VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

VIDEO/ Proteste la Comrat. Adunarea Populară a Găgăuziei a adoptat o declarație prin care susține decizia CEC de validare a alegerilor

Update. Susținătorii Partidului Șor, adunați în centrul orașului Comrat, au salutat decizia Adunării Populare de recunoaștere a rezultatelor alegerilor bașcanului.

Update. După multe discuții contradictorii, deputații Adunării Populare a Găgăuziei au adoptat o declarație prin care susțin decizia Comisiei Electorale Centrale de la Comrat de validare a alegerilor.

„Trebuie, în principiu, să aprobăm (rezultatele). Nu este nevoie să provoci un focar aici. Nu va fi așa cum cred ei la Chișinău, doi-trei oameni”, a spus Ivan Karaja, deputat al Adunării Naționale.

„Acest atac prost și fără precedent asupra Comisiei Electorale Centrale a Găgăuziei arată că acesta este doar începutul”, a spus deputatul Alexander Diulger.

Drept urmare, întrebarea a fost supusă la vot cu următoarea formulare - „de a susține decizia CEC de recunoaștere a rezultatelor alegerilor”.

Toți parlamentarii prezenți au votat pentru pentru această declarație.

Totodată, deputații au votat pentru convocarea pe 27 mai a adunării aleșilor locali de toate nivelurile.

Membrii și simpatizanții Partidului Șor protestează la sediul Comisiei Electorale Centrale din Comrat, unde ofițerii Centrului Național Anticorupție au descins pentru a ridica listele electorale.

La fața locului se află și câștigătoarea alegerilor, Evghenia Guțul, care condamnă acțiunile organelor centrale față de UTA Găgăuzia.

„Victoria ne aparține! Victorie”, scandează manifestanții.

Update. Adunarea Populară de la Comrat se convoacă în ședință de urgență "pentru a adopta o declarație importantă", informează canalele de telegram din Găgăzia.

Presa scrie că în cadrul ședinței, deputații Adunării Naționale și primarii urmează s-o declare pe Evghenia Guțul bașcan legitim al Găgăuziei, acțiune cerută de manifestanți.

Update: Cetățenii nu permit scoaterea din sediul Comisiei Electorale Centrale de la Comrat a buletinelor de vot si documentelor, ridicate de CNA. Se înregistrează îmbrânceli.

Update: Și Grigore Uzun, contracandidatul Evgheniei Guțu în turul II al alegerilor pentru funcția de bașcan al Găgăuziei a condamnat intervenția mascaților la CEC-ul de la Comrat.

Update: Partidul Socialiștilor "condamnă ferm acțiunile regimului de la guvernare în raport cu autonomia Găgăuză" și a cerut "să fie oprită presiunea asupra Găgăuziei și atacul asupra CEC-ului de la Comrat".

Acțiunile conducerii Moldovei și ale partidului PAS privind alegerile la funcția de bașcan constituie un precedent periculos pentru repetarea unor astfel de acțiuni în cadrul viitoarelor alegeri pentru autoritățile locale din această toamnă. Cerem autorităţilor să oprească presiunile asupra Găgăuziei!”, notează PSRM.

Update: Acțiunile ofițerilor CNA au fost criticate de guvernatoarea Găgăuziei, Irina Vlah.

Aceasta a publicat un mesaj unde o acuză pe Maia Sandu de amestec în treburile interne ale Găgăuziei și solicită partenerilor externi să se implice. Mai multe DETALII aici

Update: Și fostul președinte al țării, Igor Dodon a calificat drept "ilegale" acțiunile de ridicare a documentelor de la CEC, explicând că astfel guvernarea de la Chișinău ar încerca să împiedice validarea mandatului bașcanului ales.

Menționăm că potrivit CNA, printre alegătorii care și-au manifestat votul în favoarea candidatului Guțul Evghenia se numără persoane care se află peste hotarele Republicii Moldova și persoane decedate.Amintim că membrii autorității electorale de la Comrat au fost citați pentru joi, 18 mai, la CNA pentru a-și oferi explicații referitor la hotărârea instituției prin care deputata Marina Tauber a fost acceptată drept reprezentanta candidatei Evghenia Guțul în cadrul campaniei.

Primele percheziții ale poliției și ofițerilor CNA în cadrul coruperii alegătorilor din Găgăuzia au avut loc în data de 7 mai. În cauza penală sunt vizați candidatul Partidului Șor și activiști din staff-ul campaniei.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.