VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VB la Strășeni: O să răbdăm la iarnă. 30 de ani tot suntem umiliți de Rusia, ridicăm capul, mergem cu demnitate…

Republica Moldova a sărbătorit pentru prima dată independența ca stat-candidat la aderarea la Uniunea Europeană. Opoziția însă a criticat obținerea acestei perspective, menționând că statutul de candidat pentru aderare nu este rezultatul unor reforme și eforturi sistematice de dezvoltare a țării. Socialiștii, de exemplu, au spus că e o decizie politică luată într-un context geopolitic tensionat, dar negocierile propriu-zise pentru aderarea la Uniunea Europeană se vor duce pe capitole, pe sectoare ale economiei, ele pot dura și ani de zile. Despre viitorul Republicii Moldova discutăm la acest sfârșit de săptămână.

* * *

În ultimele luni, odată cu invazia Federației Ruse în Ucraina, Occidentul a început să înțeleagă mai bine realitățile din Republica Moldova, spun mai mulți demnitari de la Bruxelles. Republica Moldova a dovedit că acționează în baza valorilor și principiilor europene. Atât guvernarea de la Chișinău, cât și cetățenii țării au acționat în spirit european, au deschis granițele pentru refugiații din Ucraina care au nevoie de ajutor. Despre prezentul și viitorul Republicii Moldova, Vocea Basarabiei a discutat cu oamenii întâlniți la întâmplare în municipiul Strășeni.

– Noi avem un singur drum drept, spre Europa. Și acest drum nu este unul simplu pentru noi, este și un drum pe care noi deja am pășit de mai multă vreme, ca să nu mai spunem că noi chiar ne aflăm în mijlocul Europei, suntem o țară europeană, iar drumul nostru acum e în familia țărilor care au îmbrățișat această Uniune Europeană cu toată inima, cu tot spiritul, dar și cu toată economia, și cu toată infrastructura lor. Drumul nostru este destul de lung, noi mai avem foarte multe lucruri de făcut, trebuie să mai facem multe schimbări, însă doar în acea direcție.

Vocea Basarabiei: Bine, dar viziunile, opțiunile în societate încă mai sunt diferite?

– Oamenii vor fi convinși doar atunci când vor vedea schimbările, vor vedea că este mai bine, vor vedea că exportul este mai bun, călătorind în Europa, vor vedea o altă lume, vor vedea schimbările pe care le aduce o justiție mai corectă în țară, vor vedea multe-multe lucruri, drumuri, apă și rezolvarea problemelor stringente din republică.

Vocea Basarabiei: De cine depinde reușita implementării reformelor în Republica Moldova?

– Sigur că reforma vine de la conducere, de acolo se implementează, dar și fiecare trebuie să pună umărul muncind, fiind corecți, făcând lucruri poate nu întotdeauna plătiți la nivelul la care își dorește fiecare, dar, având un post de lucru, trebuie să fii onest, să faci lucrurile bine, să lucrezi în folosul acestei societăți respectând legislația. Dacă e vorba de reciclare, facem toată lumea reciclare, avem grijă de pământ, economisim resursele, economisim apa, deci fiecare la locul lui – unul în președinție și în parlament face legi bune, altul mătură strada frumos, ca să fie curat și omul când merge să-i placă.

Vocea Basarabiei: Dar pe moment agenda guvernării corespunde cu agenda cetățeanului, se suprapun aceste două agende?

– Eu cred că se suprapun, pentru că se muncește pentru agenda aceea care ne duce în Europa. Da, sigur că nu întotdeauna e atât de repede cum își dorește cetățeanul, dar eu consider ca și multă altă lume că guvernarea trebuie criticată, pentru că, fără critică, capul se duce în nori și se pare că totul este bine. Critica este ca o împământare, este o legătură cu pământul, dar orice critică trebuie să fie constructivă, că altfel nu mai este niciun rezultat.

Vocea Basarabiei: Se pare că cele mai mari bătăi de cap le dau prețurile mari la gaze, la curentul electric. Credeți că e gata să rabde societatea un an, ca după asta să vină binele sau cum descrieri dvs. aceste preocupări ale cetățeanului?

