VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Gheorghe Bâlici: Partidul „Șor” demult trebuia scos în afara legii

Vocea Basarabiei: O convorbire cu Gheorghe Bâlici, epigramist, despre disputa în societate cu privire la limba română, despre cât de ușor este să scoți moldoveanul la proteste, despre ce viitor are Republica Moldova dacă un milion de oameni sunt plecați, dar și despre perioada post-război, cum va fi ea.

Gheorghe Bâlici: Vă mulțumesc mult pentru invitație. Nu sunt pentru prima oară la dvs. și dacă mă invitați vin cu plăcere.

Vocea Basarabiei: Mulțumim pentru disponibilitate! Să pornim emisiunea de la această intenție a opoziției, mai exact a Partidului „Șor”, care spun că ar trebui să fie organizat un plebiscit și în cadrul plebiscitului cetățenii Republicii Moldova să spună care e denumirea corectă a limbii de stat în Republica Moldova. Ce părere aveți despre acest lucru și, în general, cum vă explicați că s-a pornit iarăși această dispută în societate, după ce partidul de guvernământ, Partidul Acțiune și Solidaritate, a votat ca sintagma „limba moldovenească” să fie înlocuită cu sintagma „limba română”?

Gheorghe Bâlici: Părerea mea este că Partidul „Șor” demult trebuia scos în afara legii pentru activitatea pe care o desfășoară în ultimul timp și lupta lor contra limbii române, că până acum în Constituție a fost „limba moldovenească”, iar între paranteze limba română…

Vocea Basarabiei: Nu, între paranteze nu a fost. Articolul 13 din Constituție stipulează că limba de stat este „limba moldovenească”.

Gheorghe Bâlici: Nu știu de ce îmi amintesc că parcă ar fi fost această inițiativă…

Vocea Basarabiei: Au fost discuții pe timpuri, dar nu a fost acceptată.

Părerea mea este că, până la urmă, decide Academia de Științe, care demult a spus că limba este română și, hai să fim serioși, cum credeți, vin și eu cu o întrebare, dacă ar fi un plebiscit, cam cine ar câștiga – Partidul „Șor” sau Partidul Acțiune și Solidaritate, cei care sunt pentru „limba moldovenească” sau cei care sunt pentru limba română cea adevărată?

Vocea Basarabiei: Și dacă ar fi să anticipați rezultatele unui asemenea referendum, care credeți că ar putea să fie?

Gheorghe Bâlici: Ar fi bine dacă ar fi 50:50 sau 51:49 pentru limba română, dar tare mă tem că nu va fi așa și atunci se duce iarăși totul de râpă. Moldoveanul nostru ușor poate fi scos la proteste, dacă i se propune acolo un 400, un 500 de lei, cu pensiile care există la noi și cu salariile existente și atunci pe dânsul nu-l mai interesează în ce limbă vorbește, pentru că pe parcursul a 30 și ceva de ani noi toți ne-am convins, adică nu toți, cei care totuși stăm strâmb și  judecăm drept, uneori pe noi nici nu trebuie să vină să ne cucerească cineva că noi avem trădătorii noștri de neam, plus coloana a cincea, plus mancurții de tot soiul și atunci mi se pare că, deocamdată, lupta este pierdută.

Vocea Basarabiei: Dar există totuși o explicație că politicienii timp de peste 31 de ani încearcă prin problema identității și problema denumirii corecte a limbii să ademenească alegătorul, pentru că vin alegeri, vor fi alegeri generale locale în toamnă, după care vin alegeri prezidențiale anul viitor, iar ulterior și alegerile parlamentare, în 2025?

Gheorghe Bâlici: În campaniile electorale, de obicei, se întâmplă minuni. Cei care vor să rămână în capul mesei, la masa plină de bucate nu vor ca să cedeze și atunci promit sărmanilor oameni orice. Tare aș vrea vreodată să aud că acei care vor să ajungă din nou la putere să zică: „Măi, alegeți-ne și facem Unirea cu Țara și facem ca limba română să se simtă bine la ea acasă și tot ce vă doriți voi ca să vă puteți dezvolta ca neam”, pentru că este un lucru evident că noi nu ne-am constituit ca popor și atunci când îi aud pe unii că se bat cu pumnul în piept pentru țară, pentru această țară care este ruptă din trupul Țării-mame și pe cei care zic, eu, bunăoară, zic Republica Moldova și când scriu ceva, scriu tot Republica Moldova, pentru că țara este altceva.

