VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Ion-Andrei Gherasim: Educăm tinerii pentru că ei sunt cei care peste 25-50 de ani vor face Unirea

Vocea Basarabiei: Mă grăbesc să vi-l prezint pe oaspetele acestei ediții, care este Ion-Andrei Gherasim, venit de peste Prut. D-lui este președinte executiv al Fundației „Corneliu Coposu”. Ce înseamnă pentru dvs. Republica Moldova?

Ion-Andrei Gherasim: Basarabia înseamnă, în primul și în primul rând, România Mare, România care a fost creată în 1918 pe 1 decembrie, pentru mine asta înseamnă. Deci, eu, în momentul când vin aici, vin la frații mei.

Vocea Basarabiei: De câte ori ați trecut Prutul și ați venit în ospeție aici?

Ion-Andrei Gherasim: Din păcate, n-am venit de foarte multe ori, asta e a treia oară când ajung aici, prima dată am ajuns în 1999, când am avut niște întâlniri împreună cu alți colegi, la vremea respectivă eram parlamentar în Parlamentul României, am fost deputat din partea Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat și am avut chiar și partea de divertisment, am avut și un meci de fotbal cu parlamentarii moldoveni, pe care l-am pierdut, frățește.

Vocea Basarabiei: Frumos!

Ion-Andrei Gherasim: Și, bineînțeles, am avut și alte proiecte, dar ce vă spuneam este faptul că m-am bucurat să fiu de fiecare dată aici la Chișinău și în Basarabia.

Vocea Basarabiei: Atât de mult s-a vorbit și s-a admirat această formațiune politică de peste Prut, ca astăzi aproape să nu se mai vorbească despre acest Partid Național Țărănesc.

Ion-Andrei Gherasim: Din păcate…

Vocea Basarabiei: De ce?

Ion-Andrei Gherasim: Dar știți ce este important? Pentru mine este important spiritul, principiile și valorile pe care Iuliu Maniu, creatorul partidului, împreună cu Ion Mihalache le-au dus mai departe și pe care Corneliu Coposu le-a readus imediat după decembrie 1989. Și cred că acesta este lucrul cel mai important, Corneliu Coposu, Iuliu Maniu, Ion Mihalache și atâția alții. Aici mi-aș permite, cu voia dvs., să-l introduc și pe bunicul meu, bunicul meu matern, Ilie Lazăr, a fost cel mai tânăr semnatar al actului Marii Uniri de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1918, avea 23 de ani, a primit credențional din partea plasei Ocna Sugatag din Maramureșul istoric și a venit la Alba Iulia, printre cei 1.228 de semnatari a fost cel mai tânăr, și după aceea a fost alături de Iuliu Maniu până în momentul arestării în 14 iulie 1947. Deci, ceea ce au dat acești oameni, la ora actuală, pentru că suntem în 2023 și trebuie să ne uităm în față, cred că tineretul, generațiile tinere sunt datoare și noi suntem datori să le dăm pentru ca ele să știe cu adevărat pentru ce luptă, care sunt principiile și valorile adevărate, în acest moment, în momentul în care, din păcate, acel politically incorrect este acel care ne dirijează de peste tot.

Vocea Basarabiei: Dar ați putea să ne spuneți pentru ce se luptă astăzi?

Din păcate, în ziua de astăzi nu se luptă pentru adevăratele valori…

Vocea Basarabiei: Și de ce nonvalorile atât de ușor au luat locul valorilor?

Ion-Andrei Gherasim: Pentru că eu mă uit în ochii dvs. și în momentul când mă uit în ochii dvs., dacă vă spun ceva și vă promit ceva, mă străduiesc să fac acel lucru, pentru că politicienii dinainte, exemplul lor a fost că s-au dăruit pentru ceilalți.

