VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Vladimir Socor: Kremlinul a pierdut speranța în Dodon căci nu a justificat așteptările Rusiei, apoi l-a găsit pe Șor

Vocea Basarabiei: Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski a declarat în cadrul Consiliului Europei că a informat-o pe președinta Maia Sandu despre un document rus, depistat de spionajul ucrainean, care arată un plan de a destabiliza situația din Republica Moldova. Despre riscurile și amenințările la adresa R. Moldova, în contextul invaziei ruse din Ucraina, discutăm cu analistul Vladimir Socor de la publicația Eurasia Daily Monitor. El este și un bun cunoscător al Republicii Moldova, inclusiv a situației politice interne. Așa încât l-am întrebat și pe el ce riscuri de securitate există pentru Chișinău.

Vladimir Socor: Cu siguranță, Kremlinul, serviciile secrete ale Rusiei au făcut multe planuri pentru destabilizarea situației, unul dintre acestea l-au interceptat ucrainenii. În contextul războiului Rusiei din Ucraina, Rusia și-a intensificat eforturile de a destabiliza Republica Moldova din interior. Planul interceptat de ucraineni este anume un plan de destabilizare din interior, nu este un plan de invazie militară. O invazie militară este foarte puțin probabilă, aproape exclusă la etapa aceasta. Autoritățile din Kiev, comentând dezvăluirile dlui Zelenski, au spus că un scenariu de tip militar este practic imposibil, două sunt scenariile ipotetice  de tip militar – o debarcare a Rusiei de tip desant în regiunea Odesa, cu scopul de a face legătura pe uscat cu Transnistria sau o ofensivă rusească prin coridorul de la nordul Mării Azov și nordul Mării Negre din regiunea Herson înspre Vest. Ambele sunt considerate de militarii ucraineni ca fiind nerealiste, deoarece, conform militarilor ucraineni, un desant rusesc în aceste condiții ar fi egal cu o sinucidere, trupele respective care ar încerca să debarce la Odesa ar fi anihilate, ar fi distruse foarte rapid, iar coridorul prin nordul Mării Azov și nordul Mării Negre e imposibil de străbătut de ruși, mai ales de când orașul Herson a fost eliberat și rușii au fost obligați să se retragă pe malul stâng al Niprului, podurile de peste Nipru sunt distruse, Niprul formează un obstacol de netrecut pentru forțele rusești. Deci, Rusia este redusă la scenariul de destabilizare din interior, cred că demonstrațiile plătite de către Ilan Șor în lunile recente au urmărit anume acest scop, ele au demonstrat, de asemenea, faptul că Rusia a pierdut speranța în Igor Dodon, Igor Dodon nu a justificat în niciun chip așteptările Rusiei, Rusia caută altă persoană și l-a găsit pe Ilan Șor.

Vocea Basarabiei: O să vorbim despre forțele politice din Republica Moldova, care au alte viziuni decât cele de integrare europeană a țării după ce Republica Moldova a obținut statutul de țară-candidată pentru aderare la Uniunea Europeană, dar vreau să vă întreb – cum credeți dvs., în ce scop rachetele survolează spațiul aerian al Republicii Moldova, că sunt cazuri foarte multe deja?

Vladimir Socor: Probabil că noi nu le cunoaștem pe toate. Republica Moldova, știm foarte bine, nu dispune de apărare antiaeriană, dna președintă Maia Sandu a anunțat public că va solicita țărilor partenere să furnizeze echipament sau artilerie antiaeriană. Așteptăm să vedem acest lucru.

Vocea Basarabiei: Dar declarația pe care o făcuse recent șeful diplomației ruse Serghei Lavrov că Republica Moldova ar putea să fie a doua țară implicată în acest război și el făcea aluzie că Occidentul ar putea să urmărească acest scop, dvs. cum ați înțeles acea declarație pe care a făcut-o șeful diplomației ruse pentru un post de televiziune rusesc?

Vladimir Socor: Declarația lui Lavrov din ziua de 2 februarie este o sumă de acuzații la adresa Republicii Moldova și aceste acuzații au numai rolul de a reafirma cunoscutele linii roșii ale Rusiei. Dl Lavrov acuză Republica Moldova și pe dna Maia Sandu personal de dorința de a intra rapid în NATO, de dorința de a se unifica cu România. Apropo, aceste două lucruri se bat cap în cap.