Vocea Basarabiei: Dar, în general, au fost timpuri când tot politicienii, inclusiv cei care au guvernat Republica Moldova, au spus că nu ar trebui să ne preocupe denumirea limbii, mai degrabă să știm ce avem de pus pe limbă și după asta, în ordinea priorităților, să ajungem și la denumirea corectă a limbii vorbite.

Lor le-ar conveni să nu ne mai intereseze nimic, să fim docili, supuși și ei să ne conducă mai departe încă vreo 30 de ani, încă 100 de ani și urmașii lor pe care tot îi promovează și în locul comuniștilor celor vechi vin alții de altă croială, mai nouă, mai modernă, dar nici aceștia nu sunt pentru noi.

Vocea Basarabiei: Deci, dvs. ziceți că, dacă ar trebui decisă această problemă în cadrul unui referendum, atunci nu se cunoaște care va fi rezultatul, dar se va pune capăt discuțiilor în contradictoriu în societate?

Gheorghe Bâlici: Nu!

Vocea Basarabiei: De ce?

Gheorghe Bâlici: Păi au să se revolte ceilalți care o să fie nemulțumiți și de aceea ziceam că această problemă nu trebuie rezolvată printr-un plebiscit, ea trebuie printr-o hotărâre, dacă parlamentul a decis…

Vocea Basarabiei: Urmează și în lectura a doua să fie votată.

Gheorghe Bâlici: Da, și atunci, cum s-ar spune…

Vocea Basarabiei: Și parlamentul spune că a pus în practică o decizie a Curții Constituționale, care are aproape 10 ani de când a fost pusă undeva prin sertare, Curtea Constituțională a spus că în Declarația de Independență e scris clar că denumirea corectă e limba e română în Republica Moldova.

Gheorghe Bâlici: Eu cred că chiar și unii dintre cei care sunt vorbitori de limbă rusă și locuiesc la Chișinău și în toată republica înțeleg că aceasta este limba română.

Vocea Basarabiei: În școli se studiază din 1989 limba și literatura română.

Gheorghe Bâlici: Și rușii o numesc limba română, literatura română, iar unii dintre moldoveni ori că se prefac că nu înțeleg, ori chiar nu înțeleg, pentru că majoritatea noi am învățat la școală limba moldovenească, literatura sovietică moldovenească. Și hai să ne amintim, că am trecut aproape prin aceeași facultate, cine citea o carte de literatura română, o făcea pe ascuns, iar dacă te găseau cu o carte adusă de la Odesa sau de la Cernăuți puteai să fii exmatriculat și așa cum acum la biserică se duc și-și fac cruce și se roagă cei care au demolat biserici la noi și au devenit peste noapte mari credincioși, tot așa e și cu limba română. Eu încă o dată vreau să accentuez acest lucru: dacă ar fi în interesul celor care sunt la putere și care vor să vină la putere și dacă nu ar fi dirijați, știți de unde, dar o s-o spunem în direct, dacă nu ar fi susținuți și dirijați de la Moscova, această problemă nu ar exista.

