VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Dumitru Ivanov: Am văzut și eu maratonul de victimizare a primarului general. Pe mine mă lasă rece pentru că asta-i o manipulare crasă

Vocea Basarabiei: Astăzi vom încerca să aflăm cum fac tinerii politică, cât de mult sunt implicați tinerii în rezolvarea multitudinii de probleme cu care se confruntă societatea Republicii Moldova și cu această ocazie l-am invitat în studioul nostru pe Dumitru Ivanov, care este consilier municipal din partea Partidului Acțiune și Solidaritate și secretar al acestei fracțiuni din Consiliul municipal Chișinău. Dumitru este și președintele aripii tinere a Partidului Acțiune și Solidaritate, anterior a fost asistentul deputatului Radu Marian, și-a făcut studiile la Universitatea Tehnică, unde a obținut licență de inginerie civilă și masteratul în managementul proiectelor, este membru fondator al Partidului Acțiune și Solidaritate și a aripii tinere a acestei formațiuni, de la 18 ani am înțeles că este în politică, iată are deja o experiență despre care o să ne vorbească, pentru că au trecut de atunci 7 ani. Bine ai venit la Vocea Basarabiei!

Dumitru Ivanov: Bine v-am găsit! Mulțumesc foarte mult pentru invitație și sper să fie o seară cât mai frumoasă și productivă.

Vocea Basarabiei: Mă gândeam cu ce să încep, cu activitatea din cadrul Consiliului municipal Chișinău, pentru că este importantă această activitate, or tocmai sunteți pe final de mandat, acum toată lumea intră în febra electorală, în toamnă urmează să aibă loc alegeri locale generale? Hai să începem cu activitatea din cadrul CMC-ului. În general, acolo vă certați ca să vă împăcați? Cât de conștienți sunteți că chișinăuienii așteaptă să soluționați o parte din problemele pe care le-ați abordat în timpul campaniei electorale, atunci când ați obținut încrederea locuitorilor Chișinăului că vă veți implica în soluționarea problemelor?

Dumitru Ivanov: Vă mulțumesc pentru întrebare. Într-adevăr, suntem în anul 2023, care este un an electoral, e ultimul an de mandat și al consilierilor municipali, și al primarului general, și al primarilor și consilierilor din toată țara. Observăm tendința de obținere a dividendelor politice în activitatea care are loc atât în consiliu, cât și pe filiera de primării a municipiului Chișinău.

Vocea Basarabiei: Capital politic toți doriți să obțineți, ca să mai cereți un mandat…

Dumitru Ivanov: Exact, dar ceea ce pe noi ne îngrijorează cel mai tare actualmente e că bugetul municipal pentru anul 2023 a fost un buget pur electoral și vedem cum în anul 2023 banul public se cheltuie pentru promovarea imaginii primarului general și a oamenilor din echipa sa. Acest lucru ni se pare cel puțin inacceptabil, pentru că banii publici sunt banii care trebuie redirecționați pentru rezolvarea problemelor reale ale oamenilor. Dacă să ne întoarcem la activitatea Consiliului municipal, noi cu fracțiunea PAS din cadrul Consiliului municipal mereu am avut în capul mesei rezolvarea problemelor oamenilor și, chiar dacă este un an electoral, noi cu colegii din fracțiune avem mai multe proiecte de decizie pe rol și sperăm că vor fi votate de către colegii din Consiliul municipal. Săptămâna următoare urmează să dezbatem și să discutăm proiectul privind sporirea gradului de siguranță a pietonilor și trecerilor de pietoni din municipiul Chișinău. Eu sper că o să găsim un consens larg în cadrul Consiliului municipal, pentru că, lăsând lupta politică la o parte, principalul scop al nostru în consiliu este să rezolvăm problemele cetățenilor.

Dacă era să fie un program cu iz electoral „Satul European”, nu era să avem suburbii care au câștigat proiecte în cadrul Programului „Satul European” și nu era să avem primării de diferite culori politice care implementează proiecte anume în cadrul Programului „Satul European”.

