VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Victor Parlicov: Tarifele la gaz vor scădea din toamnă. Cât vom achita la iarnă pentru căldură

Tarifele la gaz vor scădea în toamna acestui an și vor varia între 10 și 20 de lei. O spune ministrul energiei, Victor Parlicov, potrivit căruia în perioada de vară tariful se va menține ridicat întrucât este necesară acoperirea devierilor tarifare acumulate anterior.

Ministrul energiei spune că Republica Moldova nu și-a procurat deocamdată stocuri de gaz pentru iarna care vine, întrucât așteaptă ca prețurile pe piața internațională să mai scadă, notează IPN. Ministrul energiei spune că tariful actual la gaz este influențat, în mare parte, de devierile tarifare acumulate anterior. Potrivit oficialului, atunci când tariful la gaz era 4 lei s-au acumulat datorii pe care le achităm abia acum.

„După estimările pe care le am de la ANRE, premise pentru reducerea tarifului vor fi mai aproape de toamnă, poate chiar mai devreme. Va depinde mult nu doar de consumarea devierilor tarifare, dar va depinde și de prețul cu care vom putea achiziționa gaz pentru stocurile din toamnă-iarnă. Sunt absolut sigur că prețurile la gaz pentru perioada rece a anului viitor vor fi cu mult mai bune decât iarna precedentă. Sunt convins că de cea mai grea perioadă am trecut. Acum avem o vară când trebuie să consumăm devierile tarifare, pentru că o parte din tariful înalt la gaz este din cauza a ceea ce nu s-a achitat anterior de către consumator. Când tariful era 4 lei, nimeni nu striga că tariful e 4 lei, iar gazul pe piața internațională e 1000 de dolari. Atunci toată lumea era fericită. Acum vine factura. Oamenii achită pentru devierile tarifare din perioada precedentă și durează puțin până ele se epuizează”, a spus Victor Parlicov în cadrul unei emisiuni la un post privat de televiziune.

Ministrul spune că după ce vor fi acoperite toate devierile tarifare, iar Enegocom va procura gaz pentru a-și suplini stocurile pentru sezonul rece, vor exista premise de reducere a tarifului.

„Vom avea prognoze fidele atunci când vom ști cu cât am procurat gazul, când vom prinde momentul să-l procurăm. Tariful ar putea fi aproximativ între 10 și 20 de lei”, a mai spus ministrul energiei Republicii Moldova.

În prezent, consumatorii casnici achită un tarif de 29,27 lei pentru un metru cub de gaz.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.