VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Vladimir Socor: Politica Bucureștiului s-a schimbat foarte mult de când a plecat Plahotniuc și astăzi România ajută imens R. Moldova

Vocea Basarabiei: Am să citez ce pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin în această toamnă la Summit-ul șefilor de state din CSI, acolo unde Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a lipsit, Președintele rus Putin considera că Republica Moldova și-a pierdut identitatea, dar admite că este alegerea cetățenilor din țară să se considere români. Nu doar el, dar și Zaharova, purtătoare de cuvânt la Ministerul Afacerilor Externe, cu regularitate amintesc că aici sunt politicieni care dețin și cetățenia României și fac aluzie că cele două maluri ale Prutului ar putea să se întregească.

 Vladimir Socor: Da, domnul Putin nu este specialist nici în  problemele interne ale Republicii Moldova, nici în chestiuni de naționalitate, limbă, religie, a spus și dânsul pentru că a trebuit să spună ceva, a fost întrebat, a răspuns. Nu trebuie să-i acordăm nicio atenție.

 Vocea Basarabiei: Nu trebuie să acordăm atenție, iar pe de altă parte, vedeți că Moscova a anunțat din nou că impune embargo fructelor și legumelor pe care le importă din Republica Moldova. Aceste restricții rămân să fie elemente de șantaj la adresa Republicii Moldova.

 Vladimir Socor: Desigur, nu s-a schimbat nimic în această privință. Cel dintâi embargou a fost introdus în anul 2006.

Vocea Basarabiei: Exact, pe timpul guvernării comuniste, când Vladimir Voronin era Președinte.

Vladimir Socor: Și de atunci încoace embargourile se tot ridică, sunt impuse, pentru că și aceste embargouri arată că Rusia nu mai are mijloacele să constrângă, să forțeze Republica Moldova să facă un lucru sau alt lucru. Rusia nu mai are putere în Republica Moldova, i-a mai rămas o singură pârghie de șantaj, încercările de a provoca instabilitate internă. Asta este ceea ce i-a rămas și face acest lucru prin finanțarea unor partide marionetă, precum Partidul Șor și celelalte mici partiduțe derivate din Partidul Șor.

Rusia dorește să compromită integrarea europeană a Republicii Moldova și, neavând mijloace militare să facă acest lucru, deoarece nu se învecinează direct cu Republică Moldova, Rusia recurge la destabilizări interne…

Vocea Basarabiei: De ce ar avansa Rusia asemenea scenarii, ați putea să ne explicați?

Vladimir Socor: Rusia dorește să compromită integrarea europeană a Republicii Moldova și, neavând mijloace militare să facă acest lucru, deoarece nu se învecinează direct cu Republică Moldova, Rusia recurge la destabilizări interne, plătind un număr oarecare de sărmani cetățeni, care vin la demonstrații și la mitinguri pentru o anumită sumă de bani, oricât de modestă. De asemenea, Rusia finanțează din belșug pe domnul Ilan Șor. Eu  n-a crezut niciodată, nu cred nici acum, că domnul Ilan Șor dispune personal de o avere atât de mare, încât să promită miliarde de lei unor locuitorii din anumite zone ale Republicii Moldova. Cred că domnul Șor administrează sau risipește banii altcuiva.

Vocea Basarabiei: Dar cine este altcineva?

Vladimir Socor: Probabil serviciul secret al Rusiei sau niște cercuri de miliardari ruși care lucrează împreună cu guvernul rus. Nu toate proiectele de destabilizare ale Rusiei în străinătate sunt gestionate direct de către serviciile secrete ale statului. Unele dintre aceste proiecte sunt gestionate și promovate prin intermediul unor miliardari ruși care lucrează mână în mână cu statul, sunt proiecte de miliardari, cum a fost de exemplu destabilizarea Donbas-ului în Ucraina în 2014. A fost opera unui miliardar rus, Konstantin Malofeev, care lucra mână în mână cu Kremlinul. Nu știu cine personal se află în spatele lui Ilan Șor, dar în spatele acelei persoane, se află desigur Kremlinul, lucrând, probabil, prin niște mari oameni de afaceri ruși. Repet, nu am crezut niciodată că domnul Șor are acești bani el însuși, îl consider pe domnul Șor că fiind o persoană imatură, un fel de adolescent întârziat, cu accese de isterie, personaj care nu știe cum să se comporte în public, e stângaci și care nu oferă banii altcuiva, cu scopul de a obține cooperarea unor porțiuni din teritoriul Republicii Moldova. Din fericire a eșuat la Bălți, domnul Șor conta pe câștigarea Bălți-lor, din fericire a eșuat.

