VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Gheorghe Cojoc, deputat: Noi în afară de Europa nu avem unde pleca, iar pe loc nu mai putem sta, că asta-i absurd

Vocea Basarabiei: În cele ce urmează vom vorbi cu deputatul PAS, Gheorghe Cojoc. Gheorghe Cojoc a fost al 77-lea în lista Partidului Acțiune și Solidaritate pentru alegerile parlamentare și e proaspăt deputat în parlament, a fost președinte al organizației teritoriale PAS Basarabeasca, în perioada 1999-2013 a fost specialist principal în Consiliul județean Lăpușna, secretar al raionului Basarabeasca. Mulțumim că ați dat curs invitației noastre să veniți la această emisiune, dle deputat!

Gheorghe Cojoc: Mulțumesc pentru invitație!

Vocea Basarabiei: Cum e să fii ales al poporului în aceste condiții? Ce poate, ce trebuie să facă deputatul, care sunt așteptările cetățeanului și cum recâștigă cetățeanul încrederea în aceste instituții importante în stat – parlament, guvern, președinție?

Gheorghe Cojoc: Dacă e vorba de aceste condiții, alegerile vin mai din trecut, dar dacă e vorba de circumstanțele în care ne aflăm acum cu statutul acesta de deputat, în primul rând, e o provocare foarte mare personal pentru mine și cred că pentru toți colegii mei și, în al doilea rând, sunt foarte mari așteptările din partea electoratului și chiar din partea tuturor cetățenilor Republicii Moldova, fiindcă acum, în aceste vremuri de restriște foarte mulți își îndreaptă privirile și speranțele spre forul legislativ, cu politici publice, cu implementarea legilor, cu controlul implementării, cu chestiuni legate de politica internă, de politica externă. La urma urmei, ajungem câteodată și la chițibușuri care parcă nu par de competența parlamentară, dar asta e viața. Cum am ajuns? Am fost sunat noaptea și mi s-a spus că sunt inclus în listă și să vin a doua zi să prezint documentele de care mai este nevoie. Am zis chiar atunci că nu pretind la acest lucru, a fost chiar și un Consiliu politic după asta la care eu m-am pronunțat și am zis că nu contează acum al câtelea ești și cum ești, principalul e să facem treabă, să livrăm rezultate și, într-un fel, să putem îndreptăți încrederea cetățenilor, că au ales acest partid cu speranța că vom rupe odată și odată lanțurile și ne vom îndrepta spre Europa.

Vocea Basarabiei: Așteptările sunt mari din partea cetățenilor, pentru că politicienii au făcut promisiuni și tot ei sunt cei care trebuie să spună cetățenilor cât de greu sau cât de ușor e să livrezi rezultate, cât de riscant este totuși să încerci anumite reforme în aceste timpuri, așa cum ați spus dvs. că sunt de restriște, dar fără reforme adevărate, veritabile, probabil dezvoltarea Republicii Moldova ar frâna și dacă tranziția asta interminabilă mai durează încă mulți ani, atunci Moldova va ajunge un stat și mai depopulat.

Gheorghe Cojoc: Noi ar trebui să fugim aici de dictonul acesta filosofic că nu-i nimic mai permanent decât temporarul, dar, pe de altă parte, vizavi de promisiuni, au fost niște promisiuni clare în campania electorală și mă refer, în primul rând, la combaterea corupției și reforma justiției, iată că am ajuns deja și la lucruri care nu au fost promise, am în vedere ruptura asta care se prevede de CSI, integrarea asta europeană cu atâția pași rapizi la care noi nici nu am visat, dar, mă rog, aici și circumstanțele, într-un fel, pun umărul la idealul nostru, la realizarea drumului spre Europa. Cum să vă spun? Din cele promise până la 11 iulie 2021, părerea mea subiectivă, așa, dacă mă uit dintr-o parte, ele se realizează. E altceva cum, e altceva cu câte probleme, e altceva în ce termen, dar noi cred că ar trebui acum să vorbim despre tendințe, poate și de rezultate, fiindcă ele sunt și se văd, dar de tendințe.

Vocea Basarabiei: Totuși, întrebarea de bază e cum reușește, cum trebuie să reușească guvernarea să livreze rezultate, ca cetățeanul să spună că a scăpat de sărăcie, de nedreptate, de corupție, de foarte multe alte încă metehne despre care se vorbește în societatea moldavă?

