VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Dinu Plîngău: Rezultatele alegerilor arată că după viitorul scrutin parlamentar R. Moldova nu va mai fi guvernată de un singur partid politic

Vocea Basarabiei: În cele ce urmează vorbim cu liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Dinu Plîngău.  Dinu Plîngău conduce această formațiune, a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova. În acea legislatură era unul dintre cei mai tineri legiuitori. Bine ați revenit la Vocea Basarabiei!

Dinu Plîngău: Bine v-am găsit și mulțumesc pentru invitație.

Vocea Basarabiei: Să pornim de la rezultatele acestui scrutin local. Cât de mulțumiți sau cât de nemulțumiți sunteți de rezultatele pe care le-a înregistrat formațiunea pe care o conduceți dumneavoastră și cum a fost să duci o luptă corectă în această campanie electorală?

Dinu Plîngău: A fost o campanie extrem de dificilă și extrem de murdară. Nu cred că a mai existat, nu este prima campanie electorală la care noi participăm, dar a fost extrem de complicat, pentru că am avut o campanie în care s-au investit foarte mulți bani murdari, în special în raioane – toată epopeea cu gențile cu bani, în special pentru partidele pro-Kremlin. Pe de altă parte, am avut folosirea excesivă a resursei administrative de către PAS, inclusiv cu câteva luni înainte de începerea acestei campanii electorale, prin racolarea primarilor. Despre asta au vorbit și observatorii internaționali, dar și noi cunoaștem cum au fost, spre exemplu, racolați, cu câteva luni înainte de alegerile locale, 60 de primari din partea Platformei Demnitate și Adevăr.

A fost o campanie extrem de dificilă și extrem de murdară…

Vocea Basarabiei: Aici trebuie să-i învinuim doar pe cei care i-au racolat sau și pe cei care s-au lăsat racolați?

Dinu Plîngău: Sunt diferite motive pentru fiecare primar în parte. Din păcate trebuie să constatăm că unele practici nu s-au schimbat sau nu au dorit să fie schimbate, pentru că este una când ideologic convinși un primar sau un om să adere la vreo formațiune politică și cu totul altceva când sunt puse în practică niște lucruri ilegale. Or șantajul cu banii publici, din bugetul public național este o acțiune ilegală. Mai mult ca atât, cred că am transmis și colegilor dumneavoastră din presă, modalitatea în care au fost racolați primarii din raionul Anenii Noi. În luna iulie, deputații PAS au făcut plângeri la Procuratură, Centrul Național Anticorupție și Autoritatea Națională de Integritate pe mai mulți primari din raionul Anenii Noi, primari care au fost în diferite formațiuni politice: în platforma DA, PLDM, Partidul Democrat, Partidul Socialiștilor și așa mai departe. Ulterior, au început o verificare amplă și minuțioasă asupra acestor primari, pentru că deputații, în plângerile sale, au scris că primarii ar fi comis multiple infracțiuni. După asta i-am văzut pe toți acești primari, pe numele cărora au fost depuse aceste denunțuri, candidând din partea partidului de guvernământ. Din 9 primari din partea PAS-ului, din raionul Anenii Noi, care au câștigat alegerile, nici unul nu este din PAS, toți au trecut cu câteva luni înainte de scrutinul electoral de la alte formațiuni politice.

Din 9 primari din partea PAS-ului, din raionul Anenii Noi, care au câștigat alegerile, nici unul nu este din PAS, toți au trecut cu câteva luni înainte de scrutinul electoral de la alte formațiuni politice.

Vocea Basarabiei: Credeți că e atât de greu ca primarul care a vrut să-și continue mandatul, să fi spus:

„ Uite pentru mine contează totuși să rămân loial formațiunii din care fac parte și vă rog să mă tratați exact așa cum trebuie să fie tratată administrația publică locală”?

 Dinu Plîngău: Este foarte dificil în unele cazuri.

Vocea Basarabiei: De ce nu?

Dinu Plîngău: În primul rând, pentru că unele sate din Republica Moldova sunt extrem de sărace. Nu poți realiza absolut nimic. De asta avem nevoie de reforma administrativ-teritorială: nu poți realiza obiective mari, în cazul în care nu ai suportul din bugetul public național. Inclusiv în momentul în care aplici la vreun proiect european, trebuie să vii cu contribuție proprie. Satul nu are posibilitate să vină cu contribuția proprie. În al doilea rând, primarii, care au fost convinși prin alte motive, au familie. Spre exemplu, primarul orașului Căușeni, care tot a fost…

Vocea Basarabiei: Ajungem la cazul acesta, e un caz aparte.

