VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Victor Bînzari, director Energocom: Gaz avem, energie elctrică avem, de criză scăpăm

R. Moldova intră în sezonul rece cu stocuri de gaze suficiente, a declarat pentru Vocea Basarabiei șeful Energocom, Victor Bînzari. Rezervele sunt suficiente până în primăvară. Şi acest volum de gaze a fost achiziţionat la prețuri rezonabile.

Victor Bânzari: Spre deosebire de anul precedent, prețurile la bursă au scăzut semnificativ și, plus la toate, în această perioadă Energocom ca și capacitate, ca experiență a crescut semnificativ. Noi ne-am pregătit de această iarnă cu mult timp înainte, am avut posibilitatea de a face achiziții de gaze naturale în perioada caldă, atunci când prețurile la bursă erau mult mai joase. De asta am încercat cumva să facem rezerve, am să vă arăt un grafic, când am făcut noi aceste achiziții, dacă ne uităm astăzi prețul este în jur de 50 de euro megawattul, iar achizițiile efectuate de Energocom au fost în perioadele când prețurile chiar erau în scădere. Deci, în această perioadă, când prețurile au început să crească, noi deja nu mai procurăm. Noi tot timpul avem expertiza și posibilitatea să așteptăm cele mai convenabile momente și cele mai bune oferte, ca să avem prețuri convenabile, bune pentru această iarnă.

Energocom are deja experiență și poate lua decizii corecte și să facă achiziții în momente convenabile

Vocea Basarabiei: Dar în spațiul public au apărut anumite informații. Iată, de exemplu, dl Calmîc, cel care a condus Ministerul Economiei, a lucrat și în cadrul Agenției Naționale pentru Reglementare Energetică, zicea că „statul a pierdut oportunitatea de a face stocări de gaz la preț mai mic”.

Victor Bânzari: Nu cunosc ce știe dl Calmîc, dar vă spun încă o dată că noi am comunicat pe această perioadă toate achizițiile care au fost efectuate anume vara. Și dacă ne uităm, în perioada de vară prețul a ajuns în jur de 44, în acea perioadă noi nu am cumpărat, noi am cumpărat în perioadele când prețul era foarte jos și doar în momentele potrivite. Deci, echipa Energocom-ului are deja experiență în spate acum și poate lua decizii corecte și face achiziții la momentele convenabile. De asta vreau să spun că nu cunosc ce se întâmplă, poate dl Calmîc s-a exprimat astfel, pentru că nu cunoaște aceste detalii, dar recomand cetățenilor să citească comunicatele noastre în care am specificat că prețul de achiziție în acea perioadă a fost de 35 de euro/Mwh. Deci, toate achizițiile pentru iarna aceasta sunt în jur de 35 de euro, cu bune și cu rele, cu cheltuieli suplimentare, dacă facem o referință la TTF, dar să nu uităm că pe lângă prețul de achiziție sau pe lângă bursa TTF sunt și taxe care se achită pentru a ajunge acest gaz către hotarul Republicii Moldova. Astfel, dacă avem un preț de achiziție de 35 de euro/Mwh la hotarul Republicii Moldova, trebuie să înțelegem că prețurile au fost mai joase. Asta încă o dată denotă faptul că suntem deja o echipă cu experiență și luăm deciziile la momentul potrivit, atunci când este necesar.

Vocea Basarabiei: Ce aveți astăzi în stocuri și pentru ce perioadă vor ajunge stocurile pe care le-ați făcut?

Victor Bânzari: Noi la ora actuală avem gaze suficiente până a completa necesarul de consum cu luna februarie și, parțial, din luna martie, dar vedem că timpul este foarte cald afară și atunci înțelegem că pot fi volume care vor fi reduse din consumul care a fost planificat și e posibil să ne ajungă pentru toată iarna. Să vedem ce se întâmplă, avem posibilitatea să mai așteptăm și să prindem acele momente potrivite pentru a face și achizițiile necesare pentru luna martie. De la Moldovagaz am primit doar cerința până la sfârșitul lunii martie, nu știm ce se întâmplă de la 1 aprilie, cred că discutăm și o să facem o analiză și pe acest segment.