Gheorghe Cojoc: Chestiunile acestea nu se rezolvă prompt, pe de o parte, pe de altă parte, au rădăcini în trecut și noi știm ce am moștenit, eu n-o să mă plâng acum, uite, 30 de ani, că din 2021 deja au trecut niște luni de zile și în sensul acesta ar trebui cumva să îmbinăm una cu alta. Pe de o parte, perioada asta pe care noi deja o trecem și o trăim prin a încerca să reformăm instituțiile statului e una, pe de altă parte, trecutul acesta nostalgic care mai dăinuie în mințile multora și uitați-vă ce se face, iată, confruntările acestea undeva PAS trebuie să le rezolve, că altcineva nu are cine acum.

El e mercenar care face bani și noi suntem carne de tun pentru dânșii. Și iată chestii de acestea eu cred că la nivel național sunt foarte multe și lumea se trezește chiar și din rândurile celor care vin acolo cu dormitul în corturile celea ale lor.

Vocea Basarabiei: Dar când îi spuneți omului despre moștenirea grea pe care ați luat-o, omul nu se împacă cu gândul că îi vorbești atât de mult despre trecut, el vrea azi să trăiască bine și unii din ei se mai gândesc și la perspectivă.

Gheorghe Cojoc: Permite-mi să nu-ți dau dreptate întru totul, pentru că sunt oameni care conștientizează totuși că noi în răstimpul acesta de trei decenii, unde a fost dictatură, capturare de stat, lipsă de democrație și ceea ce se face acum, omul vede totuși. Cei care sunt prostiți de propaganda rusă și care se mai dedau influencerilor și la tot felul de lideri de prin teritoriu care îi adună acolo pe bucățele sunt niște lucruri… Eu o să vă aduc un exemplu: la un miting din Basarabeasca unde a fost și Smirnov, a fost și Starîș, a fost și Odnostalco…

Vocea Basarabiei: Deputații Blocului comuniștilor și socialiștilor?

Gheorghe Cojoc: Da, au venit acolo, erau vreo 20 de persoane, nu erau mai multe, de vârstă înaintată și iese liderul raionului, președintele raionului, să-i zic așa, și spune: „Iată, gazul era 4 lei, iar acum gazul îi atâta și atâta”, fără să pronunțe cuvântul război și cineva de alături dintre dânșii de acolo îmi spune: „Îi clar cu dânsul”. Dar eu îl întreb: „Dar el de ce nu pronunță cuvântul război?”. El niciodată n-o să-l pronunțe, el e mercenar care face bani și noi suntem carne de tun pentru dânșii. Și iată chestii de acestea eu cred că la nivel național sunt foarte multe și lumea se trezește chiar și din rândurile celor care vin acolo cu dormitul în corturile celea ale lor.

Vocea Basarabiei: Hai să vorbim despre „trezirea” din UTA Gagauz-Yeri, pentru că tocmai a fost desemnat câștigătorul celui de-al doilea tur de scrutin, care în următorii 4 ani va avea un mandat de guvernator. Ce concluzii ați tras dvs. după acest scrutin?

Gheorghe Cojoc: Ce concluzii poți să tragi atunci când candidatul nu este cunoscut de nimeni și el câștigă la așa o diferență, dar chiar toți cei 8, poate cu mici excepții acolo, au reprezentat Federația Rusă în Găgăuzia. Nu am nimic de spus, știu numai una, eu am cutreierat Găgăuzia, am fost într-un fel martorul când s-a plămădit Legea cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei, în 1994 la 23 decembrie. Eu țin minte interminabilele adunări unde găgăuzii veneau și spuneau că „noi hrănim Republica Moldova”, acești 4% ș.a.m.d., dar am fost în sate unde, într-adevăr, oamenii sunt treji și oamenii judecă, și oamenii văd, dacă a ajuns de-acum și Irina Vlah să spună: „Suntem în componența Republicii Moldova”…

Vocea Basarabiei: Dar acesta-i un lucru firesc, dle deputat.

Gheorghe Cojoc: Lucru firesc pentru cine? Pentru Irina Vlah sau pentru noi?

Oamenii totuși se trezesc. O să vedem ce o să facă dna Guțul, o s-o vedem în guvern, o să vedem cât poate, într-un fel, influența Moscova, Federația Rusă prin ea contextul acesta din Republica Moldova.

Vocea Basarabiei: Pentru statul Republica Moldova, pentru cetățenii acestui stat, inclusiv cei care locuiesc în sudul Moldovei.