Dinu Plîngău: Eu vă dau doar un exemplu în comparație. Au fost soli din partea partidului de guvernământ, ca domnul Anatol Donțu să candideze din partea partidului PAS. Dânsul a refuzat și după asta au apărut foarte multe probleme. Cineva este mai tare de caracter, cineva… Absolut deloc nu-i învinovățesc pe acești primari care preferă să adere, în urma acestor acțiuni, la partidul de guvernământ, pentru că asta este o practică de 30 de ani. Din păcate, unele lucruri nu se doresc a fi schimbate, chiar dacă am condamnat și noi, și PAS-ul traseismul politic și așa mai departe. Repet, trebuie să facem o delimitare foarte clară: este una când primarii, sau membrii, sau la o adică, și deputați, am avut cazuri, când aderau la alte formațiuni politice, decid acest lucru în baza unor convingeri ideologice: s-au dezamăgit în partid, văd viziunile altui partid ca fiind mai bune, dar cu totul altceva este când se aplică aceste acțiuni, mai puțin legale.

În proporție de 70 și 80 de procente oamenii realeg primarii deja în funcție…

Vocea Basarabiei: Vorba dumneavoastră, cazurile sunt singulare, atunci când e vorba despre fiecare poveste în parte. Eu am discutat, de exemplu, cu un primar care e membru al Partidului Liberal de 28 de ani și a câștigat de fiecare dată mandatul, și a mers pe lista unui singur partid.

Dinu Plîngău: Sunt cazuri și cazuri, sigur, diferit. Per ansamblu, putem să facem o analiză în baza datelor pe care le avem la moment. PAS a intrat în cursa electorală cu peste 360 de primari în funcție. Majoritatea primarilor în funcție, care aduc rezultate și la votul politic, în cadrul scrutinului alegerilor locale generale, câștigă în proporție de, așa arată statistica, în proporție de 70 și 80 de procente oamenii realeg primarii deja în funcție.

Dacă facem corect o analiză a rezultatelor acestor alegeri locale, constatăm că majoritatea primarilor, care au fost în funcții, au rămas în funcții, cu mici diferențe.

Vocea Basarabiei: Se zice că totuși este o diferență, dacă vorbim despre alegeri locale, despre alegeri parlamentare, pentru că la cele locale se alege omul, mai degrabă, iar la cele parlamentare partidul are prioritate.

 Dinu Plîngău: Sunt lucruri diferite, dar alegerile locale sunt importante pentru viitoarele scrutine, pentru că arată niște tendințe, inclusiv la votul politic și despre asta o să vorbim. Dacă facem corect o analiză a rezultatelor acestor alegeri locale, constatăm că majoritatea primarilor, care au fost în funcții, au rămas în funcții, cu mici diferențe. Chiar dacă, în goana după primari, care nu îți garantează absolut deloc că acești primari, care nu au fost convinși ideologic, dar prin alte metode, au lucrat pentru ei în această campanie electorală, nu este garantat că ei vor lucra pentru partidul din partea căruia au candidat la alegerile locale. Asta s-a întâmplat cu Partidul Democrat care avea așa sute și ceva de primari racolați din toate partidele și au obținut 1,4 % la alegerile parlamentare. Este important să analizăm tendințele votului politic în orașele mari, în municipii.

Vocea Basarabiei:  Haideți să încercăm să le analizăm.

Dinu Plîngău: Din orașele mari, municipii, constatăm că partidele pro-europene la votul politic nu au obțin cel mai…

 Vocea Basarabiei:  Ce ar înseamnă acest lucru? Dacă ținem cont de rezultatele sondajelor, acolo se arată că majoritatea cetățenilor, totuși, îmbrățișează opțiunea pro-occidentală – 60 %, mai puțin de 60, sau mai mult de 60, în funcție de cercetările sociologice care s-au făcut. Pe de altă parte, unde sunt concentrați cei mai mulți alegători, în municipii, nu?

 Dinu Plîngău: În municipii…

Vocea Basarabiei:  Tocmai dumneavoastră ziceți că în municipii a pierdut partida pro-europeană.

 Dinu Plîngău: Exact și se datorează acest fapt la două lucruri, din punctul meu de vedere. În primul rând, am făcut campanie electorală, am mers în peste 100 de localități în ultima perioadă și am vorbit cu foarte mulți oameni. Se simte dezamăgirea mare față de politică per general, despre modul în care este guvernată Republica Moldova și asta a făcut ca o parte din oamenii care preferă sau în ziua votului votează preponderent partide pro-europene, o parte din ei să rămână acasă. Al doilea fenomen care este destul de des discutat, inclusiv în societate, în ziua de astăzi, este fenomenul așa-ziselor partide pro-europene. Oameni, partide care, de fapt, au altă agendă sau au fost cândva cu viziuni, mai degrabă, pro-ruse, acum se dau pro-europeni, din două considerente. În primul rând, pentru că există în Republica Moldova un trend sau un bazin destul de mare de electorat care au viziuni pro-europene.  În al doilea rând, să fure din acest electorat, ca într-o eventualitate, accedând în Parlament, să facă o alianță nu neapărat în interesele Republicii Moldova.

Acum, din punctul meu de vedere, contează mai mult concluziile pe care partidele politice curate pro-europene ar trebui să le tragă din aceste rezultate ale alegerilor locale.