Vocea Basarabiei: V-ați referiți la anumite porțiuni din sudul Republicii Moldova, mai exact UTA Găgăuzia?

Vladimir Socor: Exact și de asemenea la Orhei m-am referit. Politica domnului Șor și nu al lui, eu cred că el nu are maturitatea și inteligența să aibă o strategie politică, este strategia celor din spatele său să se obțină controlul asupra unor porțiuni din teritorii.

Vocea Basarabiei: Cei de la Moscova au comentat și rezultatele alegerilor locale generale și au spus că în Chișinău nu au câștigat europenii, forțele pro-europene. Ce părere aveți Dumneavoastră despre rezultatele alegerilor din municipiul Chișinău?

Vladimir Socor: A câștigat domnul Ceban personal, este o victorie personală a domnului Ceban, dar partidul său este limitat la Chișinău, nu are câștiguri politice în nicio parte a Republicii Moldova, este un partid stict chișinăuean.

Cred că dintre toți Prim-miniștrii României care s-au perindat în decursul timpului, domnul Ciolacu este cel mai activ în relația cu Republica Moldova.

Vocea Basarabiei: Ei au promis că la următoarele alegeri își vor extinde prezența partidului pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Dar ce părere aveți despre câștigul lui, pentru că unii încă își mai pun întrebarea că imediat după alegeri a mers la București, a discutat cu premierul de acolo, acum încearcă să stabilească o relație bună între Chișinău și București.

Vladimir Socor: Prim-ministrul României, domnul Marcel Ciolacu, arată un interes deosebit, chiar la nivel personal, față de Republica Moldova. Cred că dintre toți Prim-miniștrii României care s-au perindat în decursul timpului, domnul Ciolacu este cel mai activ în relația cu Republica Moldova.

Vocea Basarabiei: Și domnul Ponta a fost activ.

Vladimir Socor: Mai puțin decât domnul Ciolacu și desigur în modul neserios al domnului Ponta, a discreditat tot ce a atins.  Domnul Ciolacu e mult mai serios, nu știu dacă ați observat, demonstrează un fel de afinitate cu Prim-ministrul României Alexandru Marghiloman, cel care a prezidat Guvernul României în momentul unirii cu Basarabia, în 1918, ambii fiind buzoienii. La Buzău a apărut o broșură elogioasă despre  Alexandru Marghiloman, vedem că este reabilitat la Buzău înainte de a fi reabilitat la București.

Vocea Basarabiei: Ce credeți Dumneavoastră despre relația pe care o încheagă acum domnul Ciolacu cu Ion Ceban?

Vladimir Socor: Domnul Ciolacu și Partidul Social Democrat doresc să obțină niște voturi din Republica Moldova, de la cetățenii României care locuiesc în Republica Moldova, în vederea alegerilor din România. Probabil că doresc să obțină câteva zeci de mii, pentru că potențialul nu-i mai mare, pentru Partidul Social Democrat pe teritoriul Republicii Moldova.

 Vocea Basarabiei: Dumneavoastră credeți că cei care au votat cu Traian Băsescu, acum vor vota cu social-democrații din România?

 Vladimir Socor: Mă îndoiesc, cei care au votat pentru Traian Băsescu erau unioniști convinși, domnul Ciolacu nu vine cu o platformă unionistă, conexiunea cu Marghiloman există, dar el nu vine pentru alegători cu platformă unionistă, dânsul vine cu o platformă europeană, promovează activ integrarea europeană a Republicii Moldova, nu este platforma pe care o așteaptă micul dar credinciosul electorat unionist din Republica Moldova. De aceea, domnul Ciolacu și partidul său stabilesc această legătură cu domnul Ceban.

