VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Antony Blinken, întâlnire în China cu liderul Xi Jinping

Preşedintele chinez Xi Jinping l-a primit vineri pe secretarul de stat american Antony Blinken și i-a transmis că cele două state ar trebui „să fie partenere, nu rivale”, chiar dacă „numeroase probleme” subzistă. Liderul chinez a acuzat voalat America de ipocrizie, cerându-i să înceteze „să spună un lucru și să facă altul”.

Xi Jinping a deschis reuniunea spunând că SUA și China ar trebui „să caute un numitor comun, rezolvându-și în același timp diferendele și să nu se angajeze într-o competiție nesănătoasă”, potrivit unui raport al agenției de presă de stat Xinhua, preluat de BBC. Cele două țări ar trebui „să-și respecte cuvântul”, a mai spus președintele chinez, în loc să „spună un lucru și să facă altul”. În timpul întrevederii sale cu Blinken la Palatul Poporului de la Beijing, Xi a declarat că cele două ţări „au realizat progrese pozitive” de la sfârşitul lui 2023, a anunţat televiziunea publică CCTV. „Numeroase probleme mai trebuie rezolvate şi eforturi suplimentare sunt încă posibile”, a subliniat el, potrivit presei chineze, preluate de AFP și Agerpres.

„Am propus trei mari principii: respectul reciproc, coexistenţa paşnică şi cooperarea reciproc avantajoasă”, a adăugat preşedintele chinez cu privire la relaţiile bilaterale. „Am spus-o deja de nenumărate ori: Pământul este suficient de mare pentru ca China şi SUA să poată fiecare să se dezvolte şi să prospere”, a subliniat liderul chinez. Antony Blinken efectuează începând de miercuri a doua sa vizită în China în mai puţin de un an, într-un context de apropiere diplomatică între cele două ţări, în pofida tensiunilor persistente asupra Taiwanului, comerţului sau Mării Chinei de Sud. „China ar fi bucuroasă să vadă SUA încrezătoare, deschise, prospere şi că se dezvoltă”, l-a asigurat vineri Xi Jinping pe interlocutorul său. „Sperăm că SUA vor putea de asemenea să adopte o viziune pozitivă de dezvoltare a Chinei. Atunci când această problemă fundamentală va fi soluţionată (…), relaţiile se vor putea cu adevărat stabiliza, ameliora şi avansa”, a adăugat el.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.