Vocea Basarabiei: Apropo, a reacționat și Moscova după ce în parlament s-a votat această chestiune. Pentru duminică fruntașii Partidului „Șor” anunță că vor fi organizate proteste, de ceva timp sunt organizate aceste acțiuni de protest, vin oamenii aici, în inima Chișinăului. Ce cer cei care vin la proteste? Alegeri parlamentare anticipate, declanșarea unui scrutin parlamentar anticipat și „Jos Maia Sandu!”, dar iată că a fost dat publicității un sondaj și rezultatele acestei cercetări sociologice arată că în viitorul legislativ ar intra, dacă s-ar face alegeri, ca și acum, trei forțe politice. La intențiile de vot pentru parlamentare, Partidul Acțiune și Solidaritate ar deține întâietatea, formațiunea ar acumula aproximativ 46,5 la sută dintre voturile celor deciși, pe poziția a doua s-ar clasa Blocul comuniștilor și socialiștilor cu aproape 32 la sută, urmat de Partidul „Șor” cu 10,4%. Iată, cum comentați dvs. aceste revendicări pe care le au protestatarii care vin în stradă pe lângă faptul că vor să fie achitată factura integral de către stat, dar mă interesează ce părere aveți despre alegerile parlamentare anticipate, pot fi ele declanșate, ce schimbă un asemenea scrutin anticipat?

Dacă ne uităm la procentele pe care le acumulează PAS-ul, și el n-o să aibă în parlament un alt partid cu care să-și consolideze pozițiile, atunci Blocul socialiștilor și comuniștilor și cu Partidul „Șor” ar avea…

Vocea Basarabiei: Ar avea 31 și cu 10, 41-42 la sută și PAS – 46,5 la sută.

Gheorghe Bâlici: Așa e, cam jumate la jumate. Dar până la alegeri mai este, până atunci se mai schimbă situația. Referitor la revendicările pe care le au protestatarii, de ce până acum, cât au fost comuniștii la putere, socialiștii și oricine a fost până acum n-a achitat statul întreaga factură a cetățeanului, dar abia acum când este Maia Sandu trebuie de achitat factura integral? Cred că lumea ține minte o vorbă de la Primăria municipiului Chișinău când de toate relele era învinuit Dorin Chirtoacă. Așa e și acum. De vină e Maia Sandu, orice se întâmplă Maia Sandu este de vină, de parcă prețurile nu ar fi crescut în toată lumea civilizată, ci numai la noi. Este adevărat că nu se compară salariile noastre cu cele din Occident, dar oricare țară care a trecut de la dictatură la democrație a parcurs această perioadă și trebuie să avem un pic de răbdare.

Vocea Basarabiei: Dar dvs. credeți că aceste proteste vor mai continua pentru o perioadă îndelungată? Și aveți explicații, totuși, ce-i face pe oameni să iasă în stradă?

Gheorghe Bâlici: Aceste proteste vor continua, poate o să vă pară paradoxal, dar mi se pare că ele vor continua atât cât o să dureze și războiul din Ucraina. Dacă Ucraina învinge în acest război, au să se termine și protestele din Republica Moldova și o să dispară și problema Transnistriei și a depozitului cela de muniții.

Vocea Basarabiei: Dar cum va dispărea această problemă transnistreană?

Gheorghe Bâlici: Cum o să dispară? Pe cale pașnică, bineînțeles.

Transnistria o să facă parte din Republica Moldova pe bune deja și ajutoarele care vin din Uniunea Europeană și din România nu sunt acordate doar până la Nistru, dar și dincolo de Nistru sunt reparate școli etc.

Vocea Basarabiei: Cum vedeți dvs. identificarea unei soluții durabile pentru dosarul transnistrean? Cum se va produce această apropiere a celor două maluri ale Nistrului sau reintegrare a celor două maluri?

Gheorghe Bâlici: Se va produce atunci când nu va mai fi influența directă de la Moscova asupra Transnistriei și așa bănuiesc eu că Rusia o să se dezmembreze până la urmă și, ca o fostă republică neoficială a Federației Ruse, Transnistria o să facă parte din Republica Moldova pe bune deja și ajutoarele care vin din Uniunea Europeană și din România nu sunt acordate doar până la Nistru, dar și dincolo de Nistru sunt reparate școli etc.

Vocea Basarabiei: Și dvs. credeți că se va pierde interesul din partea Kremlinului pentru regiunea transnistreană?

Gheorghe Bâlici: Nu, interesul nu va dispărea total, dar influența aceasta directă pe care o avea Moscova asupra Tiraspolului nu va mai fi atât de puternică.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.