Atâta timp cât Ucraina rezistă, și ea rezistă, Rusia nu are niciun mijloc să acționeze asupra Republicii Moldova, să o constrângă, nu poate decât să o amenințe la modul verbal.

Vocea Basarabiei: De ce?

Vladimir Socor: Sau dorește în NATO, sau dorește unificarea cu România. Deci, continuă dl Lavrov, acuză Republica Moldova de persecutarea populației de limbă rusă. Toate aceste amenințări sunt, de fapt, amenințări neputincioase. Rusia nu are mijloacele necesare să constrângă Republica Moldova să facă sau să nu facă ceva la etapa actuală. Atâta timp cât Ucraina rezistă, și ea rezistă, Rusia nu are niciun mijloc să acționeze asupra Republicii Moldova, să o constrângă, nu poate decât să o amenințe la modul verbal. Declarația lui Lavrov reafirmă pozițiile cunoscute ale Rusiei, nu e nimic nou. De altfel, ceea ce a spus Lavrov despre Republica Moldova este o parte mică dintr-un interviu foarte larg, deci nu este o declarație dedicată Republicii Moldova, e o parte mică dintr-un interviu foarte larg și dânsul s-a simțit obligat să bifeze niște căsuțe. A bifat și căsuța Republica Moldova în stilul său caracteristic, grosolan.

Vocea Basarabiei: Pentru dvs. este clar ce și-ar dori astăzi Kremlinul de la Republica Moldova?

Vladimir Socor: Da, e foarte clar ce așteaptă Kremlinul acum, în etapa actuală. Republica Moldova nu este nici acum, cum n-a fost din capul locului, o prioritate, din punctul de vedere al Rusiei. Rusia nu intenționează să atace Republica Moldova militar, nu intenționează să o ocupe, nu intenționează să o includă într-un fel de Rusie mare sau „lume rusă”, Moscova dorește ca Republica Moldova să rămână împotmolită într-o zonă gri, în care Rusia să aibă o influență considerabilă în Republica Moldova, dar nu o influență totală.

Rusia dorește să aibă un considerabil, substanțial pachet de acțiuni în guvernarea Republicii Moldova.

Vocea Basarabiei: Dar cum să se manifeste această influență din partea Rusiei aici, în Republica Moldova?

Vladimir Socor: Această influență s-ar manifesta prin reformatarea guvernului și prin intrarea unor oameni ai Rusiei în guvern. Aceasta dorește Rusia, ea dorește să aibă un considerabil, substanțial pachet de acțiuni în guvernarea Republicii Moldova.

Vocea Basarabiei: Guvernul este, totuși, cabinetul învestit de Partidul Acțiune și Solidaritate, partid aflat în parlamentul Republicii Moldova cu 63 de mandate și acest lucru se pare că nu ar fi posibil.

Vladimir Socor: Desigur, nu va fi posibil până la alegerile următoare. Și aici revenim la planul de destabilizare interceptat de către ucraineni, cu care am început discuția noastră. Eu nu văd eforturi de destabilizare care ar putea să aibă succes în viitorul imediat sau în viitorul apropiat, dar trebuie să fim foarte atenți la alegerile parlamentare care vor avea loc în 2025. Atunci am putea să pierdem marele avantaj pe care îl avem acum, și anume majoritatea parlamentară clară din partea Partidului Acțiune și Solidaritate și guvern monocolor PAS, guvernul unui singur partid. Acestea sunt niște avantaje neprețuite, pe care nu trebuie să le subestimăm, dimpotrivă trebuie să facem tot posibilul să menținem actuala formulă, cu majoritatea unui partid proeuropean și guvern al acestui partid.

Vocea Basarabiei: Dar ce se zice despre opoziție? Că este destul de fragmentată și opoziția. Și ce acțiuni ar mai putea întreprinde, pentru că chiar dvs. ați spus că au fost făcute deja acele teste în toamna anului trecut, când s-au organizat acțiuni de protest aici, în inima Chișinăului, dar după ce s-au încheiat acele proteste, ce ar mai putea astăzi să facă adversarii guvernării?

