VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Video/ Constantin Cheianu: Noi facem 9 mai de parcă noi am pus drapelul pe Reichstagul Berlinului

Bună dimineața, dragi prieteni ai Vocii Basarabiei! Sunt Iulian Ciocan, vă invit din nou să priviți, să vizionați, să ascultați „Radiografia Săptămânii”, o emisiune în care iau în dezbatere teme de actualitate împreună cu oameni pe care îi invit din zona artei și culturii. Invitatul meu din această dimineață este scriitorul Constantin Cheianu.

Vocea Basarabiei: Constantin Cheianu, bine ai venit la noi!

Constantin Cheianu: Bine te-am găsit, Iulian! Noi practicăm cu tine jurnalismul de multe decenii și încă nu am stat niciodată față în față. Eu mă bucur că se întâmplă acum și mă bucur că sunt pentru prima dată la Vocea Basarabiei.

Vocea Basarabiei: Uite, vezi câte motive de bucurie avem? Și eu mă bucur foarte mult că ai venit, pentru că de multă vreme voiam să te invit, dar nicidecum nu se așezau stelele, să zic așa. În fine, vreau să le spun celor care ne ascultă și celor care ne privesc, și ei știu foarte bine lucrul acesta, că ești și realizatorul unei emisiuni foarte populare – „Ora de ras” -, pe care o realizezi împreună cu actorul Anatol Durbală. Înainte de a lua în dezbatere niște teme de actualitate, vreau să te întreb iată ce: de-a lungul anilor împreună cu colegul Anatol Durbală ați cam tot luat în bășcălie tot felul de conducători, guvernanți ai tranziției, acum guvernanții par parcă mai buni, mai OK, mai proeuropeni, mai infailibili. Și atunci, întrebarea mea este – mai aveți pe cine lua în bășcălie?

Constantin Cheianu: Da, bună întrebare, mai ales că mi-o pun atâția dintre telespectatori și, mai ales, atâția dintre cei care nu prea iubesc guvernarea de astăzi. Ne zic: „Măi, parcă sunteți o emisiune de satiră politică, asta însemnând că-i criticați pe toți și, în primul rând, criticați guvernarea”. Și eu tot caut prilej să răspund la aceste reproșuri și e bine că mi-l oferi tu acum. Într-adevăr, într-o societate statornicită, așezată, democratică, cu stat de drept, cu tot tacâmul, o emisiune de satiră politică ar trebui să-i treacă pe toți prin grila asta a satirei, a caricaturii și, în primul rând, pe guvernanți, dar, din nefericire, noi nu suntem, deocamdată, nici stat de drept, nici societate democratică, nici nu avem atâtea și atâtea lucruri care să-ți permită să critici pe cine vrei cu inimă ușoară, știind că, dacă pleacă unii, vin alții și nu aruncă la gunoi niște principii, și nu aruncă la gunoi statul de drept, democrația ș.a.m.d. Noi și eu, în special, văd în această guvernare de astăzi una care pune începutul unei stabilități, dacă vrei, unei orientări proeuropene clare, nu trucate și nu mimate, cum am avut cu cele 3, 4, 15 alianțe sau câte le-am avut de la începutul anilor 2010 și eu consider că astăzi este mai important să susținem această guvernare. Asta nu înseamnă că noi n-o criticăm, când se fac gafe mari, ne apucăm și de capul lor și am făcut-o de multe ori. Dar, deocamdată, eu am o mare încredere, în primul rând, în Maia Sandu și în cei din PAS, mai puțin, e adevărat, dar eu cred că oamenii aceștia vor să pună bazele unei societăți democratice normale. Cei care vor veni după noi și vor face „Ora de ras”, având un stat de drept, o societate democratică, ei vor fi liberi să-i critice pe cine vrei, noi acum facem ceea ce trebuie să facă orice intelectual astăzi ca să avem în Republica Moldova (mă repet a 600-a oară) stat de drept și democrație adevărată.

