VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Vadim Pistrinciuc: Rusia încearcă să compromită la aceste alegeri sistemul electoral din R. Moldova

Vocea Basarabiei: În cele ce urmează, vorbim cu dl Vadim Pistrinciuc, fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, actualmente este director executiv IPIS, expert în politici sociale, politici publice și dezvoltarea comunităților locale. Mulțumim mult că ați revenit la Vocea Basarabiei!

Vadim Pistrinciuc: Mulțumesc pentru invitație!

Vocea Basarabiei: Să pornim discuția și să aflăm opinia dvs. despre cum s-a desfășurat această campanie electorală și cum se mai desfășoară, pentru că ea se încheie vineri. Ce părere aveți dvs. despre organizarea acestui scrutin local general?

Vadim Pistrinciuc: Eu aș caracteriza acest scrutin electoral din două perspective: una care se vede și se aude și alta care numai se aude. Cea care se vede și se aude sunt, de fapt, partidele pe care le cunoaștem cu toții, partide care se declară proeuropene, care mai centriste, care mai stângiste, care participă într-o formă clasică la alegeri, însă ceea ce mă îngrijorează pe mine foarte mult este partea a doua, cea care doar se aude. Și anume, eu consider că autoritățile și guvernul ratează cumplit în faptul că subestimează puterea de cumpărare a voturilor de către acele partide (nici nu știu cum să le numesc) din conglomeratul Șor. În ultimele săptămâni, am mers și eu mai des prin localități cu activitățile noastre, deoarece alegerile se apropie, comunicăm cu foarte mulți aleși locali sau viitori aleși locali de la diferite partide și ceea ce spun ei este, de fapt, că pentru prima dată se confruntă cu un astfel de val, practic, o rețea de marketing de cumpărat voturi. Și nu este o chestiune marginală, că undeva într-un sat sau într-un orășel au dat nu știu ce, cum se mai auzea pe la noi că undeva au dat hrișcă, au dat pachete cu mâncare, nu, aici este vorba de o schemă aplicată la nivel național cu oameni, cu tot felul de manageri, brigadieri, numiți-i cum doriți, oameni care organizează procesul de cumpărare a voturilor la scară națională. Am urmărit, de exemplu, destul de atent, deși nu prea des îl urmăresc, că el cam de multe ori vorbește nu chiar la fapte, ceea ce a spus fostul primar de Bălți, dl Usatîi, pe exemplul din Bălți. Și vreau să vă spun că ceea ce aud și de la aleșii locali din cătune mai mici e același principiu. Eu chiar aș vrea să trag un semnal de alarmă către autoritățile Republicii Moldova, fiindcă ei tratează subiectul așa, ca cireșica de pe tort, cumva. Iată am văzut că s-au inițiat niște cauze pe candidatul de la Orhei și candidata de la Bălți, asta este doar vârful aisbergului.

Ceea ce se întâmplă astăzi în Republica Moldova este o operațiune a Federației Ruse de compromitere a sistemului electoral din Republica Moldova.

Vocea Basarabiei: De ce se zice că ar fi ideea Federației Ruse?

Vadim Pistrinciuc: Vinovate de toată chestia asta sunt autoritățile Republicii Moldova, guvernul și organele de forță. Și o spun cu riscul că o să se supere foarte multă lume pe mine, această incompetență va avea un impact asupra viitorului Republicii Moldova, n-o să vedem noi Uniunea Europeană, cu toate reformele și ne-reformele noastre, dacă europenii și cei care trebuie să ne evalueze au să vadă că noi nu am fost capabili să prevenim o fraudă electorală de care nu s-a mai auzit nici la noi în țară.

Vocea Basarabiei: Dar de ce nu s-a învățat această lecție, pentru că s-a vorbit foarte mult încă din primăvară, atunci când au fost alegerile în UTA Găgăuzia și s-a ales bașcanul?

Vadim Pistrinciuc: Să-i întrebăm pe d-lor de ce n-au învățat această lecție, eu nu pot să vă spun. De data asta, eu sunt supărat pe ei, fiindcă nu știu de ce nu au învățat această lecție. Că sunt timizi, că avem probleme în justiție… Da, eu recunosc că sunt probleme în justiție, dar cred că trebuie de vorbit cu text deschis și cu voce tare. Încercați și dvs., eu știu că mergeți foarte des în teritoriu și aveți contacte bune, sunați-i și au să vă spună. Sunați aleși locali, nu contează că de la partidul cela sau de la celălalt, de la care vreți, întrebați candidații pe care îi cunoașteți și oamenii de bună-credință să vă spună ce se întâmplă în satele noastre.

