiții Gazprom-ul, gigantul rus poate închide robinetul?

Andrei Spînu: La acest moment, noi considerăm că nu există motive de a rezilia contractul și a închide fluxul de gaze pentru țara noastră. Putem doar să ne imaginăm din ce motive ar putea s-o facă, din anumite motive, credem noi, inventate, or vedem și declarația pe care au făcut-o astăzi. Ei zic că Ucraina nu vrea să asigure tranzitul, ceea ce nu este adevărat. Însă dacă ne uităm ce au făcut și cu alte țări din Europa, vedem că pentru 24 de ore, 48 de ore au limitat sau au sistat cu totul livrările de gaze pentru anumite țări mari, precum Polonia, Bulgaria și, respectiv, la noi nu există o certitudine care va fi comportamentul Gazprom-ului.

Vocea Basarabiei: Și totuși, să vorbim despre acest comportament al gigantului rus. El poate închide robinetul atunci când Republica Moldova nu achită consumul de gaze și în contract este stipulat foarte clar că până la data de 20 a fiecărei luni Moldovagaz se angajează să achite.

Andrei Spînu: Conform contractului, până la data de 20 a fiecărei luni se achită pentru luna precedentă și avansul pentru luna în curs. Respectiv, acesta ar putea fi un motiv, însă în ultimul an cetățenii Republicii Moldova au achitat în permanență factura. Este adevărat, au fost și situații când s-a întârziat câteva zile, dar s-a întârziat din simplul motiv că prețul la gaz a crescut foarte mult și a crescut foarte brusc, respectiv nici modificarea tarifului nu se putea face prea repede, s-au acumulat și anumite datorii, dar noi nu considerăm că în momentul în care avansul pentru gaz întârzie cu câteva zile să vină este un motiv serios de a înceta acest contract.

Vocea Basarabiei: Dar eu citez ce spune Gazprom. Gazprom-ul acuză Moldovagaz de încălcarea în mod regulat a prevederilor contractului și amenință Republica Moldova cu sistarea livrării de gaze naturale.

Andrei Spînu: Asta au mai făcut-o și în trecut. Noi am spus permanent că interesul nostru este să menținem acest contract, ne vom onora toate obligațiunile conform contractului, inclusiv vom achita la timp consumul curent, ceea ce am și demonstrat în ultimul an de zile.

Vocea Basarabiei: Deci pentru Republica Moldova problema achitării nu poate să apară?

Andrei Spînu: Nu poate să apară, pentru că asta am făcut permanent și știți că săptămâna trecută s-a achitat și avansul pentru luna septembrie. La moment nu există nicio datorie financiară, inclusiv Moldovagaz transferă zilnic plata pentru gazele consumate. Deci, eu nu văd un motiv serios de a deconecta Republica Moldova de la gaze. Or putem doar crede că Gazprom decide să lase moldovenii fără gaze în plină iarnă și aceasta e o întrebare de ce fac ei asta.

Vocea Basarabiei: Dar atunci când Gazprom-ul anunță că poate sista livrarea gazelor naturale în Moldova, dacă până pe 20 octombrie nu vor fi efectuate toate plățile necesare, cum înțelegeți dvs. acest avertisment?

Andrei Spînu: Din punctul nostru de vedere este o parte a contractului, oricum Moldovagaz va achita consumul pentru luna septembrie și avansul pentru octombrie, asta am făcut în ultimele 10 zile. Noi regretăm, de fapt, această declarație. Eu, sincer, o văd ca o amenințare față de cetățenii noștri, pentru că să nu uităm, intrăm în iarnă și oamenii au nevoie de predictibilitate. Noi plătim aceste facturi și este corect ca acest contract care este o relație comercială între Moldovagaz și Gazprom și, repet, Moldovagaz este deținută de Gazprom în proporție de 65 la sută, deci trebuie să nu vină cu astfel de declarații, dar, invers, să livreze întreaga cantitate, 100%, conform contractului.

Vocea Basarabiei: Gigantul rus poate rezilia contractul dacă, eventual, are anumite argumente pentru el că Moldova nu face față sau nu respectă autoritățile de la Chișinău ceea ce s-a semnat în contractul precedent?

Andrei Spînu: Din păcate, probabil ar putea să facă. Vedem că pentru luna octombrie au redus volumele cu 30 la sută, cu toate că noi am solicitat repetat ca aceste volume să fie livrate în proporție de 100%.