– Această situație în care ne-am pomenit noi, și nu doar noi, trebuie să fim conștienți de asta, că în această situație s-a pomenit o Europă întreagă, îmi dau seama că este o grijă mare și cu siguranță în această iarnă vor exista mai multe probleme legate de lipsa carburanților, de lipsa gazului sau o cantitate mai mică, sau prețurile prea mari, dar trebuie să avem încredere, pentru că oricum există guvernare în republica noastră, avem și parteneri buni. Să nu uităm și de frații noștri din România, care deja și-au exprimat disponibilitatea de a ne ajuta cu același gaz. Deci, trebuie să avem încredere și, bineînțeles, în această iarnă posibil că va trebui să avem mai multă grijă și să facem mai multă economie.

Vocea Basarabiei: Opoziția insistă ca președinta Maia Sandu să discute cu omologul său rus, Vladimir Putin, și să găsească un consens, un compromis, ca să poată importa Republica Moldova resurse energetice la un preț mai mic.

– Și atunci ce? Să-i rugăm să nu ne mai șantajeze o lună, ca să ne ridice prețul în cealaltă lună? Noi trebuie să ne gândim la o perspectivă durabilă, o perspectivă poate și mai scumpă puțin, dar să fim siguri că va fi, că nu se va închide gazul la 1 decembrie sau la 1 ianuarie. Eu cred că președintele țării știe cu cine trebuie să discute și cum trebuie să discute, noi trebuie să avem încredere.

Vocea Basarabiei: Toamna a început cu aceste acțiuni de protest. Ieșirea oamenilor în stradă poate pune presiune pe guvernare sau cum înțelegeți dvs. organizarea acestor acțiuni de protest?

– Cei care protestează își au interesele lor, nu întotdeauna sunt interesele majorității cetățenilor din această țară. Foarte des protestele au fost, de fapt, niște interese ascunse ale celor care își fac capital politic, pentru că la anul avem alegeri locale, și-apoi peste un an și ceva în parlament, la președinție. Unele partide au campanie electorală anul împrejur. Și aici este marea întrebare: când cei certați cu legea vor sta în fața legii și vor răspunde, și vor întoarce tot ce au furat din această țară, vor întoarce miliardul furat, vor da această bunăstarea oamenilor pe care ei au putut s-o trăiască în toți acești ani cât banii se furau? Deci, ei își au aici susținători, susținători care au furat și ei de rând cu dânșii, susținători care sunt plătiți și acum, la rândul lor, prin aceste finanțări ilegale. Iarăși din nou, legea trebuie să verifice: cum sunt finanțate aceste partide, de unde vin banii, cum sunt aduși oamenii la aceste proteste, ce li se spune acestor oameni, vin ei cu adevărat la proteste sau li se plătește ceva acolo? Păi, bine, oricum faptul că omul iese în stradă și protestează este un drept constituțional al fiecărui cetățean, dar atunci ar fi mai diferite partidele care ies în stradă, nu doar cei care își au pe cineva în penitenciare și strigă, ca să-i scoată de acolo.

Vocea Basarabiei: Moldova de peste 5 ani se va deosebi de Moldova de astăzi?

– Da, cu siguranță! Noi, fiecare trebuie să muncim, să ne facem onest lucrul, să fim conștienți că schimbările vin. Dacă vrem să vedem țara aceasta frumoasă și dezvoltată, chiar trebuie să depunem niște eforturi mai mari.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în ospeție aici, la Strășeni, și discutăm cu cetățenii despre direcția corectă pe care trebuie să se îndrepte țara. Încotro, Moldova?

– Noi, știți cum? Care-i cu țările europene, care-i cu Rusia, care și cum, dar eu așa cred – e bine și cu aista, e bine și cu aista, principalul e să fie pace. Asta e. Lumea mai mult vrea pace, cetățeanul aici are mult de suferit, aici nu suferă ei, aici suferă cetățeanul de rând. Suferința care e? Prețurile care se majorează zi de zi, de exemplu, la gaz, la lumină și, automat, dacă s-a ridicat la lumină și la gaz prețul, se ridică toate prețurile, este chip încă să se mai scumpească. Așteptăm să fie mai bine pentru populație, pentru copiii noștri care cresc mai mari, chiar și pentru noi, ca tineri, așteptăm mai bine să fie.

Vocea Basarabiei: Încotro se îndreaptă Republica Moldova?

– În râpă!

Vocea Basarabiei: Și ce trebuie de schimbat acum?