Gheorghe Cojoc: Păi, da, aceștia 140 de mii din 28 de localități, 3 raioane, cum sunt ei acolo, e clar că asta-i parte componentă, că ei au pretins că „noi suntem popor găgăuz și tot ce-i sub noi e al nostru și nu mai aparține nimănui și noi suntem spre recunoaștere internațională”. Și-apoi au venit, iată, din Turcia și le-au spus să învețe limba și să comporte civilizat în cadrul Republicii Moldova ca parte componentă. Dar revenind la întrebarea dvs., oamenii totuși se trezesc. O să vedem ce o să facă dna Guțul, o s-o vedem în guvern, o să vedem cât poate, într-un fel, influența Moscova, Federația Rusă prin ea contextul acesta din Republica Moldova.

Vocea Basarabiei: Ați văzut că una din primele declarații pe care a făcut-o dna bașcan e ca UTA Gagauz-Yeri să aibă o reprezentanță în Federația Rusă.

Gheorghe Cojoc: Ei, că o reprezentanță în Federația Rusă eu cred că lucrul acesta mai puțin ar trebui să ne doară. Dacă ar fi viceversa, aici unde să avem noi cum avem acum cetatea asta a Federației Ruse în inima Chișinăului, în rest sunt niște jocuri. Eu chiar nu mă tem de lucrul acesta.

Vocea Basarabiei: Dar care cetate a Rusiei e în inima Chișinăului?

Gheorghe Cojoc: Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova, asta-i cetate în inima Chișinăului, cu sute de angajați acolo, mai vin niște copii pe la poartă, mai vin niște persoane pe la poartă, mai protestează acolo, una-alta, dar pe dânșii nici vânt rece nu-i ajunge, că au acoperirea pe care o au. Eu cred că aici, chiar și față de colegii mei o să zic, eu cred că trebuie de strâns șurubul puțin.

Vocea Basarabiei: Cum?

Trebuie de strâns șurubul puțin cu canalele de informare, cu agenții de influență, cu influencerii, ei se știu toți, ei toți sunt la vedere.

Vocea Basarabiei: Dar dvs. ați reprezentat mult timp administrația publică locală. Iată, eu discut cu mai mulți primari, cu președinți de raioane și unii dintre ei chiar își exprimă indignarea că a fost în 1994 favorizată prin acest statut special Găgăuzia, inclusiv din punct de vedere financiar.

Gheorghe Cojoc: Din punct de vedere financiar, ea a fost favorizată pe parcurs, dar atunci la formare, eu țin minte toate circumstanțele în care s-au creat în ‘91, după declararea independenței, după ’92, după războiul din Transnistria, ’93-’94 a fost perioada când s-a creat această unitate teritorială administrativă, iarăși desenată de Lukianov, iarăși pictată și susținută de ruși în sensul acesta. Dar să nu uităm și cine era la putere atunci.

Vocea Basarabiei: Atunci s-a spus că „dacă nu aderați la CSI, la Comunitatea Statelor Independente, veți avea încă două republici pe teritoriul Moldovei”.

Gheorghe Cojoc: Și au făcut și una, și alta. Sunt niște chestiuni legate direct de influența Federației Ruse prin orice ar fi, prin orice „bube”, că-i Transnistrie, că-i Găgăuzie, că ce o mai fi acolo, doar a fost un referendum și cu bulgarii, dacă țineți minte.

Acum toate circumstanțele, chiar și războiul acesta din Ucraina ne favorizează calea de soluționare și a conflictului transnistrean, el o să se soluționeze cam de la sine.

Vocea Basarabiei: Țin minte…

Gheorghe Cojoc: Da, organizat de dl curate și cutare, nu vreau să-i numesc, sunt lucruri pentru dânșii firești, pentru noi sunt niște probleme foarte mari, dar eu mă gândesc că acum toate circumstanțele, chiar și războiul acesta din Ucraina ne favorizează calea de soluționare și a conflictului transnistrean, el o să se soluționeze cam de la sine.

Vocea Basarabiei: Așa credeți? Dar cum s-ar rezolva de la sine, dacă acolo este Cobasna, depozit de muniții unde sunt peste 22 de mii de tone, dacă acolo sunt forțele armate ale Federației Ruse? Cum se soluționează de la sine, dacă stânga Nistrului rămâne dependentă de importul de gaze rusești?

Gheorghe Cojoc: Dacă e vorba de războiul din Ucraina și dacă e vorba de a câștiga acest război și a izgoni rușii din țara vecină, dacă e vorba de tendința noastră de a păși în Europa ferm, așa cum o facem noi acum, și dacă e vorba de izolarea aceasta în care se pomenește în aceste circumstanțe Transnistria, oamenii de acolo deja văd realitatea, o intuiesc și se gândesc la ziua de mâine, pentru că totul e departe.

