VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ VB la Anenii Noi: Să dea Dumnezeu să câștige ucrainenii! Dacă câștigă ei, problema cu Transnistria îi rezolvată și viitorul Moldovei va fi european

Potrivit unui raport recent al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, Republica Moldova este una dintre țările care se confruntă cu cele mai drastice efecte ale crizei globale asupra costului vieții cauzate de războiul din Ucraina. Datele din prima jumătate a acestui an denotă că rata de creștere economică se va reduce, iar alte estimări arată că războiul din Ucraina ar putea afecta economia țării în proporție de la 2 până la 10% din Produsul Intern Brut, în funcție de durata războiului, de intensitatea și de acoperirea teritorială a acestuia. De asemenea, PNUD Moldova a efectuat un studiu referitor la impactul scumpirii resurselor energetice asupra sărăciei energetice a populației, care a constatat că 60 la sută din cetățenii Republicii Moldova trăiesc în sărăcie energetică, cheltuind mai mult de 10% din venituri pe facturile la energie. Despre necazurile și speranțele moldovenilor vorbim la acest sfârșit de săptămână.

* * *

„Lucrăm pentru a ne consolida independența energetică, inclusiv prin folosirea resurselor regenerabile”, a spus președinta Maia Sandu în cadrul întrevederii cu locuitorii din Ialoveni. Vocea Basarabiei a făcut un popas la Anenii Noi, unde localnicii și-au împărtășit îngrijorările referitoare la situația economică și energetică în care s-a pomenit Republica Moldova. Oamenii vorbesc despre impasul în care s-au pomenit.

– La noi îi greu, îi greu pentru că țenile (prețurile) acum îs tare mari și gazul îi tare scump.

Vocea Basarabiei: Dar vă este clar de ce s-a ajuns ca totul să fie scump?

– Din cauza războiului din Ucraina. Vrem mai bine, dar mai bine de-amu nu știu, că totu-i greu.

Vocea Basarabiei: De cine depinde binele acesta?

– De parlament. Dacă vedem că ei nu pot, trebuie și noi să sărim să le dăm o mână de ajutor, să facem și noi să fie bine.

Vocea Basarabiei: Ca să se schimbe situația în bine, trebuie făcute reforme. Pentru dvs., simplul cetățean de aici, de la firul ierbii, ce reformă contează?

– În educație, în sănătate…

Vocea Basarabiei: Și contează Moldova – mai aproape de Est sau de Vest?

– Și cu rușii, și cu Europa, cu cine-o fi, numai să fie bine. Și pace, dac-o să fie…

De-amu Dumnezeu s-a săturat de atâta răutate pe pământ

Vocea Basarabiei: Vă este clar de ce se duce de aproape 8 luni de zile acest război dintre Rusia și Ucraina?

– Pe nedrept oameni nevinovați mor, e ceva strașnic, pentru că lumea nu-l are pe Dumnezeu și n-are frică de Dumnezeu, iaca de ce. Dacă ar avea frică de Dumnezeu, apoi ei n-ar face lucrul acesta, dar așa suferă. De-amu Dumnezeu s-a săturat de atâta răutate, pe pământ îi multă răutate.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, am ajuns aici…

– Valentina Ursu, știu, în timpul războiului ai fost toate celea. Să fii sănătoasă! Tot timpul te ascultăm…

Vocea Basarabiei: Am ajuns aici, la Anenii Noi, și discutăm cu localnicii despre prezentul și viitorul Moldovei.

– Viitorul Moldovei îi că toți au să plece și n-o să rămână nici unul, că nu se vede nici un viitor la țara noastră.

Vocea Basarabiei: Cine face viitorul?

– Dar ce nu știți cine îl face? Conducerea Moldovei. Cetățenilor ce le spun aceea fac, așa e, dna Valentina.

Vocea Basarabiei: Acum e nevoie de făcut reforme. Pentru dvs. ce reforme contează?