– Guvernul! Și să pună oameni competenți, n-are importanță din ce partid, omul să fie competent, ca oamenii să se unească unul cu altul și să poată trăi, dar nu când ajunge un partid la conducere îl mănâncă pe celălalt.

Vocea Basarabiei: Dar această dezbinare a societății face ca statul să bată pasul pe loc?

– Și tot că diaspora, diaspora… Ce diaspora? Diaspora se duce și lucrează pentru dânsa, dar nu pentru mine. Că, iaca, a arătat diaspora că a venit și copiii vin cu mașini de lux, dar părinții de 80 de ani stau cu buruianul cât casa.

– Dar de ce vorbiți dvs. așa? Țara asta se ține numai pe diaspora, aveți noroc că vă dă pensie din banii noștri. Un miliard de euro trimitem pe an acasă.

– Nu-s banii de la diaspora.

– Da, îs și ai mei, că lucrez de 10 ani de zile în Franța.

– Nu diaspora ne dă, statul ne dă.

– Dar statul de unde ia bani, noi producem ceva?

Vocea Basarabiei: Ian ziceți dvs., pe ce cale se îndreaptă azi Republica Moldova?

– Dna Valentina, noi în țara asta trebuie să punem agricultura, în primul rând, în capul mesei, ca omul la țară să-și poată vinde producția. Noi lucrăm, iaca, venim la piața asta, dar, uite, de 40 și ceva de ani nu se repară nimic, ei doar iau bani. Eu trebuie să mă duc la bancomat ca într-o țară europeană, să trag un tichet și să pot vinde aici. Nimeni nu controlează unde se duc banii aceștia, ce se face… Vine omul care strânge banii, el ia din banii adunați și își cumpără și un chefir, și una-alta. Eu am văzut cu ochii mei. Nu-i niciun control, dar nu-i normal așa, banul trebuie să circule în bancă, statul trebuie să vadă ce se face cu banul, așa cum e în Europa. Eu am mulți ani lucrați în Franța, banul trebuie să-l vadă statul și ce se face cu el, dar el circulă în mâna oamenilor și nu se vede nimic, de atâta trăim în sărăcie. Noi ședem sub cuibota rusească, noi trebuie să avem dragoste de neam, să ținem la pământul nostru, la casa noastră, la cultura noastră, nu că vorbesc doi moldoveni și dacă mai este un rus, noi trebuie să vorbim în limba lui. Nu trebuie să vorbim în limba lui, dragostea de neam și patriotismul trebuie să le trezim în poporul nostru.

Vocea Basarabiei: Dar ian ziceți – cum să se dezvolte relațiile dintre Chișinău și Moscova?

– Păi, iaca, a fost Maia Sandu la Găgăuzia, enclava asta la mâna Moscovei în teritoriu, noi categoric nu trebuie să luăm gaz de la ruși, noi suntem independenți numai pe foaie. Ei trebuie să vină la noi și să se pună în genunchi: „Vreți să luați gaz de la noi? Iaca vă dăm cu prețul acesta”. Dar ei ne șantajează, se joacă cu noi ca mâța cu șoarecele. Pentru guvernarea aceasta eu am lucrat în Franța, am îndemnat lumea: „Haideți să votăm, haideți să votăm!”. Trebuie judecat Dodon și pus la pușcărie pe 20 de ani de zile. Și restul, când vor încerca să fugă, să-i prindă la vamă și la aeroport, nu trebuie să ne jucăm noi cu rușii. Categoric, noi suntem independenți numai pe foaie…

Vocea Basarabiei: Dar problema transnistreană trebuie rezolvată?

– Problema transnistreană se rezolvă, că ei fac business numai cu Europa, ei nu au nimic cu rușii. Ian să vedem noi la iarnă, rușii au să le închidă gazul lor? Dacă le închid gazul lor, și noi o să avem consecințe. Ei nu plătesc gazul, enclava asta separatistă se rezolvă. Cum a venit la noi Kozak și a zis că «эта ваша проблема» (asta e problema voastră). Noi problema asta o rezolvăm foarte repede. Dacă noi punem legea în capul mesei, ei se dau cu noi; ei nu plătesc nimic, ei tot ce importă, noi plătim. Găgăuzilor la fel taxa de stat noi le-o plătim, dar ei se fac…

Vocea Basarabiei: Dar relația cu Uniunea Europeană cum ar trebui să se dezvolte?