Vocea Basarabiei: Oamenii de acolo știu că exportul de mărfuri din regiunea transnistreană se face pe piața Uniunii Europene. Oricum, cunosc aceste realități, dar mentalitatea încă rămâne a fi un pic alta.

Gheorghe Cojoc: Cu aceste realități noi ne confruntăm în mai multe planuri. I se plătește omului compensația pentru lumină, căldură, gaz și el strigă „Jos Maia Sandu!”, în Găgăuzia din partea Europei cele mai mari investiții pe cap de locuitor sunt făcute anume acolo și ei îl așteaptă pe Putin. La noi, în Republica Moldova, în raionul Basarabeasca, de unde vin eu, o treime dintre ei îl așteaptă pe Putin. Uitați-vă pe rețelele de socializare, uitați-vă ce fac ei pe la mitinguri, uitați-vă cum cântă ei, recită și ce mai fac pe acolo, ei trăiesc cu realitatea împărțită în două.

Noi în afară de Europa nu avem unde pleca, iar pe loc nu mai putem sta, că asta-i absurd.

Vocea Basarabiei: Și atunci îs lumi paralele cetățenii Republicii Moldova?

 Gheorghe Cojoc: Într-un fel, dedublarea asta, adică oamenii eu n-o să zic că-s toți mercenari, dar reiese așa că el e conștient de faptul că noi în afară de Europa nu avem unde pleca, pe loc nu mai putem sta, că asta-i absurd.

Vocea Basarabiei: Dar Moldova, de fapt, nu pleacă nicăieri, ea rămâne pe loc, doar că încearcă să…

Gheorghe Cojoc: Păi, noi aducem Europa acasă.

Vocea Basarabiei: Așa e sloganul. Și să modernizeze serviciile, să creeze condiții bune de trai pentru cetățeni, să aducă servicii de calitate.

Gheorghe Cojoc: Noi dacă am avea Europa la noi acasă, noi nu am avea exodul acesta, nu am avea problemele acestea. Dar acum, după 30 de ani unde noi mai asimilăm cu greu rămășițele acestea și încercăm să le convertim în realitate, desigur că e o problemă încă, e o problemă mare. Stai de vorbă cu omul el îți spune: „Eu înțeleg lucrul acesta, dar mie îmi dau o copeică, fac un ban de la dânșii, n-am de lucru, eu cu asta trăiesc, voi nu deschideți locuri de muncă…”  

Vocea Basarabiei: De ce nu-și pune cetățeanul întrebarea de unde are bani cel care îi dă?

Gheorghe Cojoc: Nu, așa întrebare el nu-și pune. Dacă el și-ar pune întrebarea asta, el nu ar dormi în cortul cela, nici n-ar pleca încolo, dar el nu și-o pune. El vede acești 400 de lei. Uitați-vă la dânșii, sunt niște oameni sărmani, vai de capul lor, dar sunt printre dânșii influenceri…

Vocea Basarabiei: Dar aici și dvs., aleșii poporului, ar trebui să faceți viața lor mai bună, să-i aveți în vizor, să nu-i lăsați să ajungă la disperare și să meargă, așa cum ziceți dvs., pentru 400 de lei să stea în cort.

Gheorghe Cojoc: Aceasta-i o chestiune foarte și foarte complexă, dar eu am să zic așa: se face tot posibilul ca să se schimbe situația și economică, și politică, și socială. Uitați-vă în plan social câte s-au făcut, nici la comuniști, nici la socialiști nu a fost așa susținere. Uitați-vă la liberalismul acesta care se promovează acum în economie. Unde s-a mai auzit de așa chestiuni? Uitați-vă în plan cultural, s-au deschis toate porțile și toate granițele. În justiție înțeleg că-i mai greu, dar oricum ne mișcăm înainte, nu se mai aude de furturi, nu se mai aude de capturări, nu se mai aude de justiție prin telefon. Da, sunt probleme la sat, sunt probleme unde țăranul le vede prin prisma propriului buzunar, prin existența proprie, prin familia proprie, prin casa proprie, el prin acestea privește la realitate, dar el măcar are realitatea aceasta că guvernul, parlamentul, președinția nu fură, nu-s „kulioace”, nu-s relații, nu-s scheme, nu-s offshore-uri, au dispărut lucrurile acestea, acum luptăm cât putem pentru a curăța sistemul.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.