Mulți politicieni din Republica Moldova sunt niște persoane oportuniste, fără convingeri ferme, care trec cu ușurință dintr-un partid în altul, dintr-o tabără în alta, care adoptă cu aceeași ușurință ideologii diferite.

Vocea Basarabiei: La Chișinău se vorbește și mai mult, că din partea României ar putea să vină o idee ca să fie comasate două partide, partidul lui Ion Ceban, primarului general, Partidul MAN și cu Partidul Social Democrat European din Republica Moldova. Credeți în acest scenariu?

Vladimir Socor:  Așa este, am văzut această presupunere, sunt reale, plauzibile și cred că acest lucru se va întâmpla. Partidul Social Democrat European din Republica Moldova, să nu uităm, este o rămășiță a organizației lui Plahotniuc. Acest lucru vorbește despre faptul că mulți politicieni din Republica Moldova sunt niște persoane oportuniste, fără convingeri ferme, care trec cu ușurință dintr-un partid în altul, dintr-o tabără în alta, care adoptă cu aceeași ușurință ideologii diferite.

Vocea Basarabiei: Această formațiune are o relație bună cu șeful executivului de la București?!

Vladimir Socor:  Sigur că da și este o continuare a relației privilegiate pe care o avusese Partidul Social Democrat din România cu Plahotniuc. Să nu uităm că Plahotniuc era patronat de Partidul Social Democrat din România, această legătură era foarte strânsă.

 Vocea Basarabiei: Și atunci partidul de guvernământ pro-occidental din Republica Moldova cu cine se identifică în România, pentru că ei spun că România rămâne a fi avocatul Republicii Moldova pe calea integrării europene, ei spun că România este statul care ajută mult și foarte mult Republica Moldova ca să depășească crizele, de la cea energetică până la cea economică?

Vladimir Socor: Așa este, politica București-ului s-a schimbat foarte mult în bine de când a plecat domnul Plahotniuc și așa este, București-ul ajută imens.

Vocea Basarabiei: Vă întrebam care va fi relația Partidului Acțiune și Solidaritate cu cei de la București, dacă guvernarea PSD-istă are o relație bună cu PSDE din Republica Moldova și cu partidul Primarului General?

Vladimir Socor:  Ați atins oricum foarte sensibil, doamna Valentina. Relația București-ului, sau mai bine spus, a Partidului Social Democrat Partidului Social Democrat cu domnul Ceban și cu PSDE, intră în contradicție cu viziunea doamnei Președinte Sandu și a partidului PAS, care nu doresc să aibă relații cu aceste partide și care nu consideră că această partide sunt realmente pro-europene sau că aceste partide înțeleg, într-adevăr, ce înseamnă construcția statală din Republica Moldova. Ambele partide, care vor fuziona probabil, nu sunt partide moderne, sunt partide învechite, partide care pot aduce Republica Moldova într-o vreme, într-o epocă anterioară integrării europene.

Vocea Basarabiei: Cu cine va dialoga PAS-ul, atunci când e vorba să aibă parteneri peste Prut?

Vladimir Socor: Dna Președintă și guvernarea au raporturi strânse cu omologii lor de peste Prut, cu Președinția României, cu Guvernul României, nu au raporturi de la partid la partid. Raporturile de partid sunt o chestiune particulară a unui partid sau al altui partid.

Vocea Basarabiei: PAS-ul ar trebui oricum să mențină această relație bună cu guvernarea de la București, cu executivul condus de Marcel Ciolacu? Se pare că Dorin Recean, șeful executivului de la Chișinău, are o relație bună cu omologul său român.

Vladimir Socor:  Sigur așa este și relația aceasta este o necesitate vitală pentru Chișinău, în primul rând.

