VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Cred că oamenilor cu judecată le este evident că dezinformarea este nocivă pentru toată lumea

Recent, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a vorbit în cadrul Forumului Economic Mondial, organizat în Elveția, despre securitatea din Europa, în contextul agresiunii Rusiei față de Ucraina, precum și despre modul în care este afectată țara noastră. Printre problemele cu care se confruntă Republica Moldova, șefa statului a evidențiat securitatea informațională națională amenințată de propaganda și dezinformarea generate de Federația Rusă.

În acest context ne-am propus să vă prezentăm vocea poporului referitor la acest subiect legat de problema propagandei și dezinformării ce pune în pericol securitatea națională. Echipa Vocii Basarabiei a întrebat locuitorii municipiu Chișinău dacă sunt de acord cu președinta țării care a afirmat că propagandă și dezinformare sunt cele mai mari probleme pentru Republica Moldova în prezent. Iată câteva răspunsuri din cele, pe care am primit.

— Eu sunt de acord că există multă propagandă și informații false și nu ar trebui să fie așa.
— Din partea cui vin aceste dezinformări, cine le propagă?
— Dușmanii noștri.
— Cine sunt dușmanii noștri?
— Cei care nu vor bine nici guvernării, nici președintei Maia Sandu, guvernării noastre în general.

—  Dacă este vorba de dezinformare, atunci sunt de acord. Cred că oamenilor cu judecată este evident că dezinformarea este nocivă pentru toată lumea.
— În care instituții media aveți mai multă încredere?
— Cred că în presa noastră, așa aș spune, pentru că ea îi susține pe ucraineni în cazul dat. Cel mai probabil presa noastră ne informează cel mai veridic, din partea rusă nu pot fi așa de sigur.

— Parcă au fost eliminate canalele TV care dezinformează.
— Credeți că câmpul informațional nu mai este în pericol?
— Cred că încă mai este, pentru că încă mai domină rușii, mai domină.

— Da, de acord
— În ce constă această dezinformare?
— Primul rând constă în aceea că în majoritatea cazurilor vor să ne devieze de parcursul nostru european,

—Ei au uitat toții că Rusia ne-a făcut războiul în Transnistria, acum fac războiul la vecini și ei tot acolo tind (spre Rusia). Și, eu cred, ar trebui ca partidele acestea proruse, de lichidat, de interzis.
— Considerați că aceste partide promovează dezinformarea și difuzează știri false?
— Ei deschis propagă și nici nu se rușinează.)

Autor

  • Romeo Cemîrtan

    Realizatorul și moderatorul emisiunilor „Vocea Diasporei” și „Fake News”. A făcut studii superioare la Iași. Revenind în țară, a activat în diferite domenii umanitare, mass-media, educație și cultură. Are experiență în domeniul muzeografic, promovarea valorilor culturale tradiționale și a celor spirituale și este autorul a multiple cercetări științifice legate de istoria Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.