VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Victor Bînzari, director Energocom: Orice contract cu MGRES nu este doar unul comercial, ci și unul politic, care se negociază la nivel de guvern

Republica Moldova continuă să facă reforme în domeniul energetic, să-și diversifice sursele de aprovizionare cu gaze naturale și energie electrică. Chișinăul continuă să cumpere curent de la MGRES (Centrala de la Cuciurgan) la un preț de 73 de dolari, dar Moldova are mai multe surse de aprovizionare cu gaze, sunt declarațiile făcute de directorul interimar al Energocom, Victor Bînzari, pentru Vocea Basarabiei.

Vocea Basarabiei:  Energocom activează pe piața gazelor naturale a Republicii Moldova în calitate de furnizor de gaze naturale, fiind autorizată prin licență eliberată de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Să ne spuneți dvs., ce reprezintă astăzi Energocom, ce a reprezentat și, în general, de ce a fost nevoie de creat această entitate?

Victor Bînzari: Entitatea a fost formată în calitate de întreprindere de stat în 2004, iar ulterior a fost transformată în societate pe acțiuni, până în toamna anului 2021 a fost o companie cu 9 angajați. Responsabilitatea Energocom-ului se diviza în două părți, una dintre ele era despre procurarea energiei electrice din surse regenerabile și alta era repartizarea acestei energii către furnizorii din țară. Totodată, având și licența de furnizare, a fost o companie care a procurat energie electrică de la MGRES pe toată această perioadă de zeci de ani și puțin și din Ucraina, care la fel a fost o energie care a fost împărțită către furnizori. 

Vocea Basarabiei: Dar, probabil, în cei 19 ani s-a vorbit mai puțin decât în ultimul an sau în ultimii doi ani despre această societate pe acțiuni Energocom?

Victor Bînzari: Nu am avut nicio criză și atunci compania își făcea strict meseria, era o companie comercială, care avea un segment foarte îngust de activitate, care nu era atât de important la acel moment în țară.

Am fost compania care pentru prima dată a cumpărat de la Ukrhydroenergo, compania de stat din Ucraina, și Energoatom energie electrică, am fost pionieri în acest sens.

Vocea Basarabiei: Cum s-a reușit diversificarea resurselor energetice și cât de important este ca Republica Moldova astăzi să nu mai depindă de un singur furnizor? Și să ne povestiți cum a fost această iarnă pentru cetățeni și pentru stat, pentru că provocări au fost multe și foarte multe, de la criză până la cum se depășește criza.

Victor Bînzari: Deci să începem cu acea istorie din toamna anului 2021, când la un moment dat au fost micșorate livrările de gaze naturale de Gazprom către Moldovagaz și atunci statul a fost nevoit să identifice soluții pentru a aproviziona țara cu gaze. În acea perioadă, Energocom nu avea această capacitate, aveam licență de furnizare care ne permitea acest lucru, dar experiență nu exista și cu ajutorul experților străini am reușit să facem primele achiziții de gaze naturale în luna octombrie și începutul lui noiembrie a anului 2021. Ulterior, s-a înțeles că criza care urmează și, deja eram într-un proces complex de crize, am înțeles foarte clar că trebuie să ne reconfigurăm, să capacităm Energocom-ul într-o așa măsură ca să avem posibilitate de a aproviziona cu gaze și cu energie electrică toată țara. Au urmat multe discuții la diferite nivele, susțineri din partea multor părți interesate, experți străini, parteneri externi, care au dat un imbold, în această perioadă am ajuns și eu la Energocom în calitate de simplu angajat, ulterior am fost promovat pentru funcția de vicedirector și am fost responsabil de partea de energie electrică și, începând cu luna mai, noi am făcut primele achiziții de energie electrică din Ucraina direct de la producători. Deci, noi am fost compania care pentru prima dată a cumpărat de la Ukrhydroenergo, compania de stat din Ucraina, și Energoatom energie electrică, am fost pionieri în acest moment și pentru ei a fost pentru prima dată când au exportat energie către Republica Moldova. Deci, totul era foarte rapid și foarte complex și când toată lumea… 

Vocea Basarabiei: Cât de mult s-a schimbat de la acest statut de importator la exportator? Dar o să vorbim despre aceasta.

Victor Bînzari: Ajungem și la acest moment.

Vocea Basarabiei: Haideți să vorbim despre gaze, totuși cât de mult s-a reușit ca astăzi să se avanseze pe dosarul energetic în Republica Moldova la capitolul asigurare cu gaze. Să pornim de la ceea ce a fost mai important, mai întâi lumea zicea că nu contează prețul, contează să existe gaze, după care s-a inversat deja gândirea și lumea zicea că „vrem și prețuri mai mici”.