– Ce reformă? Că am lucrat aproape 40 de ani șofer, șofer am lucrat, și la greu, și pe fel de fel de mărci de mașini și am ajuns cu o pensie de 2.270 de lei. E o pensie mizeră.

Vocea Basarabiei: Și de iarnă cum vă pregătiți?

– Cum mă pregătesc? Mi-am cumpărat din banii mei, am dat 5.000 de lei și mi-am cumpărat lemne, aduse acasă, 5 metri steri. Dar spun că să aducă lemne, te duci la pădurar, la ocolul silvic și ei îți spun: „Iaca acolo, du-te și ți le strânge și noi le vom măsura, toate celea, apoi ți-i căuta transport și ți-i căuta oameni ori singur le vei încărca”. Asta-i bătaie de joc!

Vocea Basarabiei: Ce vă doriți cel mai mult acum?

– Să lucreze legile! D-apoi ce, nu vedeți ce se face? Nu lucrează, înseamnă că nu lucrează.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei…

– Da, eu vă cunosc; da, aveți emisiuni interesate.

partidul lui Șor trebuie să fie scos îndeobște, să nu mai existe!

Vocea Basarabiei: Am ajuns aici, la Anenii Noi, și discutăm cu cetățenii despre ziua de azi și ziua de mâine a Republicii Moldova. Cum vedeți dvs. prezentul și viitorul?

– De când PAS a luat puterea a luat-o de la zero. Știți, foarte greu, pentru că lucrau schemele acestea și îi foarte greu acum să ridici economia, că totul s-a furat. Eu nu înțeleg, partidul lui Șor trebuie să-l scoată îndeobște, să nu mai existe el, dar rușii îl ajută pe Șor. Niște oameni cumpărați strigă acolo „Jos Maia Sandu!”, dar stați oleacă, 50 și ceva de țări o stimează, o iubesc pe Maia Sandu și susțin politica ei externă ș.a.m.d., dar aiștia – nu. Strigă „Jos Maia Sandu!”, pentru că-s plătiți. Când omul singur de la sine iese și spune că iaca așa, dar când este plătit și adus nu-i corect. De-acum au schimbat oleacă legea și cred că le vor interzice.

Vocea Basarabiei: Dar de la președinta Sandu și guvernare ce așteptări aveți?

– E clar lucru că reformele acestea nu se fac într-un an-doi. Iaca, ei de-abia au început și-i ajută țările acestea, văd că guvernul acesta merge pe calea dreaptă, să ne integrăm în Europa și văd că președintele îi tot așa și ne dau ajutor. Când până acum atâția bani au dat și în direcția ceea, și economic, și social? Și acum au să ne ajute să ieșim din iarnă și nu cred că n-o să-i încurce pe dânșii că noi o să trăim mai bine, dar se duce o luptă tare mare pentru reforma în justiție și opoziția a rămas încă undeva vreo 50% la putere, mai ales în procuratură. Și judecători sunt care, în primul rând, îs corupți, îs cumpărați și, în al doilea rând, se tem, când aud de familia asta se retrag.

Vocea Basarabiei: De care familie?

– Dar chiar de Plahotniuc. Că aista din Transnistria cum spune că el a colaborat cu Plahotniuc împreună și schemele lucrau așa de bine cu electricitatea, Krasnoselski și Plahotniuc. Și poate trăiam noi și bine, dar știți că nu dădeau voie să meargă gazul prin conducta Iași-Ungheni ș.a.m.d., stopau, pentru că cuiva îi era convenabil, lucrau schemele și banii îi puneau în buzunarele lor. Dar viitorul îl vedem numai dacă tot noi împreună să depunem eforturi și să ajutăm această guvernare. Sunt băieți tineri, energici, care pot să facă față cerințelor, dar ei dau vreo inițiativă și aceștia îi opresc, opoziția numai critică, dar nu se implică. Haideți toți împreună să ridicăm țara, să ridicăm economia. Și acum îi bine că nu o să depindem numai de gazul rusesc, îi foarte bine, și de electricitate, pentru că schemele acestea au să dispară. Și-i foarte bine dacă o să ne unim cu România, dar noi și așa suntem aproape uniți, numai că foarte mult acționează ideologia rusească, foarte mult ne-au încurcat timp de 30 de ani de zile.

