VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Noi reguli pentru tratarea și internarea persoanelor cu tulburări mintale

Moldovenii care suferă de boli mintale vor beneficia de mai multe servicii medicale, sociale și juridice. Vor fi excluse mai multe norme restrictive în timpul tratamentului sau internării și va fi sporit nivelul de incluziune socială a acestor pacienți. De asemenea, în timpul internării nevoluntare a unei persoane într-un spital de psihiatrie, va putea fi solicitată analiza unui specialist din afara instituției medicale care a emis decizia.

Prevederile se regăsesc în noul proiect de lege privind sănătatea și bunăstarea mintală, care vine să înlocuiască o lege depășită, adoptată încă în 1997. Documentul, care a fost înregistrat în Parlament și suspus consultărilor publice, a fost prezentat astăzi de deputații PAS, Ana Racu și Liliana Grosu.

”Actuala lege are o serie de prevederi de ordin discriminatoriu, restrictiv și mai multe lacune juridice, care nu contribuie la o protecție așa cum o cer standardele internaționale. Pandemia Covid-19 și restricțiile impuse au sporit vulnerabilitatea emoțională și psihică a persoanelor și au demonstrat că sistemul de sănătate nu are suficientă protecție pentru persoanele cu tulburări mintale”, a declarat Ana Racu.  

Noua lege stabilește obligații clare pentru autoritățile centrale și locale în elaborarea politicilor privind sănătatea mintală, protecția împotriva violenței și crearea unor medii protectoare de muncă. Proiectul prevede existența unui consimțământ în timpul asistenței și noi reguli de internare pentru minori.

”Este instituită obligativitatea consimțământului informat și liber exprimat pentru orice tip de intervenție, păstrarea demnității și intimității, aplicarea tratamentului doar în baza unui plan individualizat. Pentru o protecție mai mare a persoanelor în privința cărora se aplică procedura de internare nevoluntară, la etapa de examinare a cererii în instanță, se oferă posibilitatea consultării unui specialist, care nu face parte din instituția medicală care a emis decizia, adică poate fi solicitată a doua părere privind internarea. Minorii vor fi tratați sau internați doar cu un consimțământ al părinților sau persoanelor tutelare. Până la vârsta de 12 ani, ei vor fi cazați separat de cei mai mari de 12 ani. De asemenea, în cazul în care medicul psihiatru suspectează interese contrare între pacient și reprezentantul său legal, atunci doctorul are obligația să sesizeze autoritatea tutelară”, a declarat Liliana Grosu.  

În ultimii 5-6 ani, în Republica Moldova s-au înregistrat 4200-4500 de cazuri de tulburări mintale la 100 de mii de locuitori. Datele oficiale arată că în țară avem aproximativ 150 de mii de persoane care suferă de boli mintale, dintre care 10 la sută sunt minori.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.