Victor Bînzari: La capitolul gaze la fel avem foarte multe reușite, dar dacă discutăm doar de această iarnă, doar strict de preț…

Vocea Basarabiei: Doar despre această iarnă, ca să vedem ce lecții am învățat și unde am ajuns.

Victor Bînzari: Văd foarte multe opinii, când oamenii spun că la bursă prețurile sunt de 40 de euro megawattul, iar noi încă avem preț mai scump, aș veni cu o explicație foarte simplă: când te pregătești pentru iarnă, te pregătești de cu toamnă sau începând chiar din vară, atunci când erau primele reacții…

Vocea Basarabiei: Vara sanie, iarna căruță…

Victor Bînzari: Ce am înțeles noi la sfârșitul verii? Am înțeles că va fi o iarnă foarte friguroasă, foarte complicată, gazul rusesc nu va ajunge pe piețele din Europa, alte resurse de gaze naturale nu vor fi și aceste informații au făcut ca în luna august a anului 2022 prețurile la bursă să fie mai mari decât 300 de euro per megawatt, ceea ce ar constitui în jur de 3.500 de euro pe mia de metri cubi, pe înțelesul tuturor. Și noi trebuia să ne pregătim, securitatea energetică a țării nu depinde de preț, contează de a avea gaze naturale. Am așteptat ca un pic să se domolească aceste lucruri, toate țările europene au completat stocurile din depozite, iar noi am început achiziția de gaze naturale cam pe la mijlocul lunii octombrie și noiembrie din sursele BERD, având un contract cu BERD de 300 de milioane, am făcut prima tranzacție de 100 de milioane și am văzut că prețurile încă sunt în creștere, deci în luna noiembrie prețurile au crescut, noi în acea perioadă iarăși ne-am oprit din achiziționare, dar trebuia să avem o cantitate de gaze naturale pentru a acoperi totalul necesar pentru lunile de iarnă. Lunile de iarnă s-a constatat, pentru că noi am pus cele mai rele scenarii, atunci când este foarte frig și consumul este foarte mare, atunci când vedeam că Termoelectrica procură păcură, dar aveau probleme cu partea logistică și nu știam dacă vor suplini și trebuia să completăm pe partea noastră acest moment și noi am procurat de toată această sumă gaze naturale și le-am stocat în România și Ucraina. Încă o dată vreau să spun, sunt lucruri pe care le-am făcut pentru prima dată, noi am învățat din mers toate aceste lucruri și e clar că prețul era un preț de toamnă pregătit pentru iarnă. Deci, nu putem să discutăm că vom livra în luna martie, dar vom procura în martie de pe piață, pentru că nimeni nu știa care este prețul în luna martie.

Energocom, în calitate de trader, a reușit să aibă un preț competitiv cu acel de la Gazprom.

Vocea Basarabiei: Iarna a fost blândă și e o percepție, dacă iarna ar fi fost geroasă, probabil că cetățeanul ar fi gândit altfel și poate mai mult la rece gândea.

Victor Bînzari: Sunt câteva momente. Este momentul că iarna a fost blândă, dar, totodată, din cauza prețului înalt oamenii au încercat să economisească din aceste resurse și consumul a fost un pic mai jos. Plus la toate, știm că Termoelectrica este un consumator mare de gaze naturale care, trecând la păcură, a redus din consumul de gaze naturale. Deci sunt mai mulți factori care au făcut ca acest consum să fie mai mic, dar prețul rămâne neschimbat. Totodată, vreau să spun că pentru perioada ianuarie-martie, indiferent că noi suntem companie de traderi, noi nu extragem gaze naturale, am avut un preț al gazului puțin mai jos decât cel oferit către Moldovagaz de Gazprom, care este unul dintre cei care au acces la sursă. Deci, gazul pentru această perioadă ianuarie-martie este la un preț de 1.095 de dolari pe mia de metri cubi, fără TVA. În comparație cu Gazprom-ul, care este un producător de gaze, 1.107 dolari este un preț mediu pentru acești traderi. Deci, Energocom-ul, în calitate de trader, a reușit să aibă un preț competitiv cu acel de la Gazprom. Acesta este un lucru important și lumea trebuie să-l cunoască, dar acest preț se formează inclusiv pentru că el este pregătit de cu toamnă pentru a avea rezerve pentru toată iarna. Deci nu putem discuta că a fost o mică schimbare la bursă și noi deja trebuie să avem preț de bursă, lucruri care nu sunt corecte.

