VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Aliona Mandatii: Ion Ceban are șanse mari să obțină și al doilea mandat de primar al Capitalei

Vocea Basarabiei: Astăzi discutăm cu dna Aliona Mandatii, ea este antreprenoare, este o femeie care deja s-a afirmat în afacere, tot dumneaei este și ales local în Consiliul Municipal Chișinău, a avut apartenență politică, la un moment dat s-a dezis de apartenența politică și a rămas ca și consilieră independentă. Să pornim de la afaceri, că totuși e un domeniu despre care e mai plăcut să discutăm. Cât e de ușor sau cât e de greu astăzi să ai afacere în Republica Moldova și, mai cu seamă, în agricultură? Agricultura rămâne un sector important, dar experții spun că nu e cel mai ușor să practici businessul în agricultură. Așa să fie?

Aliona Mandatii: Vă mulțumesc pentru invitație! Vă urmăresc de fiecare dată cu plăcere.Eu cred că în orice afacere, în oricare țară te-ai afla, nu este niciodată ușor. În special, ceea ce ține de agricultură, este un domeniu complicat, fiindcă activăm în acea zonă economică unde depindem nu numai de voință și capacitățile noastre, dar și de condițiile climaterice, capriciile naturii și suntem mult mai vulnerabili din toate punctele de vedere.

Vocea Basarabiei: Ați făcut bilanțul anului 2022? Și cum a fost el pentru businessul dvs., pentru agricultură per ansamblu? A fost secetă, Republica Moldova oricum este afectată și de consecințele războiului din imediata vecinătate, pentru că logistica este alta pentru ca să exporți marfa pe care o crești în Republica Moldova. Dar ceea ce nu sperie, te călește și mai mult?

Aliona Mandatii: Noi, de fapt, bilanțul îl facem în fiecare lună și avem 4 sezoane de bază, în special în agricultură, ceea ce depinde foarte mult afacerea noastră. Sigur că, noi avem și așa o zicală, agricultorii, în rusă sună că noi suntem koncenîie optimiști. Fiecare dintre noi facem bilanțul la sfârșit de an, doar că anul agricol la noi nu se termină în decembrie, la noi mai durează puțin până se realizează toată producția, fiindcă noi terminăm ciclul cam primăvara, primăvara mai târziu și apoi începe un alt ciclu de viață, după cum este și roada.

Vocea Basarabiei: Dna Aliona Mandatii se înscrie în lista celor care produc mere. În Republica Moldova problema merelor e una, așa, mai vulnerabilă, pentru că ani la rând se credea că există o piață sigură, piața Federației Ruse, și că este predictibilitate, este siguranță că ceea ce crești va ajunge la consumator, iar pe de altă parte, după instituirea embargourilor, după ce a început politicul să domine relația comercială între două state – situația se schimbă. Și acum să vă întreb, se schimbă în bine, se schimbă în rău? Unii spun că orice lecție e de bun augur.

Aliona Mandatii: Știți, noi acum suntem la o etapă istorică, eu zic, de fapt, când trecem de pe o piață stabilită de ani de zile, cu soiurile și cerințele ei, acum ne redirecționăm spre o altă piață și desigur că noi intrăm mai greu în ea. Dacă e să vorbim de cea europeană, este destul de dificil, am pornit-o mai ușor spre piețele arabe, doar că la moment aceste piețe au necesități, cerințe numai de anumite soiuri pe care încă Republica Moldova nu este pregătită să le ofere, fiindcă plantațiile multianuale plantate de agricultorii noștri depindeau foarte mult de piața din Est, și anume piața Rusiei. Acei agricultori sunt acum într-o stare mai dificilă, iar cei care ne-am reorientat încă după primul embargou, câțiva ani în urmă, care a fost impus de ruși, atunci am luat măsuri mai drastice, am mers și am defrișat unele soiuri nesolicitate.

În anii trecuți am defrișat circa 15 din cele 45 de hectare de livadă superintensivă, în acest an urmează iarăși să defrișăm o parte din soiurile care nu sunt întrebate pe aceste piețe noi.

Vocea Basarabiei: Mari suprafețe de livadă ați defrișat?

Aliona Mandatii: Da, în anii trecuți am defrișat circa 15 din cele 45 de hectare de livadă superintensivă, în acest an urmează iarăși să defrișăm o parte din soiurile care nu sunt întrebate pe aceste piețe noi.