Vocea Basarabiei: Eu vreau să vă zic că pe mine m-au sunat urmăritori ai postului nostru de televiziune și radio de la Călărași, de la Hâncești și mi-au spus că în joc sunt puși bani mulți și foarte mulți. Întrebarea mea e – de unde și cum vin acești bani?

Vadim Pistrinciuc: Deci, confirmați acest lucru? Acești bani cu siguranță că vin din afara țării. Eu am urmărit împreună cu alți colegi de la alte organizații, noi am încercat să urmărim, să monitorizăm intervențiile care s-au făcut. Să înțelegem că deloc nu s-a intervenit nu putem, că au fost făcute percheziții, arestări, am numărat câteva zeci de persoane încă mai sunt cumva în detenție preventivă sau au diferite măsuri de privare de libertate la domiciliu. Deci, ceva s-a făcut acolo, dar aceste intervenții sunt intervenții punctuale, 30 sau 20 de oameni, dar noi aici vorbim despre o antrenare în această schemă a mii de cetățeni. Banii se plătesc inclusiv cash și prin niște sisteme de plăți online, care nu sunt monitorizate oficial, care nu pot fi contabilizate, că trebuie să recunoaștem că internetul aduce multe beneficii, dar are și multe găuri negre. Acum noi zicem: „Ei și ce dacă au să vină ăia și au să câștige?”. Nu-i vorba de asta, este vorba despre faptul că se dorește compromiterea celui mai tare punct sau celei mai forte calități a Republicii Moldova, care o deosebește de celelalte țări din fostul spațiu sovietic, și anume alegerile. Noi am avut în permanență alegeri care au schimbat realitățile din Republica Moldova. Astăzi noi avem o tentativă, dacă doriți, parte a unui război hibrid din Federația Rusă, că banii fizic am citit că vin și din Israel, și de undeva din Europa, prin diferiți proxy, poate că fizic nu vin din Rusia, și cel mai important e că nici nu neagă, dl Șor, de exemplu, a spus că da. Ați văzut situația cu dna Arina Spătaru de la Bălți, mulți au criticat-o că d-nei și-a asumat o chestie, dar pur pentru un tablou, deci, ea spune, fiind sub acoperire sau cooperând cu organele de drept, eu nu știu cum juridic se califică chestia asta, că pe parcursul unei perioade i-au fost transmise – fiți atenți! – 1,5 sau 1,4 milioane de euro. Dvs. vă dați seama? Deci, i s-au dat bani unei persoane care era pretins proeuropeană, ceea ce înseamnă că ei finanțează astăzi și partide proeuropene și banii aceștia au fost împărțiți pur și simplu unor oameni care să creeze organizații primare. Și cel mai important e că omul care a dat banii a confirmat acest lucru, deci nici nu se ascund. Asta înseamnă că miza lor nu este ca pur și simplu să câștige niște primării, nu-i asta, miza este să distrugă sistemul electoral din Republica Moldova și joacă pe terenul nostru, așa, mai timid, mai cu metode de ONG, că noi nu putem, că nu știu ce și ei au prins jocul acesta, știind că noi stăm și tremurăm de unele note de la Bruxelles, nu vrem să facem mai nimic, cum se zice, mai bine să facem ceva așa, dar nu tare, cum e tradițional la moldoveni, mă implic, dar nu mă bag, așa-i? Cam astea-s toate autoritățile și ei au simțit această șovăială și au făcut-o la nivel de țară.

Vocea Basarabiei: Dar acest lucru ce demonstrează, că totuși instituțiile statului nu funcționează pe deplin?