Vocea Basarabiei: Dar eu vreau să fac o precizare. Așa cum îi reproșați voi lui Ion Ceban că e un an electoral, așa vă reproșează și el celor care vă aflați la guvernare, mă refer la Partidul Acțiune și Solidaritate. Recent, el a spus că inclusiv Programul „Satul European”, care acum se implementează expres, tot ar avea iz electoral, așa că vă aruncați piatra unul în grădina altuia, învinuindu-vă.

Dumitru Ivanov: Aici eu aș combate primarul general, pentru că dacă era să fie un program cu iz electoral „Satul European”, nu era să avem suburbii care au câștigat proiecte în cadrul Programului „Satul European” și nu era să avem primării de diferite culori politice care implementează proiecte anume în cadrul Programului „Satul European”.

Vocea Basarabiei: Deci, la el este electoral, la PAS nu este electoral, asta încerci să ne convingi?

Dumitru Ivanov: Ceea ce am vrut să spun e că înțelegem lupta politică, dar, în același timp, singurul lucru care pe noi cel mai tare ne îngrijorează e că nu trebuie cheltuiți banii publici pentru promovarea imaginii proprii. Iată acest aspect este unul inacceptabil, în rest, desigur, dacă are ambiții politice și dorește să-și promoveze formațiunea și propria persoană, nu are decât s-o facă în temeiul cadrului legal al Republicii Moldova.

Vocea Basarabiei: Dar ce se întâmplă acum la primărie cu aceste raiduri care au fost făcute, cu mascații de la CNA, care iată ne-a spus inclusiv șeful de la CNA că s-ar fi delapidat fonduri din ajutoarele care trebuiau să ajungă la refugiați? Ce ați înțeles voi din această problemă?

Dumitru Ivanov: În cazul în care se va adeveri tot ceea ce s-a comunicat în spațiul public, cu toate că eu am văzut știrile care arătau că la d-lui acasă au fost găsite diferite obiecte care erau destinate refugiaților, în acest context mi se pare un lucru grav, pentru că odată ce noi avem un război la hotar și odată ce avem oameni care și-au pierdut casa, odată ce oamenii aceștia au tragedii în care își pierd rudele și chiar fug de acest război și vin în Moldova fără nimic, mi se pare extrem de grav ca cineva să încerce să-și atribuie anumite bunuri pe baza durerii acestor oameni. Pentru că noi am văzut o mobilizare fără precedent a poporului Republicii Moldova, noi am văzut deschiderea poporului Republicii Moldova, noi am fost apreciați la nivel european pentru faptul că atât de deschiși am fost cu refugiații, într-adevăr am văzut oameni buni care încercau să-i ajute pe refugiați să depășească mai ușor această tragedie. De aceea mie mi se pare un lucru grav și dacă se adeverește că, într-adevăr, aceste bunuri au fost sustrase din cele destinate refugiaților, vinovații nu au decât să compară în fața legii.

Vocea Basarabiei: Apropo, de când a pornit această invazie în Ucraina mereu a fost un ping-pong între autoritățile locale din Chișinău și cele centrale referitor la cum ar trebui să fie gestionat dosarul refugiaților. Greu și foarte sporadic s-a găsit un compromis ca această problemă să nu apară pe ordinea de zi, dar asta a fost să fie. 

Dumitru Ivanov: Da, și, din păcate, acum descoperim că în spatele gestionării și creării imaginii de unii oameni care sunt aproape de această suferință am văzut că s-au întâmplat și anumite chestii mai puțin plăcute, de aceea avem și descinderile despre care se vorbește în ultimele zile în presă.

Vocea Basarabiei: Alte probleme care ar avea tangență cu delapidarea banului public care ar putea fi enunțate astăzi?

Dumitru Ivanov: Eu mereu am crezut în separarea puterilor în stat și eu am o doză de încredere în organele de justiție din Republica Moldova, iar în cazul în care se vor mai depista situații respective, sper să fie o comunicare cât mai deschisă cu cetățenii țării, ca noi să cunoaștem din prima sursă despre măsurile întreprinse.

Vocea Basarabiei: Nu, eu mă refeream în municipiul Chișinău cât de judicios e cheltuit banul.