În Rusia schimbări pot să fie numai dacă poporul să se ridice, căci Putin e un fel de dictator

Vocea Basarabiei: Dar acum opoziția insistă ca Maia Sandu să meargă la Vladimir Putin, să negocieze un preț mai mic la importul de gaze naturale.

– D-apoi de ce trebuie să cădem noi în genunchi? Și chiar să te duci, să te înjosești? Ai să te duci și ei au să-ți spună că faceți ceea, faceți ceea… Eu nu sunt împotriva poporului rus, dar a guvernării, a celor care conduc țara. În Rusia schimbări pot să fie numai dacă poporul să se ridice, că acesta-i un fel de dictator.

Vocea Basarabiei: Cine?

– Putin! El de-amu așa putere mare are că el poate să-și iasă din minți. Vedeți ce a început el în Ucraina? Eu cred că pe dânsul l-au impus bogătașii iștia care sunt în cercul lui acolo.

Vocea Basarabiei: Oligarhii…

– Da. „Hai, ia și începe războiul”. Ei știu doar ce este în Luhansk, știu ce-i în Donbas. Au luat Krîmul (Crimeea). Asta-i o prostie mare. Dar și noi ședem, că rușii au ocupat Tiraspolul.

Vocea Basarabiei: Dar soluționarea problemei transnistrene se apropie sau se îndepărtează acum?

– Să dea Dumnezeu să câștige ucrainenii! Dacă câștigă ucrainenii, problema cu Transnistria îi rezolvată, pentru că ucrainenii n-au să le mai dea voie la ruși, ei și așa nu le dau voie să treacă și, dacă câștigă ucrainenii, Europa și NATO îi vor susține cu armament și cu toate cele necesare, că mulți doresc ca să ne unim noi, că Transnistria cât comerț face cu Europa, foarte mulți duc marfa acolo și noi îi ajutăm, numai să nu lucreze schemele acestea.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în vizită aici, la Anenii Noi…

Давай лучше по-русски, я не могу… (Să vorbim mai bine în rusă, eu nu pot…)

Vocea Basarabiei: Как Вы видите будущее Молдовы? (Cum vedeți viitorul Moldovei?)

Будущего никакого пока, никакого. (Deocamdată nu văd niciun viitor.)

Vocea Basarabiei: Почему? (De ce?)

Потому что никакого. (Pentru că nu există.)

Vocea Basarabiei: А от кого зависит это будущее? (Dar de cine depinde acest viitor?)

А от кого Вы что не знаете? А Вы что не понимаете от кого зависит? От кого? Ни от Вас, ни от нас нет, от них всё зависит. Пока ничего не будет толком. (Dumneata nu știi de cine? Și nu înțelegi de cine depinde? De cine? Nici de dvs., nici de noi, totul depinde de ei. Deocamdată nu e nimic bun.)

au ajuns la putere NIȘTE OAMENI care se gândesc numai pentru dânșii, nu se gândesc pentru popor…

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în vizită aici, la Anenii Noi, și întrebăm cetățenii despre ziua de azi și ziua de mâine a țării. Cum vedeți dvs. prezentul și viitorul?

– Dar ce să spun dacă ne ducem de râpă? Viitorul… Și prezentul îi tot așa. De atâta că au ajuns niște oameni la putere și se gândesc pentru dânșii numai, nu se gândesc pentru popor, dar se gândesc numai pentru dânșii.

Vocea Basarabiei: Dar în 31 de ani cam tot așa s-a vorbit despre guvernare, despre putere?

– Cum a fost Dodon – a fost un hoț, un tâlhar, cum a fost –, dar măcar gazul era ieftin. Dar amu ce-i ieftin? Iaca să-mi spui matale, ce-i ieftin amu?