Vocea Basarabiei: Au făcut sacrificii…

Ion-Andrei Gherasim: Deci, politica asta înseamnă – să faci sacrificii pentru celălalt, nu pentru tine. Și ajungând la politicienii de acum, și de pe malul celălalt, și de pe malul acesta, din păcate, situația asta este, se gândesc mai mult la avenirea personală decât la celălalt. E foarte ușor să te duci la televiziune și să îi spui dnei Ursu: „Dnă, voi face asta, voi face asta, voi face asta!”. Am terminat, mă duc acasă și stau liniștit, pentru că primesc niște bani. Nu! Acei oameni care au făcut România Mare, de peste tot, s-au luptat pentru ceilalți. Vă dau un exemplu: a fost un mare miting în 1928, era la Alba Iulia și erau 100 de mii de oameni, la un moment dat un țăran a fost întrebat: „Bade, în campania electorală cu ce partid votezi?” Știți ce a răspuns acel bade? A spus: „Eu nu votez cu nici un partid, eu votez cu dl Maniu”. Deci, vă dați seama? Acesta a însemnat adevăratul răspuns.

Vocea Basarabiei: Erau modele de politicieni și iată se putea spune că oricine care avea un model adevărat trecea strada fără ca să-și pună multe întrebări.

Ion-Andrei Gherasim: Erau modele adevărate, exact…

Vocea Basarabiei: Dar haideți să revenim la anul 1989, dar chiar și la ‘90-’91, s-a destrămat Uniunea Sovietică, atunci se credea că trebuiau cele două maluri ale Prutului să facă Unirea și cu asta soarta ar fi fost mult mai bună pentru cetățenii din Republica Moldova, dar și din România Mare, s-a ratat șansa. Cine e de vină că s-a ratat șansa? Credeți că la modul serios, totuși, cineva se gândea că poate face această Unire? Depinde doar de Chișinău și București, depinde de marile puteri? Vedem ce se întâmplă acum în regiune, vocea cărei țări este mai mare, cine decide totuși viitorul acestei palme de pământ sau viitorul acestei țări reîntregite?

Ion-Andrei Gherasim: Din punctul meu de vedere, eu am lucrat, am fost secretarul particular al dlui Coposu, de la început am fost alături de Domnia Sa, și n-am să uit niciodată momentul din decembrie ’89. Unul din primele gânduri ale sale a fost să facă în sediul partidului din Piața Rosetti o cameră specială dedicată Asociației „Pro Basarabia și Bucovina”. Deci, el de la început a spus, și am avut acel citat extraordinar, generația…

Eu mă simt peste tot acasă, eu am fost acum 4 ani la Cernăuți, bunicul meu în 1918 a pus steagul României după 174 de ani de dominație habsburgică, primul ofițer român care a pus steagul României pe Primăria din Cernăuți, înaintea venirii Armatei Române.

Vocea Basarabiei: Dvs. sunteți bucovinean?

Ion-Andrei Gherasim: Nu, eu sunt poli-ardelean, sunt după bunicul meu din Maramureș, vă spuneam de Ilie Lazăr, tatăl meu din Mureș, sunt căsătorit cu o moață, care e din Țara Apusenilor, dar sigur că eu sunt al României. Eu mă simt peste tot acasă, eu am fost acum 4 ani la Cernăuți, bunicul meu în 1918 a pus steagul României după 174 de ani de dominație habsburgică, primul ofițer român care a pus steagul României pe Primăria din Cernăuți, înaintea venirii Armatei Române.

Vocea Basarabiei: Deci, aveți sânge și din Bucovina?

Ion-Andrei Gherasim: Da, am sânge de peste tot. Ce voiam să vă spun? Voiam să vă spun că Coposu de la început, din ‘90, le-a explicat românilor, care erau manipulați și la București, și la Chișinău, și la Iași, peste tot erau manipulați, din păcate, de forțele pro-ruse, pro-sovietice. Și le spunea tuturor: „Este atât de important ca generațiile viitoare să înțeleagă lupta celor care au făcut Marea Unire, și ei au luptat pentru ceva, noi nu avem voie să lăsăm aceste…”

Vocea Basarabiei: Dar s-a cedat din acea luptă pe parcursul acestor ani?