Dumitru Ivanov: Dacă e să vorbim în general de buget și de cheltuirea banului public…

Noi am aflat săptămâna trecută în cadrul Consiliului municipal că Primăria municipiului Chișinău plătește ca la oameni să le apară reclamă despre primărie în facturile care le vin.

Vocea Basarabiei: În ansamblu, da.

Dumitru Ivanov: Noi avem, oricum, Curtea de Conturi, care trebuie să facă investigațiile și să vină cu mai multe rapoarte, or o parte din rapoarte arată că sunt multe carențe la cheltuirea și gestionarea banului public, mai mult noi vedem diverse programe neprioritare pentru locuitorii acestui oraș. Dacă să luăm pe cifre și să fim mai aproape de subiect, noi am văzut că s-a făcut un program local anticorupție, care după denumire sugerează că noi trebuie să combatem corupția, dar acolo este și capitolul transparență și noi am dat 5 milioane de lei pentru acest plan și din capitolul transparență vedem că se fac ziare pentru promovarea imaginii primăriei. Noi am aflat săptămâna trecută în cadrul Consiliului municipal că Primăria municipiului Chișinău plătește ca la oameni să le apară reclamă despre primărie în facturile care le vin. Acum vedem cum a fost gestionat de-a lungul timpului proiectul de buget civil, în care oameni loiali primarului sau oameni care au niște proiecte mai puțin legate de conceptul de buget civil câștigă aceste proiecte și acest proces este viciat, fiindcă în loc cetățenii să gestioneze banul public, el este gestionat de anumite grupe. Și acestea-s 3 milioane de lei anual. Lista poate fi continuată. Ceea ce noi am comunicat în spațiul public asta-i cu Forumul Social Urban care a avut loc recent în Chișinău cu cheltuieli de 3,5 milioane de lei și peste 500 de mii de lei doar promovarea. 

Vocea Basarabiei: Aleșii locali nu ar trebui să țină cont de culoarea politică din moment ce au mandatul, pentru că ei au venit în slujba alegătorului, cetățeanului. De ce apar interese pe parcursul mandatului?

Dumitru Ivanov: Depinde despre ce fel de interese discutăm.

Când am intrat în Consiliul municipal era interesant că unii deputați își lăsau mandatul ca să rămână consilieri municipali…

Vocea Basarabiei: Interesele sunt diferite, de la planurile urbanistice până la organizarea evenimentelor.

Dumitru Ivanov: Cel puțin când am intrat în Consiliul municipal era interesant că unii deputați își lăsau mandatul ca să rămână consilieri municipali. Și noi analizăm cu fracțiunea mai multe proiecte, noi tot am avut mai multe semne de întrebare când proiectele erau votate pe bandă rulantă în cadrul Consiliului municipal. Dacă să vorbim de planurile urbanistice generale, ultimul caz care a avut loc cu scandal în cadrul Consiliului municipal au fost acele 6 PUZ-uri, care au fost votate ca să apară blocuri noi în Chișinău, fără avizul ministerului de resort și cu grave încălcări în general ale principiilor de urbanism. Ultimul erau blocuri de apartamente, fără școli și grădinițe, fără infrastructură socială, care poate deveni o bombă socială pentru municipiul Chișinău. Or, noi tot așteptăm acel mult-promis Plan Urbanistic General care să reglementeze în general perspectiva de dezvoltare a municipiului Chișinău, lucru care până acum încă nu se întâmplă.

Vocea Basarabiei: Interesele cele mai mari sunt atunci când apar vânzările de terenuri?

Dumitru Ivanov: Eu nu pot să vă spun precis care sunt interesele unor sau altor consilieri când votează așa tip de proiecte care sunt vădit ilegale. Din acest considerent, noi cu fracțiunea ne-am adresat la organele de resort, am depus și denunțurile necesare, iar ultima dată pe aceste 6 PUZ-uri noi am văzut că s-au aplicat și sancțiuni privind depășirea atribuțiilor de serviciu. Acesta-i un mesaj clar că într-adevăr au fost încălcări la votarea acestor proiecte de decizie în Consiliul municipal.