Vocea Basarabiei: Da, am înțeles ce mi-ai spus și mă gândesc acum că guvernanții actuali sunt foarte norocoși, deocamdată, că nu au intrat în vizorul vostru. Dar să revenim la actualitatea social-politică. Iată ce vreau să te întreb mai întâi, deci, Maia Sandu a anunțat că pe data de 21 mai va avea loc în Piața Marii Adunări Naționale o Adunare Națională numită „Moldova Europeană”, a chemat cam toată lumea să vină acolo, i-a chemat, probabil, și pe niște politicieni, de asemenea, proeuropeni, cu care PAS-ul are niște disensiuni, a spus că să lăsăm disensiunile și să vină. Întrebarea mea este: crezi că pe 21 mai va veni multă lume în PNAM? Cum vezi această manifestare?

Constantin Cheianu: Eu nu știu cât de multă lume va veni, presupun că multă, dar oricâți vor veni, foarte multă lume susține ideea acestei adunări, așa cum o susțin și eu. Maia Sandu nu a făcut decât să dea glas unei inițiative populare, pentru că de vara trecută, de când ne uităm la aceste grotești proteste, așa-zise proteste ale Partidului „Șor”, revolta crește în noi și toți ne-am zis: „Adică, ce vede telespectatorul moldovean la televizor, vede doar protestele astea împotriva guvernării, dar mai ales împotriva integrării europene, pentru că acest Șor a devenit acum categoric, e un fel de moratoriu pentru integrarea europeană?”. Până la asta a ajuns, nu mai știe ce să facă pentru ca să le placă rușilor, deci trebuie să demonstrăm și noi că există o altă opțiune, nu aceștia reprezintă opinia dominantă din Moldova de astăzi. Și președinta a venit ca și acum și a anunțat sau a dat glas acestei inițiative și acestei dorințe populare.

Vocea Basarabiei: Deci, să înțeleg că pe 21 mai oamenii nu doar vor demonstra că vor în Uniunea Europeană, ci această adunare va fi și un soi de replică dată protestelor Partidului „Șor”, că se tot spunea: „Uite, de ce ei protestează, dar noi, ăștia proeuropeni, nu protestăm?”.

Constantin Cheianu: În mod sigur și asta. Această adunare cumva are mai multe ținte, să nu uităm că pe 1 iunie va exista acel mare eveniment cu venirea celor 50 de lideri europeni, care e un eveniment istoric unic, se întâmplă pentru prima dată. E legat, bineînțeles, și de acest eveniment și e legat, în genere, de dorința președintei de a impulsiona procesul acesta de integrare europeană, pentru că noi vorbim de atâția ani despre asta, cumva s-a și uzat, s-a demonetizat cumva în situația în care nu s-a făcut decât foarte puțin pentru adevărata integrare europeană. Și ea vrea să sensibilizeze lumea, mă uit când se duce prin sate, alege sate unde, de obicei, Uniunea Europeană a investit ceva și s-a creat ceva, deci și pe această cale, ea încearcă pe toate căile să ne facă pe toți să fim activi. Am auzit din gura ei fraza aceasta: „Europenii uneori îmi zic că integrarea europeană e despre Maia Sandu, nu despre Republica Moldova”, că asta ar fi o aspirație și o dorință a ei, mai puțin a moldovenilor. Trebuie să ne solidarizăm cu președinta noastră.

Vocea Basarabiei: Ceea ce ai spus acum, mă duce cu gândul la mai multe opinii pe care le-am auzit în ultima vreme, că Maia Sandu ar fi un soi de locomotivă a PAS-ului, cea care cu adevărat mișcă lucrurile, iar ceilalți ar fi niște vagoane cumva pe care locomotiva le duce.

Constantin Cheianu: Ceilalți din PAS ai în vedere?

Vocea Basarabiei: Da!