Ion-Andrei Gherasim: Unii au cedat, din păcate, ceea ce s-a întâmplat peste tot în România Mare. Și când spun „peste tot”, mă refer la toată România Mare, indiferent de cum a fost ciuntită ea, au existat acele manipulări și acele vânzări, acele trădări și, din păcate, oamenii în momentul în care, ce vă spuneam la început, au cedat prea ușor. Și e un exemplu care pe mine mă doare și m-a durut, pentru că am ținut și știu că dl Coposu a ținut la el, cred că știți la cine mă refer.

Cel mai important lucru, să știm să educăm tinerii, pentru că ei sunt cei care peste 25 de ani, 50 de ani, sper, mă rog la Dumnezeu, vor face această atât de necesară Unire, pentru că Unirea face puterea.

Vocea Basarabiei: Dar să vorbim un pic despre idealul Unirii, pentru că sunt cetățeni care spun că vor să apuce ziua Unirii, să o vadă, mulți dintre ei sunt din generația vârstnicilor, dar sunt și tineri care trăiesc cu acest ideal. Cum s-ar ajunge la acest deziderat al Unirii? Și, vă ziceam, cine va avea cuvântul decisiv?

Ion-Andrei Gherasim: În Fundația „Corneliu Coposu”, pe mine ce mă interesează cel mai mult este educația tinerilor, fără o educație adevărată, fără ca tinerii, eu am răbdare și mă duc în școli, mă duc la universități și le spun profesorilor: „Aveți curajul să ne chemați, pentru că noi vă putem da ceea ce manualele de istorie nu vă oferă”. Atenție! Și suntem la aproape 34 de ani de la momentul ‘90. Deci, încă manualele de istorie nu conțin adevărul despre ceea ce s-a întâmplat, nu insistă asupra unor momente importante pentru istoria noastră. Și aici cred că este cel mai important lucru, să știm să educăm tinerii, pentru că ei sunt cei care peste 25 de ani, 50 de ani, sper, mă rog la Dumnezeu, vor face această atât de necesară Unire, pentru că Unirea face puterea.

De aia am adus această Gală Coposu la Chișinău, pentru ca lumea să știe că în această țară mare și frumoasă au existat oameni care s-au luptat pentru ea și care s-au jertfit pentru ea, fără jertfe nu poți să faci nimic în lumea asta.

Vocea Basarabiei: Dar credeți că atât de greoi va fi ca acest deziderat să fie atins?

Ion-Andrei Gherasim: Doamnă, e greu, dar trebuie să crezi, eu am speranță, eu sunt un om optimist, eu mă rog la Dumnezeu în fiecare zi și mă rog pentru că sunt convins că aceste lucruri se pot întâmpla, dar astea se pot întâmpla cu răbdare. Știți, un moment, eu am fost alături de dl Coposu în momentul în care, dacă țineți minte în 29 ianuarie 1990 a intrat în acea tanchetă, și am fost cu el în acea tanchetă, înconjurat de mulțimea care era turbată și striga: „Moarte lui Coposu!”, manipulată fiind, la care, sincer, atunci mi-am văzut prima dată moartea cu ochii, Și atunci, speriat, Coposu a pus mâna pe mine și mi-a spus: „Nu-ți fie frică, oamenii aceștia toți sunt manipulați, e de datoria voastră, a tinerilor, să vă luptați pentru ca adevărul să fie cel care triumfă, astăzi, mâine, peste o săptămână, peste un an, dar trebuie să aveți răbdare, să aveți răbdarea să vorbiți cu ei”. Și cuvintele acestea pentru mine au însemnat foarte mult, pentru că acesta cred că este țelul, pentru că un om, eu vin la dvs. la emisiune, dar ceea ce vreau să vă spun, că de aia am adus această Gală Coposu la Chișinău, pentru ca lumea să știe că în această țară mare și frumoasă au existat oameni care s-au luptat pentru ea și care s-au jertfit pentru ea, fără jertfe nu poți să faci nimic în lumea asta.

