VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Corina Dabija: Transnistria trebuie eliminată din componența Republicii Moldova

Bună dimineața, dragi prieteni ai Vocii Basarabiei! Sunt Iulian Ciocan și vă invit la prima emisiune din acest an, 2023, „Radiografia Săptămânii”. O emisiune, vă amintesc, în care dezbatem și discutăm teme de actualitate cu oameni din zona artei și culturii, care chiar au ce să ne spună. Invitata mea din această primă emisiune a anului 2023 este bloggerul literar Corina Dabija.

Vocea Basarabiei: Corina, bine ai venit la noi!

Corina Dabija: Bine v-am găsit și mulțumesc pentru invitație.

Vocea Basarabiei: Corina, spune-mi, te rog, pentru început, cum a fost anul 2022 pentru tine și cum crezi că a fost el pentru Republica Moldova?

Corina Dabija: Eu cred că pentru mine personal a fost un an de trambulină, zic eu așa, un an de maturitate, de asumare a unor decizii, pentru că sunt și tânără mămică, plus tot ceea ce s-a întâmplat în jurul nostru, acest război care ne-a schimbat pe toți, inclusiv țara, ne-a consolidat și ne-a despărțit de anumite persoane cu viziunile, cu părerile noastre. Pentru Republica Moldova a fost un an de maturitate decizională, faptul că ne-am îndreptat spre vectorul european cumva ne-a ajutat, ne-a pus cu picioarele pe pământ și ne-a despărțit de vechii dușmani.

Vocea Basarabiei: Ai zis că ești tânără mămică, deci ai un copil mic, e greu în aceste timpuri să fii mamă a unui copil mic?

Corina Dabija: Copilul meu s-a născut într-o perioadă când toți am fost puși la încercare, în perioada pandemică, pe la jumătatea lui 2020. A fost anul în care ne-am asumat că trebuie să avem grijă de încă un suflețel și e complicat să-l crești în condițiile în care nu știi ce-ți va aduce ziua de mâine. Dar zic mulțumesc pentru ceea ce avem – avem un cer cu pace deasupra, avem ce să-i spunem de bine copilului și să-i dăm niște exemple sănătoase.

Vocea Basarabiei: Anul 2023 care a început pare a fi la fel de complicat ca acel care a plecat, vor fi multe provocări, multe probleme, din punctul meu de vedere. Dmitri Medvedev, unul dintre conducătorii Consiliului de Securitate al Rusiei, a fost, în ultimele zile ale anului precedent pe post de Nostradamus, a încercat să vadă cum va anul 2023 și a întrezărit acolo iată ce: Marea Britanie se va întoarce la Uniunea Europeană, după care Uniunea Europeană se va destrăma, Polonia și Ungaria vor ocupa Ucraina de Vest, iar Germania, Polonia, Cehia, Slovacia, România și, așa zice el, Republica Kieveană vor forma în jurul Germaniei un soi de-al patrulea reich. Mai pronostichează el un război civil în Statele Unite, în urma căruia California și Texas vor deveni state independente. Și tot Dmitri Medvedev spune așa: Moscova își va continua războiul în Ucraina până când regimul dezgustător, aproape fascist de la Kiev va fi înlăturat și țara va fi total demilitarizată. Cum vezi tu, în condițiile acestea, anul 2023? Bănuiesc că aceste pronosticuri ne afectează și pe noi.

Corina Dabija: Pentru început, cred că nu aș pune foarte mare preț pe camarila lui Putin. Medvedev e unul dintre oamenii din anturajul său și dacă speli cumva această declarație de toată propaganda, care e instrumentul lor de bază, reiese că jumătate din ea e fabulație. Adică, un război civil în America mi se pare de domeniul fantasticului; faptul că ar lua Polonia vestul Ucrainei, la fel eu cred că-i un basm pe care mulți vor să-l bage la înaintare, pentru că noi vedem problema statelor din zona baltică, care s-au îndepărtat total de ruși și care au distrus toate acele monumente sovietice, deci lor nu le place luarea de poziție. Mai degrabă aș vedea pericolul escaladării acestui conflict din perspectivă economică pentru noi, socială, vedem că se înăspresc condițiile de călătorie, după cum vă spuneam, în 2023 se pare că vom avea și regim de vize pentru zona Schengen. Nu i-aș da foarte multă crezare acestui Medvedev, mai degrabă aș urmări evoluția lucrurilor în plan cronologic. Pentru noi e dificil, noi suntem în Zona de Securitate și mai avem și Transnistria, până la urmă, care rămâne nesoluționată. Nu mi se par credibile afirmațiile lui, mai degrabă văd acolo foarte multă propagandă în stilul lui Putin.