Vocea Basarabiei: Și ce v-au răspuns atunci când au redus cu 30 la sută livrările?

Andrei Spînu: Au dat vina pe Ucraina, ceea ce nu este adevărat. Toate cifrele arată că Ucraina poate asigura tranzitul fără probleme. Mai mult decât atât, dacă o să vedem comunicatul făcut astăzi de Moldovagaz, Moldovagaz a spus că dacă Gazprom nu poate asigura rezervările de capacități, poate s-o facă Moldovagaz în locul lor, ei doar să livreze gazul. Să vedem care vor fi reacțiile.

Vocea Basarabiei: Dar dvs. astăzi dialogați cu reprezentanții Gazprom-ului?

Andrei Spînu: Eu discut zilnic cu reprezentanții de la Moldovagaz, cei de la Moldovagaz sunt în dialog permanent cu Gazprom-ul și am avut ultima discuție la sfârșitul lunii august. Voi avea discuții în continuare, să vedem care este opinia lor.

Vocea Basarabiei: Ați discutat cu dl Miller?

Andrei Spînu: Da.

Vocea Basarabiei: Și ce v-a spus dl Miller?

Andrei Spînu: Dânsul nu a dat un răspuns foarte clar care sunt planurile lor referitor la acest contract.

Vocea Basarabiei: Și cum vă explicați că nu au dat un răspuns foarte clar?

Andrei Spînu: Se pare că ei vor să țină Moldova într-o situație de incertitudine și cred că au anumite obiective, care depășesc acest contract comercial.

Vocea Basarabiei: Această limitare cu 30 la sută a livrărilor de gaze naturale către Republica Moldova în luna octombrie, ce înseamnă? Că Republica Moldova ar putea să simtă această insuficiență de gaze?

Andrei Spînu: Nu, pentru luna octombrie nu se va simți această limitare. Noi vedem că cetățenii sunt foarte disciplinați și au redus consumul de gaze cu aproximativ 30 la sută în septembrie, Termoelectrica și anumite întreprinderi vor trece pe păcură și în plus mai avem acele rezerve de 53,5 milioane de metri cubi, care ar trebui să ne ajungă pentru perioada următoare și chiar și pentru noiembrie, parțial.

Vocea Basarabiei: Dvs. spuneți cetățenilor că ați căutat și ați găsit alternative. A fost ușor să găsiți aceste alternative și, eventual, dacă se ajunge la scenariul A, de la scenariul A se trece la scenariul B, că trebuie să importe Republica Moldova gaz din alte surse, atunci prețul care va fi?

Andrei Spînu: Va fi prețul de piață, care este mai mare la moment, dar nu avem altă soluție în momentul în care Gazprom va decide, într-un fel, să pedepsească cetățenii din țara noastră.

Vocea Basarabiei: Tariful scade, dar prețul pentru consumul gazelor rămâne același.

Andrei Spînu: Nu. Haideți să facem totuși o diferență, scade prețul de achiziție a gazelor, nu tariful. Deci, costul gazului a scăzut, este adevărat, în același timp, costul gazului este în continuare mare. În septembrie, costul gazului a fost 1.882 de dolari mia de metri cubi. Dacă facem un exercițiu matematic, vom vedea că tariful trebuia să fie aproape 40 de lei pentru un metru cub, dar tariful nu a fost 40 de lei, ci a fost 22 de lei. Acum, costul gazului este 1.030 de dolari pentru mia de metri cubi, doar costul gazului, fără transport, furnizare, distribuție și când facem un calcul matematic, o să vedeți că tariful, cu anumite devieri negative, este cel care a fost stabilit. Ceea ce contează este că în săptămâna următoare, din câte cunosc, ministrul muncii și protecției sociale va ieși cu mai multă informație referitoare la modul în care guvernul va veni în sprijinul cetățenilor în această iarnă.

Vocea Basarabiei: Deci, începând cu 1 octombrie, cetățenii Republicii Moldova plătesc aproape 30 de lei pentru un metru cub de gaz, cu TVA inclus, după ce ANRE a aprobat solicitarea Moldovagaz cu referire la majorarea prețurilor și dvs. deja ați spus în spațiul public că acest tarif nu va putea să scadă în continuare, nu doar în această lună.