Vocea Basarabiei: Și totuși, care e soarta stocurilor astăzi făcute și în România, și în Ucraina? Și ce e mai bine – să consume Republica Moldova gazele care au fost stocate la prețul respectiv pe acele timpuri sau gazele care vin acum și dacă prețul e mult mai avantajos?

Victor Bînzari: Noi încă la ora actuală suntem în perioada când livrăm gaze din stocurile noastre, dar la fel purtăm discuții cu mai multe companii, traderi, producători să identificăm surse cât mai ieftine pentru a putea aproviziona țara și pentru următoarele luni, pentru că știți foarte bine că în luna aprilie se inversează formula Gazprom-ului și atunci ei vor avea un preț în jur de 700 de dolari pe mia de metri cubi. Deci, noi ca să fim competitivi, trebuie să identificăm surse ca să fie un preț un pic mai jos. Totodată, vreau să explic un pic despre cum se formează prețul, pentru că toată lumea vede un preț de bursă și el, de fapt, nu-i atât de relevant în Republica Moldova. Și am să explic de ce. Pentru că prețul de bursă este un preț de bursă TTF, care este în Olanda, dar nimeni din producători nu-ți dă un preț de bursă fix, deci este un preț de bursă TTF plus ceva. Deci, fiecare trader încearcă să aibă și el un profit, pentru că asta este piața în domeniu, iar la acest preț se mai adaugă și costul transportului sau alte chestiuțe care sunt de rezervare a capacității pentru a aduce acest gaz în Republica Moldova. Asta trebuie să fie foarte clar, nu există un preț de bursă pe care îl înmulțești direct la schimbul valutar și tu ai un preț în Republica Moldova, este un preț total diferit la care e clar că se adaugă niște costuri. Dacă fac o comparație cu alte piețe, cum ar fi piața de produse petroliere, deci dacă vrem să procurăm un produs petrolier în portul Constanța, el are un preț de bursă plus ceva. Asta ar însemna că prețul de bursă este unul doar de referință, niciodată nu găsești un preț de bursă direct la tine în țară. Gazprom-ul poate oferi, sunt de acord, dar să nu uităm că el este și cel care are sursa de extragere a gazelor.

Vocea Basarabiei: Dar totuși o să vă solicit să ne explicați, până la urmă, Republica Moldova trebuie să consume stocurile existente, ca după asta să se vorbească despre un alt preț?

Victor Bînzari: Nu este neapărat, aceasta va fi o chestiune pur contabilă, când noi vom avea un preț de portofoliu complet și vom încerca să ajustăm prețul gazului din portofoliu mai aproape de prețul de bursă, ca să fie unul competitiv.

Vocea Basarabiei: Dar în stocuri puteți să ne spuneți cât se mai află?

Victor Bînzari: Nu vă pot spune, știți foarte bine, s-a comunicat ca să nu spunem, dar mai avem rezerve, v-am spus că noi ne-am pregătit pentru cele mai rele scenarii și noi avem stocuri care ne permit să supraviețuim inclusiv perioada de vară, dacă totul este OK.

Vocea Basarabiei: Ce ajunge la urechea cetățeanului? Că s-a ieftinit gazul și a ajuns până la 600 de euro, dar, pe de altă parte, el continuă să achite la prețul mare de cumpărare a gazului.

Victor Bînzari: Haideți să dăm fiecăruia partea lui de responsabilitate. 

Vocea Basarabiei: Da, vă rog.

Victor Bînzari: ANRE-ul este responsabil de stabilirea prețului.

Vocea Basarabiei: Ajustarea prețului…

Victor Bînzari: Ajustarea, că este mai mare sau mai mic, dar să înțelegem foarte bine că consumul de vară este practic 30 la sută sau 10 la sută din tot ce se consumă în perioada rece a anului, pentru că vara noi avem un consum de un milion de metri cubi pe zi, pe când în perioada de iarnă îs 5 milioane de metri cubi pe zi. Deci, un milion la 5 milioane sunt destul de diferite…

Vocea Basarabiei: Și atunci se ia în calcul că nu-i o povară financiară grea pusă pe umerii cetățeanului?

Victor Bînzari: Cred că ANRE-ul face un calcul mediu pentru un an de zile și stabilește aceste date.

Vocea Basarabiei: De ce Moldovagaz s-a băgat în datorii la Energocom?