Vladimir Socor: Pericolul pe care îl văd eu este ca la următoarele alegeri parlamentare PAS-ul nu ar obține majoritatea absolută…

Partidul lui Șor și Partidul Socialiștilor, ei au demonstrat că au foarte puțină influență de a schimba situația, au încercat, au făcut tot ce au putut, dar n-au reușit să schimbe situația și nici nu vor reuși din motive evidente – nu au lideri.

Vocea Basarabiei: Acuma ce ar putea să facă opoziția, iată în aceste condiții? Ce pârghii are opoziția ca să schimbe, să zic, într-un fel parcursul european pe care încearcă să-l facă Republica Moldova?

Vladimir Socor: Prin opoziție înțelegem, desigur, partidul lui Șor și Partidul Socialiștilor, ei au demonstrat că au foarte puțină influență de a schimba situația, au încercat, au făcut tot ce au putut, dar n-au reușit să schimbe situația și nici nu vor reuși din motive evidente – nu au lideri. În primul rând, nu au lideri politici. Chiar populația de limbă rusă care încă mai simpatizează cu Rusia și cu Putin nu consideră că dl Șor sau dl Dodon sunt lideri politici credibili. Nici partidele lor nu au echipe, nu au echipe de guvernare, nu sunt capabile să se adreseze în mod inteligent opiniei publice, au posibilități intelectuale și organizatorice foarte limitate. Aceasta s-a văzut în tot decursul protestelor. Până la urmă, ei au trebuit să renunțe și să se retragă de pe străzi, practic. Ei așteaptă, desigur, următoarele alegeri.

Vocea Basarabiei: Bine, dar între timp și-a făcut primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, un partid, un partid, așa cum spune el, cu viziuni proeuropene. Ce șanse ar avea formațiunea dlui Ceban?

Vladimir Socor: Nu e credibil, tot trecutul dlui Ceban face afirmațiile sale de proeuropenism complet incredibile, dar tocmai aici văd eu pericolul. Revin la ce spuneam adineaori: văd pericolul fragmentării electoratului și faptul că fragmentarea ar putea să conducă la o situație în care PAS-ul nu ar mai obține majoritatea absolută la următoarele alegeri și ar fi constrâns să facă niște aranjamente de coaliție. Coalițiile guvernamentale au o istorie foarte nefericită în Republica Moldova. Toate coalițiile guvernamentale care s-au perindat la putere timp de atâția ani au dus la dezordine, la corupție, la haos și au blocat reformele. Guvernările de coaliție au această însușire de a bloca reformele, deoarece fiecare inițiativă de reforme, fiecare inițiativă legislativă trebuie coordonată cu partenerii de coaliție și partenerii de coaliție profită, ca să stoarcă avantaje personale pentru ei.

Situația Republicii Moldova este o situație la marginea disperării din toate punctele de vedere.

Vocea Basarabiei: Să vorbim despre pașii pe care îi întreprinde guvernarea, cât de siguri sunt acești pași, pentru că unii spun că lecția de acasă se face cu pași timizi după ce Republica Moldova a obținut acest statut de țară-candidată pentru aderare la Uniunea Europeană, iar temele pentru acasă sunt multe, și nu sunt ușoare – de la reforma în justiție, lupta împotriva corupției, dezoligarhizare, reforme în alte sectoare… Se va descurca Republica Moldova? Și în ce măsură guvernarea va putea să recâștige încrederea din partea cetățenilor, a unui segment mult mai mare?