Vocea Basarabiei: Există posibilități, totuși, să fie redus tariful sau lăsați asta pe seama ANRE-ului?

Victor Bânzari: Am comunicat de multe ori – prețul de achiziție este OK, la ora actuală mai avem în jur de 80 de milioane de gaze procurate anul trecut, când prețul la bursă era mai mare, avem costurile gazului care sunt pentru a fi transportate în depozit, păstrate și expediate, premise ar fi bine să existe, dar nu cunosc celelalte detalii, cum ar fi diferențele tarifare pe care trebuie să le încaseze Moldovagaz, alte cheltuieli suplimentare care sunt acolo. Cred că este prerogativa ANRE-ului să stabilească tariful.

Vocea Basarabiei: Dar vă întreb pe dvs., dacă tot se amintește că au mai rămas volume încă din sezonul rece și atunci s-a achiziționat cu prețuri mari, și astăzi când însumăm și facem media, totuși, care ar fi media, ca să ne fie clar?

Victor Bânzari: Nu se cunosc toate detaliile, pentru că gazul încă este în depozit, vom vedea cât vom avea de achitat, se fac niște estimări, prețul mediu ponderat, cu totul ce înseamnă și achitarea creditului BERD, pentru că acolo oricum este un procent anumit, se estimează să fie mai jos de 650, dar încă nu este un preț final, poate să fie 620, poate să fie 600 și ceva, poate chiar un pic mai jos, cu toate cheltuielile, cu tot ceea ce ține de acest lucru.  

Avem stocuri suficiente pentru toată iarna și, practic, pentru o parte a lunii martie

Vocea Basarabiei: Există o diferență între ceea ce ați achiziționat dvs. și ceea ce propune Gazprom-ul?

Victor Bânzari: În toată perioada de vară, noi am încercat să vindem și am vândut cu foarte-foarte puțin, cu o diferență mică mai jos de Gazprom, pentru că așa prevede hotărârea de guvern, dar am văzut prețurile care sunt planificate pentru sfârșitul anului 2023 și atunci credem că vom avea un preț mai jos, iar dacă vorbim de primul trimestru, vom avea un preț un pic mai mare. Deci, oricum prețurile sunt niște prețuri bursiere, fiecare trebuie să aibă o formulă de preț total diferită și lucrurile se aranjează, dacă se împart, se împart pe un an întreg, nu putem să discutăm de la lună la lună, se discută pe un an întreg. Și atunci putem să estimăm să avem un preț mai jos. O să avem un preț și mai bun, noi înțelegem foarte bine că tendința prețului este mai mare, pentru că observăm ce se întâmplă și în Europa, depozitele sunt pline în jur de 98-99 la sută la ora actuală, vedem că timpul este foarte cald, consum nu va fi, oricum, NLG este livrat către Europa. Înțelegem foarte bine că va fi un volum foarte mare de gaz care o să rămână în Europa și atunci, neavând cerere, prețurile au să scadă.

Avem o diversitate de furnizori care vând și au o cotă pe piață destul de importantă

Vocea Basarabiei: De unde cumpără Energocom gaz?

Victor Bânzari: În această perioadă din acest an, noi am avut o multitudine de companii care au livrat gaz, deci nu un singur furnizor, volumele cele mai mari au fost de la companiile de stat: DEPA, compania de stat a Greciei, compania română OMV Petrom și, în rest, am avut diferiți traderi mari. Deci avem o diversitate de furnizori care vând și au o cotă pe piață destul de importantă.

