VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Jānis Mažeiks: Și în această iarnă UE va oferi ajutor pentru compensații, dar R. Moldova a avansat foarte mult în independența energetică

Vocea Basarabiei: În această ediție a emisiunii vom vorbi despre asistența care este oferită de Uniunea Europeană pentru Republica Moldova și cum s-ar descurca Republica Moldova dacă nu ar avea acest ajutor, care vine și din partea Uniunii Europene, ca un important și principal partener extern, dar și din partea altor donatori din Occident. Vom vorbi despre rezultatele alegerilor în contextul că în Republica Moldova totuși fenomenul coruperii alegătorilor a avut o amploare foarte mare, iar lupta împotriva corupției, reforma în justiție sunt printre recomandările care se regăsesc pe agenda Republicii Moldova ca să le îndeplinească.

Vocea Basarabiei: Se crede că dacă această schemă de corupere a alegătorilor se extinde în mai multe localități, atunci ar putea să fie compromis parcursul european și toate eforturile autorităților și cetățenilor ar putea să se ducă pe apa sâmbetei, adică ar putea Republica Moldova să se pomenească într-o situație delicată și foarte delicată.

Jānis Mažeiks: Este adevărat și îmi aduce aminte de timpurile când se spunea despre Moldova că este un stat capturat, dacă această corupere a alegătorilor va avea loc la nivel local, atunci putem vorbi despre sate capturate, comunități capturate, și asta ar putea fi o mare periclitare a parcursului european. Eu fac apel la alegători să facă alegeri clare și pe bază de principii, când vine vorba despre cum votează și de ce votează. De asemenea, fac apel la toate forțele politice, dacă ei observă că ai lor candidați sunt cumpărați sau sunt încercări de a-i cumpăra, atunci să meargă spre instituțiile de ocrotire a legii, pentru că atunci când vine vorba despre partide politice din Moldova este interesul lor colectiv și individual ca ei să aibă un teren de joc cu reguli clare și ca lucrul lor să nu fie afectat de bani obscuri veniți din străinătate.

Eu fac apel la alegători să facă alegeri clare și pe bază de principii, când vine vorba despre cum votează și de ce votează

Vocea Basarabiei: Încă trei observații pe care le-am reținut de la cetățeni. Harta electorală arată că o treime din cei care au câștigat alegerile din 5 noiembrie ar fi cu viziuni prorusești, putem vorbi despre ireversibilitatea integrării europene? Se mai spune că unii primari care până la alegeri au avut o viziune pro-Moscova au devenit primari proeuropeni. Credeți că ei chiar ar putea să fie promotorii valorilor europene? Și ultima, victoria lui Ion Ceban la primăria capitalei, municipiului Chișinău iarăși a fost interpretată în mod diferit, că un politician care anterior ar fi avut viziuni pro-Kremlin astăzi a devenit primar cu viziuni prooccidentale. Cum comentați această situație?

Jānis Mažeiks: În primul rând, faptul că există o diversitate în rezultatele alegerilor arată că democrația în această țară lucrează, e vibrantă. Aceasta înseamnă că nu este doar un singur partid care avansează, dar există o posibilitate de a avea alegeri diverse și, evident, faptul că ai simpatii și suport pentru Rusia e o chestiune legitimă pentru anumiți alegători, politicieni, atât timp cât nu se bazează pe bani, care cumpără această loialitate. În același timp, pentru noi, ca UE, este important să lucrăm cu acei alegători care în prezent sunt convinși că Moldova trebuie să-și dezvolte relațiile nu cu UE, dar cu Rusia. Și atunci ține de noi să convingem oamenii despre avantajele și beneficiile pentru ei și copiii lor în momentul în care Moldova se va alătura la UE. Deci e ceva ce eu cred că va fi subiectul referendumului viitor în ceea ce privește aderarea la UE, pentru că la acel moment toți cetățenii trebuie să-și exprime părerea dacă ei vor ca țara lor să adere la UE. Dar asta este încă în viitorul îndepărtat, referendumul este despre momentul când negocierile vor fi finalizate și cetățenii să înțeleagă cum le va afecta viața lor, afacerile lor. Acum, când vine vorba despre diferite partide politice, ați menționat Partidul MAN. La această etapă, nu am tabloul întreg, noi am analizat programul partidului politic și menționează destul de mult UE în acest program și că vor să avanseze pe agenda europeană și această cooperare cu UE. Însă în același timp sunt lucruri care nu sunt în programul lor, care, de asemenea, ar fi important pentru noi să înțelegem atitudinea partidului față de alte lucruri. De exemplu, nu are un compartiment privind politica externă, noi nu știm care este prioritatea acestui partid politic, în afara cooperării cu UE sau, de exemplu, care este abordarea partidului în ce privește drepturile omului, pentru că aceasta este o valoare fundamentală pentru UE. Sunt sigur că aceste elemente vor apărea în procesele politice ulterioare, în cazul în care acest partid va fi implicat și în alegerile naționale, la nivel național. Pentru noi este important ca suportul pentru integrarea europeană să nu fie asociat cu un anumit partid, în mod ideal eu aș spera să văd o situație unde integrarea europeană este o idee consensuală, care unifică, dacă nu toate partidele, dar o majoritate a acestora, pentru că partidele au diferite perspective, fie că țara trebuie să fie mai pe stânga sau pe dreapta, mai liberală, mai conservativă, dar toate aceste valori sunt perfect compatibile cu ideea ca Republica Moldova să fie un stat membru UE și sper că asta va apărea în următorii câțiva ani ca idee de consens.