Vladimir Socor: Eu cred că cei care adresează critici sunt foarte nerăbdători. Situația Republicii Moldova este o situație la marginea disperării din toate punctele de vedere. Știm toate crizele, nu e nevoie să mai repet câte crize avem de înfruntat, guvernarea, după părerea mea, face față bine acestor crize, suntem pe punctul de a ieși din iarnă cu bine. Criza energetică a fost adusă sub control, guvernarea supraviețuiește, mai bine spus, statul și societatea supraviețuiesc datorită finanțării externe obținute anume de către această guvernare. Republica Moldova, având dimensiuni mici și populație mică, practic a fost preluată la întreținere de către Uniunea Europeană. Este un caz unic în Republica Moldova, un caz făcut posibil în parte de dimensiunile mici ale țării și ale populației, dar făcut posibil în mare parte de încrederea de care se bucură dna Maia Sandu personal și guvernarea. Ei se bucură de o încredere atât de mare în statele Uniunii Europene, încât au obținut o finanțare externă fără precedent. Dacă socotim această finanțare pe cap de locuitor, cu siguranță că Republica Moldova este liderul de departe al obținerii finanțărilor externe și este o condiție a supraviețuirii. Societatea, populația nu ar fi supraviețuit fără această finanțare, și ea se datorează anume actualei guvernări. În cazul guvernării vedem dificultăți în reformarea justiției, dar aceste greutăți au niște rădăcini vechi. Sistemul de justiție și procuratura din Republica Moldova au primit o independență totală față de puterea legislativă și executivă cu mulți ani în urmă, atunci lozinca era: independență justiției, justiția nu trebuie să fie politizată, acordăm maximă independență justiției și procuraturii. Rezultatul a fost că oameni lipsiți de caracter au transformat această independență într-un scut la al cărui adăpost practică aranjamente netransparente, corupte, obțin avantaje proprii și chiar deseori vând serviciile lor unora sau altora, oligarhilor, de exemplu, altor corupți. Fără îndoială, nu putem să acuzăm aceste instituții în bloc, de a fi corupte sau egoiste, sau de a urmări avantajele proprii. Cu siguranță, printre ei sunt mulți oameni cinstiți și care doresc să-și facă datoria, dar blocajul este la nivelul instituțiilor. De aceea guvernării îi vine foarte greu să facă schimbările necesare, deoarece se lovește de aceste bariere instalate acum 10 ani sau chiar mai bine de 10 ani în urmă de a proteja procuratura și justiția de influența politicului. Aceasta este sursa greutăților, în plus, mulți dintre actorii deținători de funcții din aceste instituții sunt acolo de pe vremea lui Plahotniuc, ei lui Plahotniuc îi datorează pozițiile pe care le ocupă acum. Și e foarte greu să-i scoți din sistem, deoarece ei se bucură de imunități, imunitățile pe care le-au primit acum zece ani și mai bine și le folosesc în interesul personal. Noi trebuie să înțelegem această situație și să acordăm guvernării și majorității parlamentare răgazul necesar ca să lucreze, și nu să-i criticăm cu nerăbdare și, uneori, chiar cu aroganță.

Republica Moldova nici acum nu este pregătită pentru a reintegra Transnistria. Avem precondiții pentru reintegrarea Transnistriei, precondiții care nu sunt întrunite actualmente, și anume domnia legii în Republica Moldova.

Vocea Basarabiei: Ținând cont că e acest război în imediata vecinătate a Republicii Moldova, pe care l-a pornit Federația Rusă în 24 februarie anul trecut, că se suprapun atâtea crize, credeți că e un moment propice ca să se pună pe agendă și rezolvarea problemei transnistrene?

Vladimir Socor: Nu, în niciun caz! Republica Moldova nici acum nu este pregătită pentru a reintegra Transnistria. Avem precondiții pentru reintegrarea Transnistriei, precondiții care nu sunt întrunite actualmente, și anume domnia legii în Republica Moldova. În lipsa domniei legii, orice înțelegere – fie direct cu Tiraspolul, fie cu partenerii internaționali în vederea reintegrării Transnistriei, nu va funcționa așa cum va fi scrisă pe hârtie.

Vocea Basarabiei: Dar se pare că a crescut interesul Ucrainei pentru ca să fie identificată o soluție durabilă pentru criza transnistreană?

Vladimir Socor: Aveți în vedere, desigur, ocupația ilegală a Transnistriei de către trupele rusești? Aici vreau să remarc și salut, aplaud faptul că dna președintă Maia Sandu, guvernarea, majoritatea parlamentară au adoptat, în fine, după atâta timp, limbajul corect în ceea ce privește chestiunea Transnistriei. Eu în ultimele câteva luni, cam de la mijlocul anului trecut încoace nu am mai auzit din partea guvernării cuvintele statut special pentru Transnistria, formatul „5+2”

De asemenea, noțiunea regiunea transnistreană trebuie să dispară, Transnistria nu este în niciun chip o regiune.

