VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Ion Cebanu: Bugetul e unul electoral, primarul Ceban mai vrea un mandat

Vocea Basarabiei: Suntem în 2023, așa că vă spun: „La mulți ani, cu multă sănătate, liniște și pace!”. Astăzi avem un oaspete special, este dl Ion Cebanu, unul dintre fruntașii Partidului Liberal, consilier municipal. Mulțumim mult că ați găsit timp să veniți la Vocea Basarabiei! Poate pe scurt să facem un bilanț al anului care a rămas în istorie și mă gândesc că ar fi bine încă o dată să revenim la bugetul care a fost adoptat pe ultima sută de metri în 2022, la 27 decembrie. Acest document a fost votat de consilierii municipali de pe lista Partidului Socialiștilor și cei de la Platforma DA, aleșii locali ai Partidului Liberal nu au ridicat mâna pentru a vota acest document. De ce?

Ion Cebanu: La mulți ani tuturor! Intrăm în miezul problemei, da?

Vocea Basarabiei: Așa, ca să ne fie clar…

Ion Cebanu: Consilierii din partea Partidului Liberal, în genere, au ieșit din sală când s-a pus problema votării în lectura a doua a bugetului municipal. Sunt câteva chestiuni principiale. În primul rând, documentul respectiv prevede un deficit bugetar de peste un miliard și jumătate de lei, doar că el este ascuns în sensul în care sunt prevăzute vânzări de terenuri în sumă de un miliard, iar la întrebarea mea – câte terenuri și în sumă de cât s-au vândut anul trecut? – răspunsul a fost că mai puțin de 200 de milioane. Și atunci am întrebat – dacă voi într-un an de zile ați vândut de 200 de milioane, cum puteți să planificați că în 2023 o să vindeți de 7 ori mai mult, fiindcă inițial era prevăzut un miliard și 400 de milioane.

Vocea Basarabiei: Mai crește și prețul…

Ion Cebanu: Nu poate să crească de 7 ori prețul.

Vocea Basarabiei: De 7 ori nu, dar oricum crește.

Ion Cebanu: Am fi înțeles, dacă ar fi fost dublat, dar problema nu este numai aici, problema este că toată suma aceasta de un miliard și 400 de milioane era pusă și la cheltuieli, în sensul în care erau prevăzute pentru anumite investiții, anumite lucruri probabil de campanie electorală și am spus că asta este o chestiune care disbalansează situația financiară a orașului, plus că să vedeți așa o comparație, pentru investiții în medicină erau prevăzute 30 de milioane, iar pentru pavaj – 458 de milioane. Și atunci am zis că înseamnă că acest buget este unul de campanie pentru socialiști, pentru primar și noi nu avem ce căuta în mânăriile care urmează.

Trotuarele sunt de importanță mare pentru primarul care își face pe seama lor campanie electorală. Prioritățile trebuie stabilite un pic altfel!

Vocea Basarabiei: Credeți că trotuarele nu sunt tot de importanță majoră pentru chișinăuieni?

Ion Cebanu: Cred că sunt de importanță mai mult pentru primarul care își face pe seama lor campanie electorală și prioritățile trebuie stabilite un pic altfel, dacă vrem să avem o situație în care să nu gajăm tot orașul, cum se întâmplă și prin alte părți. Pot să vă mai prezint și alte cifre – în trei ani de mandat au fost luate credite de un miliard de lei pe termen lung, iar pentru 2023 sunt prevăzute credite pe termen lung de 700 de milioane, ceea ce înseamnă că acei care vor veni după Ceban vor avea de dat datorii în proporție de 30-40 la sută din tot bugetul municipal și aceasta va pune o piedică mare dezvoltării orașului pe viitor.

Vocea Basarabiei: Dar dvs. credeți că, dacă nu s-ar fi apelat la obținerea acestor credite, s-ar fi descurcat municipalitatea?