Vocea Basarabiei: Dar cum credeți, de ce tarifele, prețurile sunt mari?

– Depinde tot de Maia Sandu și de Gavrilița. Du-te, măi, la Rusia și te înțelege cu gazul! Tu nu faci pentru tine, dar tu faci pentru țara ta, pentru oamenii tăi care te-au ales. Ce fel de război? Ce avem noi cu Ucraina? Vrei s-o ajuți, ajut-o, dar du-te și te înțelege pentru norod. Ce avem noi cu Ucraina? Eu știu așa, dacă am ajuns la putere – poporul m-a ales, așa-i? –, apoi eu fac pentru popor, dar nu lucra cu capul Americii și nu lucra cu capul Europei, dar lucrează cu capul tău. Da, trăiește bine și cu cela, trăiește bine și cu cela, dar lucrează cu capul tău.

Vocea Basarabiei: Dar dvs. viitorul îl vedeți mai aproape de Est sau mai aproape de Vest?

– Mai aproape de Rusia! Rusia îi tare bogată și are de toate, eu îl socot pe Putin foarte bun conducător, foarte bun. Rusia îi tare bogată și de la dânsa se poate de hrănit, se poate. Iaca cum.

Vocea Basarabiei: Și Republica Moldova are o problemă nesoluționată. E posibil să fie rezolvată problema transnistreană?

– Nu, n-are să fie! N-are să fie, că Putin a pus mâna și bine face. Numai Putin o să aducă pacea, numai el o să aducă pacea, dacă Zelenski n-o să conducă cu capul Americii. Trebuie de zis corect.

Vocea Basarabiei: Ce vă doriți cel mai mult acum?

– Liniște și pace! Da, liniște și pace să fie și să ne unim cum am fost uniți în timpul Soiuzului (Uniunii Sovietice), cum am fost uniți. Mă crezi că eu cu sora mea mă sfădesc? Nu mă împac bine, că ea-i cu Maia Sandu, dar eu îs cu Putin.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, am venit aici, la Anenii Noi, să discutăm cu cetățenii despre viitorul Republicii Moldova. Ce viitor vreți să aibă țara?

– Noi vrem, multe vrem, dar nu se face nimic, trebuie schimbați.

– Iaca să veniți la primăvară, să vedeți după ce se va termina iarna, cu gazul ista și cu toate astea, dacă încă vom mai ajunge aici vreunul.

dacă au ajuns la putere trebuie să se gândească cum să facă, ca toată lumea asta s-o unească…

Vocea Basarabiei: Dar dacă dvs. ați fi în fruntea țării, în fruntea guvernului, ce ați schimba, cum ați rezolva aceste probleme care se adună ghem?

– Dacă eu aș fi… Dar eu nu-s, că eu nu știu cum să fac, de-atâta nu-s. Nu știu, nu știu…

– Dacă au ajuns la putere, înseamnă că trebuie să se gândească bine cum să-i adune pe toți, cum să-i organizeze pe toți. Asta trebuie să se gândească, dacă au ajuns la putere. Acolo ajung doar oameni care îs capabili, noi suntem oameni simpli, de rând, dar ei îs oameni capabili și dacă au ajuns acolo trebuie să se gândească cum să facă, ca toată lumea asta s-o unească.

– Dacă noi am putea, noi ne-am duce și mai sus, dar dacă nu putem, ședem aici cum ședem.

Vocea Basarabiei: Peste 5, peste 10 ani cum vedeți, cum ați vrea să vedeți Moldova?