De o asemenea stângă pro-europeană în Republica Moldova se vorbește de multă vreme, de cel puțin 20 de ani, chiar din vremea în care Partidul Comuniștilor al domnului Voronin era la putere și se dorea, doream și eu personal, ca Partidul Comuniștilor să se transforme într-o stângă europeană.

Vocea Basarabiei: Va reuși să consolideze o stângă, sau un segment de centru-stânga pro-european la Chișinău?

Vladimir Socor:  Nu știu dacă București-ul este cel chemat să consolideze o stângă pro-europeană în Republica Moldova. De o asemenea stângă pro-europeană în Republica Moldova se vorbește de multă vreme, de cel puțin 20 de ani, chiar din vremea în care Partidul Comuniștilor al domnului Voronin era la putere și se dorea, doream și eu personal, ca Partidul Comuniștilor să se transforme într-o stângă europeană. Nu s-a întâmplat acest lucru, încă nu s-a întâmplat, e un lucru de dorit, fără îndoială.

Vocea Basarabiei: În 2024 poate să se întâmple acest lucru?

Vladimir Socor: Nu întrevăd aceasta posibilitate pentru anul 2024 și repet că nu Partidul Social Democrat din România este cel chemat să realizeze acest lucru. Dacă urmăriți dezbaterile de politică internă în România, veți constata multe opinii critice despre Partidul Social Democrat.

 Vocea Basarabiei: Cel mai probabil tot candidații sau candidatul Partidului Social Democrat va avea cele mai mari șanse să câștige mandatul de Președinte anul viitor în România.

Vladimir Socor: În România, domnul Mircea Geoană este candidat potențial.

Vocea Basarabiei: Venit tot din sânul PSD-ului.

Vladimir Socor: Va candida independent. A declarat și a explicat…

Vocea Basarabiei: Dar a avut apartenență politică, pentru că a fost unul din exponenții activi ai PSD-ului.

Vladimir Socor: Sigur și partidul l-a înlăturat, întâi l-a marginalizat, apoi l-a înlăturat. Partidul Social Democrat din România, cel puțin atunci, nu a fost pe măsura domnului Geoană.

Vocea Basarabiei: Dacă domnul Geoană se înscrie în cursa prezidențială, are șanse să câștige el Președinția și să ajungă la Cotroceni?

Vladimir Socor: Sper acest lucru, fără să mă situez de partea cuiva, că domnul Geoană va fi candidat independent.

Vocea Basarabiei: În Republica Moldova situația credeți că se va complica? Unii spun că Maia Sandu ar trebui să-și dorească un al doilea mandat, alții spun că Ion Ceban se pregătește și el să candideze, mai există opinii că și Renato Usatîi ar putea să fie printre cei care își dorește fotoliul de Președinte în Republica Moldova. Ce părere aveți despre următorul an electoral în Republica Moldova?

Vladimir Socor: Domnul Renato Usatîi nu este o persoană serioasă, mai degrabă un personaj de circ.

Vocea Basarabiei: Dar a câștigat Băți-ul, a câștigat mandate și în alte localități.

Vladimir Socor: E popular la Bălți, dar nu întreaga Republică. A câștigat mandate și în localități din preajma Bălți-lor. Dânsul provine din Fălești, a câștigat câteva mandate în localități din preajma Bălți-lor, dar domnul Usatîi în niciun caz nu este om de stat.

Republica Moldova nu a produs oameni de stat de calibrul doamnei Maia Sandu.

Vocea Basarabiei:  Cine credeți că ar avea șanse să câștige următoarele alegeri prezidențiale în Moldova?

Vladimir Socor: Eu sper foarte mult că doamna Maia Sandu și nu din motive subiective, dar din motive obiective, deoarece doamna Maia Sandu este un autentic om de stat. Republica Moldova nu a produs oameni de stat de calibrul doamnei Maia Sandu.

Vocea Basarabiei: Contează și cine va fi următorul Președinte al Ucrainei? Prima doamnă a Ucrainei a spus recent că nu mai vrea un nou mandat prezidențial pentru soțul ei, pentru domnul Volodimir Zelenski și acolo am văzut că se încing spiritele, inclusiv persoane din anturajul președintelui ucrainean au păreri diferite, decât cele pe care le spune el.