Vocea Basarabiei: Formatul „5+2” este unul nefuncțional, pentru că Rusia și Ucraina sunt în război.

Vladimir Socor: Eu mă refer la limbajul guvernării – statut special pentru Transnistria, formatul „5+2”, trupe rusești de pacificare, nu am mai auzit aceste cuvinte și îmi pare foarte bine. Ele trebuie să dispară din vocabularul nostru. De asemenea, noțiunea regiunea transnistreană trebuie să dispară, Transnistria nu este în niciun chip o regiune. Dacă vorbim despre o regiune, implicit înclinăm să discutăm despre statutul regiunii. Constituția și legislația vorbesc despre raioanele din răsăritul Republicii Moldova, acesta este termenul corect. Și, de asemenea, salut faptul că guvernarea nu mai face deosebirea dintre trupele rusești așa-zise pacificatoare și trupele rusești care, chipurile, nu fac decât să păzească depozitul de muniții de la Cobasna. Guvernarea afirmă că toate trupele rusești sunt ilegale pe teritoriul Republicii Moldova și toate trebuie retrase, și anume: necondiționat, fără legătură cu vreun statut special al Transnistriei. Deci vreau să aplaud schimbarea mesajului și a limbajului guvernării.

Vocea Basarabiei: Dar eu o să vă întreb, totuși, când credeți că va apărea un moment potrivit ca să se discute la modul cel mai serios și despre situația din raioanele de est ale Republicii Moldova?

Vladimir Socor: Guvernarea a început să discute la modul serios, spunând partenerilor externi, începând cu OSCE, și nu numai că atenția trebuie să se concentreze asupra situației drepturilor omului de pe malul stâng al Nistrului. Deci, mai puține măsuri de încredere, mai puțini așa-ziși pași mici, apropo, și pașii mici au dispărut din limbajul guvernării.

Atâta timp cât Republica Moldova nu este consolidată în interior și nu are domnia legii, orice reintegrare cu Transnistria ar putea să fie foarte periculoasă, ar destabiliza situația din interior.

Vocea Basarabiei: Dar a apărut o lege antiseparatism…

Vladimir Socor: Da, o lege foarte bună. Ea acordă guvernării actuale o pârghie de influență asupra Transnistriei, dar, subliniez, atâta timp cât Republica Moldova nu este consolidată în interior și nu are domnia legii, orice reintegrare cu Transnistria ar putea să fie foarte periculoasă, ar destabiliza situația din interior.

Vocea Basarabiei: Dar cum ar trebui să fie relația Chișinău-Tiraspol, iată, ținând cont de aceste împrejurări și realități?

Vladimir Socor: Deocamdată, interesul principal al Republicii Moldova – spune guvernarea, și eu sunt de acord – este stabilitate, pentru că din anumite puncte de vedere, în primul rând, din punctul de vedere al aprovizionării cu energie, electricitate și gaz suntem în aceeași barcă. Așa s-au pronunțat vicepremierul Oleg Serebrian și ministrul dezvoltării și infrastructurii Andrei Spînu, au spus că suntem în aceeași barcă și acest fapt este corect pe termen scurt, poate chiar și pe termen mediu, pe termen scurt în orice caz, atâta timp cât Republica Moldova încă nu și-a diversificat aprovizionările cu energie electrică și cu gaze naturale. Atunci când acest lucru se va întâmpla, și el se va întâmpla peste câțiva ani, vom discuta altfel cu Transnistria. Conducerea de la Tiraspol are interese proprii, ea este, bineînțeles, prorusă, fără nicio îndoială…

Vocea Basarabiei: Și va rămâne să fie prorusă?