Vocea Basarabiei: Eu am vorbit cu o antreprenoare, tot practică businessul acesta, creșterea și vânzarea merelor de la nord, din Ocnița, și ea zicea că, inițial, când a defrișat anumite suprafețe de meri a plâns, ca după asta, peste câțiva ani, să aibă mai mare bucurie că a reușit totuși să defrișeze acele suprafețe și să obțină un profit mult mai mare. La dvs. situația e similară sau e altă poveste?

Aliona Mandatii: Eu tot timpul spun că eu am doi copii – am un fecior și o livadă.

Vocea Basarabiei: Frumos…

Aliona Mandatii: Fiindcă eu am înființat-o încă în anul 2007, am fost printre primii care în Republica Moldova am înființat o livadă superintensivă, cu sistem antigrindină, investițiile au fost foarte mari, ca să ajung după 5 ani și să merg s-o dau peste cap. Deci, am luat o decizie foarte promptă, după câteva vizite în alte țări, dar vreau să zic că nu am plâns în acel moment, dar am plâns câțiva ani până la acel moment, când nu aveam beneficii deloc…

Vocea Basarabiei: Erau necazuri mai mult decât profit?

Aliona Mandatii: Erau necazuri mai multe, fiindcă erau din start și niște soiuri nu prea solicitate, altceva era că și copacii nu erau cei care corespundeau cu standardele, numărul de copaci la hectar, fiindcă iată astăzi, de fapt, ceea ce se întâmplă, noi am ajuns la concluzia că trebuie, desigur, să mărim cantitativ roada la hectar și să micșorăm cheltuielile. Și dacă la a doua parte nu mai avem unde umbla, fiindcă an de an inputurile tot cresc, iată aici avem de lucrat pentru a mări cantitatea de roadă de mere la hectar.

Vocea Basarabiei: Deci, câți ani ați exportat pe piața rusă merele?

Aliona Mandatii: Eu fac business în pomicultură deja de 15 ani, de la al treilea an mi-a intrat livada în rod. Deci, 12 ani eu am exportat pe piața Rusiei preponderent, au mai fost exporturi și către alte țări, noi am început încă cu doi ani în urmă să lucrăm cu țările din Arabia Saudită, mai puține volume desigur că, dar ne-a fost foarte utilă și de folos această experiență.

Vocea Basarabiei: Dar în acești 12 ani, cât ați exportat merele moldovenești pe piața rusă, ați avut zona asta de confort, adică erați sigură, e bine pusă la punct cunoașterea limbii ruse, partenerii sunt tradiționali, merele moldovenești sunt solicitate de către consumatorii din Federația Rusă. Zona asta de confort v-a făcut ca să vă gândiți să mai investiți în afacere sau la un moment dat ați avut și anumite semne de întrebare?

Aliona Mandatii: Nu, nu am avut semne de întrebare, fiindcă am fost într-o zonă de confort foarte bine plasată. Normal că, la momentul când am plantat livezile, ne-am orientat spre soiurile preponderent solicitate pentru această piață și devizul mea din start era că 80 la sută din venitul obținut îl voi reinvesti, ceea ce am făcut pe parcursul anilor, consecutiv. Dacă o să mă întrebați, ce simt astăzi? O zonă de mai puțin de confort, dar am zis că noi suntem optimiști și vom trece și peste asta.

Știți, de fapt, agricultura tot este o politică, noi de multe ori zicem și iată greșim când spunem că noi nu facem politică

Vocea Basarabiei: De câte ori v-ați pus întrebarea – de ce politicul trebuie să domine relația comercială bilaterală?

Aliona Mandatii: Știți, de fapt, agricultura tot este o politică, noi de multe ori zicem și iată greșim când spunem că noi nu facem politică. De ce nu facem? Facem, agricultura este o politică. Din păcate, sigur că nu este normal să fie așa, dar avem ceea ce avem și recent vedeți o demonstrație crasă când unul din politicieni – fugar din țară – hotărăște, face o listă de întreprinderi, decide el cine să exporte din țară către Federația Rusă și cine nu.

Vocea Basarabiei: Cum reacționați, iată, dvs. la asemenea cazuri, când se zice că au mers 2-3 deputați din Parlamentul Republicii Moldova și au reușit să aranjeze împreună cu partenerii ruși afacerile sau o parte din afacerile pe care le au antreprenorii din Republica Moldova? Nu este o ofensă la adresa celorlalți? 