– Nici nu mi-o pot închipui…

Vocea Basarabiei: Dar așa, imaginați-vă…

– Cred că o să pot. Numai dacă va fi schimbare în parlament, în guvern și șefa, și toți. Ea cu Europa a uitat de toți, cinstit vă spun. Ea cu Europa îi ca Gorbaciov, când a stricat toată Rusia, el tot s-a dus cu Europa atunci și tot a făcut reforme și a dat democrație la toată Rusia și i-a îmbogățit pe toți, i-a făcut oligarhi și sunt oligarhi și săraci pe care îi mănâncă păduchii. Și asta a venit și la noi. Și partidele s-au dezbinat toate, și fiecare a trecut din partid în partid, eu socot că aista nu-i om de partid. Odată ce ești cu partidul ista, trebuie să mergi până la urmă, îi bun, îi rău, dar fă să fie bine, muncește acolo ca voi să dovediți că voi sunteți mai buni ca ceilalți.

Vocea Basarabiei: Dar cunoașteți câte partide sunt?

– Multe, nu le știu.

Vocea Basarabiei: 70.

– Să-mi fac cruce aici ori să nu-mi fac? Ce, din 70 nu pot să aleagă ei câte un om-doi dintr-un partid? Nu-i numaidecât să șadă acolo numai ai noștri, că noi am câștigat.

Viitorul îl văd doar un viitor european, într-o familie a țărilor europene dezvoltate, cu stimă și cu respect, cu ordine politică, cu ordine socială, cu ordine în casa fiecărui om, cu avuturi pe masă, cu liniște, cu bucurii de la copii.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, am venit aici, la Anenii Noi, să discutăm cu cetățenii despre prezentul și viitorul Moldovei. Cum vedeți dvs. ziua de mâine a țării?

– Viitorul îl văd doar un viitor european, într-o familie a țărilor europene dezvoltate, cu stimă și cu respect, cu ordine politică, cu ordine socială, cu ordine în casa fiecărui om, cu avuturi pe masă, cu liniște, cu bucurii de la copii. Deci, o viață normală, ceea ce-și dorește un om și, în primul rând, liniște și pace.

Vocea Basarabiei: Câți ani i-ar trebui Republicii Moldova să ajungă la standardele europene?

– Da, asta-i o problemă. Cred că distanța nu-i într-atât de mare, ca să n-o mai vedem. Dacă muncim bine, cu greu, cu muncă, ajungem.

Vocea Basarabiei: Trebuie făcute reforme. Acceptă toată lumea astăzi reformele?

– Cuvântul „reformă” a devenit un cuvânt de ocară, omul cum aude de reformă îndată i se înroșesc ochii. Dar ce înseamnă reforma? Reforma înseamnă a scoate o persoană din zona ei de confort și asta aduce refuz, aduce rezistență, oamenii nu acceptă ușor, dar asta și este esența guvernării și problema guvernării – să aducă informația la om într-atâta de bine aranjată și într-atâta de bine dezghiocată, ca omul să înțeleagă: „Măi, da, uite, atâtea și atâtea zile o să-mi fie greu, dar pe urmă voi trece în cealaltă zonă, unde deja-i OK și mergem înainte”.

Vocea Basarabiei: Dar bunăstarea și prosperitatea ajung în casa fiecăruia și în țară atunci când justiția își face treaba, atunci când educația e de calitate, atunci când în domeniul social, în domeniul sănătății cetățeanul simte că are protecție.

– Bunăstarea vine atunci când se muncește, dna Valentina, în toate domeniile. În toate acțiunile noastre trebuie să avem pagini: prima – ce facem, a doua – cum facem și a treia – la ce ajungem. Dacă aceste toate trei pagini cetățeanul le înțelege foarte bine, în urma reformei în sănătate, ce o să câștige? O să rabde, o să accepte, o să susțină. În urma reformei în învățământ, ce o să câștige? O să rabde, o să accepte, o să susțină. Dar dacă omul nu înțelege, omului nu i se spune? De multe ori a auzit cuvântul „reformă” și îndată i-a venit sentimentul acesta – iarăși aceștia fac reforme. Noi de 30 de ani, tot reformă, tot reformă, tot reformă și când vrei să-l ocărăști pe cineva sau să-i spui un cuvânt rău, îi spui „reformă”, că-i cam acolo.