Vladimir Socor: Da, sigur, rămâne să fie prorusă în suflet, rămâne să fie prorusă din punctul de vedere al orientării culturale, din punctul de vedere al orientării geopolitice, ea se consideră că aparține „lumii ruse”, dar în același timp…

Vocea Basarabiei: Dar chiar dacă Ucraina își schimbă atitudinea și față de aceste raioane din stânga Nistrului și, în general, față de…

Vladimir Socor: Asta este altă variabilă. Ce ar putea face Ucraina este altă dimensiune, discutăm imediat și despre ea, dar conducerea de la Tiraspol este nu numai o parte a „lumii ruse”, cum se consideră, dar este în același timp și un grup de afaceri, care are aceste interese de afaceri și încearcă să manevreze între Rusia și Ucraina.

Vocea Basarabiei: Dar afacerile, dacă ne referim la exporturile care se fac din stânga Nistrului, 70 la sută din mărfuri ajung pe piețele Uniunii Europene?

Vladimir Socor: Așa este! Și anume ajung prin intermediul Republicii Moldova. Deci, din toate aceste puncte de vedere, businessul transnistrean, care controlează și politica transnistreană, este dependent, foarte serios dependent de Uniunea Europeană, chiar și de Republica Moldova și, în bună măsură, de Ucraina. Conducerea de la Tiraspol încearcă să manevreze între toate aceste centre, ea este interesată, în primul rând, de stabilitate și de continuarea afacerilor. Atât timp cât Rusia este departe de Transnistria, din punct de vedere geografic, conducerea de la Tiraspol manevrează în modul pe care l-am descris, dacă însă Rusia ajunge mai aproape de Transnistria sau eventual face o joncțiune pe uscat cu Transnistria, atunci Tiraspolul nu ar mai putea să manevreze, ar fi obligat să îndeplinească toate cerințele Rusiei și probabil că ar face acest lucru de bunăvoie. Rusia n-ar trebui să forțeze Tiraspolul să îndeplinească ordinele, Tiraspolul ar face acest lucru de bunăvoie, dar nu ar mai avea posibilitatea să manevreze și să protejeze stabilitatea actuală. Deocamdată, toți suntem interesați în stabilitate în Transnistria, cel puțin pe termen scurt. Toată lumea, toți actorii –  Chișinăul, partenerii occidentali, Ucraina, toți avem interesul ca situația în Transnistria să rămână stabilă și să ajutăm Ucraina să țină Rusia cât mai departe de Transnistria.

Vocea Basarabiei: În debutul acestui dialog ați spus dvs. că partenerii externi întind o mână de ajutor Republicii Moldova ca să depășească multitudinea de probleme cu care se confruntă, provocările, după ce a izbucnit această invazie rusă în Ucraina. România a devenit un partener important și foarte important din moment ce o ajută pe Republica Moldova, pe cetățenii acestui stat îi ajută să fie asigurați cu resurse energetice. Și acum se pare că a devenit principială și o altă întrebare – Republica Moldova totuși va reuși să se integreze în UE sau va insista o bună parte din cetățeni, pentru că aproape un milion au și pașaportul României, să se facă Unirea? Dvs. ce credeți?

Vladimir Socor: Aceasta depinde de voința cetățenilor Republicii Moldova. Dacă apare o majoritate în favoarea Unirii, nimeni nu va putea să oprească Unirea. Deocamdată, eu nu văd o majoritate, nimeni nu prognozează că un referendum, dacă s-ar face un referendum, nimeni nu prognozează că rezultatul ar fi în favoarea Unirii.

Vocea Basarabiei: Dar la București acest subiect credeți că poate să fie discutat?

Vladimir Socor: Cred că e un subiect care se discută, în loc să se discute lucruri mai serioase. Acest subiect nu este la ordinea zilei, majoritate în Republica Moldova pentru Unire nu există și chiar dacă ar apărea o majoritate, să zicem, de 55 la sută, ar fi o majoritate foarte fragilă, nu ar garanta stabilitatea rezultatului. Conducerea are dreptate, trebuie să lucrăm la integrarea europeană.

Vocea Basarabiei: Dle Socor, pe final, cine credeți că e capabil astăzi să aducă pace în această regiune, după aproape un an de război?

Vladimir Socor: Ucraina, cu sprijin serios din partea Statelor Unite și al altor țări NATO. Deocamdată, sprijinul american și sprijinul țărilor europene membre NATO este insuficient atât cantitativ, cât și calitativ, este insuficient și întârziat. Deocamdată, Ucraina pierde războiul, îl pierde în mod categoric.