Andrei Spînu: Nu am spus eu asta, haideți să fim corecți, a spus-o Moldovagaz. Eu am spus că, dacă costul de achiziție a gazului va continua să scadă, atunci ar putea să apară motive de a reduce tarifele. Însă dacă lucrurile nu se vor schimba pe piața internațională și vom avea un cost de achiziție a gazului în jur de 1.000 de dolari, 1.030, 1.050, 1.100, 1.000 de dolari, atunci tariful nu se va schimba. Respectiv urmează să vedem care vor fi evoluțiile pe piața internațională, pe de o parte, pe de altă parte, să vedem și modul în care se va comporta Gazprom referitor la contractul care este semnat.

Vocea Basarabiei: Dvs. ziceți că România poate să sprijine Republica Moldova și premierul României a declarat deja că țara sa poate să sprijine Republica Moldova cu 5 milioane de metri cubi de gaz pe zi, dar aceasta e o cantitate care satisface cerințele, necesitățile acum, pe timp de toamnă, dar dacă se răcește timpul, consumul va crește?

Andrei Spînu: Interesul Republicii Moldova este să aibă cu România un contract pe termen lung de livrare a gazului pe o cantitate suficientă pentru toți cetățenii și economia țării noastre. Dl Ciucă a vorbit despre capacitatea gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău. Pe acest gazoduct pot fi transportate din România în Republica Moldova în jur de 5 milioane de metri cubi pe zi. Această cantitate poate fi suficientă, inclusiv în perioada rece a anului, dacă luăm anumite măsuri suplimentare, precum Termoelectrica și anumite întreprinderi să treacă la păcură. În rest, spre exemplu, consumul nostru actual, dacă vorbim de luna octombrie, la moment este de 1 milion, 1 milion și un pic de metri cubi pe zi, respectiv pe timp de iarnă consumul maxim într-o zi ar fi în jur de 7 milioane de metri cubi. Deci, această diferență de două milioane ar putea fi acoperită în cazul în care Termoelectrica trece pe păcură. Reamintesc, Termoelectrica consumă aproximativ 40 la sută din tot volumul de gaze pe timp de iarnă.

Vocea Basarabiei: Acum se fac doar declarații politice, un contract de bază în ce condiții poate să apară?

Andrei Spînu: Repet, interesul nostru este să avem semnat un contract pe termen lung cu România cât mai repede.

Vocea Basarabiei: Când poate să apară acest contract?

Andrei Spînu: Așteptăm autoritățile din România să vină cu un răspuns, noi ne-am arătat interesul, suntem deschiși să semnăm un contract cât mai repede. Înțelegem că și România are anumite probleme legate de furnizarea gazelor, dar sperăm să se întâmple cât mai repede.

Vocea Basarabiei: Astăzi puteți miza pe acest sprijin al României în lipsa unui contract?

Andrei Spînu: Noi permanent am fost martori că în situații de criză România este alături de Republica Moldova și eu consider că, într-o eventuală criză complicată, România va fi alături de țara noastră.

Vocea Basarabiei: Bine, România poate asigura Republica Moldova cu gaze naturale prin acest gazoduct Iași-Ungheni-Chișinău, dar nu se asigură întreg teritoriul Republicii Moldova de la această conductă.

Andrei Spînu: În anumite zone ar putea fi mici probleme, dar tehnic ele pot fi rezolvate, nu există o problemă tehnică. Deci, atâta timp cât noi găsim gaz din România sau din anumite alte piețe, putem asigura întreg teritoriul Republicii Moldova.

Vocea Basarabiei: Un contract trebuie să fie negociat și după asta semnat, iar asta ia timp.

Andrei Spînu: Ia timp, dar cred că într-o situație de criză putem să ne mișcăm mai repede.

Vocea Basarabiei: Ați fost la Baku și ați promis că și din Azerbaidjan s-ar putea aduce gaz. Mai rămâneți la această idee că poate Azerbaidjanul să livreze gaz Republicii Moldova, pentru că, dacă e să ținem cont de declarațiile pe care le făcea dl Ceban de la Moldovagaz, el se arăta sceptic că azerii ar putea înlocui gazul rusesc?

Andrei Spînu: Nu știu ce declara dl Ceban, eu sunt sigur că Republica Moldova are nevoie să-și diversifice sursele de aprovizionare cu gaz și Azerbaidjanul este o alternativă bună. Vom continua să discutăm, săptămâna viitoare mergem din nou la Baku și s-ar putea să avem mai multe noutăți după această vizită.

Vocea Basarabiei: Dar cum ar putea ajunge gazul din Azerbaidjan în Republica Moldova?