Vladimir Socor: Declarația doamnei Zelenski a fost greșit relatată, eu am citit declarația originală în limba ucraineană și declarația dânsei este ambiguă, nu-i așa tranșantă.

Vocea Basarabiei: Ce ați înțeles Dumneavoastră, ce a spus ea?

 Vladimir Socor: Citez exactce a spus doamna Zelenski, a spus că nu ar mai dori ca domnul Zelenski să mai candideze pentru încă un termen sau încă două, așa s-a exprimat, deci e ambiguu. Situația de politică internă din Ucraina este foarte complicată și mă bucur că ați adus în discuție acest subiect, este un subiect urgent, e un subiect care ne presează. Se complică situația internă din Ucraina.

Situația din Ucraina începe să devină instabilă, este un început de destabilizare, dar această tendință poate să avanseze, în primul rând, datorită situației militare

Vocea Basarabiei: Urmăresc emisiunile pe care le moderează colegul jurnalist de acolo și văd foști exponenți din administrația prezidențială dar și multe încă alte voci care spun că ar trebui să vină altcineva la cârma Ucrainei.

Vladimir Socor: Situația din Ucraina începe să devină instabilă, este un început de destabilizare, dar această tendință poate să avanseze, în primul rând, datorită situației militare. Ucraina pierde războiul, nu trebuie să ne facem iluzii.

Vocea Basarabiei: Ce înseamnă o pierdere pe care ar înregistra-o Ucraina în acest război cu Rusia?

 Vladimir Socor: Ucraina pierde războiul, în primul rând, pe plan teritorial, datorită înarmării insuficiente de către Occident a Ucrainei, Ucraina nu poate să recupereze teritoriile ocupate de Rusia. Ucraina se află în fața dezmembrării teritoriale, în fața pierderii definitive a teritoriilor ocupate actualmente de Rusia.

Vocea Basarabiei: De ce ziceți „pierdere definitivă”?

Vladimir Socor: Deoarece până acum Occidentul nu a reușit, nu a putut, dar nici nu a dorit să înarmeze Ucraina în măsură suficientă, pentru ca ofensiva să reușească și să elibereze teritoriile ocupate de Rusia.

Vocea Basarabiei:  De ce credeți că nu ar fi dorit Occidentul să ajute mai mult Ucraina?

Vladimir Socor: Din multe motive, care în Washington sunt discutate și dezbătute în mod public, dar această dezbatere, foarte activă în Washington, pare să nu ajungă, sau să nu fie percepută în mod suficient în Republica Moldova sau chiar în România și în general în țările din Europa de Centru-Est. Dintr-o mulțime de motive greșite, după părerea mea, administrația Președintelui Biden nu dorește ca Ucraina să învingă Rusia.

Vocea Basarabiei:  Atunci așteptăm și scrutinul prezidențial de peste ocean și în funcție de cine va câștiga următorul mandat la Casa Albă se va decide situația în această regiune unde e situată și Republica Moldova?

Vladimir Socor: E prea devremesă speculăm ce ar face administrația domnului Trump în cazul în care acesta câștigă alegerile.

Vocea Basarabiei:  Dar ar putea să câștige domnul Trump?

Vladimir Socor: Sigur că ar putea, dar e prea devreme să speculăm ce ar face în Ucrainei, dacă ar câștiga. Deocamdată vedem situația de pe teren din Ucraina este în impas, Ucraina nu este în armată suficient ca să recâștige teritoriile și ne îndreptăm către o situație de armistițiu oficial sau neoficial.

Pacea nu poate fi obținută în niciun caz, e vorba despre încetarea focului, un armistițiu bazat pe un document politic sau fără un document politic, pe plan militar sau pe plan politic.

Vocea Basarabiei:  Vladimir Putin, la Summit-ul G 20 a spus foarte fin că și-ar dori negocierea păcii.