Vadim Pistrinciuc: Acest lucru demonstrează, în primul rând, că toți oamenii aceștia care se confruntă cu problema dată, au rămas încă 4-5 zile, cel puțin, să strige în gura mare și să spună că problema dată există, fiindcă noi o să ne trezim cu faptul că au să fie gajate și primării după asta. Nu vă credeți, că banul ușor venit se întoarce înzecit. Aceasta este o regulă de la Dumnezeu. Deci, dacă ei dau astăzi o mie sau două mii de lei, sau 200 de euro (aud despre diferite sume), asta înseamnă că mâine cineva o să trebuiască pârleala aceasta s-o scoată. Și ea o să fie scoasă, fie pe prețuri la combustibilul pe care o să-l vândă, fie pe tot felul de coțcării la care a mai fost supusă Republica Moldova. Și – atenție! – nu-i vorba doar de conglomeratul acelor partide care-s „Șansă”, „Realitate” sau cum se mai numesc ele…

Vocea Basarabiei: „Renaștere”…

Vadim Pistrinciuc: „Renaștere”, da. Cazul cu dna Spătaru demonstrează faptul că ei dau bani și la partidele așa-zis proeuropene. Apelul meu către oameni este unul foarte simplu: Votați-i pe cei care îi știți că, într-adevăr, sunt proeuropeni, care-s oameni gospodari, partide sunt multe; nu votați partizanii ascunși.

Votați-i pe cei care îi știți că, într-adevăr, sunt proeuropeni, nu votați partizanii ascunși.

Vocea Basarabiei: Știți că se zice că banul îi ochiul necuratului, că banul decide totul și unii oameni, mai ales cei care o duc greu și foarte greu, unii dintre ei se bucură și dacă i se oferă 100 de lei, și dacă 200 de lei și el zice că nu ar trebui să fie învinuit, pentru că statul nu are o grijă mai mare față de nevoile lui decât are un politician în campania electorală. Am auzit și asemenea constatări.

Vadim Pistrinciuc: În primul rând, este o încălcare de lege.

Vocea Basarabiei: E adevărat!

Vadim Pistrinciuc: Dacă mie îmi trebuie o mie de lei și eu mă duc și-i iau de la vecinul meu, bag mâna unde nu trebuie, e o încălcare de lege, noi justificăm? Eu sunt sărac și am nevoie, că am probleme de sănătate și alte chestii. Asta-i corect? Nu este corect. Doi: ceea ce spuneți dvs., poate că era specific pentru alte perioade, noi ținem minte campaniile anterioare, anumite necorespunderi cu legislația electorală erau și înainte, dar ele erau marginale, înțelegeți?

Vocea Basarabiei: Erau minuscule în comparație cu cele de azi?

Vadim Pistrinciuc: Erau de genul: „A, s-au dus într-un sat acolo unde erau vreo 3 bătrâni solitari și le-au adus pachete alimentare”. Vă aduceți aminte? Și în perioada…

Vocea Basarabiei: În toate perioadele…

Vadim Pistrinciuc: Păi, asta era o picătură. Și, apropo, instituțiile care monitorizează alegerile spun că au fost anumite încălcări, dar care n-au avut un impact semnificativ asupra rezultatului total. ODIHR-ul, OSCE-ul, CEC-ul au această formulare, deci, ei au o metodologie de calculat dacă anumite încălcări au un impact asupra rezultatului general. Ceea ce vorbim noi acum este absolut diferit. În primul rând, țin să vă surprind, sumele sunt cu totul altele, deci nu vorbim de sute de lei, de mii de lei, de euro vorbim, milioane se folosesc, zeci de milioane; în al doilea rând, se folosesc datele personale ale cetățenilor, se folosesc scheme complicate de camuflare a acestor plăți, se cumpără la greu oamenii care ar trebui să monitorizeze aceste procese. Eu nu sunt sigur, de exemplu, că nu umblă cu bani și în comisiile electorale locale, și așa ceva poate să se întâmple; eu nu sunt sigur că ei poate plătesc pe cineva care să nu observe aceste lucruri din organele de forță, în special la nivel local am în vedere. Deci, noi nu trebuie să ne ocupăm cu scoaterea sâmburilor din cireșe, noi trebuie să rezolvăm problema care este în totalitate, fiindcă, repet, ceea ce ne-a făcut pe noi deosebiți de alte țări post-sovietice au fost alegerile. Da, am mai îndurat niște regimuri care nu ne plăceau, dar alegătorii i-au trimis acolo unde le era locul – în opoziție sau la pensie, sau în altă parte, unii chiar peste hotare au ajuns.

Vocea Basarabiei: Chiar dacă s-a zis că alegerile au fost libere și corecte, oricum, parțial procesul electoral a fost afectat?