Ion Cebanu: Eu nu spun că nu trebuie făcute anumite lucrări sau nu trebuie făcute anumite investiții. Ideea este alta, că trebuie făcute toate în limita posibilităților financiare, or dacă vorbim despre deficite care depășesc 20-30 la sută, despre credite care iarăși depășesc 20-30 la sută, înseamnă că proiectul acesta de buget nu corespunde realității și el la un moment dat va da anumite fisuri în sensul în care unele întreprinderi vor intra în incapacitate de plată, pentru că iată ce se întâmplă la Apă-Canal sau în alte părți. Toate astea vor duce, dacă vă amintiți, la situația din anii 2005-2007, când a venit Dorin Chirtoacă în fruntea primăriei și a trebuit să facă anumite lucruri ca măcar cât de cât să aducă întreprinderile municipale pe linia de plutire. Despre asta vorbim. Și atunci când se pune prioritate mai mult pe pavaj decât pe învățământ sau sănătate, noi nu avem atât de mulți bani, noi nu avem încă acces la fondurile europene, să zicem, așa cum au colegii din România, ca să ne putem permite chestiunile respective și atunci trebuie să reieși din ceea ce poți, nu trebuie să faci doar campanie electorală.

Vocea Basarabiei: Dar dacă erați dvs. sau un reprezentant al Partidului Liberal în fruntea primăriei, credeți că nu s-ar fi recurs exact la aceleași metode?

Ion Cebanu: Cu siguranță, nu! Pe vremea lui Dorin Chirtoacă noi am avut pe interior discuții pe seama asta, hai să mai facem și noi niște chestii de astea populare, nu că țevile nu le vede lumea, că anumite lucrări de infrastructură sunt costisitoare, dar oamenii nu le prea văd. Și a fost prioritatea spusă foarte clar – nu ne putem permite lucruri de felul acesta. De fapt, în toate țările europene, în toate țările democratice cam se întâmplă tendința asta că atunci când vin cei de dreapta trebuie să pună lucrurile pe linia de plutire, iar cei de stânga încep să împrăștie ceea ce au adunat cei de dreapta. Să vă dau un exemplu ca să fiu foarte explicit în ceea ce mi-ați pus dvs. întrebarea. Au fost reparate cap-coadă vreo 20 de drumuri, în mod normal, ele ar trebui acum să fie întreținute, am mers de curând pe drumul Muncești și am impresia că o să fie nevoie să-i mai facem o reparație capitală, dacă n-o să se umble la el, pe Alecu Russo e același lucru și tot așa putem continua. Deci, drumurile care au fost reparate și pentru care în mod normal acum trebuiau bani pentru a le menține, pentru că nu se fac lucrurile la timp vom avea cheltuieli mai mari în termen de 2-3 ani.

Vocea Basarabiei: Dar asta înseamnă că nu ajung bani pentru a fi întreținute drumurile?

Ion Cebanu: Nu, asta înseamnă că pe bulevardul Moscovei se scoate pavajul cât de cât bun și se investesc acolo banii despre care vă spuneam, sute de milioane, și strada Alecu Russo, care este alături, nu se întreține. Despre asta-i vorba.

Vocea Basarabiei: Ați spus ceva mai devreme că ar putea să intre în incapacitate de plată mai multe întreprinderi municipale, ați făcut trimitere la Apă-Canal, la Apă-Canal se pare că acum e pe cale de a fi redresată situația, nu?

Ion Cebanu: A fost o decizie în ceea ce privește majorarea tarifului cu de la sine putere, fără ANRE, cum prevede legea…

Vocea Basarabiei: Și atunci, ANRE a respins, după care a revenit…

Ion Cebanu: Nu, nu este adevărat! Trebuie să fie foarte clar – ANRE-ul nu a spus „nu”, ANRE a cerut să fie argumentate toate majorările, pentru că era vorba de dublarea tarifului, și atunci noi le vom discuita, dar executivul primăriei nici n-a acceptat măcar să vină într-o ședință la ANRE și să-și argumenteze cerințele. Ei au mers pe altă cale, care este total ilegală – prin Consiliul municipal au aprobat o decizie de majorare care nu este implementată, pentru că și-au dat seama că, dacă o pun în practică, se vor alege cu dosare penale și consilierii care au votat și, probabil, primarul. De aceea lucrurile stau în aer.