Victor Bînzari: Noi am observat pentru perioada anului 2022 că nu au avut resurse financiare, lichidități pentru a achita în avans gazul care este cumpărat de la Gazprom și în perioada următoare au înțeles că au nevoie de cash flow pentru a achiziționa sau a achita gazul Gazprom-ului. Acest contract este semnat, au pus în gaj rețelele de la Moldovagaz, pot spune că dintr-un miliard și 50 de milioane la ora actuală sunt achitate în jur de 600 de milioane și continuă să achite, sperăm că până la sfârșitul perioadei suma va fi achitată integral.

Vocea Basarabiei: Și dacă nu-și achită integral…

Victor Bînzari: Dar nu cred că nu se vor achita, văd că discuțiile care sunt cu Moldovagaz sunt corecte și intențiile lor sunt de a achita, deci nu există acel moment de a nu achita.

Vocea Basarabiei: Acum pe larg sunt comentate declarațiile șefului de la Moldovagaz că a apărut această disponibilitate din partea Gazprom-ului să livreze cantități de gaze care ar fi necesare și pe malul drept al Nistrului sau că contează Moldova ce face mai departe, cumpără sau nu cumpără cantitatea de gaze de la Gazprom.

Victor Bînzari: Deci, noi avem acele 5,7 milioane de metri cubi care sunt livrate către malul stâng și înțelegem foarte bine că afară s-a încălzit un pic, s-a redus din consumul CET-ului din partea stângă a Nistrului, totodată, consumul de energie electrică un pic a scăzut, afară se luminează și deja zilele sunt mai lungi și înțelegem că malul stâng cumva nu utilizează toată cantitatea de gaz. Astfel, Moldovagaz a ajuns în situația când trebuie să ia o decizie ce face mai departe.

Ne-am pregătit pentru cele mai rele scenarii și avem stocuri suficiente de gaz, inclusiv pentru vară.

Vocea Basarabiei: Haideți să-l cităm pe șeful de la Moldovagaz. Dl Ceban a declarat că „în condițiile în care prețul gazelor furnizate de Gazprom și Energocom sunt aproape identice până la sfârșitul lunii martie, întreprinderea va achiziționa pentru consumatori până la 0,8 milioane de metri cubi zilnic de la Gazprom și aproximativ 1,3-1,5 milioane de metri cubi zilnic de la Energocom”.

Victor Bînzari: Asta este poziția lor, noi nu avem obligativitatea de a livra sută la sută gaz către Moldovagaz, noi livrăm gaz către ei în condițiile când am primit notificare. Deci, zilnic primim o notificare de la Moldovagaz de ce cantitate ei au nevoie și noi le livrăm.

Vocea Basarabiei: Va fi un subiect care încă se va discuta mult și contradictoriu pe marginea lui, pentru că acum nu e limpede ce vrea Gazprom-ul de la Republica Moldova.

Victor Bînzari: Această incertitudine ne face pe noi să fim mai vigilenți, să fim activi și să ne pregătim de cele mai rele scenarii, căci tot timpul există ceva în spate care ne sugerează ca noi să fim pregătiți și să identificăm alte surse de gaze naturale.

Vocea Basarabiei: Cel mai rău scenariu e că o să închidă Gazprom-ul robinetul pentru Republica Moldova, deși chiar dacă majoritatea din ceea ce livrează Gazprom-ul se utilizează pe malul stâng?

Victor Bînzari: Toate scenariile sunt posibile, noi nu cunoaștem exact, dar noi la ora actuală suntem mai pregătiți decât câțiva ani în urmă. 

Vocea Basarabiei: Și dacă Gazprom-ul ar sista livrările de gaze către Republica Moldova, atunci autoritățile Republicii Moldova sunt capabile să asigure și malul stâng?

Victor Bînzari: Eu nu pot să răspund la această întrebare, pentru că nu ține de Energocom. Noi la ora actuală avem capacitatea de a procura surse energetice din alte surse și, totodată, avem și stocuri care ne permit să activăm. Deci trebuie să fie decis cui livrăm – malului stâng sau malului drept. Noi suntem disponibili să livrăm către toată lumea, inclusiv să vindem și către alte țări. Dacă ați observat, noi am comunicat că am făcut și un test de un megawatt de energie electrică direct către ucraineni, un lucru nou pentru noi, întrucât până acum noi doar am procurat energie electrică de la Ucraina, ei fiind unii dintre cei mai mari producători de energie și în situația dată noi am făcut un test de a vinde către ei.

Vocea Basarabiei: Dl director, și totuși, ce se întâmplă dacă cantitățile acestea de gaz de la Gazprom ajung până la hotar cu Republica Moldova, trebuie Republica Moldova să le ia sau nu, Moldovagaz trebuie să le ia?