Vadim Pistrinciuc: Dacă noi o să ne trezim că ne-au fraudat alegerile în totalitate, și eu vorbesc încă o dată pentru toate partidele, eu am vorbit cu niște candidați, nu vreau să numesc partidele, nu facem campanie electorală, dar niște partide care au un rezultat mai modest în sondaje, și ei îmi spun: „Dar cum să lucrez eu? Mie mi-au dat 500 de pliante pentru toată campania, au zis că eventual îmi vor mai da 20 de litri de benzină, dar nici aceștia nu i-am mai văzut”, ceva i-au dat omului ca să-și facă campanie, au venit de la Chișinău câțiva vorbitori. „Cum eu vin și vorbesc cu pliantul, când acolo omul are liste, copii de pașapoarte, oameni cu semnătură că i-au dat o mie, două mii de lei ș.a.m.d.?” Acum eu vreau să întreb: dar pe urmă, când o să vrem apă, o să ne ducem tot după aceia? Nu, n-o să fie tot numai carusel și salam pe degeaba. Noi avem localități în care avem nevoie de apeducte, sunt proiecte începute, sunt proiecte mari în care trebuie credibilitate. Ce donator, ce fond de investiții o să se ducă în satul acela unde oamenii s-au vândut pe bandă rulantă? Și, apropo, eu nu știu, nu sunt sigur, dar la așa anvergură probabil că se folosesc și metode de constrângere, poate și să-i sperie pe oameni ca să ia bani sau i-a dat o dată nespunându-i pentru ce și pe urmă poate să-l amenințe. Este posibil. Deci, încă o dată, este justiția o problemă? Probabil. Dacă este justiția o problemă, scoateți naibii toate informațiile acestea ca oamenii cel puțin să știe, să fie alerți. Omul care unu-i profesor, altu-i preot, altu-i lider de asociație agricolă să iasă și să spună: „Oameni buni, fiți atenți, nu vă vindeți chiar…” Eu acum nu spun ca să mă voteze pe mine, ca să înțelegeți, nu, eu nu particip. Voi vă votați primarul, vă votați gospodarul din localitate și candidați, eu mă uit în unele localități pe care îi cunosc sunt mulți buni, unul a mai fost primar, altu-i profesor, altu-i un agent economic bun în localitate respectivă.

Vocea Basarabiei: Dl Pistrinciuc, să vorbim despre profilul alegătorului și, mai cu seamă, al cetățeanului cu drept de vot, care se lasă momit, ademenit de o pomană electorală, de o sumă de bani. Și să vă întreb a cui e vina că acest cetățean a ajuns să accepte acești bani și să vrea să caute pe cineva din exponenții unei formațiuni politice care dă surse financiare?

Vadim Pistrinciuc: Nu-i caută omul să vină să-i dea ceva pentru alegeri, sunt oameni care sunt mai ușuratici cu acest drept, dar în rest sunt metode active. La ei la ușă se bate, nu îi caută pe dânșii. Acum, a cui e vina? Dvs. mă întrebați pe mine, eu sunt născut în 1981, poate eu consider că generația celor care în anii ‘90 au făcut politică e de vină, dar cineva o să spună că Gorbaciov e de vină, altcineva – că Lucinschi e de vină, altul o spună că Voronin, altul că Maia Sandu. Nu-i problema a cui este vina. Noi avem sărăcia noastră, este parte a durerii noastre, dar, până la urmă, țara asta se ține pe picioare, are sisteme de protecție socială, are plăți sociale, compensații, când s-a scumpit. Noi vorbim de țară acum, noi nu vorbim de cine este la guvernare astăzi – Recean sau Maia Sandu, sau altcineva, nu asta contează, fiindcă de primarul ăsta depinde dacă oameni au să mai fie în localitate, de primarul ăsta depinde cine o să vină în satul cela de la Chișinău sau din altă parte. Fiindcă eu, de exemplu, să mă duc într-o localitate, că noi avem proiecte de dezvoltare comunitară, să mă duc într-o localitate în care eu nu știu ce idei are primarul cela să facă cu noi sau cu investiția pe care vrem s-o facem în sat, eu n-am să mă duc, eu o să evit. Și asta este rău pentru țară, pentru sat. Imaginați-vă că noi spunem de europeni, toate statele europene trebuie să ratifice dreptul unei țări de a intra în Uniunea Europeană. Ce au să zică oamenii ceia? Că aceștia pentru o mie de lei și-au vândut țara și viitorul, dar cel mai important lucru – nu se poate, nu este legal. Cum răspundem noi, prin scriere de comunicate de presă sau facem acolo oleacă de gălăgie prin mass-media și am închis subiectul?

