VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Maia Sandu atenționează fermierii să nu dea foc la iarbă: Acest obicei barbar trebuie eliminat

Președintele țării, Maia Sandu, a venit cu un apel către fermieri să nu dea foc la iarba uscată.

Într-o postare pe o rețea de socializare, Maia Sandu a subliniat că această practică dăunează grav mediului.

Începe un nou sezon agricol și mulți oameni, inclusiv agricultori, aleg să ardă iarba uscată ca să-și curețe câmpurile – o practică vicioasă care aduce mult disconfort și pune în pericol viața și sănătatea oamenilor ce locuiesc în apropierea terenului incendiat. Practica dăunează mediului: focul arde substanța organică din sol, distruge microflora, omoară insectele benefice, păsările și animalele de câmp, iar pentru restabilire e necesară o perioadă foarte lungă de timp”, a scris Maia Sandu.

Totodată, șefa statului subliniază că curățarea terenurilor prin ardere, în condiții de vânt și pe timp uscat, poate duce la incendierea pădurilor, a liniilor de comunicații, țevilor de gaz și chiar a caselor de locuit.

Pentru a combate aceste practici dăunătoare, anul trecut au fost majorate amenzile pentru toți cei care încalcă legislația și incendiază miriștile și vegetația uscată. Amenda pentru persoanele fizice poate ajunge până la 15.000 lei, iar pentru persoanele juridice – până la 40.000 lei. Incendierea miriștilor este un obicei barbar care trebuie eliminat, este responsabilitatea noastră să avem grijă de natură și de cei dragi”, a mai scris președinta.

Menționăm că săptămâna trecută, au ars 612 hectare de terenuri, iar angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au intervenit în 217 cazuri ca să stingă incendiile de vegetație. De la începutul acestui an, IGSU a avut în jur de 300 de intervenții ca să oprească arderea vegetației uscate, care a compromis peste 830 ha de teren.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.