Victor Bînzari: Eu nu lucrez la Moldovagaz, nu cunosc detalii și nu cunosc condițiile contractuale care sunt între Moldovagaz și Gazprom, dar trebuie să fim conștienți că, dacă nu ar fi Energocom și ar fi alte companii private din domeniu, ei ar putea de fiecare dată să-și identifice clienți și să livreze gaz către clienții respectivi și atunci o să fie un paradox când tu nu ai cui livra gazul, dar la hotar se adună atâta gaz, deci oricum trebuie să fie cumva ajustate toate aceste detalii.

Vocea Basarabiei: Dar e o problemă dacă la hotar se adună cantitățile acestea mari, nu?

Victor Bînzari: Haideți să vedem relațiile contractuale, eu nu le cunosc, de aceea nu mă pot pronunța asupra acestui subiect.

Energocom a ajuns acum la momentul când trebuie să cunoască mai multe segmente din piața de furnizare de gaze naturale, inclusiv acea de energie electrică.

Vocea Basarabiei: Ce am mai auzit în spațiul public? Că de ce ar trebui să existe două entități – și Energocom, și Moldovagaz, și dacă nu ar putea Energocom să se descurce de unul singur?

Victor Bînzari: Energocom lucrează, ca și Moldovagaz, în baza unei licențe de furnizare a gazelor naturale, dar această licență ne permite să lucrăm pe două piețe diferite. Noi lucrăm la piața angro, procurăm gaze la piața angro, iar cu furnizarea către consumatorii finali se ocupă Moldovagaz. Este un lucru complicat, dificil, pentru că cu fiecare client trebuie să ai niște relații contractuale, plățile să le aștepți, deci, noi lucrăm pe piețe diferite, dar asta nu înseamnă că Energocom nu ar trebui să aibă și experiența de piață retail, vânzătorul către consumatorul final. Examinăm și această oportunitate. Da, noi trebuie să acumulăm cât mai multă experiență, Energocom a ajuns acum la momentul când trebuie să cunoască mai multe segmente din piața de furnizare de gaze naturale, inclusiv acea de energie electrică. 

Vocea Basarabiei: Eu aceleași întrebări le-am adresat și noului ministru al energiei. Dl Parlicov a fost aici și a oferit și d-lui mai multe explicații, dar și după emisiune încă unii urmăritori ai Vocii Basarabiei se întrebau: Energocom ar putea încheia contracte direct cu cei care consumă gazele?

Victor Bînzari: Energocom ar putea. În partea legală, dacă noi discutăm, Energocom are această licență de furnizare care ne permite să avem și relații contractuale cu consumatorul final, indiferent că este casnic sau industrial.

Vocea Basarabiei: Dar pe moment se dublează activitatea Moldovagaz cu activitatea Energocom-ului?

Victor Bînzari: La momentul actual, nu. Noi nu avem consumatori finali, noi avem doar piața angro, care este separată de piața de distribuție către consumatorii finali.

Vocea Basarabiei: Dar nu v-am întrebat despre împrumutul de la BERD, el a fost achitat?

Victor Bînzari: Împrumutul de la BERD urmează a fi achitat în 4 etape, prima etapă este 35 la sută până la 1 mai din prima tranșă de 100 de milioane și 65 la sută până la 1 iunie. 

Vocea Basarabiei: Se vor acumula bani ca să fie întorși?

Victor Bînzari: Noi avem acești bani, vreau să comunic că noi am primit banii pentru gazul livrat de la Moldovagaz și suntem disponibili să întoarcem întreaga sumă de 300 de milioane. 

Vocea Basarabiei: Și dacă Moldovagaz are acum posibilitate să achite tot ce ia de la Energocom, ea nu poate să ajungă la faliment? 

Victor Bînzari: Sper că nu, trebuie să achite toată suma.

Vocea Basarabiei: Pentru că inițial și fosta șefă a guvernului, dna Gavrilița spunea că dacă va intra în incapacitate de a achita datoriile către Energocom, Moldovagaz ar putea să ajungă în pragul falimentului.

Victor Bînzari: Posibil, deocamdată vedem că plățile sunt la zi, fără întârziere, deci nu vedem riscuri pentru neachitare.

Vocea Basarabiei: A trecut iarna aceasta, de bine, de rău lumea acum poate să răsufle ușurată și să spună că nu a avut întreruperi de energie electrică, de gaze, dar cum decurg pregătirile pentru iarna viitoare?