 Vladimir Socor: Nu există nicio definiție a păcii, nu există un acord, un consens despre ce înseamnă pace. Nu este vorba de pace, pacea nu poate fi obținută în niciun caz, e vorba despre încetarea focului, un armistițiu bazat pe un document politic sau fără un document politic, pe plan militar sau pe plan politic.

Vocea Basarabiei: Dacă rămâne această situație de astăzi în Ucraina, se va putea vorbi despre integrarea Ucrainei și Republicii Moldova în UE, despre aderarea acestor două state la Uniunea Europeană?

Vladimir Socor: Am pornit de la situația internă din Ucraina. Un armistițiu pe teren, cu cedarea definitivă a teritoriilor, chiar nerecunoscută, dar cedarea de facto a teritoriilor, va duce la destabilizarea situației interne din Ucraina, la compromiterea domnului Zelenski și la apariția altor forțe politice, care vor concura între ele pentru putere și se va destabiliza situația, nu va mai exista control centralizat asupra Ucrainei, care există acum dar deja începe să se destrame.

Vocea Basarabiei: Care vor fi consecințele?

Vladimir Socor: Destabilizarea Ucrainei.

Vocea Basarabiei: Ce se întâmplă cu Republica Moldova dacă se destabilizează Ucraina?

Vladimir Socor: Eu nu prognozez că Ucraina se va destabiliza, eu spun că trebuie să avem în vedere acest scenariu și că  e mai mult decât posibil, undeva între posibil și probabil și trebuie să îl avem în vedere și să ne pregătim pentru el. Un mod de a ne pregăti pentru el este acela ca Republica Moldova să nu candideze la pachet cu Ucraina pentru integrarea în Uniunea Europeană. Procesul de integrare, negocierile de aderare vor începe aproape sigur în același punct pentru Ucraina și pentru Republica Moldova, împreună, în același moment, probabil decembrie, probabil la primăvară vor porni pe această cale.

Vocea Basarabiei: Când credeți în decembrie sau în primăvară totuși? Acum, pe 14 și 15 decembrie urmează să aibă loc acest Summit al Consiliului Uniunii Europene, acolo unde demnitarii europeni vor decide asupra inițierii negocierilor de aderare pentru Republica Moldova și Ucraina. Decizia acestui Consiliu European din 15 decembrie privind inițierea negocierilor de aderare pentru Moldova, unii spun că ar putea fi transferată pentru primăvară și acest lucru nu credeți că ar demotiva și autoritățile și cetățenii pentru că e o așteptare prezentă, aici, în spațiul Republicii Moldova?

 Vladimir Socor: Așa este, cred că o amânare de 3 luni nu ar demotiva, nu ar avea efecte negative, dar dacă amânarea se prelungește dincolo de 3 luni, atunci putem să devenim neliniștiți și poate apărea demotivarea.  În orice caz, Ucraina și Republica Moldova fie acum în decembrie, fie la primăvară vor porni pe calea aderării, dar pe acest parcurs care va dura poate 10 ani, Republica Moldova nu trebuie să fie percepută în același pachet cu Ucraina. Ucraina pune probleme uriașe Uniunii Europene

Vocea Basarabiei: Ce credeți că ar putea și ar trebui să se întâmple în Republica Moldova în anul care bate la ușă, 2024?

Vladimir Socor: Ar trebui să se întâmple, în primul rând, relansarea economiei, absorbirea ajutoarelor din partea Uniunii Europene în mod eficient și începutul unor investiții străin, europene în Republica Moldova, inclusiv investiții românești. Ar trebui să vedem un avans considerabil, unul care să poată fi văzut de toată lumea, în ceea ce privește conexiunile cu România: electricitate, gaze naturale, drumuri, poduri.

Vocea Basarabiei: Poate să vorbească mai mult despre reîntregirea celor două maluri ale Prutului, despre unirea celor două state?

Vladimir Socor:  Cele două maluri ale Prutului se întregesc în mod organic, la nivelul structural, dar încă nu la nivelul politic. Reintegrarea politică se va întâmpla va avea loc în mod firesc, natural organic, prin integrarea infrastructurală, în primul rând. De acolo vom porni și cu integrarea politică.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.