Pentru UE este important să convingem cetățenii despre avantajele și beneficiile pentru ei și copiii lor în momentul în care Moldova se va alătura la comunitatea europeană

Vocea Basarabiei: Dar pe dvs. v-a surprins câștigul lui Ion Ceban la cârma municipiului Chișinău din primul tur?

Jānis Mažeiks: Evident, ca și restul, noi ne uităm la sondajele de opinie și aceasta era una din posibilități. De asemenea, vedem multe lucruri bune care s-au întâmplat la Chișinău, inclusiv cu suportul UE. De exemplu, noi am avut un proiect în Chișinău care a îmbunătățit viața chișinăuienilor, atunci când ei merg cu troleibuzul sunt filtre de aer instalate acolo și aerul e mai bun. Deci este important pentru noi ca de beneficiile cooperării cu UE să beneficieze și să avantajeze capitala Chișinău.

Este important ca suportul pentru integrarea europeană să nu fie asociat cu un anumit partid

Vocea Basarabiei: Situația este mult mai delicată la Bălți, considerată capitala de nord a Republicii Moldova. Consiliul electoral al circumscripției electorale Bălți a exclus-o din cursă marți seara pe candidata independentă Corșicova, care a acumulat 21 la sută din voturi în primul scrutin și urma să lupte pentru funcția de primar al municipiului Bălți în turul doi pe 19 noiembrie, a fost exclusă din turul doi al alegerilor din Bălți. Exponenții socialiștilor se zice că s-ar fi dus la Moscova și acolo ar putea să pună în discuție inclusiv soarta alegerilor din 19 noiembrie la Bălți. Ce credeți despre această situație?

Jānis Mažeiks: În acest sens, eu pot doar să spun că dacă decizia a fost luată în baza informației despre încălcarea campaniei și dacă această decizie a fost luată de organele electorale competente, atunci nu văd de ce trebuie să fie foarte multe întrebări în ce privește motivele. Preocupările noastre sunt mai mult în situațiile în care ceva este făcut cu puțin timp înainte de ziua votului prin organe care ar putea să nu fie permanente, e vorba despre CSE.

Vocea Basarabiei: Ca să terminăm cu alegerile, vreau doar să vă mai amintesc despre o reacție venită din partea fostului președinte Igor Dodon, actualmente unul din fruntașii Partidului Socialiștilor, el zice așa: „Sub guvernarea PAS, care este pro-UE, în Moldova se trăiește greu sub toate aspectele, așa-zisa apropiere de UE n-a adus deocamdată nimic bun moldovenilor, ci numai credite de milioane cu procente mari”. Ce îi răspundeți fostului președinte?

Jānis Mažeiks: Nu, nu mă bag eu în politica internă, fiecare politician are dreptul să spună ce vrea el alegătorilor săi, din partea noastră spunem că suportul UE nu înseamnă doar împrumuturi scumpe. De fapt, aceste împrumuturi și granturi sunt foarte ieftine, de asta guvernul prioritizează posibilitatea de a le folosi, comparativ cu împrumuturile comerciale sau alte împrumuturi pe piețele internaționale. Asta pentru că în acele cazuri unde guvernul ia împrumuturi de la UE, guvernul beneficiază de o rată a dobânzii pe care UE o are, înțelegeți că UE este un debitor foarte bun în ochii creditorilor și atunci condițiile sunt foarte-foarte bune. În marea parte a cazurilor nu vorbim de împrumuturi, pentru că, dacă ne uităm la volumul total al suportului oferit de UE din 2021 este aproape 1,5 miliarde euro oferit Republicii Moldova și nu e tot bani, dar cetățenii acestei țări au văzut și bani numerar de la UE, pentru că atunci când voi ați primit facturile la energie iarna trecută și era o mare parte de compensare în aceste facturi pentru ca oamenii să poată să treacă de iarna grea din cauza acțiunilor neașteptate din partea Federației Ruse, care a redus dramatic furnizările de gaze către Moldova, dvs. puteți să vedeți că această compensație este acordată de la guvern și banii au venit și de la UE, și statele membre din UE. Ultimele două ierni, noi am investit sau am cheltuit 135 de milioane de euro pentru compensații către populație și, de asemenea, va fi sprijin din partea UE și iarna aceasta pentru acei care vor necesita aceste compensații.