Victor Bînzari: Noi, analizând tot ce ține de prețuri la bursă pentru gaze naturale pentru acest an, vedem o oscilație și vedem niște informații că prețul gazului va oscila între 35 și 60 de euro MWh, dar acesta nu este un preț fix, sunt niște prețuri estimative, mâine poate parveni altă informație care poate să fie radical diferită de această informație pe care o am eu acum.

Vocea Basarabiei: Dar ar mai putea fi perturbată piața energetică?

Victor Bînzari: Sigur că da, pentru că sunt foarte mulți factori care influențează. 

Vocea Basarabiei: Care?

Victor Bînzari: De exemplu, rezervele din stocurile care sunt în Europa. Dacă urmărim ceea ce s-a întâmplat anul trecut și anul acesta, vedem că iarna a fost atât de blândă că la ora actuală Europa are în stocuri mai mult de 55 la sută din depozite, pe când în alți ani deja era sub 40 la sută. Deci vedem că solicitarea de gaze naturale este un pic mai joasă decât în anii precedenți, dar sunt mulți factori care influențează prețul gazului. Unul din factori îl constituie relațiile cu China, relațiile cu America, accesul la piață, cine va fi un hub important, cum vom avea acces la sursele de gaz. Sunt foarte multe discuții pe acest segment și sigur că ele de la o zi la alta au să fie un factor de decizie pentru a stabili prețul final pentru perioada următoare.

Criza din domeniul energetic din Europa și din toată lumea își pune amprenta foarte mult și este foarte greu de luat o decizie.

Vocea Basarabiei: Și dacă este instabilitate, atunci de 10 ori trebuie să fiți mult mai vigilenți ca să știți exact cum pregătiți statul și cetățenii pentru a înfrunta un alt sezon rece?

Victor Bînzari: Sigur că e foarte complicat de a lua aceste decizii, pentru că criza din domeniul energetic din Europa și din toată lumea își pune amprenta foarte mult și este foarte greu de luat o decizie. E important să înțelegem dacă noi avem nevoie de aceste stocuri strategice și cât de important este pentru noi ca, indiferent de cost, să avem gaz sau să putem să rezistăm și fără gaz. Noi am observat în această toamnă, când am avut două deconectări de energie electrică, faptul că oamenii atunci au înțeles că totuși e mai bine să fie mai scumpă, dar să existe această energie electrică decât să fie fără ea. E clar că sarcina Energocom-ului nu e doar de a identifica surse energetice, dar și de a identifica surse energetice ieftine, de asta se și discută foarte mult, de asta se negociază foarte mult, de asta se caută cele mai bune și mai convenabile oferte.

Vocea Basarabiei: Dl director, dar aceste depozite de stocare a gazelor pe ce perioade sunt valabile? Poate cumva se gândește și Republica Moldova pe teritoriul propriu să-și construiască un depozit de stocare? E mai costisitor?

Victor Bînzari: S-au discutat și aceste momente. Eu cred că cheltuielile pentru a avea un astfel de depozit sunt foarte mari și atunci cred că cea mai bună soluție e de a avea stocuri în țările vecine, în România și Ucraina. Observăm că și partea română investește foarte mult în tot ce ține de utilaje pentru injectarea gazului în depozite, mărirea depozitelor, alte soluții pentru a fi mai accesibili și de a avea posibilitatea de a livra cantități mai mari spre depozit și de a extrage de acolo.

Vocea Basarabiei: Energocom este prima companie care a utilizat în această iarnă gazoductul transbalcanic în regim revers de la sud spre nord. Despre ce vorbește acest lucru?

Victor Bînzari: Noi am spus că am scris mai multe istorii pe domeniul energetic și unul dintre cele mai mari evenimente cu care ne-au felicitat multe țări și mulți traderi, mulți participanți la piața gazieră este faptul că din zona mediteraneeană noi am reușit să transportăm gaz către Republica Moldova. Ce ne permite acest lucru? Noi am demonstrat la o bună parte a lumii faptul că acest traseu este unul funcțional și este cea mai sigură rută sau cea mai apropiată pentru a transporta gazul din zona mediteraneeană către depozitul din Ucraina care este unul foarte mare și foarte important. Noi am fost primii care am utilizat acest traseu și primii care am utilizat interconectorul de gaze dintre Grecia și Bulgaria, care a fost deschis în luna octombrie și noi deja îl utilizam la sfârșitul lunii noiembrie, dacă nu greșesc. Deci am fost primii printre toate aceste momente, în timp ce efectuam lucrările învățam și noi cum se face asta corect și rapid, pentru că nu aveam dreptul la greșeală.  