Vocea Basarabiei: Ideea că ceea ce cumpără Energocom ar însemna tot gaz rusesc, doar că vine pe alte itinerare…

Victor Bânzari: Haideți să spunem un pic altfel, contractele cu Gazprom au un specific foarte clar pentru toată lumea, dacă ei vând către o țară anumită, acel gaz nu poate să fie vândut în altă parte. Același lucru a fost specificat în contractul dintre Gazprom și Moldovagaz. Deci, acest gaz poate fi consumat doar în Republica Moldova, așa prevede legislația, nu poate fi vorba despre gaz rusesc, dar sigur că moleculele în țeava de transport se amestecă, poate fi gaz cu molecule rusești, nimeni nu neagă acest lucru, doar că nu poate fi sută la sută un gaz rusesc. E un mix din toate tipurile de gaze care există – NLG din Azerbaidjan, de la producători care sunt în România, pentru că v-am spus că procurăm de la OMV Petrom, DEPA, care este din huburile cu NLG din regiune. Trebuie să înțelegem că este o varietate mai mare de gaze, un coș mai larg.

Vocea Basarabiei: Decizia autorităților a fost ca să fie stocate anumite cantități și în România, și în Ucraina. Recent l-am auzit pe liderul de la Kremlin, Putin, care zicea că „dacă ați decis să stocați în Ucraina, vă privește”, se referea la Republica Moldova. Ceea ce e stocat în Ucraina e gaz rusesc?

Victor Bânzari: Contractele care au fost semnate de Energocom au fost cu traderi europeni, deci nu a fost niciun trader rus și înțelegem foarte bine presiunea traderilor din Europa asupra a tot ce înseamnă originea gazului. Chiar recent în Bulgaria a fost luată o decizie de a sancționa gazul rusesc cu 10 euro/Mwh, deci tot ce înseamnă gaz rusesc va fi cu un preț mult mai mare, dar noi ceea ce am procurat a fost strict de la traderi europeni.

Vocea Basarabiei: Relația Energocom-Moldovagaz astăzi se reduce la?…

Victor Bânzari: Noi lucrăm pe piața angro, facem achizițiile de pe piața angro pentru Moldovagaz, este o relație strict comercială, o relație bună în care fiecare parte își onorează obligațiunile.

Vocea Basarabiei: Datorii nu există din partea Moldovagaz către Energocom?

Victor Bânzari: Datorii nu există, ei își onorează obligațiunile în termen.

Vocea Basarabiei: Să vorbim și despre energia electrică. Ați semnat pentru un an de zile, așa s-a anunțat în spațiul public, un contract ca centrala din stânga Nistrului să continue să livreze energie electrică pentru malul drept. Până nu demult, practica arăta că doar o lună, două, trei luni, acum e o perioadă totuși mai mare. Asta înseamnă că există o siguranță că va fi asigurat malul drept cu energie electrică la acest preț despre care se zice că e convenabil, 66 de dolari?

Victor Bânzari: Ce înseamnă un contract pe termen lung? Asta înseamnă că în această perioadă ai posibilitatea să te orientezi pentru a te dezvolta și în alte segmente importante, a căuta noi formule de dezvoltare, noi parteneri, că noi asta facem, la ora actuală încercăm să facem și un plan de dezvoltare, o reorganizare completă a Energocom-ului, pentru că ne gândim la un termen de cel puțin 5 ani, vrem să dezvoltăm această instituție. Asta ne dă voie ca acum să avem un pic de liniște pe această perioadă și să ne concentrăm pe alte domenii la fel de importante. Sigur că prețul este foarte convenabil, noi vedem ce se întâmplă în piață, vedem ce se întâmplă în regiune, nu este ușor, prețurile cresc. Prețul de 66 de dolari este un preț foarte convenabil pentru Republica Moldova și înțelegem foarte bine contextul în care el există. Asta este, până la urmă, o decizie politică. Știți foarte bine că guvernul a negociat acest contract vreo două luni de zile, nu a fost o negociere foarte simplă. Energocom-ul a participat doar cu expunerea din punctul de vedere tehnic al livrărilor și riscurilor care există în sistem, dar, până la urmă, aceasta a fost decizia de a avea un contract pe o perioadă lungă de timp. O să avem liniște, o să avem o stabilitate a prețului, o să putem să ne planificăm, și cei care sunt în piață pe partea comercială sau care dezvoltă niște afaceri au să aibă o predictibilitate pe această perioadă.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.