Vocea Basarabiei:  Aici cred că s-ar cere o explicație. Pe de o parte, bazinul acesta de electorat al celor cu viziuni pro-occidentale e mare și e majoritate, iar pe de altă parte, cine și cu cine se identifică din formațiunile politice, pentru că unii cetățeni încă nu știu exact dacă merită să spună că au apartenență politică sau nu o au?

Dinu Plîngău: Asta a fost de fiecare dată în Republica Moldova. Acum, din punctul meu de vedere, contează mai mult concluziile pe care partidele politice curate pro-europene ar trebui să le tragă din aceste rezultate ale alegerilor locale. În primul rând, din punctul meu de vedere, trebuie să existe 2 concluzii. Prima și cea mai importantă, că Republica Moldova la viitorul scrutin parlamentar nu mai fi guvernată de un singur partid politic, asta au arătat rezultatele.

Vocea Basarabiei:  Acum contează care va fi al doilea partid cu care ar putea să creeze alianță.

 Dinu Plîngău: Din această perspectivă este nevoie să facem următoarele două lucruri: în primul rând, trebuie resetat formatul de guvernare, pentru că a fost foarte clar că, grație unor persoane care se bucură mai puțin de încredere din partea cetățenilor, sunt persoane miniștri sau persoane vizibile care iau decizii în actul de guvernare, care au rating similar cu cel al lui Igor Dodon. Acest lucru l-am auzit și din discuțiile cu cetățenii Republicii Moldova. Acești oameni trebuie să fie înlocuiți cu alți oameni, asta dacă vorbesc de actul de guvernare și ca un sfat pentru partidul de guvernământ, ca să nu piardă și mai mult din încrederea cetățenilor.

Dacă cei din PAS vor să mai aibă măcar 30 de mandate la viitoarele alegeri, pentru că nu sunt foarte departe, sunt peste 2 ani, atunci trebuie să-și modifice comportamentul…

Vocea Basarabiei: Argumentul lor permanent a fost că au 63 de mandate și când se va schimba raportul de forțe în Parlament, atunci se va putea vorbi despre o altă guvernare.

Dinu Plîngău: Ei au 63 de mandate și puterea lor este legală. Doar că, dacă vor să mai aibă măcar 30 de mandate la viitoarele alegeri, pentru că nu sunt foarte departe, sunt peste 2 ani, atunci trebuie să-și modifice atât comportamentul, cât și să vadă unde nu merge bine în actul de guvernare, pentru că asta lovește nemijlocit în imaginea lor. Al doilea lucru extrem de important care trebuie făcut, este ca să fie consolidată o forță alternativă pro-europeană. Majoritatea partidelor mai mici și-au analizat forțele la acest scrutin electoral și, din punctul meu de vedere, ar trebui să existe o unitate a acestor forțe în contextul viitoarelor alegeri parlamentare pentru a nu ne trezi cu o majoritate mai puțin pro-europeană la viitorul scrutin electoral. Sunt două lucruri extrem de esențiale care trebuie să fie făcute acum. Cât ține de argumentul PAS-ului, eu vă spun că este interesul statului și interesul menținerii parcursului european să fie făcute aceste două lucruri gândite de pe acum. Ceea ce s-a întâmplat până la acest scrutin local, a fost o „canibalizare” a forțelor pro-europene. Am dat exemplul doar cu racolarea acestor primari, care nu a făcut, cum se discută, alianțele în raioane. PAS are majoritatea doar în 4 raioane, în alte raioane trebuie să facă majoritate și tot acest canibalism care s-a întâmplat sau luptă nedreaptă, din punctul meu de vedere, care s-a întâmplat până acum în raioane, nu va face simplă constituirea unor majorități pro-europene în aceste raioane.

Vocea Basarabiei: Dumneavoastră câți consilieri ați câștigat în raioane?

Dinu Plîngău: 39 de consilieri raionali. Adevărat, noi nu am participat în toate raioanele. În majoritatea unde am participat, avem trei, patru, cinci consilieri.

 Vocea Basarabiei: Cu cine o să faceți, o să acceptați să faceți alianță?

Dinu Plîngău: Deocamdată se discută. Regretăm două situații care s-au întâmplat inclusiv în, nu vorbesc de toate raioanele, vorbesc de raioanele unde este posibilă constituirea unor alianțe  normale, cu exponenții partidelor pro-europene, nu alianțe monstruoase sau toxice, Ștefan Vodă, Florești. La Ștefan Vodă, împreună cu Liga Orașelor și Comunelor, am semnat și o declarație pentru a invita pe cei de la PAS să fie formată o alianță, o majoritate pro-europeană. Răspunsul celor de la PAS din Ștefan Vodă a fost un refuz, pentru că au intenția să facă cu socialiștii alianță la Ștefan Vodă. A doua situație neplăcută este la Florești, unde PAS  a decis să facă alianță cu Eugeniu Nichiforciuc. Cine este Eugeniu Nichiforciuc, cred că este de prisos să comentez.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.