VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Prima misiune pe Lună a Rusiei din ultimii 47 de ani a eşuat

Prima misiune de aselenizare a Rusiei din ultimii 47 de ani a eşuat. Nava spaţială Luna-25 a pierdut controlul şi s-a prăbuşit pe Lună după ce a întâmpinat probleme în timp ce încerca să pătrundă pe orbita satelitului natural, potrivit Reuters.

Potrivit sursei citate, misiunea eşuată subliniază declinul post-sovietic al unui program spaţial cândva puternic.

Corporația spațială rusă de stat, Roskosmos, a declarat că a pierdut contactul cu nava la ora 11:57 sâmbătă, după o problemă în timp ce nava era pregătită pentru orbita de preaterizare. O aterizare uşoară fusese planificată pentru luni. „Aparatul s-a deplasat pe o orbită imprevizibilă şi a încetat să mai existe ca urmare a unei coliziuni cu suprafaţa Lunii”, a precizat Roskosmos într-un comunicat.

Agenția spațială a Rusiei a precizat că a fost formată o comisie specială interdepartamentală pentru a investiga motivele care au dus la pierderea aparatului Luna-25, a cărui misiune a stârnit speranţe la Moscova că Rusia se întoarce în cursa marilor puteri spre Lună.

Eşecul a subliniat declinul puterii spaţiale a Rusiei de la zilele de glorie ale competiţiei din timpul Războiului Rece, când Moscova a fost prima care a lansat un satelit pe orbita Pământului – Sputnik 1, în 1957 – iar cosmonautul sovietic Iuri Gagarin a devenit primul om care a călătorit în spaţiu în 1961. De asemenea, vine în contextul în care economia de 2 trilioane de dolari a Rusiei se confruntă cu cea mai mare provocare externă din ultimele decenii: presiunea atât a sancțiunilor occidentale, cât şi a luptei în cel mai mare război terestru din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Oficialii ruşi au sperat că misiunea Luna-25 va arăta că Rusia poate concura cu superputerile în deplasările în spaţiu, în pofida declinului său post-sovietic şi a costurilor uriaşe ale războiului din Ucraina.

Nava, fără echipaj uman la bord, trebuia să aselenizeze la polul sudic al Lunii, însă a eșuat după ce a întâmpinat probleme pe măsură ce se deplasa pe orbită. Aceasta era programată să aselenizeze luni, ca parte a unei misiuni de explorare a unei părți a Lunii.

În ciuda problemelor apărute, nava spațială rusă a transmis primele date colectate de pe suprafața Lunii. Roscosmos a precizat că acestea sunt în curs de analiză, însă la o primă vedere ar conține informații despre elementele chimice ale solului lunar.

De asemenea, a precizat că echipamentele navei au înregistrat un “impact de micrometeorit”. Informațiile au fost însoțite de o imagine a craterului Zeeman, al treilea ca mărime din emisfera sudică a Lunii.

Este atât de trist că nu a fost posibilă aterizarea aparatului”, a declarat Mihail Marov, un fizician şi astronom sovietic de renume. Marov, în vârstă de 90 de ani, a fost spitalizat la Moscova, după ce a fost anunţată vestea eşecului lui Luna-25, dar nu au fost disponibile detalii despre boala sa.

Marov a declarat pentru ziarul Moskovskii Komsomolets că speră ca motivele care au stat la baza prăbuşirii să fie discutate şi examinate cu rigurozitate. „Aceasta a fost poate ultima speranță pentru mine de a vedea o revigorare a programului nostru lunar”, a spus el.

Citește și: VIDEO/ Rusia a lansat prima misiune spațială spre Lună după 47 de ani

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.