VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Valeriu Rața, primar: Întotdeauna am acceptat și sunt gata să ascult criticile, dar ele să fie constructive

Vocea Basarabiei: Astăzi vorbim cu un proaspăt primar ales, deși nu e chiar proaspăt primar ales, pentru că e la al doilea mandat, vorbim cu dl Valeriu Rața, care este primarul satului Bardar din raionul Ialoveni. A candidat pentru prima dată la alegerile locale încă în 2015, așa cum zice d-lui, atunci avea mai puțină experiență, dar s-a înarmat cu multă și foarte multă răbdare, a mai încercat și a reușit. Așa, sunteți la al doilea mandat, ați fost candidat independent, de ce ați ales să fiți candidat independent, și nu să aveți o acoperire politică?

Valeriu Rața: În 2015, când am candidat pentru prima dată, am mers la fel candidat independent, pe atunci coaliția proeuropeană PL-PD-PLDM era foarte puternică. Având în vedere că satul Bardar este un sat proeuropean, nu am avut șansă, din cei 7 candidați, eu am luat cele mai puține voturi, după care în următorii 4 ani un pic am mai experimentat și am spus că, totuși, haideți să facem o schimbare, pentru că, din păcate, la conducerea localității erau persoane cu vechime în muncă, adică cu stagiu de muncă, 3 mandate avea fostul primar și am zis că trebuie de făcut o schimbare. Dar de ce am decis? Pentru că cu oricine discutam în teritoriu, majoritatea se jeluiau pe ceea ce se întâmplă în localitate și, până la urmă, toți cunosc în țară că Bardarul are un potențial foarte mare, cu agenți economici foarte mulți. Este o localitate care practic e în suburbia Chișinăului, în curând o să fie suburbie a Chișinăului, dar nu se prea dezvolta. Și atunci mi-am luat inima în dinți și am zis să-mi mai încerc încă o dată norocul și să candidez. Așa a fost conjunctura și locuitorii satului Bardar mi-au încredințat, mi-au dat o șansă, de fapt. După părerea mea, când pentru prima dată este ales un primar, el nu este ales pentru anumite merite, fiind ales, lui i se dă o șansă. Iată la al doilea mandat, deja putem vorbi că merită sau nu merită.

Am adunat semnături, am candidat independent și am intrat în turul doi cu candidatul Blocului ACUM, în turul doi am câștigat cu o diferență de peste 400 de voturi. Și iată 2019-2023 am fost primar, astăzi sunt încă în mandatul vechi și așteptăm să se valideze noul mandat.

Vocea Basarabiei: Dar în 2019 ați avut culoare politică?

Valeriu Rața: Potențial candidat al Blocului ACUM din partea Platformei DA, nici până atunci, nici după aceea n-am mai fost într-un partid, am fost simpatizant al Platformei DA. Acum era o luptă atât de crâncenă, cei care conduc formațiunile politice la nivel raional nu se puteau înțelege pe cine să aleagă dintre candidatul Platformei DA și candidatul PAS-ului. Deci se orientau pe următoarele criterii: să aibă studii superioare, să aibă experiență. Până la urmă, era binevenit un sondaj, ca să vedem ce vor locuitorii, ca să aibă șanse unicul candidat să ia un număr maxim de voturi. A fost cumva timpul tărăgănat, până am văzut că nu-i intenția cea mai bună, m-am retras, am adunat semnături, am candidat independent și am intrat în turul doi cu candidatul Blocului ACUM, în turul doi am câștigat cu o diferență de peste 400 de voturi. Și iată 2019-2023 am fost primar, astăzi sunt încă în mandatul vechi și așteptăm să se valideze noul mandat.

Vocea Basarabiei: Deci, dvs. ați acumulat 1.445 de voturi, aproape 71 la sută din procentele celor care s-au prezentat la vot, da?

Valeriu Rața: Da!

Vocea Basarabiei: Prezența la vot a fost de 46 la sută, asta am urmărit?

Valeriu Rața: De aproape 52 la sută.

Vocea Basarabiei: Înseamnă că eu nu am văzut informația actualizată.

Valeriu Rața: Au votat 2.090 de persoane din 4.022 pe care îi avem noi în lista de votanți.

Vocea Basarabiei: Pe 5 noiembrie pentru dvs. au votat câți?

Valeriu Rața: Pentru mine au votat 1.445.

Vocea Basarabiei: Așa cum am spus, aproape 71%. Ați fost doi concurenți?

Valeriu Rața: Da!

Vocea Basarabiei: Să ne povestiți cât de crâncenă a fost această bătaie politică.