– Relația cu Uniunea Europeană, dacă noi o să facem producție la nivel european, o s-o putem vinde acolo.

Vocea Basarabiei: Dar Republica Moldova are statut de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană, dar ca să ajungă membru în UE, trebuie să facă reforme.

– Corect, reforme trebuie de făcut.

Vocea Basarabiei: Aceste reforme mai sunt așteptate de cetățeni?

– Cetățeanul, dna Valentina, s-a săturat de atâtea probleme. Trebuie să-l ajuți pe om, să fie făcute drumurile la țară, infrastructura, ca omul să vadă că se face ceva și să vină. Lumea nu se atrage, nimeni pe economie nu dă, să dea 15-20 de mii de lei, ca omul să vadă. Șed băieții în Europa și spun: „Acum să am, oriunde m-aș angaja, să am 15-20 de mii de lei”. De unde țara e săracă și nu-i populație, n-are cine plăti impozitele, economia se strânge la bugetul statului din impozite. Omul dacă produce ceva, cum zicea Vlad Țepeș: „Dați drumul la meșteșugărit”. Meșteșugăritul în ziua de azi e micul business, antreprenoriatul… Nu reușești să deschizi ceva, că vine și te mănâncă la țară. În Europa, în Franța am 10 ani de zile acuși, îți dă voie statul să încalci și legea. El vine și îți spune: „Dl Ion, ați făcut mai mult decât trebuie, dați darea de seamă”, ca să plătești impôt-ul, așa se zice în limba franceză, adică impozitul. Dai darea de seamă la sfârșitul anului și așa-i, legea-i în capul mesei, legea(!). Dar așa, la noi „este cumătrul, nănașul, mă duc și-mi rezolv problema”, dar nu se face așa. Este lege, gata!

– Eu am întrebat: cum acum cu sechestrul, cu Dodon, cu toate acestea? Să se vadă rezultatul, dar nu se vede. El îl duce până acasă, el vorbește, dă interviuri. Ce înseamnă asta? Să fie pedepsit până la sfârșit și să vadă norodul, atunci norodul o să vadă că sunt schimbări.

– Mulți trădători avem, mulți care ne fac rău țării, mișună în Moldova FSB-ul rusesc, care ne distrug mental, care merge și le spală creierii la oameni. Nu se face așa! Trebuie mers cu o politică corectă. Și guvernarea, iaca, diaspora, eu mă duc în Franța, cu cine mă întâlnesc, iaca, la toate busurile celea care stau acolo în timpul campaniei electorale, Dodon când a fost prima dată, 600 de oameni ședeau acolo în parcul cela unde șed busurile acum. Și-i întrebam: „Ați fost la alegeri?” – „Dar ce au să-mi dea? Dar ce au să-mi pună în torbă?”. Iaca vorba moldoveanului, pe oricine îl întrebi: „Dar ce au să-mi pună în torbă?”. Ședeau cu berea în mână. Nu se face așa! A doua campanie electorală când a fost cu Dodon, s-au trezit moldovenii când au văzut ce le-a făcut Dodon în 4 ani de zile. Și moldovenii s-au unit și, iaca, datorită diasporei, de atâta și m-am revoltat, femeia asta zice, dar datorită diasporei, țara noastră se ține pe picioare. Eu am venit acasă acum, am adus 5.000 de euro, i-am cheltuit aici, că am făcut o bucătărie acasă, dar am cheltuit bani, 5.000 de euro au rămas aici, în statul acesta. Dar femeia asta se revolta că diaspora, însă datorită diasporei femeia asta are pensie și în ziua de azi se mai ține Republica Moldova.

Vocea Basarabiei: Peste 5 ani cum vedeți Republica Moldova? Cum ați vrea să arate?

– Of! Cinci ani de zile e mult. Dna Valentina, e mult până mâine. Mulți îi sar în cap doamnei Maia Sandu, statul acesta se ține numai pe doamna asta. Dar noi am avut mare încredere în guvernarea asta, foarte mare încredere am avut, dar oriunde te duci acum în Europa, auzi: „Dar îs legați toți cu aceia, joacă împreună”. Și-i drept, se vede cu ochiul liber. Dacă-l judeci pe unul mare ca Dodon și-l pui la pușcărie, se termină corupția în țara asta, le dă peste mână la toți.