Vocea Basarabiei: Dar iată un alt lider rus, viceministrul de externe al Rusiei, Mihail Galuzin, zice că colaborarea Moldovei cu Occidentul în plan militar seamănă tot mai mult cu acapararea unor teritorii, acumularea nesăbuită a armamentului occidental apropie Moldova de o catastrofă. Sincer să fiu, eu nu prea văd armament occidental aici, nu știu unde ar fi el, dar chestia asta mi se pare extrem de periculoasă – apropie Moldova de o catastrofă”. Ce ar fi asta?

Corina Dabija: Probabil, Galuzin se referă mai degrabă la creșterea acelui buget, care se preconizează la noi în 2023, mai mare pentru securitatea națională. Cred că la asta s-a referit, dar ei, iarăși, au îmbrăcat într-o chestie à la pericol pentru rusofobie. În realitate, noi o să primim un ajutor consistent, zic eu, și important pentru noi, pentru că nu știm ce ne așteaptă. Atâta vreme cât avem problema transnistreană în continuare nesoluționată, noi trebuie să fim cu ochii în patru, dar nicidecum nu ne apropie de o catastrofă ca stat, dacă noi știm care ne sunt aliații și încotro ne îndreptăm mai departe. Cred că problema asta de a ne autodefini este importantă în cazul dat.

Vocea Basarabiei: Moldova pare să se fi decis cumva, a ales ca și cum trendul acesta proeuropean, cel puțin, guvernarea pedalează pe ideea aceasta a integrării europene, încearcă, sunt voiajuri ale oficialilor noștri în Europa, demnitari europeni vin aici. Și, în același timp, totuși, există un soi de prudență, din punctul meu de vedere, în raport cu Rusia și Transnistria, ba chiar și o colaborare economică,acum cu energia electrică. Cum ți se pare că se va rezolva problema cu Transnistria, până la urmă?

Corina Dabija: Prudența este necesară în situația aceasta. De fapt, se vede și în atitudinea forțelor occidentale. De fiecare dată, când Ucraina strigă: „Dați-ne ajutor”, ei zic că „noi urmărim cu mare înfrigurare această terminologie pe care ei o utilizează”. Noi nu avem cum să nu fim prudenți, pentru că orice decizie luată acum poate să aibă repercusiuni mai departe și pe calitatea vieții noastre, și pe securitatea noastră. Tot ce ne rămâne nouă să facem este să urmărim pașii și să îndeplinim toate condițiile necesare pentru aderarea la UE, dar problema transnistreană eu o văd un pic mai drastic decât alți conaționali de-ai noștri.

Vocea Basarabiei: Rezolvată cu ajutorul Ucrainei?

Corina Dabija: Rezolvată cu ajutorul eliminării acestui teritoriu din componența Republicii Moldova. Știu că asta n-o să placă…

Vocea Basarabiei: Stați o clipă, în clipa în care îl elimini din componența Republicii Moldova, el unde ajunge? El trebuie să ajungă undeva.

Corina Dabija: În Ucraina! În Ucraina, așa cum a fost până la 1924. Dacă studiem istoria, vedem că în 1924…

Vocea Basarabiei: Și Benderul, care acum e parte a „RMN”-ului?

Corina Dabija: Benderul a fost parte, deci este suficient să luăm hărțile de până la 1924.

Vocea Basarabiei: Asta înseamnă că armata ucraineană ar trebui să vină și să-și?…

Corina Dabija: Da, și să-și ia teritoriul care era propriu-zis al său până atunci.

Vocea Basarabiei: Nu știu dacă conducerea de la Chișinău ar fi de acord cu o asemenea soluție…

Corina Dabija: Da, înțelegem că problema transnistreană este o mare gaură neagră din multe puncte de vedere. De exemplu, am văzut această dimensiune în problema actelor de stare civilă.