La noi se întâmplă cam anapoda. În mod normal, tarifele se ajustează anual. Deci, cei de la Apă-Canal trebuie să meargă la ANRE an de an și să argumenteze că având în vedere majorările din ultima vreme este nevoie de revăzut și de ajustat și tariful la apă.

Vocea Basarabiei: Dvs. cunoașteți bine situația de la întreprinderea Apă-Canal și încotro înclină balanța, când vreți să le spuneți clar ce trebuie să facă cei de acolo?

Ion Cebanu: La noi se întâmplă cam anapoda. În mod normal, tarifele se ajustează anual. Deci, cei de la Apă-Canal trebuie să meargă la ANRE an de an și să argumenteze că având în vedere majorările din ultima vreme este nevoie de revăzut și de ajustat și tariful la apă.

Vocea Basarabiei: Da, asta a spus și aici, la Vocea Basarabiei, directorul ANRE.

Ion Cebanu: Asta nu s-a mai întâmplat din 2017 până prin 2021. Practic, lucrurile respective au fost lăsate să meargă de la sine. Ultima ajustare de tarif a fost făcută în 2017 sau 2018 și atunci a fost majorat cu 50 de bani pentru un metru cub de apă. Niciodată nu s-a pus problema dublării tarifului la apă. Eu înțeleg că aici ei vin și spun că în Chișinău avem cel mai mic tarif la apă față de Nisporeni, Basarabeasca, Briceni ș.a.m.d. Dar câți consumatori sunt acolo și câți consumatori sunt aici? Totuși, lucrurile stau un pic diferit și trebuie să ținem cont și de asta.Este adevărat că majorările la energie și la toate celelalte la fel sunt necesare, dar…

Vocea Basarabiei: Ele influențează și prețul pentru volumul de apă…

Ion Cebanu: Absolut. Noi trebuie să fim oameni la locul nostru, dar nici dublarea de tarif nu mi se pare argumentată. Și dacă observați, s-a insistat pe chestiunea asta, după care lucrurile au fost lăsate și am înțeles că acum se duc discuții cu ANRE ca lucrurile să fie argumentate în cadrul ședințelor ANRE, unde trebuie luate deciziile respective, dar deocamdată lucrurile stau în aer.

Vocea Basarabiei: Dar și acest lucru nu arată bine, pentru că cetățeanul vrea și el o predictibilitate și din moment ce timp de 3-4 ani nu se vine din partea Apă-Canal cu argumentare, pentru că eu bănuiesc că fiecare ar înțelege foarte bine și asta a cerut și ANRE de la Apă-Canal – să justifice de ce cer tarife mai mari la apă.

Nu vreau să se înțeleagă că țin parte ANRE-ului sau nu știu ce, dar lucrurile trebuie făcute în spiritul și buchea legii, altfel o să fie un fel de degringoladă și n-au să înțeleagă oamenii încotro mergem.

Vocea Basarabiei: Dar unde ar mai putea să fie situații asemănătoare ca la Apă-Canal din moment ce vorbiți despre incapacitate de plată?

Ion Cebanu: Nu vreau să fiu foarte categoric, dar întreprinderile din subordinea Direcției locative am înțeles că la bugetul pentru fondul social au datorii de 11 milioane de lei, ceea ce mie mi se pare foarte grav. Și știți ce înseamnă asta? Că acele 400 de milioane pentru pavaj sunt luate de la întreprinderile respective, care mătură, care fac anumite lucrări curente, multe dintre care sunt invizibile și sunt date acolo unde aduce mai multe procente electorale. Și asta costă până la urmă, pentru că noi nu suntem o municipalitate care avem foarte mulți bani și putem să-i dăm și colo, și colo, și dincolo. Noi avem o sumă anumită de resurse financiare care trebuie îndreptate acolo unde este prioritatea, finanțele nu țin cont de politică.