Vocea Basarabiei: Discutăm cu cetățenii despre direcția corectă pe care trebuie să se îndrepte țara. Încotro, Moldova?

– Numai cu Europa și Unirea cu România, pentru că acolo lucrează legile, noi vedem viața cu totul altfel. Noi am fost induși foarte tare în eroare cu Rusia. Iaca, uitați-vă, primește dl Voronin 30 de mii de lei pensie, dar oamenii simpli primesc până la 2.000 de lei. Asta-i bătaie de joc.

Vocea Basarabiei: Dar relația cu Federația Rusă cum ar trebui să evolueze?

– Nu trebuie să avem nicio relație cu dânșii, ne-au trimis buneii în Siberia, ei ne-au exploatat și și-au bătut joc, și ne-au înjosit până în timpul de față. Cu dânșii nicio țară n-o să se unească, iaca, acum toate țările din Europa sunt împotrivă și ajută Ucraina să câștige războiul.

Vocea Basarabiei: Bine, dar societatea nu-i unită, cetățenii în Republica Moldova îs dezbinați. Ce idee ar putea să-i unească?

– Mai mult trebuie de lucrat cu oamenii de la țară, ca ei să deschidă ochii, fiindcă foarte mulți oameni nu-s la curent.

Vocea Basarabiei: Care reforme sunt importante și trebuie implementate?

– Trebuie o reformă puternică, ca să fie schimbări în justiție. Că începând din anii ‘90, tot banditismul acesta, corupția, racketul, cumătrismul acesta și guvernul are acum mari probleme cu dânșii. Ei trebuie toți scoși și de pus băieți tineri, că avem băieți tineri, deștepți și aveau să vină la noi oameni deștepți, competenți ca să curețe justiția, dar așa merge foarte greu.

Vocea Basarabiei: Ce vă doriți cel mai mult acum?

– Să facă schimbări în justiție și mai mult să colaboreze cu poporul simplu, să vadă durerile poporului, numai atunci.

Vocea Basarabiei: Dar cum ați vrea să dialogheze puterea cu opoziția?

– Eu v-aș spune că asta nu-i opoziție. Aceste trei partide care au fost la putere nu-s opoziție. Aici face totul Rusia și toți acei care au fost la conducere până în anii aceștia au distrus țara. Și asta nu-i opoziție, opoziția îi aceea care trage la norod și îndreaptă greșelile.

Vocea Basarabiei: Cei din opoziție spun că toamna va fi fierbinte, vor scoate lumea în stradă.

– N-o să ies la niciun protest, au să iasă numai acei care se vând pentru un kilogram de hrișcă și, nu știu, acolo pentru 200 de lei, numai aceia au să iasă, dar oamenii care știu și-s patrioți ai țării n-au să iasă în stradă. Noi avem patrioți, pur și simplu, conducerea trebuie să stea de vorbă cu norodul, mai mult cu norodul să fie, să vadă durerile norodului și să facă regulă în justiție, ca norodul să vadă că, într-adevăr, iaca l-au judecat pe cela, l-au judecat pe cela, dar noi până ce asta nu vedem.

Vocea Basarabiei: Dvs. ziceți că cei de la guvernare trebuie să înțeleagă necazurile cetățenilor. Dar care sunt aceste dureri?

– Durerile-s că nu se văd rezultatele cum au promis ei. În privința cu lumina și cu toate astea, eu înțeleg că asta-i peste tot locul, în legătură cu războiul, asta, într-adevăr, dar sunt lucruri la care poate să ajute guvernarea, chiar acum cu lemnele. Să vadă norodul, într-adevăr, nu să spună una și să iasă alta, că de atâta omul pierde încrederea, înțelegeți?

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în ospeție aici, la Strășeni, și discutăm cu localnicii despre viitorul Republicii Moldova. Cum îl vedeți?

– Îl vedem în părțile celelalte, nu la Rusia.

Vocea Basarabiei: De ce?

– Așa, că altă ieșire nu-i la noi.

Vocea Basarabiei: Unde îl vedeți?

– La Europa, țară europeană, pe partea cealaltă.

Vocea Basarabiei: Dar câți ani i-ar trebui Republicii Moldova să ajungă standardele din UE?