Constantin Cheianu: Fără discuții, e un lucru evident și noi am primit în persoana Maiei Sandu, poate că o să te deranjeze faptul că eu astăzi o să fiu foarte elogios la adresa ei, dar nu am niciun complex, pentru că am fost cu tine martori, din ’91 încoace am văzut cine s-a tot perindat pe la putere. Este un om de cu totul altă factură, un lider diferit de tot ceea ce am văzut și ca viziune, și ca intelect, și ca politician, chiar are talent de politician, nu știu când a reușit să-l acumuleze, pentru că a fost doar ministră a Educației cândva, dar dacă omul are un potențial mare, uite, știe să devină și un lider mare. Mi se pare firesc că-i așa și foarte bine că este așa, că ea este locomotiva și că ceilalți, cine poate se ține de locomotivă, cine nu – mai zboară prin părți și probabil că la următoarele alegeri parlamentare din PAS-ul de astăzi, din cei din parlament vor mai zbura niște „vagoane”, și merită unele să zboare.

Vocea Basarabiei: Am înțeles. Ce vor face pe 21 mai Anatol Durbală și Constantin Cheianu?

Constantin Cheianu: Evident că vom fi acolo. Bine, noi nu ne-am înțeles cu Anatol, n-am avut o ședință de partid, a emisiunii, în care să zicem că „trebuie să mergem”. Eu voi merge în mod sigur și sunt convins că și Anatol, dacă n-o să aibă niște urgențe, o să vină cu noi acolo, fără îndoială.

Vocea Basarabiei: OK! Dar înainte să avem această Adunare Națională „Moldova Europeană” pe 21 mai va fi 9 mai. Și pe 9 mai, cel puțin am auzit eu, că Partidul Socialiștilor vrea să facă o manifestare zgomotoasă, puternică…

Constantin Cheianu: …foarte vărgată…

Vocea Basarabiei: Și acum, profitând și de faptul că Curtea Constituțională cumva a permis purtarea acestei panglici oranj-negre, am auzit îndemnuri de genul: „Dlor, puneți aceste panglici, ieșiți în număr mare!”.

Constantin Cheianu: Deja s-a anunțat că vor ieși cu o pânză vărgată de un hectar în Piața Marii Adunări Naționale și asta tot…

Vocea Basarabiei: Nu cumva există riscul ca manifestarea asta din 9 mai s-o eclipseze pe cea din 21 mai?

Constantin Cheianu: Nu cred că o s-o eclipseze. Pur și simplu o să avem iarăși același tablou al unei societăți scindate, al unei societăți divizate între unii și alții; unii cu opțiuni proeuropene, alții cu opțiuni știm de care, dar eu înțeleg foarte bine de unde vine asta și de ce se întâmplă așa. Se întâmplă, pentru că la 27 august 1991 ne-am declarat independența și a doua zi, pe 28 august, noi trebuia să începem a ne elabora sărbătorile noastre și tot ceea ce ține de construcția unui stat cu totul nou și un stat separat de fostul imperiu. Cum poți să marchezi 9 mai în același fel ca și Rusia și alte popoare din Uniunea Sovietică când tu, de pildă, ai avut realitatea aceasta că bunicul unui vecin de-al tău a luptat de partea rușilor, alt bunic a luptat de partea românilor? Noi ce fel de victorie marcăm? Noi ar trebui să marcăm ca și cum victoria vecinului ăsta și înfrângerea vecinului celuilalt. Deci ar fi fost nevoie de viziune, mă refer la primii noștri politicieni, de după 1991 – cum construim noi această sărbătoare, cum împăcăm lucrurile, cum ajungem la o conciliere? Nu s-a făcut nimic, s-a împrumutat modelul sovietic de 9 mai ori s-a lăsat pe tânjală. Noi facem 9 mai de parcă noi am pus drapelul pe Reichstagul Berlinului, pe când nu este deloc așa și timp de 30 și ceva de ani nu s-a făcut nimic cu această undă și această propagandă, și acest mod de a marca 9 mai, care a venit din Rusia, noi l-am lăsat și părți din societatea noastră au continuat să trăiască într-un virtual imperiu sovietic în continuare, până în anii 2021-2022. Iată din ce cauză se întâmplă această scindare și iată de ce o s-o mai avem și acum. La 9 mai, ei doar n-o să iasă ca să-și omagieze cu adevărat părinții, buneii care au murit în război, cei care au să iasă, unii, da, au să iasă sincer cu asta, dar cei mai mulți ies ca pentru o revanșă, pentru a demonstra că „noi, Rusia, și noi, reprezentanții «lumii ruse», suntem puternici și noi asta vrem” ș.a.m.d. Deci, și-a pierdut și din sinceritate și, totodată, mă uit, dar Europa, dar America n-au participat în acest război, nu le-au murit și lor milioane de oameni? Cum marchează ei această sărbătoare? Ei caută de ani de zile să stingă nu că amintirea, dar focul acesta al războiului. Priveam un video pe internet, un rus simplu, șofer sau nu știu ce era, spunea: „Bunicul meu care a luptat la război și era cu pieptul plin de medalii nu se ducea niciodată la demonstrația aceasta de 9 mai. De ce? – îl întrebam”. – „Dar la ce să mă duc? Voi nu vedeți că noi stârnim demonul războiului prin asta?”. – „Așa zicea bunicul care a murit. Acum pe mine mă întreabă, că nici eu nu mă mai duc la aceste parade. Și le spunea mereu: voi stârniți duhul războiului, voi nu înțelegeți ce faceți”. Cică asta le spunea înainte de 24 februarie și iată ce s-a întâmplat. Asta e. Rușii prin această sărbătoare au urmărit un alt scop, nu acela de a omagia victimele războiului, dar acela de a-și exalta imperialismul, dominația și superioritatea rusească.

