VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Reguli simplificate pentru depunerea cererilor online în cadrul Programului ”Ajutor la contor”

Ministerul Muncii și Protecției Sociale anunță că în acest an a simplificat procedura de depunere online a cererilor pentru obținerea compensațiilor în sezonul rece. Ca și anul trecut, solicitările vor fi înregistrate pe pagina compensatii.gov.md, iar procedura va dura, în medie, 15-20 de minute. Persoanele care nu au acces la internet sau din alte motive nu pot depune cererile online vor putea apela la asistenții sociali din localitate sau la bibliotecari.

Ministrul Muncii, Alexei Buzu, susține că fiecare solicitant va trebui că completeze 20 de câmpuri. Printre datele de bază ce urmează să fie depuse se numără actele de identitate ale membrilor gospodăriilor, copiile facturilor pentru energia electrică și pentru sursa de încălzire și veniturile membrilor familiei.

”Formularul de înscriere are 20 de câmpuri. Este foarte important să aveți actele de identitate și facturile. Va fi inclus numele prenumele, telefonul, după care va include venitul pentru ultimele șase luni. Am simplificat procesul ca să fie indicat venitul pentru fiecare lună. Precizez, va trebui indicat veniturile pentru toți membrii din gospodărie. Dacă sunt studenți trebuie să fie bifat acest lucru. De asemenea, dacă solicitantul are un credit imobiliar trebuie să indice acest lucru. Un alt element important este că în acest an, cu colegii de la Ministerul de Energie, veți răspunde și la un mic sondaj. Vrem să înțelegem mai bine preferințele cu privire la echipamentele de consum a energiei, a demara campania Eco-voucher”, a declarat Alexei Buzu.

Demnitarul a declarat că în acest an veridicitatea informațiilor va fi verificată în 9 baze de date, printre care cele ale Fiscului, ale ASP, ale Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă și ale universităților. Ministerul Muncii amintește că cei care nu pot depune online cererea pot apela la ajutorul asistenților sociali și bibliotecarilor, iar în comunitățile unde aceste solicitări vor fi în număr mai mare se vor deplasa echipe mobile. Anul trecut, aproape patru din 10 cereri au fost depuse cu ajutorul asistenților sociali.

Solicitările pentru obținerea gradului de vulnerabilitate vor putea fi depuse până în data de 25 noiembrie, iar cei care nu au reușit vor putea face acest lucru și în lunile următoare, doar că deja compensația în facturi va fi acordată din luna depunerii cererii.

Amintim, pentru acest sezon, Guvernul adăugat două categorii noi de vulnerabilitate energetică – „vulnerabilitate extremă” și „vulnerabilitate primară”. În sezonul precedent, existau 5 categorii, iar extinderea acestora va permite țintirea mai exactă a celor mai sărace gospodării și oferirea unor compensații mai corecte.  

 La stabilirea gradului de vulnerabilitate energetică se va ține cont și de gradul de dizabilitate severă a membrilor gospodăriei. Totodată, la calcularea venitului gospodăriei nu se vor lua în calcul indemnizațiile acordate pentru copii.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.