Vocea Basarabiei: Da, dar guvernarea, de exemplu, dimpotrivă din ceea ce am văzut eu, dl Serebrian are acolo un minister al reintegrării, un departament și ei au elaborat niște pași de reintegrare a regiunii transnistrene.

Corina Dabija: Să vedem. Până la reintegrarea pe acte, noi vorbim de reintegrarea națională. Din câte știu eu, statistic vorbind, mai mult de jumătate din transnistreni nu își doresc reintrarea în Republica Moldova, pentru că ei au un confort iluzoriu, au aceleași zone unde plătesc prețuri infinitezimal mai mici decât noi, unde au condiții mult mai optime pentru căldură și energie electrică și noi care trebuie să suplinim această datorie. Eu am zis că sunt mai radicalistă decât parlamentul…

Vocea Basarabiei: Da, e foarte interesant acest punct de vedere – radicalist, cum îi spui tu –, dar el, probabil, are sorți de izbândă doar în cazul în care Ucraina va învinge în război.

Corina Dabija: Da, evident! Altfel, această Transnistrie o să fie punte de ieșire a armatei ruse către estul Europei și, în special, către noi.

Vocea Basarabiei: Sunt multe subiecte care s-au bătut și la acest început de an, dar sunt și unele care cumva țin de sfârșitul anului. Eu aș vrea să discut cu tine câteva minute despre niște partide care au apărut în ultima vreme aici la noi. Bunăoară, primarul capitalei, Ion Ceban, a fost ales președinte al Mișcării Alternative Naționale (MAN) la sfârșitul anului 2022. Potrivit lui Ceban, Mișcarea Alternativă Națională va avea o doctrină social-democrată de tip european și va pleda pentru integrarea europeană. Ne propunem ca integrarea europeană să devină idee națională – zice el –, am demonstrat că putem dezvolta Chișinăul și sunt sigur că vom reuși și la nivel de țară, deoarece am ajuns în impas dacă îi mai lăsăm la guvernare pe cei actuali. Deci, iese așa – un nou partid proeuropean, care vrea integrare europeană, dar, în același timp, vrea s-o facă pe cont propriu, fără să se unească cu alte partide, care și ele se integrează cumva în Europa. Cum ți se pare situația aceasta?

Corina Dabija: Acțiunile lui Ceban îmi amintesc de schimbarea vitrinei unui magazin atunci când se schimbă vectorul puterii. Probabil, el înțelege că ideologia rusă începe să piardă din teritorii și el decide să-și ia alte haine la față și și-a zis că hai să fiu eu un partid social-democrat, exact pe exemplul celor din Europa, doar că vedem acțiunea…

Vocea Basarabiei: Un partid care, de fapt, la noi nu prea exista, așa…

Corina Dabija: Exact, e un model de, dacă nu mă înșală memoria, PSD-ul din România. Adică, noi suntem un fel de proeuropeni, dar rămânem la noi acasă, cu valorile noastre.

Vocea Basarabiei: Dar există aici acum un partid Social Democrat European al lui Iurie Ciocan, ca și cum ar intra în concurență?

Corina Dabija: Oarecum da, pentru că dacă ne uităm la vectori sunt similari. Ideea e că ei încearcă să păstreze, chipurile, acele valori naționale pe care le avem noi și să folosim doar beneficiile europene, ceea ce contravine esenței de Uniune Europeană, unde se presupune că există o unitate de valori și de principii pe care toți cetățenii le utilizează și le aplică în egală măsură.

Vocea Basarabiei: Dar, uite, dl Ceban spune că ei își propun ca integrarea europeană să devină idee națională. Și mie mi se pare foarte OK această idee pe post de idee națională. Ar fi bine, într-adevăr, poate că și este în acest moment ideea noastră națională această idee, dar de ce toate aceste partide nu se unesc cumva și împreună să ne ghideze spre Europa?

Corina Dabija: Pentru că foarte multe dintre ele deja nu au credibilitate. Să nu uităm că ei sunt foarte buni la lozinci și foarte răi la acțiuni. Adică, propriu-zis dacă să urmărim activitatea lui Ion Ceban și faptul cum el s-a mutat dintr-un partid în altul și a evoluat până la această mișcare alternativă, nu mă face pe mine ca alegător să am încredere în acțiunile sale.