Valeriu Rața: Nu știu de ce încă persistă la foarte multe persoane setea asta de putere. Până la urmă putem s-o considerăm ca și putere politică la nivel central, deci, politică trebuie să facă politicienii la nivel de guvern, de parlament și de președinție. Noi în localități suntem…

Trebuie să vină un gospodar în fruntea satului care să depună maxim efort și să dea ce-i mai bun din el ca să-i unească pe toți și să ajungă să ridice nivelul de trai în localitate, să aducă localitatea acolo înde își doresc locuitorii.

Vocea Basarabiei: Politică locală trebuie să faceți.

Valeriu Rața: Bine, o numim politică, dar până la urmă trebuie să vină un gospodar în fruntea satului care să depună maxim efort și să dea ce-i mai bun din el ca să-i unească pe toți și să ajungă să ridice nivelul de trai în localitate, să aducă localitatea acolo înde își doresc locuitorii.

Vocea Basarabiei: Dar eu nu am auzit exponenți ai vreunei formațiuni politice care să fi spus că nu au propus un candidat care e un adevărat gospodar.

Valeriu Rața: Lucrurilor trebuie de spus pe nume, în față toți spun că scopul și intenția sunt unele nobile, de a aduce localitatea la un nivel înalt de dezvoltare, doar că mai rușinoasă, mai murdară perioadă și mai grea perioadă în mandatul unui primar decât în campania electorală nu poate fi. În ce sens perioadă grea? Grea emoțional, pentru că suntem într-o țară democratică, așa se declară, așa vrem să fie, dar încă nu este așa, avem fiecare dreptul la libera exprimare și cu atât mai mult la vot. Deci, atâta timp cât simpatizezi pe cineva, ai tot dreptul, dar nu-l simpatizezi pe unul și arunci toată murdăria în capul celuilalt. Acest lucru nu este corect și, în primul rând, nu este creștinește, până la urmă suntem și creștini, nu? Și cumva prin acțiunile și traiul nostru nu promovăm adevărata trăire ortodoxă creștină. A fost o campanie murdară.

Vocea Basarabiei: Dar când ziceți că a fost o campanie murdară, vă referiți la atacurile la persoană, probabil?

Valeriu Rața: Da, desigur!

Întotdeauna am acceptat și sunt gata să ascult criticile, dar ele să fie constructive și să dezbatem idei, să dezbatem strategii și acțiuni, întrucât până la urmă este pus în joc viitorul localității și despre asta trebuie să discutăm și să abordăm toate subiectele legate de localitate.

Vocea Basarabiei: Pentru că am înțeles că în campania electorală unii candidați află ceea ce nu au știut ei despre sine vreodată…

Valeriu Rața: Întotdeauna am fost adeptul criticii, să fiu criticat, dar să fie o critică constructivă, pentru că acel individ care nu acceptă critica, acela nu are dorința de a se dezvolta și de a-și corecta erorile. Întotdeauna am acceptat și sunt gata să ascult criticile, dar ele să fie constructive și să dezbatem idei, să dezbatem strategii și acțiuni, întrucât până la urmă este pus în joc viitorul localității și despre asta trebuie să discutăm și să abordăm toate subiectele legate de localitate. Dar când se ajunge până la aceea ca să-ți atace familia, să-ți atace problemele personale cu scopul de a te înjosi și de a te presa psihologic poate și cu nădejdea că vei ceda este josnic.

Vocea Basarabiei: Dar v-ați gândit în campanie să cedați, să faceți un pas înapoi?

Valeriu Rața: Nu! Din cauza problemelor pe care le mai am pe plan personal, au fost momente de cumpănă, când am zis că până aici am putut ca să merg, am făcut destule, cred eu, și din spusele locuitorilor, și aș putea să cedez, adică pe perioada mandatului precedent, dar nu am făcut-o. Am o echipă foarte puternică în primărie, alcătuită din funcționari tineri, o echipă formată de mine personal, sunt și funcționari din garda veche pe care îi apreciez. În momentul când am preluat mandatul în 2019, nu am făcut răzbunare absolut cu nimeni, au lucrat chiar și 2-3 ani de zile funcționari din garda veche, unii și-au făcut jocurile lor, care m-au lăsat la jumătate de drum, care în al treilea an m-au lăsat, adică din motive banale. N-o să deschid paranteza. Nu a fost ideea asta de a ceda, pentru că știu cât suflet și cât duh și curaj am în mine și cumva dacă oamenii și-au arătat încrederea în faptele și în persoana mea nu trebuie să-i dezamăgesc. Deci, eu nu trebuie să fiu un motiv de sminteală pentru locuitorii satului.