Vocea Basarabiei: Bine, dar pe moment se suprapun mai multe crize: criza energetică, criza pandemică, criza economică și acest război din imediata vecinătate a Republicii Moldova, credeți că e ușor să ții piept provocărilor?

– Sigur că nu e ușor! O să fac o analogie: o luntre pe un lac în care stau vreo 5 oameni și încearcă s-o destabilizeze depinde foarte mult de cel care stă în centru cum poate ține el echilibrul. E greu! Nimeni n-a spus că o să fie ușor. Asta-i, din păcate, situația în care a nimerit guvernarea actuală, fiindcă nimeni n-a putut conștientiza că o să fie și război, și pandemie, dar asta-i sarcina guvernării – țineți, echilibrați luntrea să nu se întoarcă!

Vocea Basarabiei: Dar vă este clar care vor fi consecințele acestui război ruso-ucrainean pentru Republica Moldova?

– Sigur! Republica Moldova are de câștigat, din păcate, sau pentru noi, din fericire. Și vă spun din ce. Noi avem România un stat membru NATO, un stat european; Ucraina va fi în NATO, cu siguranță că va fi, și va fi în Uniunea Europeană și pe noi automat Dumnezeu ne pune între două țări puternice, între două țări mari, între două țări europene. Bine, așteptăm, în Ucraina este ceea ce este, dar șoferul când merge nu se uită sub roată, se uită înainte, și noi trebuie să ne uităm înainte. O să iasă, o să se termine, războaiele tot timpul s-au terminat și tot timpul după războaie economia începe a se relansa și construcția și o să fie. Deci, noi automat rămânem între două țări dezvoltate, apărați, rămâne doar să ne ajungă mintea și capul să nu rămânem în urmă cu dezvoltarea de ei.

La noi în Moldova, în Moldova noastră, oameni buni, pădurile sunt sfinte. Nu le atingeți! Căutați bani, căutați resurse, dați oamenilor compensații, nu tăiați pădurile, nu aveți dreptul!

Vocea Basarabiei: Republica Moldova a fost dependentă sută la sută de resursele energetice pe care le importă din Federația Rusă. Cum vedeți dvs. deznodământul acestei crize energetice?

– Dna Valentina, mulțumesc că m-ați întrebat. La noi în Moldova, în Moldova noastră, oameni buni, pădurile sunt sfinte. Nu le atingeți! Căutați bani, căutați resurse, dați oamenilor compensații, nu tăiați pădurile, nu aveți dreptul. Aceasta-i cea mai mare greșeală care se face la moment că noi o să tăiem pădurile și o să ne încălzim.

Vocea Basarabiei: Dar cum poate fi asigurată Republica Moldova cu gaze, cu electricitate?

– Republica Moldova poate fi asigurată din resurse alternative. Cu vecinii, spre exemplu, de dezvoltat încă și mai mult rețelele, și acele de gaze, și acele de energie electrică. Altă variantă nu avem, noi până acum primeam doar de la Est, au fost construite gazoducte, construite rețele electrice și atât.

Vocea Basarabiei: Admiteți că Gazprom-ul ar putea să închidă robinetul pentru Republica Moldova?

– Credeți că Gazprom-ul nu știe că are o Transnistrie care stă pe „acul” ista al lor? Să încerce! Pentru mine, spre exemplu, dacă mi se spune că nu este gaz, bine, găsesc eu o modalitate să-mi facă soția o ciorbă și la cuptoraș afară. Dar ce face Transnistria? Se știe doar că aceștia stau pe gazul rusesc. Bine, poate ne dă Rusia o mână de ajutor să scăpăm și de problema asta? Haideți din tot ce e rău să vedem ceva bun.

Vocea Basarabiei: Bine, dar cunoscătorii dosarului transnistrean spun că anume Transnistria și gazul sunt o bâtă politică în mâna Moscovei?