Vocea Basarabiei: Da, el a fost unul dintre liderii Partidului Socialiștilor.

Corina Dabija: Exact. Nu se pupă oarecum filosofia asta pe care a adus-o din fostul partid în această mișcare alternativă. Nu poți să vorbești de integrare europeană în condițiile în care mai dai mâna cu oficiali ruși sau mai agreezi acțiunile sau, cel puțin, taci despre acțiunile unui agresor rus în teritoriul Ucrainei, de exemplu. Eu n-am auzit de la el declarații vizavi de război de niciun fel.

Vocea Basarabiei: Nici eu nu am prea auzit.

Corina Dabija: Îmi scapă, probabil, dar nu, chiar nu am auzit în presă ceva vizibil despre el ca și despre fostul meu președinte.

Vocea Basarabiei: Dar ce înseamnă această evitare de a discuta despre război?

Corina Dabija: Confortul urmărilor – nu am spus, nu am vorbit, nu este totul atât de clar. Acestea sunt chestii tot propagandistice pe care le utilizează cineva ca pe urmă să nu ajungă la Haga sau în altă parte. Не всё так однозначно, cum spun rușii, adică nu este totul atât de clar și, respectiv, eu n-am înțeles și nu știu cum se mănâncă un război.

Vocea Basarabiei: Corina, dar dacă tot am ajuns să discutăm despre primarul Ion Ceban, vreau să te întreb – cum ți se pare munca lui în municipiu? Tu locuiești în Durlești?

Corina Dabija: Da, eu stau în Durlești…

Vocea Basarabiei: …care face parte din municipiul Chișinău. E în Durlești situația bună de când a venit dl Ceban, voi aveți probabil și un primar local acolo?

Corina Dabija: Noi avem o primăriță locală, o doamnă. La noi e un pic mai dificil, noi practic suntem rupți la capitolul transport public, avem foarte mari dificultăți să ajungem în Chișinău propriu-zis.

Vocea Basarabiei: Păi nu sunt maxi-taxiuri, troleibuzele nu ajung?

Corina Dabija: Foarte multe au fost scoase și noi am rămas, de exemplu, pe linia de lângă locuința mea au rămas trei unități de troleibuz, ceea ce este foarte puțin pentru o suburbie atât de mare. Practic e cea mai mare suburbie a Chișinăului. Stăm prost la capitolul drumuri, infrastructură, sunt probleme mari, nu prea s-au făcut foarte multe lucruri.

Vocea Basarabiei: Primărița încearcă cumva să remedieze situația?

Corina Dabija: Încearcă cumva să remedieze, încearcă să pună umărul, încearcă să aducă fonduri, dar ea nu are nici o echipă bine consolidată, adică nu are mulți oameni care să fie alături de ea în misiunea aceasta și mai are și unele interese economice care încă nu sunt clare pentru electoratul său, încotro se îndreaptă.

Vocea Basarabiei: Și dl Ceban cum se vede din Durlești, de la distanță?

Corina Dabija: De la Durlești se vede incert, foarte multă lume nu înțelege acțiunile sale. Eu nu văd utilitate să faci un ditamai Târg de Crăciun în condițiile în care lumea stă în suburbii și nu are transport public, mi se pare de prost gust.

Vocea Basarabiei: Cumva superfluu, așa…

Corina Dabija: Da, dar și în condițiile existente acum, cu războiul în coastă să faci un Târg de Crăciun mi se pare iarăși ceva așa, de //

Vocea Basarabiei: Dar eu am auzit la Buiucani niște focuri de artificii și mă întrebam dacă aceste focuri de artificii sunt binevenite în situația în care suntem noi, mai ales că se pare că a ieșit și o lege care interzice aceste focuri de artificii. Și acolo, lângă mine, bubuia ca la război.

Corina Dabija: Da, pentru că moldovenii, fără să fac o generalizare, sunt un popor foarte egoist și, dacă eu vreau să arunc la mine în ogradă niște focuri de artificii, o să fac indiferent de faptul că undeva stă un om care numai a scăpat de sub bombardamente. Asta e de prost gust și din lipsă de educație.