Vocea Basarabiei: L-am auzit pe liderul de la Kiev, dl Zelenski, care a vorbit în Parlamentul European și, din contra, a vorbit că Ucraina va fi victorioasă și va ajunge acasă, în UE.

Vladimir Socor: Acestea sunt două lucruri diferite, dacă va fi victorioasă și dacă va ajunge în Uniunea Europeană sunt două lucruri diferite. Eventual, o rămășiță a Ucrainei poate să ajungă în Uniunea Europeană, după pierderea războiului. Sunt două planuri de discuție diferite. Majoritatea comentatorilor, poate că chiar marea majoritate a comentatorilor occidentali simpatizează cu Ucraina și le este greu să admită faptul că Ucraina în momentul de față, la această etapă pierde războiul.

Vocea Basarabiei: Poate din acest considerent dl Zelenski și cere mai mult ajutor?

Vladimir Socor: Absolut! Trebuie să-l admirăm pe dl Zelenski, este o personalitate eroică, o personalitate de care Occidentul ar avea mare nevoie. Și trebuie să admirăm populația Ucrainei. Ucraina, de fapt, apără Occidentul, este o situație pe care o cunoaștem din istorie, când o națiune sau o altă națiune din Răsăritul Europei sau din Sud-Estul Europei protejează restul continentului de o amenințare venită din Eurasia. E o situație în istorie care se repetă în mod ciclic, putem să aducem multe exemple de 1.000 de ani încoace.

Vocea Basarabiei: Dar ultimele sondaje care s-au făcut în Republica Moldova arată că aproape 50 la sută din respondenți, deocamdată, nu au o claritate despre ceea ce se întâmplă în imediata vecinătate a țării lor.

Vladimir Socor: Este o moștenire a propagandei rusești, care a funcționat foarte mulți ani fără nicio opreliște în Republica Moldova și a influențat foarte multă lume și iată că această influență este durabilă. Între starea de spirit a ucrainenilor și starea de spirit a unei mari părți a populației din Republica Moldova este o deosebire colosală, populația Ucrainei, în marea ei majoritate, nu se împacă cu pierderi teritoriale, nu se împacă cu limitarea independenței și suveranității, respinge în mod categoric „lumea rusă”, este dispusă să lupte pe front cu riscul vieții, spre deosebire de Republica Moldova.

Vocea Basarabiei: În Republica Moldova mai cunoașteți și rolul bisericii, pentru că, dacă Mitropolia Moldovei rămâne în subordonarea Patriarhiei Ruse și mesajele pe care le transmite Patriarhul Kiril, că Republica Moldova ar face parte din „lumea rusă” și că aceste legături între ortodoxia de aici, de la Chișinău, și cea din Moscova, aceste legături încă mai sunt strânse, atunci ce concluzie trebuie să tragă cetățeanul?

Vladimir Socor: Așa este! Biserica Moscovei din Republica Moldova îl menționează pe președintele Putin în rugăciuni și eu nu văd o tresărire de revoltă în Republica Moldova față de această situație. În Ucraina a avut loc o revoltă masivă împotriva subordonării Bisericii Ortodoxe față de Patriarhia Rusiei. Eu aș vrea să văd în Republica Moldova măcar o tresărire de revoltă, o aștept.

Vocea Basarabiei: Deși și în Republica Moldova toată lumea își dorește pace, își dorește liniște, își dorește stabilitate, acum trebuie să existe multă înțelepciune în rândul clasei politice ca să fie asigurată și această pace, și această liniște și, mai ales, nevoia de a avea securitate.

Vladimir Socor: Republica Moldova este lipsită de o tradiție militară, spre deosebire de Ucraina. Republica Moldova practic nu are armată, iarăși spre deosebire de Ucraina, de aceea imperativul suprem este să avem liniște și stabilitate, mai ales că și pentru avansarea reformelor avem nevoie de liniște și stabilitate. Deci, situația e foarte diferită în Republica Moldova față de cea din Ucraina, starea de spirit a unei mari părți a populației, dezarmarea statului, toate acestea caracteristici diferă de Ucraina, de aceea stabilitatea este imperativ necesară pentru Republica Moldova.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.