Andrei Spînu: Prin Coridorul sudic, apoi prin cel transbalcanic sau prin România gazul poate ajunge la noi, nu este o problemă tehnică de a ajunge gazul în Moldova.

Vocea Basarabiei: L-am văzut pe premierul român cu o declarație și referitor la interconectorul Bulgaria-Grecia. Și de acolo Republica Moldova cumva ar putea să obțină gaz?

Andrei Spînu: Noi putem obține gaz de oriunde. Problema este să găsim acest gaz și prețul. Interconectorul este soluția tehnică. Soluția tehnică de a aduce gaz în Republica Moldova există, nu sunt anumite limitări. În momentul în care noi găsim gaz și, în mod special, la un preț bun, noi îl putem aduce prin diferite modalități.

Vocea Basarabiei: Deci se poate?

Andrei Spînu: Desigur!

Vocea Basarabiei: Tiraspoltransgaz a transferat în contul Moldovagaz 5 milioane de dolari, bani pentru rezervările suplimentare și transportarea gazelor naturale pe parcursul a 5 luni din 2021 până în 2022. Ce ar însemna acest lucru, pentru că în presă informația a apărut în diferite feluri, să zic așa? Unii au înțeles că Tiraspolul începe să achite gazul din datoria ceea de 8 miliarde de dolari pe care o are către Moldovagaz și Moldovagaz către Gazprom, alții au spus că, în general, asta înseamnă doar tranzit, asta înseamnă altceva decât ceea ce s-a înțeles.

Andrei Spînu: Au fost mai multe speculații în spațiul public în ultima perioadă și eu încă o dată regret că se operează cu neadevăruri și minciuni și una din aceste speculații a fost că Tiraspoltransgaz nu achită rezervările suplimentare pentru tranzit în Ucraina și, din câte cunosc, Vadim Ceban de la Moldovagaz a infirmat acest lucru și a anunțat că Tiraspoltransgaz a achitat, de fapt, 5 milioane de dolari pentru rezervările suplimentare de tranzit pe teritoriul Ucrainei.

Vocea Basarabiei: Deci, acestea sunt strict servicii de transport, da?

Andrei Spînu: Da!

Vocea Basarabiei: Dvs. ați spus că Gazprom încalcă contractul semnat cu Moldovagaz și livrarea către Republica Moldova a gazelor. Ce se întâmplă cu regiunea transnistreană, dacă se închide robinetul?

Andrei Spînu: Se închide și pentru regiunea transnistreană.

Vocea Basarabiei: Și atunci? Autoritățile de la Chișinău mereu spun că vor avea grijă și de cetățenii de pe partea stângă a Nistrului.

Andrei Spînu: Sigur că da! Noi permanent am spus că vom achiziționa gaz pentru întreg teritoriul Republicii Moldova, doar că inclusiv consumatorii de pe malul stâng al Nistrului vor trebui să achite tarifele.

Vocea Basarabiei: Dar cum vor putea ei să achite?

Andrei Spînu: Atunci, așa-numitele autorități din regiunea transnistreană vor trebui să plătească în avans pentru gazul care va fi livrat în acea zonă.

Vocea Basarabiei: Să-i plătească Moldovagaz?

Andrei Spînu: Cel mai probabil, Energocom-ului sau Moldovagaz, în funcție de cine va livra gazul.

Vocea Basarabiei: Dar pare straniu într-un fel că Moscova, Gazprom-ul ar putea să sisteze livrările de gaze către Republica Moldova, inclusiv către regiunea transnistreană, din moment ce șeful diplomației ruse, alte autorități din Moscova spun că ei au grijă de cetățenii lor oriunde s-ar afla aceștia, și în regiunea transnistreană sunt mulți cetățeni care au pașaportul rus.

Andrei Spînu: Înțeleg ceea ce spuneți. Noi, în general, considerăm că nu este corect să încalce contractul și acele cantități care sunt stipulate în contract trebuie să fie livrate, indiferent de ce spun unii sau alții. Evident că, repet, noi ne-am dori ca acest contract să rămână în vigoare și să putem obține acele volume care au fost negociate.

Vocea Basarabiei: Dle vicepremier, la Moscova au mers unii deputați ai Partidului „Șor” să negocieze un tarif mai bun pentru importul de gaze. Cum e posibil acest lucru, cine i-a mandatat, în ce bază se poartă aceste discuții?

Andrei Spînu: Este o aberație, nu este posibil acest lucru. Au mai fost și alte încercări din alte zone, dar nu este posibil. Haideți să nu comentăm asemenea lucruri.