Vocea Basarabiei: Deci, nu face această legătură moldoveanul?

Corina Dabija: Nu, nu, dacă făceam legătură, nu aveam ditamai Târg de Crăciun cu niște mii de artificii.

Vocea Basarabiei: Da, asta e interesant, pentru că foarte mulți se bucură de acest Târg de Crăciun și se duc acolo, beau cafele, mai cumpărăcâte ceva.

Corina Dabija: Și eu am ieșit cu copilul. Recunosc, am mers și eu, dar pe acest final de an nu am avut acea atmosferă de sărbătoare, nu am avut senzația că este sărbătoare în condițiile în care, iată, nu demult, de exemplu, a apărut ancheta New Times despre Bucea. Mie mi se pare cumva de prost gust să sărbătorești…

Vocea Basarabiei: Sau, iată, dl Galuzin spune că Moldova se apropie de o catastrofă și tu imediat organizezi focuri de artificii…

Corina Dabija: Pe de altă parte, îi înțeleg oarecum, pentru că viața nu se oprește. Dacă ne uităm, de exemplu, la video-ul ucrainenilor, ei au sărbătorit.

Vocea Basarabiei: Deci, e nevoie și de entertainment?

Corina Dabija: E nevoie și de asta, ca să nu ne ieșim din minți, dar cu măsură, cu bun-simț.

Vocea Basarabiei: Dar la noi măsura uneori lipsește.

Corina Dabija: Exact.

Vocea Basarabiei: OK. Am pomenit de partidul dlui primar Ion Ceban, Mișcarea Alternativa Națională, dar să nu uităm că la sfârșitul anului precedent au mai apărut două partide, nu știu dacă ai remarcat lucrul acesta, Coaliția pentru Unitate și Bunăstare, în frunte cu Igor Munteanu, și un Partid Național Moldovenesc, dacă nu mă înșel, condus de un tânăr, Dragoș Galbur.

Corina Dabija: Pe Dragoș îl urmăresc din mediul online.

Vocea Basarabiei: Ce impresie îți lasă apariția acestor două formațiuni?

Corina Dabija: Mie îmi pare rău că noi ne dividem atât de mult și de faptul că partidele apar ca ciupercile după ploaie. Din păcate sau nenorocul nostru ne duce la faptul că avem atât de multe partide și atât de puțină viziune politică. Fiecare se poate trezi mâine-dimineață și să zică: „Eu vreau să am un partid politic”. Asta-i realitatea la noi, s-a trezit un tânăr care a zis că vrea să facă o nouă clasă politică, dar nu stă nimic în spatele său sau stau niște scopuri pe care poate electoratul n-o să le înțeleagă din start. Asta e marea problemă, noi nu avem o clasă politică, din nefericire. Eu așa cred.

Vocea Basarabiei: Interesant. Cei de la guvernare cred că nu ar fi de acord, ei, probabil, consideră că noi avem o clasă politică. Încă un subiect pe care aș vrea să-l discut cu tine este următorul – persoanele care au deținut funcțiile de președinte al Republicii Moldova, de președinte al parlamentului și de prim-ministru nu vor mai beneficia la finalul mandatului de servicii de protecție de stat. E vorba de un proiect de lege votat în prima lectură de 57 de deputați, care au zis că trebuie să facem asta pentru a reduce cheltuielile și a eficientiza utilizarea banilor publici.

Corina Dabija: Mie nu mi se pare cea mai reușită decizie, dar înțeleg motivațiile cumva politice din spate. Eu, de exemplu, în calitate de cetățean, nu mi-aș dori să plătesc paza de stat unui criminal, infractor, unei persoane cu dosare penale la fund, dar nu mai dăm exemplu cine sunt aceste persoane, dar în momentul acesta nu mi-aș dori chestia asta și, respectiv, îi înțeleg de ce ar face chestia asta, dar pe de altă parte, n-au testat acest lucru pe practică. S-ar putea optimiza, de ce nu? Să nu aibă 10 paznici, să aibă 5 paznici, de exemplu, popular, matematic vorbind se poate îmbunătăți acest lucru.