Vocea Basarabiei: Dvs. ați spus că ANRE este cel care ajustează tarifele, dar cetățenii probabil că totuși așteaptă să afle de la dvs., va fi cu putință ca tariful să fie redus?

Victor Bînzari: Nu vă pot spune, asta ține strict de ANRE, dacă o să invitați colegii de la ANRE, eu cred că ei au să vă dea mai multe explicații, ca metodologie cum lucrează, cum se formează un preț și multe alte detalii. Nu că nu vreau, dar nu cunosc exact toate detaliile și toate cheltuielile care sunt luate în calcul de cei de la Moldovagaz sau care sunt parte de investiții care sunt stabilite pentru ei.

Vocea Basarabiei: Și totuși, nu sunteți indiferent și de felul cum vor încerca cetățenii să vă înțeleagă că se menține tariful, că e în creștere sau că e în descreștere?

Victor Bînzari: Noi tot timpul căutăm cele mai ieftine surse, asta trebuie să fie clar pentru toată lumea și noi de fiecare dată încercăm să fim cât mai transparenți și să demonstrăm de unde noi luăm aceste surse de gaz. Sigur că e mai ușor ulterior să discuți după o perioadă lungă de timp că, uite, decizia a fost una bună sau una greșită, dar până a lua decizia trebuie să înțelegem care au fost factorii când am luat această decizie. La ora actuală, noi avem un preț de bursă de 40 de euro per MWh, acum trebuie să luăm o decizie – vom procura cu acest preț sau nu vom procura, cât ne vor costa transportul și alte cheltuieli operaționale pentru a aduce acest gaz în Republica Moldova sau pentru a fi transportat către depozit; avem nevoie de o cantitate mai mare sau avem nevoie de o cantitate mai mică, pentru că inclusiv stocarea de gaze naturale are niște costuri. Nu este nimic gratuit, trebuie să înțelegem acest lucru. Înțeleg că chiar dacă în toamna viitoare o să avem 10 euro/MWh, unii vor spune că a fost o decizie proastă, dar dacă vom avea un preț de 60 de euro/MWh, lumea o să spună că, uite, a fost o decizie bună. Deci, indiferent de situație vor fi cuvinte de laudă și vor fi reproșuri față de activitatea noastră, dar este o activitate pur economică, strategică, dar se iau decizii atunci când te pregătești pentru iarna viitoare.

Vocea Basarabiei: Dl director, am promis să nu vă provoc și să vă pun și întrebări cu tentă politică, dar acum stau și mă întreb – dacă Gazprom îi spune Moldovagaz că livrează gaze la un preț cu mult mai mic decât cel pe care îl achitați dvs. pentru a procura din alte surse, atunci… 

Victor Bînzari: Asta ar fi foarte bine, vom avea un preț mai jos pentru consumatorii finali. Noi nu putem concura cu prețul Gazprom-ului, suntem conștienți de acest fapt, dar asta o să aducă plusvaloare consumatorilor, agenților economici care vor fi competitivi pe piață atunci când vor ieși la exportul produselor.

Vocea Basarabiei: Bine, și dacă gigantul rus Gazprom decide să livreze la un preț mai mic, atunci Republica Moldova ce face cu acele cantități, dacă prețul e mai mic?

Victor Bînzari: Noi ne vom orienta, noi suntem o companie comercială și avem extindere pentru alte piețe, vom identifica alte soluții cum să vindem gazul, cum să-l pregătim, suntem o companie care ne-am extins activitatea și în România, am obținut licențele de trading în România, vrem să obținem și în alte țări. Deci vrem să fim un jucător important sau un jucător activ în această zonă și cred că noi vom găsi cea mai bună soluție.

Vocea Basarabiei: Dar gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău a fost și este funcțional în deplină capacitate?

Victor Bînzari: Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău a fost folosit în regim comercial, iarăși, prima dată de Energocom, când am achiziționat gaze inclusiv din zona mediteraneeană le-am transportat prin acest gazoduct. A fost și pentru ei prima dată, practic, ca să vadă cum lucrează și este funcțional sută la sută, până la sfârșitul lunii februarie am livrat prin acel punct, la ora actuală livrăm din Ucraina prin câteva puncte și acum nu este implicat gazoductul respectiv, dar avem o relație foarte bună cu colegii de la Transgaz, inclusiv cu cei de la Moldovatransgaz, deci toate sunt operaționale, toate sunt funcționale și noi avem experiența deja de a le utiliza pe ambele gazoducturi. 

Vocea Basarabiei: Dacă gazoductul nu e utilizat la capacitate maximă, asta ce înseamnă?