Aliona Mandatii: Este! Și desigur că noi ne-am dori, eu personal în orice caz mi-aș dori ca aceasta să fie, acești deputați să fie din actuala putere de la guvernare și să fie anume selectați acei producători care, într-adevăr, fac producție bună, fiindcă nu am absolut rețineri, mă bucur pentru colegii mei care au obținut această facilitate. Eu am preferat să nu merg în genunchi să rog pe cineva ca să-mi ofere facilități, fiindcă am poate undeva și o mândrie, și un respect față de ceea ce fac și ceea ce sunt, dar sigur că trebuie politicul… Dar, iarăși, aici intrăm într-o zonă mult mai complicată și sigur că nu depinde doar de politicienii noștri.

Vocea Basarabiei: Dar, iată în afara politicului, partenerii cu care ani la rând ați avut relații bune și foarte bune din Federația Rusă, ei, cel puțin, v-au abordat, v-au încurajat că e bine să continuați colaborarea cu ei, indiferent ce se întâmplă?

Aliona Mandatii: Da, desigur, noi continuăm colaborarea cu ei. Iată, oricum, recent am început, doar că nu putem să fim exportatori direcți, exportatori sunt companiile intermediare, care au acces și au nimerit și în acea listă. Ei cumpără de la noi și, respectiv, duc la moment și pe piața Rusiei producția noastră.

Cunoaștem care sunt prețurile și solicitările pe piața Rusiei și, până la urmă, oricum suntem în pierdere noi, producătorii finali.

Vocea Basarabiei: Dar acum se zice că logistica costă mult mai mult. Iată aveți de pierdut, inclusiv pentru că de la Chișinău la Moscova merele acum ocolesc drumul și ajung și mai greu, și costă mai mult?

Aliona Mandatii: Foarte mult. Sigur că avem de pierdut… Da, cheltuielile de logistică s-au ridicat de circa 5 ori și iată acel venit, pe care îl obțineam, îl încasam noi, acum merge spre companiile de transport. Din ceea ce cunoaștem noi, tarifele sunt exagerate, fiindcă se folosesc de moment companiile de transportare. Cunoaștem care sunt prețurile și solicitările pe piața Rusiei și, până la urmă, oricum suntem în pierdere noi, producătorii finali, fiindcă astăzi avem un preț sub sinecost cu care vindem marfa.

Vocea Basarabiei: Deci, prețul de cost a fost mai mare decât ceea ce obțineți astăzi, da?

Aliona Mandatii: Da. Noi suntem deja al doilea an consecutiv, anul 2021-2022, la noi așa este anul calendaristic în agricultură, s-a încheiat la fel cu foarte multe minusuri pentru mulți producători, fiindcă s-a început războiul și noi am rămas cu mere pe stoc, care preponderent erau acele soiuridestinate pieței din Rusia. Am fost nevoiți să le livrăm la suc și am ieșit cu minusuri foarte mari pentru roada produsă în anul 2021. Respectiv, în acest an noi eram foarte optimiști că vom vinde, cei care producem mere de calitate și soiurile necesare întrebate. Pe noi iată și aceasta ne salvează că atunci când eu am luat decizia cu lacrimi să defrișezo parte din livadă,atunci m-am axat și am plantat soiurile solicitate pe toate piețele. Deci, am făcut o analiză mai adâncă, însă și pe această piață din luna septembrie s-a atestat o scădere mare a prețurilor. Primul factor de care este legată este micșorarea puterii de cumpărare a cetățenilor și al doilea este că piața europeană a ieșit spre export, la fel, spre țările arabe cu cantități mari de mere, fiindcă conținutul de zahăr este unul foarte mic și nu vor avea capacitatea acei producători să păstreze producția până în primăvară. Și aceasta tot a influențat asupra prețului. Iată, astăzi noi, bine, avem unele soiuri care se vând cu preț de adaos și avem cât de cât profit, dar avem soiurile care sunt puțin solicitate pe piețele arabe, cum este Goldenul, unul din cele mai gustoase soiuri de mere, cu care noi, de fapt, acum ne orientăm doar spre piața Uniunii Europene, iar prețurile nu sunt chiar cele dorite.

Vocea Basarabiei: Cât aveți în stoc astăzi?

Aliona Mandatii: Astăzi din cele 2.000 de tone de mere recoltate, avem încă 1.000 de tone de mere și vă zic că acestea deja sunt soiuri care mai mult erau destinate pieței rusești. Vom continua să livrăm și pe piața rusească, fiindcă nu avem încotro, până ne vom mai schimba portofoliul cu soiurile care sunt preponderent întrebate pe alte piețe. Totuși, noi o exploatăm deja și piața europeană, mai încetișor, dar cu încredere.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.