Vocea Basarabiei: Da, iată, mă gândeam la foștii președinți – dl Snegur, Lucinschi, Voronin, Timofti, Dodon și dl Ghimpu a fost interimar o vreme – adică, nu știu ar merita sau nu ar merita să le plătim în aceste condiții grele, pentru că avem tot felul de cheltuieli legate și de viața de zi cu zi?

Corina Dabija: Practic vorbind, nu este OK să-i dai această continuitate, dar există o cutumă internațională, care prevede că trebuie să respecți acest statut. Să nu uităm că și munca lor este oarecum dificilă, fiecare a condus în perioade mai grele sau mai ușoare. Eu cred că ar trebui să fie niște indici, niște indicatori. Eu vin din mediul privat și pentru mine cumva…

Vocea Basarabiei: Deci, niște indicatori în sensul să analizăm mai întâi ce au făcut acești guvernanți, să vedem cât de bine s-au descurcat în funcțiile lor și după aceea să luăm decizia – le dăm serviciile acestea sau nu?

Corina Dabija: Da!

Vocea Basarabiei: Dar nu știu cine o să stea acum să compare, să analizeze cum s-a descurcat dl Timofti sau dl Dodon, sau dl Lucinschi.

Corina Dabija: Noi suntem țara comisiilor care apar peste noapte.

Vocea Basarabiei: Ar putea fi creată o așa comisie.

Corina Dabija: Exact.

Vocea Basarabiei: Oricum, cei din parlament au luat deja decizia în prima lectură, deci mai avem o lectură, nu e o chestie definitivă. Sincer să fiu, și eu sunt într-o dilemă cumva, adică nu știu ce mi-aș dori să li se retragă acest serviciu de protecție de stat sau să le rămână, habar nu am, nu știu. Iată așa o știre ne mai vine: Partidul Socialiștilor din Republica Moldova condamnă intenția guvernului de a majora salariile miniștrilor cu 8 mii de lei. Cică a fost așa o chestie. În condițiile în care prețurile cresc, inflația e de 30%, când majoritatea populației nu are cu ce marca sărbătorile de iarnă, așa zic ei, deși, dacă îmi amintesc de focurile celea de artificii, mi se pare că unii au cu ce le marca. Este un act de batjocură față de popor, nu suntem împotriva creșterii bunăstării miniștrilor și demnitarilor de stat, dar nu în detrimentul populației, mai zic socialiștii și cer alegeri anticipate. Tu cum vezi treaba asta cu salariile miniștrilor?

Corina Dabija: Bine, partea cu alegerile mi se pare absurdă acum, e contextual a-și trage pătura asupra lor, în partea de creștere…

Vocea Basarabiei: Aici s-ar putea să aibă mai multă dreptate, nu?

Corina Dabija: S-ar putea să aibă vizavi de faptul că noi, ca alegători, nu știm ce fac propriu-zis miniștrii, ei nu sunt ca într-un SRL în care eu pot să utilizez acel instrument de CPA, adică indici pe care îi îndeplinesc în timp, nu am cum să-i monitorizez propriu-zis, ei nu sunt atât de publici și vocali, de exemplu, ca parlamentarii, și eu pot să văd agenda lor doar când ei deja au o hotărâre de lege, când au un proiect de lege, când au un act ministerial făcut propriu-zis, și în momentul acesta eu nu înțeleg pe ce le dau bani. În contextul în care eu, de exemplu, am lucrat la privat, eu înțeleg că eu pot să am o marjă de eroare și anumite acțiuni pe care trebuie să le îndeplinesc. Eu asta mi-aș dori să văd la miniștrii noștri, lasă să le plătească și 100 de mii, în condițiile în care ei aduc rezultate țării, dacă ei exponențial nu aduc rezultate și noi stăm mai departe cu o inflație de peste 30 la sută, nu văd de ce le-ar mări salariile.

Vocea Basarabiei: Deci, s-ar putea într-o anume situație PSRM-ul să aibă dreptate?

Corina Dabija: Parțial da, dacă scoatem fundalul acesta ideologic al lor.