Scopul meu personal a fost ca bunăstarea locuitorilor localității să fie pe primul plan, deci a fost în capul mesei, pe asta m-am axat, am depus maxim efort atât cât am reușit eu, în pofida pandemiei, în pofida suferințelor pe care le are astăzi Republica Moldova din cauza războiului, în pofida lipsei de experiență în domeniul public, întrucât eu nu vin din domeniul public, vin din domeniul privat.

Vocea Basarabiei: Dar chiar și în această campanie electorală cine luptă – binele cu răul, interesul personal cu interesul de partid, ce e în joc?

Valeriu Rața: În calitate de primar am învățat în 4 ani că, mai devreme sau mai târziu, adevărul o să învingă; faptele bune înving, iar minciuna, oricât de tare ai încerca s-o ascunzi, s-o camuflezi, la un moment dat explodează. Scopul meu personal a fost ca bunăstarea locuitorilor localității să fie pe primul plan, deci a fost în capul mesei, pe asta m-am axat, am depus maxim efort atât cât am reușit eu, în pofida pandemiei, în pofida suferințelor pe care le are astăzi Republica Moldova din cauza războiului, în pofida lipsei de experiență în domeniul public, întrucât eu nu vin din domeniul public, vin din domeniul privat.

Vocea Basarabiei: Dle primar, dar de câte ori ați fost în pielea preotului despre care se zicea că are o fiică și fiica are un comportament ușuratic, ca după asta să i se spună că, în general, el nu are fată?

Valeriu Rața: Am fost foarte des. Am încercat la început de mandat cumva să opun rezistență la toate bârfele care apar și la toate discuțiile care nu neapărat îmi plăceau, dar am înțeles că nu ai cui să-i explici, pentru că cel care-i rău intenționat n-o să te audă, dar eu să vorbesc ceea ce le place lor să audă nu am de gând.

Primarul este acel care-i reprezintă pe toți din sat, dar nu neapărat toți sătenii îl reprezintă și pe primar…

Vocea Basarabiei: Și ce promisiuni ați făcut, cu ce ați venit în fața alegătorilor, dacă ați obținut acest procentaj atât de mare de încredere din partea alegătorilor?

Valeriu Rața: Vreau să precizez că nici în primul mandat și nici acum nimic nu le-am promis la cetățeni. Am venit și data trecută, și data aceasta cu un program, prima dată poate mai puțin concret, pentru că nu aveam experiență, așa, din viziunile mele din domeniul privat, acum am venit cu un program bine stabilit, reieșind din realitatea din localitate. Și totuși, am înțeles că acel calcul de acasă nu se potrivește cu acel de la târg și trebuie să dezvoltăm satul strategic și prioritar, adică să acordăm atenție priorităților. Nu am venit cu promisiuni, doar una le-am promis la consătenii mei, că n-o să-i dezamăgesc, o să depun maxim efort și o să fiu în continuare același primar. Primarul este acel care-i reprezintă pe toți din sat, dar nu neapărat toți sătenii îl reprezintă și pe primar. Deci, asta vreau să spun. 

Vocea Basarabiei: Și ați reușit în primul mandat să fiți primarul tuturor și lucrul acesta se menține la capitolul dorință și pentru al doilea mandat?

Valeriu Rața: Iarăși, ceea ce o să spun acum nu neapărat o să le convină celor care nu mă plac, dar m-am străduit să fiu pe placul tuturor în limita legii. Nu am venit să mă răzbun, dacă nu i-a plăcut de mine cuiva în primul mandat sau în campania electorală să mă răzbun și să zic că lasă că o să-ți arăt eu ție, o să vezi ce o să pățești și când ai să-ți obții dreptatea, deci m-am străduit și am depus maxim efort, sigur că mai sunt și greșeli de procedură, totul se învață. Cred eu că în acești 4 ani de mandat am obținut o experiență destul de bogată, sunt pregătit să merg și în al doilea mandat, deja să-mi continui munca, perioada de suspendare pe timpul campaniei electorale a luat sfârșit, s-a revenit la muncă.

Nu am de gând să mă răzbun, dar fiecare trebuie să înțeleagă că un primar îl aleg consătenii și dacă 70% din locuitori l-au ales pe Valeriu Rața ca primar, păi trebuie să respectăm alegerea majorității consătenilor.

Vocea Basarabiei: Dar confruntarea aceasta la nivel local, dar și la nivel național trebuie să arate că e și o creștere de cultură în societate, pentru că vedem ce se întâmplă în alte societăți, acolo unde atunci când se anunță rezultatul alegerilor unul altuia își strâng mâna și după asta continuă fiecare pe calea sa? De ce atât de greu în Republica Moldova se ajunge la o asemenea situație?