Vocea Basarabiei: Da. Maia Sandu a spus că Moldova europeană este calea aleasă de cetățenii acestui stat, tu spuneai că totuși mai avem și cetățeni cumva diferiți de ceea ce spunea Maia Sandu. „Vom spune acest lucru răspicat, cu o singură voce, pe 21 mai la Adunarea Națională”, a spus președinta, după anunțul de la Parlamentul European, care cere începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova până la sfârșitul anului. Adică cumva, într-adevăr, iese că vreo 30 de ani am bătut pasul pe loc și acum am luat-o ca un accelerat spre UE. Așa e?

Constantin Cheianu: Nu-i chiar așa! Zilele acestea s-a făcut un sondaj de opinie și au fost întrebați…

Vocea Basarabiei: Da, chiar voiam să ajungem la el.

Constantin Cheianu: Anticipând lucrurile, uite, s-a ajuns la 57-58 la sută dintre moldoveni care sunt pentru integrarea europeană.

Vocea Basarabiei: Chiar 59 la sută.

Constantin Cheianu: Păi, uite. Dar cumva procentul acesta nu este atât de surprinzător și de nou. Știi când am avut noi cei mai mulți susținători ai integrării europene? În perioada regimului comunist al lui Voronin, în anul 2007, Barometrul Opiniei Publice care s-a făcut știi câte procente de moldoveni a arătat? 76%! 76% de moldoveni erau pentru integrarea europeană.

Vocea Basarabiei: Extraordinar! Înainte de 7 aprilie 2009?

Constantin Cheianu: Exact! Și îți explic cum înțeleg eu lucrul acesta. Voronin era foarte susținut atunci, fiindcă Voronin anunțase cursul spre integrarea europeană în 2005. Acesta este paradoxul.

Vocea Basarabiei: Așa este.

Constantin Cheianu: Și toți susținătorii lui Voronin, pe de o parte, oamenii chiar cu viziuni proeuropene au răspuns la sondaj că sunt pentru, dar și cei care erau poate nu atât de convinși pentru integrarea europeană au zis, pentru că Voronin le-a spus că-i pentru integrarea europeană.