Vocea Basarabiei: Dar, uite, tot legat de salarii, o știre pe care am mai discutat-o cu un interlocutor, cu un invitat al „Radiografiei Săptămânii, dna ministră a sănătății, Ala Nemerenco, anunțase la sfârșitul anului că primește un salariu brut de 19.520 de lei, iar cel net e de 15.900. E un salariu mic în comparație cu salariul pe care aș putea să-l câștig într-o altă țară, dar în Republica Moldova e un salariu bun. Salariul unui medic, a mai spus ea, a ajuns la 18.400 de lei. Deci, e OK salariul acesta, 18.400 de lei?

Corina Dabija: Depinde cât este de motivant pentru ei. Să nu uităm că ei vin pe filieră politică, respectiv remunerația, salariul este o motivație de fidelitate de partid. S-ar putea să fie puțin, dar depinde dacă ei acest salariu îl primesc binemeritat, asta e complicația pentru noi, ca și cetățeni, să aflăm ce fac ei de banii aceștia.Peste hotare, miniștrii primesc mult mai mult pe un portofoliu de ministru, dar acolo, cel puțin, lucrurile sunt cumva declarative, să ne uităm, de exemplu, Elveția fac referendumuri în medie o dată la două săptămâni pe fiecare proiect de lege. Deci, acolo este vizibilitate, la noi vizibilitatea și transparența lipsesc.

Vocea Basarabiei: Dar guvernanții asta își doresc să fim mai transparenți, să existe mai multă vizibilitate, corupția să dispară ș.a.m.d. Apropo de corupție, iată o știre pe care am găsit-o recent: un bărbat din Chișinău a fost denunțat la CNA, pentru că ar fi promis să intervină pe lângă persoane publice din cadrul poliției cu scopul de a le determina să înceteze investigațiile în materialele aflate în gestiune pentru un caz de furt. Acesta ar fi pretins 5.000 de euro de la denunțător și acest bărbat a fost reținut în flagrant luând mită 3.000 de euro, deci, o parte din această sumă. Mie mi s-au părut niște sume uriașe, adică pentru un om simplu, așa, un simplu muritor care muncește la un job și 5.000 de euro pentru ca să rezolvi nu știu ce caz acolo, 3.000 de euroÎn general, guvernarea și-a propus de la bun început eradicarea corupției la toate nivelurile și, în primul rând, în structurile de stat, adică cum vezi tu cazul acesta, e un caz singular, ar mai fi ceva, crezi tu, îndărătul?

Corina Dabija: Nicidecum nu este un caz singular și individual, dimpotrivă, eu cred că asta e imaginea clară a ceea ce se întâmplă la noi, noi suntem țara care dăm pe bandă rulantă…

Vocea Basarabiei: 5.000 de euro pentru rezolvarea unui caz, mie mi se pare o sumă uriașă.

Corina Dabija: Vi se pare?! Noi suntem o țară în care există companiile de microfinanțare cu procente imense, de exemplu, și lumea se duce și ia bani ca să rezolve, pentru că pe cântar stă ce? Libertatea omului! Omul o să găsească bani și din pământ, plus că noi suntem țara care are cele mai multe femei plecate peste hotare care transmit bani munciți la negru.

Vocea Basarabiei: Asta e o statistică pe care ai văzut-o tu?

Corina Dabija: Asta e o statistică pe care o văd în anturajul meu. De exemplu, fiecare a doua sau a treia persoană pe care o cunosc are minimum o mătușă, o soră, o mamă, un frate plecat la muncă peste hotare și nu neapărat legal, respectiv bani există, dar ei nu sunt neapărat în circuitul legal. Și lumea găsește bani pentru ilegalități. Noi suntem țara unde s-au dat pe bandă rulantă permisele de conducere contra cost, uitați-vă ce se întâmplă în trafic, sunt extrem de mulți șoferi care nici măcar n-au pășit pragul unei școli auto sau dacă au făcut-o – au făcut-o pentru bifă. Respectiv, bani sunt, ei sunt în circuitul ilegal, lumea plătește, lucrurile astea se știu, lumea mulțumește în plic pentru chestiuni absolut normale. (…)

Autor

  • Iulian Ciocan

    Este realizatorul și moderatorul emisiunii „Radiografia săptămânii, o trecere în revistă a subiectelor de actualitate cu invitați din zona culturii, și autor al rubricii „Antiteze”. Timp de 20 de ani a activat la Radio Europa Liberă, biroul din Moldova. Este scriitor, eseist.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.