Vocea Basarabiei: Dvs. ați mai lăsat să se înțeleagă că acest vot pentru bugetul pe anul în curs trebuie condamnat, pentru că ar fi unul iresponsabil al consilierilor, care au aprobat acest document în schimbul proiectelor urbanistice zonale.

Ion Cebanu: Da, asta cu siguranță!

Vocea Basarabiei: Dar de ce ziceți că ar fi fost un târg?

Ion Cebanu: Din câte cunosc, respectivele proiecte au fost aprobate în ședința consiliului cu o ședință înainte de votarea bugetului, iar în ziua când s-a aprobat bugetul, de-abia atunci au fost semnate de către executiv. Cred e clar de la sine ce înseamnă chestiunea respectivă.

Vocea Basarabiei: De ce nu sunteți de acord și cu aceste proiecte?

Ion Cebanu: O dată pentru că ele au fost criticate de către socialiști în mandatul trecut. Să nu credeți că au venit socialiștii sau MAN-ul, cum se mai numesc ei acum, și au creat aceste proiecte ei înșiși, tot vine din partea specialiștilor. Vă amintiți, atunci umblau cu gardurile și strigau, acum deja sunt bune și le apără. În al doilea rând, pentru că s-a pus problema unei actualizări a Planului Urbanistic General al orașului, și nu s-a mai dus la capăt nici chestiunea asta.

Vocea Basarabiei: De ce nu s-a ajuns la capăt?

Ion Cebanu: Asta chiar întrebați-i pe cei din executiv, pentru că noi am criticat acel moment când ei au găsit o firmă moldo-rusească, un fel de mânărie, cum se întâmplă de obicei la Chișinău, și sub deviza că aceia vor face pe gratis actualizarea Planului Urbanistic, dar au trecut trei ani de zile și n-au făcut nimic. Firmele respective au avut foarte multe discuții la București și cei de la Moscova. Plus la asta, chestiunea cu Planul Urbanistic General, care cred că nu prea este înțeleasă de cetățeni este o chestiune strategică pentru dezvoltarea arhitecturală a orașului. Cum va arăta orașul peste 10 sau peste 50 de ani depinde tocmai de acest document. Gândiți-vă că noi suntem agentul economic care am câștigat proiectul respectiv de actualizare a Planului Urbanistic General și avem alți parteneri care vor să construiască și ei, de exemplu, au un teren în zona respectivă și ei spun: „Hai dați-ne voie aici să construim nu cu 1 etaj, nu cu 5 etaje, dar cu 7 sau cu 10 etaje”. De aceea și avem în oraș de multe ori situația când lângă o clădire istorică avem o clădire de 20 de etaje sau invers. Documentul respectiv este actul permisiv care permite ca lucrurile să se întâmple astfel. Și asta deja depinde de valoarea terenului și locul unde se află el.

Vocea Basarabiei: Deci, ar trebui să mai treacă mult timp până când se va elabora acest Plan Urbanistic?

Ion Cebanu: Când nu există actualizare, atunci se merge pe altă formulă, pe actualizarea zonală.

Vocea Basarabiei: Deși nu ar fi un lucru rău, dacă intenția e bună?

Ion Cebanu: Ce înseamnă intenție bună? Un constructor vrea să construiască și să facă niște bani.

Vocea Basarabiei: Să se facă ordine…

Ion Cebanu: Tocmai că ele nu fac ordine, ci fac mai multă dezordine în sensul în care tu nu ai o viziune totală pe oraș, pe sector, tu ai o viziune pe terenul care îți aparține sau nu-ți aparține, sau îl ai cu drept de superficii doar de a construi și tu vezi că aici poți să construiești clădiri cu 2-3 nivele, dar vrei să le construiești de trei ori mai mari, ca să scoți mai mulți bani. Acesta este interesul acestor planuri zonale.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.