– Trebuie să facem regulile care se cer și-apoi ajungem la acele standarde.

Vocea Basarabiei: Trebuie făcute reforme. Ce reforme credeți dvs. că trebuie promovate?

– Da, reforme. Furturile, corupția, toate sărăciile astea să le oprească; bandiții să fie închiși, iaca ce trebuie.

Vocea Basarabiei: Dar cine trebuie să facă ordinea asta?

– Păi, cine? Justiția trebuie să facă, dar e greu.

Vocea Basarabiei: Dar relația cu Rusia cum să se dezvolte?

– Eu am trăit 12 ani în Rusia, în Habarovsk. Și am prieteni acolo, ne sunăm, și ei trăiesc greu. Nu-i de-amu ceea ce a fost cu Rusia, majoritatea îs duși în părțile celelalte. Tot tineretul care lucra în Rusia se duce în Europa, tot îi în partea cealaltă.

Vocea Basarabiei: Cum trebuie Moldova să coopereze cu Rusia?

– Să nu strice relațiile, că de la dânșii ne vine gazul. Da, este șantaj, este și se vede, dar nu mai trebuie capul de plecat, trebuie capul să-l ținem sus, dacă ne-am pornit în partea astălaltă. Ce să facem? O să răbdăm, dar trebuie de rupt odată și odată. 30 de ani tot suntem aplecați, aplecați, dar acum văd că au mai ridicat oleacă capul, dar mai departe nu știu ce o să fie.

Vocea Basarabiei: Dar credeți că răbdarea asta în societate va fi?

– Sperăm. Doar a mai fost greu, ce spune că lemne, nu-s lemne. Dar cum am trăit? Cumpărăm, facem, ne învârtim.

Vocea Basarabiei: Dar între timp opoziția scoate lumea în stradă.

– Scoate, scoate, da.

Vocea Basarabiei: Și protestele acestea sunt de folos sau de ajutor astăzi?

– Nu cred să fie de folos, încearcă să răstoarne guvernarea, dar nu cred că reușească, ei folosesc oamenii.

Vocea Basarabiei: Dvs. ați merge la proteste?

– Nu! Licino (personal) eu n-am de gând să mă duc la proteste, eu de-amu aștept să văd ce au să facă oamenii aceștia – Maia Sandu, Partidul Acțiune și Solidaritate. Maia Sandu a nimerit taman în timpul ista când îi greu peste tot locul. Eu socot că oamenii trebuie să înțeleagă asta.

Vocea Basarabiei: Dar există unire în societate?

– Unul trage în stânga, unul trage în dreapta. Să fie uniți, iaca, de-o vorbă, chiar și socialiștii, sunt băieți puternici acolo; chiar și partidele astelalte să fie unite, să fie într-o parte, ar fi altfel. Dar așa, la noi trage fiecare cum poate ca să câștige.

Vocea Basarabiei: De ce nu-i unire, vă este clar?

– De ce nu-i unire? Pentru că este Pridnestrovia (Transnistria), este Comratul. Țara noastră-i împărțită în 4-5 părți, iaca de ce nu-i unire. A fost 4-5 ani Dodon la putere, ce n-a putut să facă? N-a făcut nimic.

Vocea Basarabiei: Dar pentru cetățean e ușor să știe unde e adevăr și unde-i minciună?

– Nu mai este ușor, nu-i ușor să știe.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, am ajuns în vizită aici, la Strășeni, și vorbim cu cetățenii despre viitorul Republicii Moldova. Cum vedeți dvs. ziua de mâine a țării?

– Foarte rea, nu știu cum o să fie cu toate prețurile acestea și cu toate chestiile, mai ales cei care avem pensie puțină. Am lucrat mult, n-am ce spune, că am 64 de ani, dar nu știu de ce așa pensie mică mi-au făcut, că am lucrat, întrerupere nicăieri n-am avut. Nu știu ce să spun, un viitor foarte greu, mai ales acum cu lemnele. Iaca am, de-o vorbă, gaz, mi-am procurat și sobe de astea pe lemne, dar pe ce să cumpărăm și gazul, și lemnele nici nu știu. Dar și conducerea asta nu poate să le intre în voie la toți. Poate ea o să mai schimbe ceva, poate-poate, dar e tare greu.

