VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

CSM a acceptat șase candidați pentru posturile vacante de judecător la CSJ. Dosarul lui Vlad Gribincea a fost declarat inadmisibil

Dosarul expertului Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Vladislav Gribincea, care a trecut evaluarea externă din perspectiva integrității financiare și etice, a fost declarat inadmisibil la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ). Se întâmplă după ce Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a stabilit că dosarul depus ar fi incomplet. În rezultat, CSM a anunțat pe 21 mai că a admis șase din cele opt dosare depuse de candidații care au aspirat la funcții în CSJ.

CSM i-a declarat admisibili pentru suplinirea funcțiilor vacante de judecător la Curtea Supremă de Justiție pe următorii candidați: Brigai Sergiu, Chirtoacă Leonid, Ciocanu Aliona, Corcenco Aliona și Lealin Iuri. A fost acceptat, inclusiv, dosarul procurorului general interimar, Munteanu Ion.

Mariana Cherpec, numită recent membră a CSM, și-a retras candidatura din concurs, a anunțat Consiliul. Dosarul lui Vladislav Gribincea a fost declarat inadmisibil, potrivit CSM, „din cauza neprezentării în termen a certificatului medical privind starea sănătății și două referințe de la persoane notorii”.

Amintim că Parlamentul a aprobat reformarea CSJ, în primăvara anului 2023. După reformare, Curtea urmează să fie formată din 20 de magistrați. Pentru funcții în CSJ pot candida inclusiv reprezentanții altor profesii juridice, precum avocați, procurori sau profesori universitari în domeniul dreptului. Pentru a ajunge în fotoliul de judecător al CSJ, candidații urmează, însă, la prima etapă, să treacă Vettingul – evaluarea externă a integrității financiare și etice. Ulterior, concluziile Comisiei sunt expediate pentru examinare Consiliului Superior al Magistraturii.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.