Vocea Basarabiei: Dle Pistrinciuc, să vorbim un pic pe exemplul Orheiului, pentru că la alegerile precedente, din 2019, au fost aduși primari din alte localități, nu neapărat din satul unde s-a ales acel primar și toți au tăcut sau ce s-a întâmplat în acești 4 ani de zile care au trecut de la precedentele alegeri locale?

Vadim Pistrinciuc: Dvs. anume despre Orhei întrebați?

Vocea Basarabiei: Da, modelul Orhei. Despre ce vorbește?

Vadim Pistrinciuc: Păi, iată, uitați-vă. Un pic e mai complicată situația. Într-adevăr, când d-lui a câștigat prima dată alegerile, a folosit o parte din banii pe care îi avea. Eu nu sunt sigur de unde i-a luat el, dar fac o paranteză, noi atunci am avut audieri în parlament pe frauda bancară, director al CNA era dl Chetraru, cu text deschis ne-a anunțat pe toți parlamentarii, eram 100 de deputați sau câți eram în ziua aceea, nu mai țin minte cine din colegii deputați și de la ce partid i-a adresat întrebarea, și ne-a spus foarte clar că banii folosiți în Orhei erau banii proveniți din anumite profituri de la aeroport. Asta nu eu am zis, asta a zis d-lui atunci.

Vocea Basarabiei: Da, țin minte acea declarație.

Vadim Pistrinciuc: Acum, cu banii aceștia, poate o parte sunt din ai lui, că-i trebuia suport politic, el, într-adevăr, a avut o campanie, nu cred că el atunci a cumpărat multe voturi, pentru că era altă situație, a câștigat alegerile. După asta, utilizând acești bani, într-adevăr, a făcut multe chestii pe care orheienii, fiind oameni pragmatici, le-au acceptat și au mai dat o dată votul, cum spuneți dvs., și nu cred că pentru bani, ei au avut motive. Dar fiți atenți, orheienii sunt destul de șmecheri și pragmatici – la votul politic, la președinție au votat în totalitate diferit, au înțeles pericolul și l-au oprit acolo. E altceva că la nivel de țară autoritățile n-am oprit chestia asta să rămână la Orhei, ca un experiment electoral, să spunem așa. Nu! Păianjenul acesta s-a împrăștiat peste tot. Și acum toți parcă tac, parcă gândesc că nu se întâmplă nimic. Oameni buni, se întâmplă, că în ultimele zile o să vedeți că nici sondajele nu vă arată ce trebuie, fiindcă banul acesta care curge gârlă din toate părțile și din internet, și nu știu de unde, el o să se manifeste prin aceea că munca multor oameni gospodari la nivel local o să fie pur și simplu periclitată.

Vocea Basarabiei: Și, până la urmă, în opinia dvs., reieșind din cele ce spuneți, ce va alege votantul – va alege persoana, va alege promisiunea, va alege partidul? Pentru ce își va da votul cetățeanul?

Vadim Pistrinciuc: Eu pot să sper, pot să spun ce vreau să alegă – să-și aleagă gospodarul, gospodina, persoana. Și doi: să nu aleagă banul și să nu aleagă partizanii camuflați. Trebuie să-i atenționăm pe oameni că sunt mulți, am văzut-o cum funcționează pe cazul dnei Spătaru, că se bagă bani inclusiv la din ăștia cărora în limba rusă li se spune переодетые sau ăștia care s-au încălțat în aer, care cu tot zelul au torpilat integrarea europeană, ajutorul pe care l-am primit din României, din partea Uniunii Europene. La vremea lor, când erau la putere au mers și au protestat la Bruxelles că integrarea europeană este rea și acum, hop, ușurel s-au încălțat în alte sandale și încearcă să vândă altceva.

Vocea Basarabiei: Știți cum se mai zice? Cel care și-a dat seama că a greșit înainte, poate să-și corecteze greșeala și să nu mai poarte vină doar pentru trecut.

Vadim Pistrinciuc: Dar a corectat-o, a spus ceva? Nu am auzit, nu am văzut, eu văd numai cum se împroașcă venin. Și când zici că ești proeuropean, nu contează că tu zici că ești proeuropean, deci trebuie să fii și un om gospodar la locul tău, trebuie să aperi niște valori, nu-ți alegi ceea ce îți trebuie ție, sunt niște responsabilități pe care trebuie să le ai.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.