Am văzut și maratonul de victimizare a primarului general. Dacă sincer, pe mine mă lasă rece, pentru că asta-i o manipulare crasă…

Vocea Basarabiei: Și atunci am auzit declarații, inclusiv din partea actualului primar, că cei de la guvernare ar avea intenția să-l lipsească pe ultima sută de metri de mandat, ca să nu poată participa la următorul scrutin.

Dumitru Ivanov: Da, am văzut și eu maratonul de victimizare a primarului general. Dacă sincer, pe mine mă lasă rece, pentru că asta-i o manipulare crasă, cel puțin dacă citim atent constatarea ANI, care a fost făcută publică, acolo scrie clar că el nu poate să aibă funcții publice, cu excepția funcțiilor elective, or funcția de primar general este o funcție electivă. Din acest considerent, eu pot să calific asta doar ca o tentativă de distragere a atenției publice și de manipulare a cetățenilor.

Vocea Basarabiei: Și până la urmă cine îl face victimă, nu tot adversarii lui politici?

Dumitru Ivanov: D-lui singur se face victimă, nu se știe pe ce anumită lipsă de rezultate în cadrul municipiului Chișinău.

Integrarea europeană este un deziderat național al Republicii Moldova, e un deziderat pentru care lucrează atât instituțiile importante ale statului, Președinția, Parlamentul și Guvernul Republicii Moldova.

Vocea Basarabiei: Pe de altă parte, unii spun că ar trebui poate și să-i dați bile albe, pentru că acum el și-a făcut și un partid, partid cu viziuni proeuropene, el îmbrățișează valorile europene, asta spune în spațiul public, dar îl îndepărtați și unii cred că și aici nu se justifică, că ar trebui mai degrabă mai mulți proeuropeni, politicieni, reprezentanți ai administrației publice să fie în Republica Moldova, pentru că e un deziderat național.

Dumitru Ivanov: Într-adevăr, integrarea europeană este un deziderat național al Republicii Moldova, e un deziderat pentru care lucrează atât instituțiile importante ale statului, Președinția, Parlamentul și Guvernul Republicii Moldova. Dacă să vorbim despre integrarea europeană și cum are loc integrarea europeană, eu apreciez eforturile care se depun ca noi să fim mai aproape de Uniunea Europeană, noi am obținut statutul de țară candidat pentru aderare la Uniunea Europeană, un statut istoric pentru Republica Moldova și noi mergem cu pași activi, suntem pe puntea de a deschide negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Dacă e să vorbim de Ion Ceban și mesajul lui public că este proeuropean, eu vă spun sincer că eu nu îl cred, pentru că Ion Ceban s-a poziționat ca un prorus de-a lungul timpului și mulți ani la rând și au apărut și în presă declarațiile lui prin care susținea deschis tot ce ține de Uniunea Vamală și, cel mai interesant, l-am văzut și în 2014, când se pregătea semnarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, l-am văzut pe dânsul cum protesta la Bruxelles împotriva acestui Acord de Asociere, noi l-am văzut pe dânsul cum opta pentru Uniunea Vamală. Deci, mie mi se pare acest lucru un oportunism total.

Vocea Basarabiei: Dar dacă și-a schimbat convingerile?

Dumitru Ivanov: Dar despre ce verticalitate noi discutăm în politică când îți schimbi convingerile de la o zi la alta, mai ales în contextul în care asta este ceva de principiu important, pentru că înțeleg când se schimbă convingerile nu pe idei și valori, dar anume pe anumite proiecte, pe anumite moduri de implementare, acesta-i un lucru normal, dar când îți schimbi la 180 de grade convingerile referitoare la modul de dezvoltare a țării tale, mie mi se pare asta grav, pentru că dubiul meu este că d-lui, făcând analiza electorală a municipiului Chișinău, a observat clar că în municipiul Chișinău se răsuflă europenește și dubiul meu e că asta-i doar o tentativă de a rupe voturi și de a se menține la putere în municipiul Chișinău. Eu nu am niciun dubiu că, ajungând în orice funcție de răspundere, el o să-și facă propria agendă. Noi politicieni de acest gen am mai văzut.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.