Vocea Basarabiei: Și în această iarnă care ar putea să fie suma banilor pe care UE să-i ofere Republicii Moldova pentru ca să fie ajutate acele categorii de beneficiari?

Jānis Mažeiks: Va fi o sumă comparabilă cu ceea ce ați avut iarna trecută, dar eu sper că această iarnă va fi cu mult mai puțină necesitate de ajutor, pentru că unul din domeniile în care Moldova a avansat foarte mult în ultimii doi ani este independența voastră energetică. Dvs. ați intrat în iarna trecută cu rezerve foarte puține și au fost cumpărate la un preț foarte mare, anul acesta rezervele vor fi suficiente până în februarie și au fost cumpărate la prețuri cu mult mai bune, guvernul a spus că ei planifică să cumpere rezerve care vor dura până în aprilie. Deci pentru această iarnă eu cred că voi sunteți într-o situație cu mult mai bună și evident că noi ne dorim să vedem prețuri mai joase pentru consumatori, pentru că acesta este unul din lucrurile care vor conta, pentru că e vorba despre un preț redus la gaze, dar acesta este un domeniu în care Moldova este într-o situație cu mult mai bună, voi nu mai depindeți mai mult de Gazprom sau de guvernarea de la Moscova.

Vocea Basarabiei: Și aici oricum mă interesează un punct de vedere al dvs. Ați vorbit despre independența energetică pe care și-o consolidează actualmente Republica Moldova ca să nu mai depindă de resursele energetice venite doar din Federația Rusă, până nu demult Federația Rusă era principalul furnizor de resurse energetice pentru Republica Moldova, dar malul drept al Nistrului consumă energia electrică care se produce la centrala din stânga Nistrului și ce se crede? Că autoritățile Republicii Moldova finanțează un regim separatist. Dvs. ce ne puteți spune despre această problemă destul de sensibilă, pentru că acolo se consumă gazul venit de la Gazprom?

Jānis Mažeiks: Într-adevăr, acesta este unul din domeniile unde este foarte greu să tragi o linie. Deci la această etapă este foarte bine că guvernul a găsit o soluție care permite cumpărarea de electricitate la un preț destul de bun de la Cuciurgan, aceasta de asemenea înseamnă că și facturile pentru cetățenii moldoveni vor fi mai mici. Aceasta, de asemenea, asigură stabilitatea în regiunea transnistreană, să fim foarte clari, dacă nu erau bani de la cumpărarea electricității, asta de asemenea ar fi o situație nesustenabilă pentru acei peste 100 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova, care au pașapoarte moldovenești. Acesta este cel mai bun echilibru, un curent prezent, dar este important guvernul să se gândească ce se întâmplă sau ce se va întâmpla când acest gaz gratuit nu va mai veni în Transnistria, pentru că acest lucru clar va însemna că țara va trebui să se adapteze la alte posibilități și este important că țara își construiește o interconectare de electricitate cu România și va putea cumpăra electricitate la volume mai mari de acolo. În același timp, trebuie să ne gândim cum asigurăm reintegrarea cu regiunea transnistreană.

Cumpărarea de electricitate de la Cuciurgan, înseamnă prețuri mai bune pentru cetățenii moldoveni dar și asigurarea stabilității în regiunea transnistreană

Vocea Basarabiei: Iată aici vreau un pic să mai rămânem și să vorbim, pe de o parte, regiunea transnistreană folosește acest gaz care vine de la Gazprom și deocamdată nu e achitat de către cei care consumă acest gaz, cei din stânga Nistrului au posibilitate să exporte toate mărfurile lor pe piața Uniunii Europene, și aici, pe malul drept, aud deseori întrebări pertinente de la cetățeni – adică celor din stânga Nistrului li se permite și cu Estul, și cu Vestul?

Jānis Mažeiks: Poți să spui același lucru și despre Moldova, noi nu avem nimic împotriva Republicii Moldova, care lucrează și cu Estul, și cu Vestul, ceea ce am văzut noi este că două treimi din exporturile moldovenești merg spre UE. Deci nu este doar meritul deschiderii piețelor Uniunii Europene și al acceptului bunurilor moldovenești, dar, de asemenea, asta înseamnă că Federația Rusă își închide piața pentru produsele moldovenești, deci, nu a ales acest lucru Moldova, dar pentru regiunea transnistreană ne pare foarte bine să vedem că această regiune este implicată cu UE, pentru că se vorbește despre conflictul înghețat și în multe țări din Parteneriatul Estic nu se vede nici un fel de implicare cu acele teritorii. Acesta este un semn foarte bun pentru integrarea europeană, că regiunea transnistreană se implică în cooperarea zilnică cu UE și cu restul Republicii Moldova. Și dacă sunt probleme ce trebuie rezolvate, atunci există mecanisme prin intermediul cărora se poate de discutat, dar și soluțiile pot fi găsite. Acesta este un punct inițial acum și deja cum ne vom mișca mai departe, asta vom vedea pe viitor.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.