Valeriu Rața: Nu este greu să-i dai mâna adversarului, dar i-o dai cu demnitate atunci când știi că lupta a fost sinceră, a fost curată, plină de demnitate și bărbăție până la urmă. Atâta timp cât în fața ți-i prieten și-ți zâmbește, iar prin spate te lovește cu ce are el ca armă, atunci… Nu am de gând să mă răzbun, dar fiecare trebuie să înțeleagă că un primar îl aleg consătenii și dacă 70% din locuitori l-au ales pe Valeriu Rața ca primar, păi trebuie să respectăm alegerea majorității consătenilor.

Vocea Basarabiei: Eu vă întrebasem înainte de a începe această discuție dacă cumva inclusiv cei care v-au fost adversari se pot regăsi în Consiliul local, pentru că primarul trebuie să aibă și o bună conlucrare cu aleșii locali. Dacă e pestriț Consiliul local, e mai greu să se ia o decizie care ar avea sorți de izbândă și să fie pusă în aplicare.

Valeriu Rața: La noi și în mandatul precedent la fel de pestriț a fost consiliul, dar până la urmă s-a găsit conlucrare. Înainte de scrutin și după scrutin persistă febra asta electorală, setea de putere, fiecare vrea să câștige mai mult, nicicacum să împartă puterea, dar întotdeauna se câștigă acolo unde este o balanță. Deci trebuie să fie balanță, să găsim mijlocul de aur, s-a găsit conlucrare data trecută, plusul cel mai mare pe care îl consider eu și societatea a fost că una din viziunile mele înainte de a deveni primar a fost ca toate ședințele să fie transmise online, adică live, ca oamenii să vadă cine votează, cum votează, ce se discută. Să știți că asta-i o armă care îi disciplinează pe unii, îi responsabilizează și cumva îi obligă să nu-și permită să arate banal în fața alegătorilor. Asta-i și spre binele consilierilor…

Vocea Basarabiei: Dar de data asta va fi ușor să închegați o majoritate în Consiliul local?

Valeriu Rața: Cred eu că da, pentru că nu este un secret că în consiliu vom avea 6 consilieri de la PAS, 3 consilieri de la LOC (partid nou-creat), 2 consilieri de la Platforma Demnitate și Adevăr și 2 independenți. Unul dintre ei a fost consilier independent și în mandatul precedent, iar altul este fostul viceprimar cu care am conlucrat și în privința căruia nu am niciun gram de îndoială că n-o să am parte de susținere totală.

Vocea Basarabiei: Deci dvs. va trebui ca și când din 13 să-i aveți pe 7?

Valeriu Rața: Da.

În mandatul trecut, minimum 90 la sută din toate proiectele cu care venea primarul au fost votate, pentru că toate erau pentru bunăstarea localității și cumva e foarte greu să aduci argumente contra la ceea ce vrea poporul.

Vocea Basarabiei: Acum puteți să jonglați, pentru că ar putea să fie PAS cu un independent, PAS cu DA, PAS cu LOC, LOC cu DA și cu altcineva?

Valeriu Rața: Eu mizez pe faptul că consilierii nou-aleși au să lase îngâmfările și antipatiile personale într-o parte, pentru că ei toți așa au promis, că vin să muncească alături de primar, indiferent cine o să fie el, și să dezvolte localitatea. Data trecută, minimum 90 la sută din toate proiectele cu care venea primarul au fost votate, pentru că toate erau pentru bunăstarea localității și cumva e foarte greu să aduci argumente contra la ceea ce vrea poporul.

Vocea Basarabiei: Vreau să aflăm de la dvs. de ce v-ați dorit al doilea mandat de primar. Dacă luăm în calcul ce sume se varsă în bugetul local, putem să spunem că bugetul este unul sărac și foarte sărac. Care e mărimea bugetului la Bardar?

Valeriu Rața: În satul Bardar pentru anul 2023 bugetul de bază a fost de puțin peste 17 milioane de lei, cu tot cu corelări, rectificări, cu proiectele atrase, cu alocații speciale din partea guvernului a trecut peste 23, chiar aproape de 24 de milioane, au rămas din 2022 resurse financiare nevalorificate din cadrul „Satului European” și ce proiecte mai erau inițiate și, respectiv, au rămas pe anul 2023, bugetul de la an la an e relativ în creștere. Noi cu toții, primarii, colegii noștri, cu toții așteptăm ca totuși să vină cu un pas asumat guvernarea și să ia decizia de a se face descentralizarea sau, cel puțin, dacă nu sunt gata să facă descentralizarea, măcar 10-15 la sută să ne aloce sau să modifice legea ca din venitul, profitul persoanelor juridice să rămână în localitatea în care își desfășoară activitatea.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.