Vocea Basarabiei: Da, dar lucrul acesta se întâmplă, aceste informații se răspândesc și oamenii își pun întrebarea: cum cei de la Partidul „Șor” pot merge la Moscova să discute, iar autoritățile Republicii Moldova totuși nu dau curs solicitării opoziției parlamentare și extraparlamentare că ar trebui să meargă să discute cu autoritățile ruse, inclusiv președinta Maia Sandu să meargă la președintele rus Putin?

Andrei Spînu: Cei care spun asta trebuie să răspundă la o simplă întrebare, mai ales cei din Partidul Socialiștilor și un fost președinte de țară: ce au făcut ei exact doi ani în urmă și de ce n-au semnat un contract pe termen lung cu Gazprom-ul? Ei au fost, s-au întâlnit, au discutat, de ce n-au semnat un contract pe 10 ani cu Gazprom-ul în condiții bune, așa cum se pare că ne sfătuiesc pe noi acum? De ce n-au semnat? Vreau să le reamintesc că ei semnau contracte fix pe un an de zile.

Vocea Basarabiei: Ei nu semnau, doar îl prelungeau pe cel existent.

Andrei Spînu: Nu, semnau un acord adițional. De ce nu au semnat un acord adițional pe 10 ani înainte? Să vină și să spună: „Iată, noi am semnat, suntem în relații bune…”

Vocea Basarabiei: Dar de ce nu ar fi reușit să semneze acest acord pe un termen de 10 ani cei care au guvernat Republica Moldova?

Andrei Spînu: Probabil au avut alte interese și s-au gândit mai puțin la țară decât trebuiau să o facă.

Vocea Basarabiei: Care alte interese, concret?

Andrei Spînu: Interese personale și, probabil, ale altor state.

Vocea Basarabiei: Ce ar însemna să ai interes personal fiind reprezentantul puterii legitime a Republicii Moldova?

Andrei Spînu: Aceasta este o întrebare pe care trebuie să le-o punem celor care au fost la guvernare. De ce nu au semnat un contract pe termen lung atunci când prețul de piață era foarte mic? A fost și 120 de dolari, și 150, și 200. De ce? La preț fix, așa cum spun, semnau un contract la 200 de dolari pe 10 ani înainte și totul avea să fie frumos și bine. Nu l-au semnat. Mai mult decât atât, au schimbat formula din contract și au pus preț de piață și vreau să amintesc că, conform contractului lor, noi am plătit în septembrie trecut deja prețuri foarte mari. Și mă adresez cetățenilor: tot ce spun acești foști guvernanți, dar și unii hoți care acum stau la cald în Israel și țin oamenii în frig aici la protest sunt niște aberații. Noi avem un contract, semnat pe 5 ani, pe care îl onorăm. Așteptăm ca Gazprom-ul, în primul rând, să-și onoreze contractul comercial care este semnat și noi pe partea noastră ne vom asigura că vom plăti în termen acest consum.

Vocea Basarabiei: Dar dvs. credeți că pentru Gazprom, pentru Federația Rusă contează culoarea politică a guvernării de la Chișinău, atunci când semnează acordul referitor la livrările de gaze?

Andrei Spînu: Eu nu știu dacă contează sau nu, eu mă uit în urmă, în trecut și lucrurile îmi arată că nu au fost mai bune și nicio altă guvernare nu a reușit să semneze un contract pe termen lung la un preț avantajos pentru țara noastră.

Vocea Basarabiei: Totuși, există sau nu există și condiții politice, atunci când e vorba de livrările de gaze rusești către Moldova?

Andrei Spînu: Noi nu am acceptat niciun fel de condiție politică în discuțiile referitoare la acest contract.

Vocea Basarabiei: Dar este adevărat că Federația Rusă voia să vă convingă că ar trebui să acceptați anumite condiții politice, inclusiv cum să fie soluționată problema transnistreană, ce avantaje ar avea Republica Moldova, dacă cedează politic pentru livrările mărfurilor moldovenești pe piața Federației Ruse, alte aspecte ale cooperării moldo-ruse?

Andrei Spînu: S-a încercat punerea pe agendă a acestor subiecte, noi nu am acceptat să le discutăm.

Vocea Basarabiei: Și nu ați discutat absolut nimic?