– Ei ne șantajează, dar n-au să închidă gazul niciodată, fiindcă ei înțeleg destul de bine că, închizând gazul, își închid Transnistria. Tocmai asta și este bâta, exact! Și de atâta nu-mi fac prea mari probleme, dureri de cap că au să închidă gazul. N-au să-l închidă! Ei înțeleg destul de bine că, închizând gazul pentru Moldova, automat îl închid și pentru Transnistria.

Vocea Basarabiei: Dar relația dintre Chișinău și Moscova cum ar trebui să se dezvolte în continuare?

– Orișice relație între orișice țări trebuie să fie o relație normală, bazată pe stimă și respect. Noi suntem o țară mică, dar avem un vot în ONU exact cu aceeași greutate ca și al Rusiei. Bine, aici e problema Rusiei, că ei încă nicidecum n-au ieșit din tătucă, dar țări sunt și mari, sunt și mici ca teritoriu și ele trebuie respectate și noi trebuie să ne impunem, noi să ne impunem ca să fim respectați.

Vocea Basarabiei: Agresiunea rusă în Ucraina cui dă acum cele mai mari bătăi de cap?

– Eu cred că înșiși rușilor. Noi, moldovenii, societatea noastră clar lucru că are frica asta, există, persistă frica, economia noastră îi dusă la pământ, fiindcă aveam exporturi acolo, dar problema cea mare eu o văd și problema cea mai dureroasă ei încă nu o înțeleg cred că, dar au s-o înțeleagă, fiindcă să fii blocat de-o lume întreagă, oricât de bogat ai fi, oricâte resurse ai avea, oricâtă încredere în sine ai avea, totul are un început și are un sfârșit.

noi suntem divizați etnic, fiindcă așa le-a fost convenabil, dar trebuie să se termine chestia asta, ea nu poate dura veșnic. Noi suntem în Moldova, avem o limbă care trebuie vorbită

Vocea Basarabiei: Dar din moment ce societatea moldavă este dezbinată, vedeți că la Comrat, la Tiraspol se gândește altfel decât se spune că integrarea europeană este colacul de salvare a țării?

– Știți, dna Valentina, eu am văzut alt model, am văzut țări – vorbesc de Israel – unde-s mai mult de 1 milion și 500 de mii de ruși și nimeni nu-și permite să spună «говори на нормальном языке» (vorbește într-o limbaj normală). De aici ce reiese? Când o să fie o țară puternică economic, când o să ajungă Moldova la acel nivel care o să poată permite condiții de viață și condiții de trai pentru cetățenii săi foarte bune, atunci va putea pune niște condiții: lucrezi în administrația publică locală, dacă posezi limba română orală și în scris. Și sunt niște criterii pentru toți, cine vrea se încadrează, cine nu… Atunci au să dispară toate, noi suntem divizați etnic, fiindcă așa le-a fost convenabil, dar trebuie să se termine chestia asta, ea nu poate dura veșnic. Noi suntem în Moldova, avem o limbă, trebuie vorbită.

Vocea Basarabiei: Peste 10 ani, cum vedeți Anenii Noi și Republica Moldova, cum ați vrea să arate?

– Dna Valentina, eu mă uit la tineret, la generația asta tânără care vine în spate,  chiar dacă sunt de altă etnie, ei cunosc limba. Acesta este deja un fruct al independenței noastre, încetul cu încetul el prin asfaltul cela iese, dar crește și asta este bine. Când au să înțeleagă toți, toate etniile că, uite, în Moldova asta e… 

Vocea Basarabiei: Și Moldova de peste 10 ani se va deosebi mult de Moldova de azi?

– Să spun că se va deosebi mult, nu, dar se va deosebi cu siguranță.

* * *

Voci adunate la Anenii Noi. Președintele parlamentului, Igor Grosu, în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei a spus că autoritățile fac tot ce le stă în putere pentru a asigura țara și cetățenii cu resurse energetice în această iarnă, deși situația rămâne a fi destul de dificilă.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.