Vocea Basarabiei: Iată vorbim despre sacrificii, vorbim despre intenții, vorbim despre doleanțe, dar vă întrebam ceva mai devreme dacă totuși se ia în calcul și ce spun puterile mari.

Ion-Andrei Gherasim: Bineînțeles că se ia în calcul, normal că se ia în calcul, pentru că…

Vocea Basarabiei: Și noi suntem o monedă de schimb în anumite jocuri politice?

Ion-Andrei Gherasim: Din păcate, suntem! Și vă aduc aminte, pentru că anul acesta fiind an și jubiliar – Iuliu Maniu, 150 de ani de la naștere și 70 de ani de la moarte, momentul celui de-al Doilea Război Mondial, momentul ocupării României, momentul raptului Basarabiei, când Iuliu Maniu a fost foarte supărat. Deci, Iuliu Maniu a avut credința că anglo-americanii ne vor salva, dar anglo-americanii știți foarte bine ce au făcut, au avut acea înțelegere cu sovieticii și ne-au lăsat. Dar Iuliu Maniu nu s-a lăsat, Iuliu Maniu a fost un martir, Iuliu Maniu a spus foarte clar: „Nu trebuie să lăsăm Basarabia și Bucovina, trebuie să ne luptăm până la ultima picătură de sânge pentru țărișoara noastră”. Și a plătit, dându-și viața în temnița de la Sighet, ca atâția și atâția alții. Deci, acesta este exemplu pentru noi, aceștia sunt luptătorii adevărați, pentru că cum s-a întâmplat la 1918? La 1918 a fost o minune din toate punctele de vedere, acea minune, dar aveam elită, aveam oameni politici – basarabeni, bucovineni, ardeleni, munteni -, aceia erau oameni politici care în momentul când spuneau ceva – și făceau. Și de aia în acea perioadă atât de frumoasă, perioada interbelică, s-au întâmplat atât de multe lucruri frumoase.

Vocea Basarabiei: Actualmente, în Republica Moldova populația e destul de dezbinată, pentru că unii mai trăiesc cu nostalgia de pe timpurile Uniunii Sovietice, alții totuși vorbesc despre repararea unor greșeli pe care istoria le-a admis, dar dacă nu e unire într-o societate, atunci e foarte greu să se facă pași siguri înainte, ca acest viitor să fie pe potriva tuturor celor care trebuie să și-l construiască. În Republica Moldova există Găgăuzia, în Republica Moldova este problema transnistreană nesoluționată, în Republica Moldova vedeți ce arată aceste alegeri locale generale, mai vedem și declarațiile care vin de la Moscova, că dl Patrușev zicea că se românizează Republica Moldova și că se va transforma într-o colonie.

Ion-Andrei Gherasim: Dar știți care e problema? Nouă nu trebuie să ne fie rușine să…

Vocea Basarabiei: Dar cetățeanul nu e zăpăcit de la toate acestea ce se întâmplă?

Ion-Andrei Gherasim: Păi, tocmai asta, din momentul în care și aici, și la București omul politic în relația cu cetățeanul nu este la același nivel, nu este în slujba cetățeanului, se ajunge la aceste lucruri. Deci e foarte important… Eu, de exemplu, dacă aș fi la conducerea unui minister, dacă aș fi la conducerea unui parlament, dacă aș fi la conducerea țării, negreșit aș face toți pașii, încetul cu încetul, cu răbdare aș face pașii pentru ca omul să fie cel care să fie în primul plan, pentru că dacă omul este în primul plan, atunci se pot face toate celelalte lucruri.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.