Andrei Spînu: Nu! Tot ce ține de partea politică a subiectului, din start am spus, când am fost la acele discuții – și credeți-mă pe cuvânt – că tot ce ține de contract și de gaz este un subiect separat, iar tot ce ține de Transnistria și alte subiecte politice este un alt subiect, care trebuie să fie separate și discutate separat, nu putem să condiționăm un subiect de altul.

Vocea Basarabiei: Și pentru Moscova astăzi e clar că autoritățile Republicii Moldova separă, când e vorba de problema gazelor, aspectul politic și cel comercial-economic?

Andrei Spînu: Păi, noi asta am spus și asta facem, le separăm și niciodată nu le vom discuta împreună.

Vocea Basarabiei: Pentru Moscova a devenit clar că Republica Moldova nu acceptă să fie „2 în 1” – și politic, și economic – livrarea de gaz deschisă pentru Republica Moldova?

Andrei Spînu: Eu sper că a devenit clar, pentru că am arătat în acest an că pentru noi contează, în primul rând, angajamentele și contractul semnat, le vom executa cu bună-credință și așteptăm același lucru și de la Gazprom.

Vocea Basarabiei: Și unele voci de la Comrat spun că vor încerca să obțină un tarif mai mic la importul de gaze rusești, până la 5 lei, se auzea acolo că se insistă.

Andrei Spînu: Ei sunt glumeți…

Vocea Basarabiei: Protestele arată că cei care au rămas în corturi și cei care vin în fiecare duminică vor insista până în pânzele albe să dea jos guvernarea, pentru că nu poate să gestioneze bine, inclusiv criza energetică.

Andrei Spînu: Haideți să spunem foarte clar. În primul rând, nu oamenii din corturi cer aceasta, mă refer la căderea guvernului, o cere unul, dar, de fapt, ei sunt mai mulți, care au fugit din țară. Eu am o întrebare, inclusiv pentru oamenii care stau acolo în corturi: de ce personajele care îi plătesc – și autoritățile competente trebuie să verifice toate aceste chestii – nu vin acasă? De ce cel din Israel nu vine acasă și ține oamenii în frig?

Vocea Basarabiei: Cel din Israel poate veni acasă atunci când justiția își face treaba.

Andrei Spînu: Păi, justiția își face treaba, dar el poate să ia un bilet de avion și să vină acasă. Să vină acasă, să meargă în fața justiției, să arate că nu este hoț. De ce nu vine? De ce folosește acești bieți oameni în interesul strict personal, și nu doar al lui, mai sunt și alții în jurul lui?

Vocea Basarabiei: Dl Spînu, dar dl Șor a zis că a sesizat procuratura că dvs. aveți bani mulți în offshore câștigați?

Andrei Spînu: Să fie sănătos!Este o mare minciună. Eu nu am bani în conturi, eu am o viață cu venituri probabil mai mari decât le au alți cetățeni, însă toate veniturile mele sunt declarate la Inspectoratul Fiscal, la Agenția Națională pentru Integritate. Să trimită orice vrea. Acest om, în primul rând, este un fricos, se teme de justiție, se teme să vină acasă, în loc să vină el să lupte și să arate că are dreptate, trimite niște bieți oameni. Deci, eu nu am ce comenta spusele unui fugar din țară și ale unui fricos care stă ascuns nu știu pe unde și o face pe deșteptul. Eu tare sper ca în scurt timp justiția să-și facă treaba și aceste personaje care au fugit din țară să fie aduse acasă și deferite justiției.

Vocea Basarabiei: Deci în declarații ați scris toate veniturile pe care le aveți?

Andrei Spînu: Am declarat absolut toate veniturile pe care le am, toate proprietățile. Eu știu că tare multă lume este interesată, jurnaliștii au făcut și materiale, pot să mă verifice, nu am nimic de ascuns, totul este la vedere.

Vocea Basarabiei: Dar sumele despre care vorbește Șor sunt reale?

Andrei Spînu: Doamne ferește! Nu, absolut! Eu cred că toate veniturile mele din întreaga perioadă de activitate nici pe departe nu reprezintă ceea ce a prezentat acest personaj.

Vocea Basarabiei: Uniunea Europeană, alți parteneri externi cum pot ajuta Republica Moldova să depășească cu bine sau să țină piept acestor provocări din această iarnă?

Andrei Spînu: Uniunea Europeană și partenerii externi deja ne ajută, au alocat și anumite resurse pentru a oferi compensații cetățenilor, ne ajută cu reformele structurale complicate în domeniul energetic, care iarăși, din păcate, nu au fost făcute de mult timp.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.