Vocea Basarabiei: Dar ce schimbări așteptați dvs. să se facă, în primul rând?

– Să vină, am fost și eu, de exemplu, peste graniță, acolo în străinătate, am venit acasă, mă gândesc că poate o să se schimbe, o să fie de lucru aici și oamenii să lucreze, că am copii și poate vor veni aici să lucreze, că sunt singură.

Vocea Basarabiei: Pentru dvs. contează, Moldova mai aproape de Est sau de Vest acum?

– Parcă îmi pare că stă la mijloc, nici într-o parte, nici în alta.

Vocea Basarabiei: Dar unde ați vrea să se îndrepte?

– Spre Uniunea Europeană cred că. Parcă îmi pare că acolo, în Europa, e altfel. Mai ales că eu acolo, cum am diabet zaharat, dacă mă duc la control, nu plătesc nicio copeică și dacă m-am dus și-am trecut un roentgen, nu plătesc nimic, dar aici, cum ai intrat, gata, repede-repede trebuie să dai. Și la școală, am nepoți la școală și cer întruna-întruna, dar dacă nu le-ai dat ceea ce trebuie, suferă copiii.

Vocea Basarabiei: Și ce vă doriți cel mai mult acum?

– Sănătate, în primul rând, sănătate și poate să se schimbe ceva, să mai vină și copiii pe acasă.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, am venit aici, la Strășeni, să discutăm cu cetățenii despre viitorul Republicii Moldova. Cum vedeți dvs. viitorul țării?

– Foarte slab dezvoltat. Eu numai ce am venit din Statele Unite și-i cu totul altă lume acolo. Tineretul tot îi acolo, tot îi plecat, toți copiii mici ședeau la Festivalul „Soarele nostru-i Moldova”. I-am văzut cum veneau…

Vocea Basarabiei: Ce schimbări așteptați să se facă în Moldova?

– Așteptăm schimbări spre viitor, dar văd că greu…

Vocea Basarabiei: Dar concret?

– Concret să ridice economia țării și să avem brațe de muncă.

Vocea Basarabiei: Ce salariu i-ar trebui unui cetățean ca să rămână aici, în Republica Moldova?

– Nu mai puțin de 10 mii de lei. Iaca, eu sunt specialist cu studii superioare și am 2.000 de lei pensie. Asta-i mizer. Și 35 de ani am lucrat la fermă numai, din noapte până în noapte și nu așa de ușor mi-a fost. Și toți copiii s-au dus peste hotare și am rămas singură.

Vocea Basarabiei: Și acum ce zic ei , vor reveni aici?

– Nu! Și-au cumpărat case acolo de-amu și nu vor să revină.

Vocea Basarabiei: Dar dvs. v-ați duce pentru totdeauna la ei?

– Nu.

Vocea Basarabiei: Dar pentru dvs., cetățeanul de la firul ierbii, contează –Republica Moldova mai aproape de Est sau de Vest?

– Ce a fost – am văzut, cum spune moldoveanul, ce o să fie – o să vedem.

Vocea Basarabiei: Dar unde ați vrea să fie Moldova?

– În Moldova să fie, baștina noastră-i Moldova.Eu, una, n-o schimb. La noi îi libertate, poți să te exprimi liber.

Vocea Basarabiei: Dar cine ajută mai mult Republica Moldova? Aveți un răspuns la această întrebare? De unde vin ajutoare pentru stat și pentru cetățeni?

– E clar că din Uniunea Europeană vin, nu mai vin din Rusia, din Uniunea Europeană e clar că vin. Dar am văzut adresarea găgăuzilor față de Maia Sandu, foarte neplăcut. Oamenii sunt induși în eroare, dodoniștii și șoriștii induc lumea în eroare cu mitingurile acelea ale lor pe care le fac haotic.

Vocea Basarabiei: Dvs. ați merge să protestați în stradă?

– În niciun caz! Ies cei cărora le plătesc, câte 200-300 de lei le dau pe zi și ei îs nevoiți să se ducă. Îs cumpărați oamenii, oamenii de la sate nu judecată; mentalitatea încă la noi în Moldova îi slab dezvoltată.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, am venit în vizită aici, la Strășeni, să discutăm cu cetățenii despre viitorul Republicii Moldova.

– Vă urmăresc…

Vocea Basarabiei: Cum vedeți dvs. viitorul țării?