Victor Bînzari: Gazoductul are o capacitate maximă, dar poate fi utilizat până la 50 la sută, nu este imposibil, e mai complicat atunci când vrei să aduci o cantitate mai mare de gaz și nu-ți permite, atunci trebuie să împarți acea capacitate pe mai multe zile ca să poată fi livrată.

Vocea Basarabiei: În luna martie, Energocom continuă să procure energie electrică de la MGRES și Nuclearelectrica, asta am înțeles că sunt două surse, da?

Victor Bînzari: Da, și pentru orele de vârf, unde nu putem completa necesarul de consum procurăm de la bursa OPCOM.

Vocea Basarabiei: Da, ați mai făcut precizările acestea. De ce ziceți că doar în luna martie Energocom continuă să procure energie electrică de la MGRES? Cum se va stabili și cum trebuie să se stabilească relația cu MGRES-ul ca să nu se mai vorbească de o singură lună, pentru că, iarăși, și cetățenii, și experții, și demnitarii cred că s-ar putea obține un tarif mai mic pentru consumarea energiei electrice de la MGRES?

Victor Bînzari: Energocom a fost împuternicit să facă aceste achiziții pentru 3 luni de zile – ianuarie, februarie, martie. 

Vocea Basarabiei: Și le-ați prelungit în fiecare lună, da?

Victor Bînzari: Noi în fiecare lună le-am prelungit în funcție de prognoza graficului care este transmisă de către furnizori companiei de distribuție și operatorilor de transport. Am ajuns la momentul când această lună e pe sfârșite, trebuie să știm ce se întâmplă cu următoarele luni. La ultima ședință a Comisiei pentru Situații Excepționale, Energocom-ul a fost împuternicit de a negocia și a achiziționa energie electrică pentru următoarele 6 luni de zile – aprilie-septembrie inclusiv, iar la ora actuală am transmis deja către MGRES graficul prognozei pentru luna aprilie, suntem în data de 23 astăzi, care ne permite să avem o prognoză prestabilită pentru luna următoare și, totodată, am transmis datele pentru următoarele 6 luni de zile pentru a analiza acest moment. Știm foarte bine că contractul cu MGRES-ul nu este doar un contract comercial, este și unul politic, care se negociază la nivel de guvern între factorii decisivi.

Vocea Basarabiei: Și în joc mai e și soarta uzinei metalurgice…

Victor Bînzari: Sunt mulți factori care decid acest moment, inclusiv gazul, dacă au surse de gaze pentru a produce, sunt mai multe detalii în acest sens.

Vocea Basarabiei: Totuși, ca profesionist, ca specialist, ca director al Energocom, să vă întreb – ar fi cu putință să se negocieze un contract pe un termen de un an, cel puțin, pe 3 ani?

Victor Bînzari: Eu sunt sigur că, cel puțin, pentru o perioadă de 6 luni de zile se va putea stabili. 

Energocom discută doar de partea tehnică a graficelor, iar tot ce ține de partea financiară este de competența cabinetului de miniștri.

Vocea Basarabiei: Și dacă se stabilește pentru o perioadă de, cel puțin, 6 luni de zile, atunci se poate ceda din cei 73 de dolari/MW?

Victor Bînzari: Acesta este momentul negocierilor, Energocom discută doar de partea tehnică a graficelor, iar tot ce ține de partea financiară este de competența dlui ministru împreună cu cabinetul miniștrilor, cu prim-ministrul care discută, analizează, caută cele mai bune formule, dar eu sunt sigur că se va găsi o formulă bună pentru a avea un preț mai mic.

Vocea Basarabiei: Dar ce ar face cu această energie electrică partea stângă, dacă nu ar consuma-o și cetățenii de pe malul drept?

Victor Bînzari: Nu ar produce-o, în primul rând.

Vocea Basarabiei: Și dacă nu ar produce-o, nu ar avea bani ca acea regiune să existe?

Victor Bînzari: Da, dar atunci vom fi obligați și noi să căutăm alte surse pentru a ne aproviziona care sunt un pic mai scumpe decât ceea ce ne oferă ei și observăm că totuși prețul contează foarte mult pentru consumatorul final.

Vocea Basarabiei: Chiar dacă aș insista, n-o să ne spuneți dacă se poate reveni de la 73 la 62,5 dolari/MW pentru consumul de energie pe care Republica Moldova, partea dreaptă o ia de la MGRES, da? 

Victor Bînzari: Nu cunosc, dar vă spun sincer că știu despre faptul că se poartă discuții privind modificarea prețului, să vedem unde va fi punctul final de negocieri.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.