VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Slusari, după ce Guțul a anunțat că locuitorii din Găgăuzia vor plăti mai puțin pentru gaz: Marioneta lui Șor minte

Alexandru Slusari, membru al Consiliului de administrare al Energocom, a venit cu o reacție la declarația bașcanului Găgăuziei, Evghenia Guțul, susținută de oligarhul fugar Ilan Șor, potrivit căreia locuitorii autonomiei vor achita 10 lei pentru un metru cub de gaze, la iarnă. 

Într-o postare pe o rețea de socializare, Slusari susține că este evident că marioneta lui Șor, care datorită corupției electorale și impotenței unor autorităților abilitate a devenit bașcanul Găgăuziei, când vorbește despre tariful de 10 lei pentru 1m3 de gaze, minte. Acesta susține că apar mari semne de întrebare referitor la proveniența acestor gaze.

„Scoateți din prețul final de 10 lei TVA, cheltuieli de transportare până la Moldova și pe teritoriul Moldovei, precum și cheltuieli de distribuire de la gazoductul de tensiune înaltă în gazoductele de tensiune medie și joasă. Sumar aceste cheltuieli sunt undeva 8,5 lei per m3. Reiese că prețul de achiziție a gazului ar fi de sub 100 dolari pentru 1000 m3. Așa preț nu EXISTĂ acum nicăieri pe piață. Nici în Europa, nici măcar în Rusia. Nu poate nici o compania europeană să vândă gaz Găgăuziei cu 80 dolari. Nu exclud că așa preț de dumping enorm poate fi oferit de Gazprom în vederea transformării Găgăuziei în Transnistria. Pentru restul Moldovei 800 dolari, pentru Găgăuzia 80, pentru Transnistria шара continuă! Este în spiritul politicii Kremlinului. Dar atunci bașcanul trebuie să spună tranșant acest lucru, fără balade despre compania europeană, și să explice cum gazul rusesc cu așa preț va ajunge în Găgăuzia”, a scris membrul Consiliului de administrare al Energocom pe Facebook.

Slusari afirmă că dacă contractul de furnizare a gazului de către compania turcă prevede că prețul de 10 lei per m3 de gaz este fixat la hotarul Republicii Moldova, atunci cu cheltuielile de transportare și distribuție pe teritoriul Moldovei plus TVA, tariful pentru consumatorii finali din Găgăuzia va fi aproape identic cu actualul tarif.

„În orice caz, declarația doamnei Guțul are un iz vădit electoral și sunt multe semne de întrebare în privința realizării acestei promisiuni. Dar faptul că o parte din populație a țării continuă să fie supusă astfel de experimente din partea grupărilor politico-criminale este o mare-mare недоработка (eroare) a actualei guvernării”, a conchis Alexandru Slusari.

Pe 31 octombrie, Evghenia Guțul a declarat că cetățenii din Găgăuzia vor achita 10 lei pentru un metru cub de gaze naturale, la iarnă. Bașcana a anunțat că a fost semnat un acord cu o companie turcă, care ar urma să livreze gaz în Găgăuzia, la un „preț special”.

Menționăm că firma East Gas Energy Trading SRL care a semnat, la finele lunii septembrie, un contract cu compania de stat turcească BOTAŞ cu privire la livrarea gazelor naturale în R. Moldova, a comunicat că nu are înțelegeri de livrare a gazelor către UTA Găgăuzia sau alte unități administrative teritoriale din Republica Moldova.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.