– Sunt optimist, cred în biruința Ucrainei asupra fasciștilor ruși și poate ne va aștepta un viitor luminos, dar depinde și de noi, de populație, nu numai de președinte. Dna Maia Sandu nu-i Dumnezeu să facă tot la toți, la fiecare după placul lui, trebuie să muncim, legile să le respectăm și avem și obligații, nu numai să cerem, trebuie să punem și noi umărul. Cred în tineretul nostru, în viitor.

Vocea Basarabiei: E nevoie de făcut reforme. Iată și atunci când a obținut Republica Moldova acest statut de țară-candidată pentru aderare la Uniunea Europeană s-a spus că trebuie să facă reforme țara. Pentru dvs. ce reforme sunt mai importante?

– Eu aș spune că cel mai important este sistemul educațional.

Vocea Basarabiei: Și după reforma în educație, alte reforme care sunt importante și necesare?

– Eu cred că, dacă ne va ajuta Dumnezeu să intrăm în Uniunea Europeană, o să ne arate calea. Și justiția, dar nu prea cred că o să avem succes fără niște metode mai radicale. În primul rând, să-i mai strângă oleacă pe acei cu bogățiile nejustificate. Eu sunt pentru libertățile omului, pentru tot, dar ce am văzut nu demult acolo la președinție, cu protestul acela al șoriștilor, nu, aceasta nu-i libertate. Și libertatea trebuie să aibă o limită oarecare, nu poți să-ți permiți să bați în ușa președintelui, că să fi știut că ea nu-i acolo, ea era la Comrat în timpul ista…

Vocea Basarabiei: Dar cum ar trebui să fie dialogul dintre putere și opoziție?

– În primul rând, să se străduie să-i scoată de sub influența lui Putin și numai atunci vom ști că este o opoziție oarecare, dar asta nu-i opoziție. Astea-s marionetele lui Putin, aici ne joacă festa. Ne-au încurcat atâta în 30 de ani și ne pun bețe în roate.

Vocea Basarabiei: Dar dezvoltarea cooperării moldo-ruse pe ce ar trebui să se bazeze?

– Noi nu avem nimic cu poporul rus, măcar că după cum vedem la televizor cam 70-80% susțin războiul din Ucraina și de asta n-aș spune că poporul rus nu-i vinovat, că ei tot răspund de ceea ce face șeful lor.

Vocea Basarabiei: Opoziția insistă ca Maia Sandu să aibă o întâlnire cu omologul său rus, Vladimir Putin.

– N-are rost, nu trebuie să ajungă la umilință. Toată lumea s-a întors de la dânsul și cum Maia Sandu să se închine? Ce așa bine a făcut el țării noastre, ca să îngenunchem cu gazul? O să fumez mai rar și poate vom ieși din iarnă. Vedeți că Europa de-amu și-a umplut rezervoarele, a ieșit acum un sistem, vor să facă să le limiteze prețul la gaz și poate până în iarna viitoare ne vom porni pe vreun drum oarecare.

Vocea Basarabiei: Dar câți oameni în Republica Moldova gândesc ca și dvs.?

– Juma la juma.

Vocea Basarabiei: Dacă nu-i această solidaritate în societate, atunci ce urmează?

– Solidaritatea este, dar puțin se discută cu oamenii, nu-i informează nimeni. Eu însumi când vorbesc cu vreun om, mă strădui să-i lămuresc, dar după canalele acestea ale lor, oamenii sunt tare sensibili la fake-uri, Doamne ferește, moldovenii noștri…

Vocea Basarabiei: Cine vă insuflă cea mai mare încredere azi?

– Desigur că Maia Sandu! Eu am încredere, fiindcă am simțit în ea un om care iubește patria, țara și nu-i trebuie bogăție. Ea-i Om.

* * *

Păreri adunate la Strășeni. Ne așteaptă o toamnă fierbinte, declarații în acest sens fac unii politicieni din opoziție, dar și observatorii scenei politice, care spun că ar exista interese atât în interior, cât și în exterior ca această toamnă să fie una fierbinte. Fostul premier Ion Sturza, actualmente om de afaceri în România, a declarat în cadrul unei emisiuni la Vocea Basarabiei că acum mai mult ca niciodată e nevoie de stabilitate, și nu de ridicarea temperaturii pe scena politică.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.