VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Vlah, reacție la perchezițiile CNA: Această atitudine față de Găgăuzia este inacceptabilă. Apel către Maia Sandu și partenerii externi

Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a venit cu o reacție, după ce ofițerii Centrului Național Anticorupție au descins în această după-amiază la sediul Comisiei electorale de la Comrat de unde au ridicat listele electorale.

Într-o postare pe o rețea de socializare, politiciana subliniază că „organismele electorale ale autonomiei au fost supuse presiunii deschise”.

Din păcate, ne-am obișnuit cu faptul că în „vremurile bune” din Moldova, Sandu și partidul PAS au făcut presiuni deschise asupra opoziției. Pe numele celora care nu sunt de acord cu Sandu sau îndrăznesc să o critice se inițiază dosare penale. Ne-am obișnuit chiar și cu atitudinea ostilă a Maiei Sandu față de găgăuzi și autonomia găgăuză. Dar astăzi guvernarea a coborât și mai jos. Organele electorale ale autonomiei noastre au fost supuse unor presiuni deschise. Spre regretul meu, în conducerea țării sunt oameni care nu respectă Legea „Cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei” și tratează CEC-ul Găgăuziei cu dispreț. Ei cred că pot fi judecători, procurori și anchetatori. Ei se consideră mai presus de lege”, a scris Irina Vlah.

Totodată, ex-guvernatoarea Găgăuziei a făcut un apel către partenerii externi.

Rezolvându-și sarcinile politice actuale, PAS calcă în picioare Legea Republicii Moldova „Cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz Yeri)” și subminează încrederea locuitorilor autonomiei în autoritățile moldovenești.
O astfel de atitudine față de Găgăuzia și organele electorale ale autonomiei este inacceptabilă. Solicit deputaților Adunării Populare să facă o evaluare adecvată a încercării de a face presiune asupra CEC a autonomiei. De asemenea, fac apel la partenerii externi să intervină în această situație. O îndemn și pe președinta țării să respecte litera legii și să nu mai facă presiuni asupra Găgăuziei
”, a conchis aceasta.

Menționăm că potrivit CNA, printre alegătorii care și-au manifestat votul în favoarea candidatului Guțul Evghenia se numără persoane care se află peste hotarele Republicii Moldova și persoane decedate.

Amintim că membrii autorității electorale de la Comrat au fost citați pentru joi, 18 mai, la CNA pentru a-și oferi explicații referitor la hotărârea instituției prin care deputata Marina Tauber a fost acceptată drept reprezentanta candidatei Evghenia Guțul în cadrul campaniei.

Primele percheziții ale poliției și ofițerilor CNA în cadrul coruperii alegătorilor din Găgăuzia au avut loc în data de 7 mai. În cauza penală sunt vizați candidatul Partidului Șor și activiști din staff-ul campaniei.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.