Vocea Basarabiei: Dar acum cu 59 la sută noi nu avem…

Constantin Cheianu: Atunci era un act cumva inconștient și oamenii se orientau după ceea ce zicea liderul. În plus, tot din acel sondaj rezulta că 76 la sută sunt pentru integrarea europeană, dar 60 la sută consideră că partenerul strategic este Rusia. Cum le împaci una cu alta? Astăzi, eu cred că opțiunea aceasta, aceste 59% sunt oameni oarecum mai conștienți de această opțiune, sunt și o categorie dintre ei, votanții Maiei Sandu, care au votat-o pentru asta, ea îi convinge până acum că rămâne fermă pe aceeași poziție și ei, iată, au susținut asta. În plus, ascult și eu zilele acestea cum comentează experții, comentatorii aceste cifre și faptul că lumea era foarte speriată toamna trecută de iarna care ne aștepta, de prețurile la gaze și de nu știu ce, că n-o să avem, o să înghețăm și fiindcă am trecut relativ bine, cu compensațiile celea, cu oleacă de economisire, lumea a dobândit încredere că, uite, se poate și atunci, opțiunea aceasta a 59 la sută vin și din contul acestor oameni care consideră că…

Vocea Basarabiei: …care au văzut că guvernarea s-a descurcat într-o perioadă complicată.

Constantin Cheianu: Da, așa cred.

Vocea Basarabiei: Constantin, uite, dar 23 la sută spuneau, e vorba, de fapt, despre un sondaj al Comunității WatchDog, să le spunem celor care ne privesc și ne ascultă, 23 la sută vor în Uniunea Economică Euroasiatică. Ai putea să zici la o primă vedere că e un procent mic 23 la sută, că 59 e mult mai mult, pe de altă parte, având acest război în Ucraina, unde mor atâția oameni, mor copii, deci sunt atâtea drame și tragedii acolo, cum de mai există 23 la sută care vor în direcția aia de unde vine acest război?

Constantin Cheianu: Pe mine nu mă sperie cifra aceasta, mie mi se pare chiar o cifră bună, eu m-aș fi speriat de una mai mare, dar doar aceste 23% în condițiile în care, cum îți spuneam, propaganda asta rusească a lucrat aici la greu timp de 30 de ani și le-a băgat în cap atâtea lucruri, în condițiile în care sunt prețurile acestea mari și-i sperie pe atâția oameni, plus alte lucruri, deci, 23% mi se pace un procent decent.

Vocea Basarabiei: Am înțeles, mergem mai departe. Iată așa o știre: Parlamentul European invită Uniunea Europeană să sancționeze personal oligarhii fugari Șor și Plahotniuc și, dacă este cazul, să sancționeze întreprinderile și organizațiile lor politice. Parlamentul European invită statele și teritoriile-gazdă respective să-i extrădeze pe Șor și pe Plahotniuc pentru a putea fi judecați în Republica Moldova și deunăzi am citit, ministra Justiției a spus că Republica Moldova deja a făcut un demers către Statul Israel pentru a fi extrădat Șor.

Constantin Cheianu: Da, și șefa de la Anticorupție a spus același lucru.

Vocea Basarabiei: Exact, a spus același lucru. Întrebarea mea este – cum crezi, avem șanse să-l vedem pe Șor adus aici?

Constantin Cheianu: (Râde.) Dacă n-o să apuce să fugă la Moscova, o să rămână în Israel până în ultimul moment, eu bănuiesc că Israelul, sub presiunea și a Statelor Unite, și a Uniunii Europene, da, o să vină până la urmă. Dar e foarte bine că nu doar Statele Unite și Marea Britanie le-au aplicat sancțiuni lui Șor și lui Plahotniuc, și Uniunea Europeană, pentru că suntem ca și cum parteneri…

Vocea Basarabiei: Da, dacă tot mergem încolo și ei zic că vor să ne ajute.

Constantin Cheianu: Da, și iată zilele acestea vine o misiune europeană care va sta aici ca să monitorizeze și cumva să ne ajute să luptăm cu manifestările războiului hibrid în Moldova. Deci, pare cu totul firesc, era chiar cumva de mult așteptat și foarte bine că se întâmplă, este numai spre binele nostru și al Republicii Moldova. (…)

Autor

  • Iulian Ciocan

    Este realizatorul și moderatorul emisiunii „Radiografia săptămânii, o trecere în revistă a subiectelor de actualitate cu invitați din zona culturii, și autor al rubricii „Antiteze”. Timp de 20 de ani a activat la Radio Europa Liberă, biroul din Moldova. Este scriitor, eseist.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.