VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ministrul Apărării: În timpul apropiat vom consolida capacitatea de monitorizare a spațiului aerian

Sistemul de interceptare a rachetelor este unul extrem de costisitor, însă autoritățile Republicii Moldova depun eforturi sporite pentru consolidarea, cel puțin, a capacităților de monitorizare a spațiului aerian. Potrivit ministrului Apărării, Anatolie Nosatîi, au loc deja discuții cu partenerii de dezvoltare privind dotarea Armatei Naționale cu echipamente speciale de supraveghere a spațiului aerian.

Anatolie Nosatîi spune că monitorizarea spațiului aerian va permite informarea populației în timp util despre eventualitate lansări de rachete asupra Republicii Moldova.

Ministrul Apărării spune că riscul unei agresiuni militare este minim, atât timp cât armata ucraineană reușește să mențină linia frontului departe de granița cu Republica Moldova, notează IPN. Potrivit lui, cele mai grave amenințări la adresa stabilității țării vizează elementele unui război hibrid purtat de Rusia împotriva Republicii Moldova prin intermediul forțelor proruse din interiorul țării.

„Pericole și amenințări militare directe, nu sunt. Avem probleme la capitolul pericole indirecte pe care le vedem zilnic în țară. Forțele care nu au intenții bune, cei care au alte obiective decât cele naționale, încearcă să destabilizeze situația în țară. Destabilizarea este un deziderat al forțelor proruse, anticonstituționale, care nu acționează în interesul cetățenilor Republicii Moldova. Apărarea spațiului aerian este un subiect care anterior n-a fost abordat atât de mult pentru că este un domeniu foarte costisitor. Dar riscurile și amenințările care sunt acum ne-au făcut să revizuim această abordare, să venim cu acțiuni concrete pentru asigurarea informării cetățenilor despre posibile pericole și să-i instruim cum să acționeze”, a spus Anatolie Nosatîi în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție”.

Ministrul Apărării spune că de la declanșarea războiului din Ucraina, securitatea spațiului aerian este prioritatea guvernării de la Chișinău. Potrivit oficialului, un sistem antiaerian modern, creat din radare și rachete de interceptare este extrem de costisitor și inaccesibil pentru Republica Moldova. În schimb, potrivit ministrului, este posibilă îmbunătățirea sistemului de monitorizare a spațiului aerian pentru a informa populația despre potențiale pericole.

„Urmărim capacitățile Federației Ruse de lansare a rachetelor, când vedem ieșirea în Marea Neagră a unui număr sporit de purtătoare de rachete sau când suntem informați despre zborurile aviației lansatoare de rachete suntem îngrijorați și urmărim cu atenție ce este lansat și în ce direcție, ca să putem anunța cetățenii. Clar că trebuie să avem și capacitatea de a intercepta aceste rachete, dar ceea ce este actualmente în dotarea Armatei Naționale nu poate să acopere tot teritoriul țării. Folosim resursele pe care statul le-a alocat domeniului apărării, adică majorarea bugetară, suntem în discuții cu câțiva producători și în timpul apropiat vom consolida capacitatea de monitorizare a spațiului aerian”, a explicat ministrul Apărării.

De la declanșarea războiului din Ucraina fragmentele mai multor rachete de proveniență rusească au căzut pe teritoriul Republicii Moldova, în partea de nord a țării. Ultimul incident a avut loc la 16 februarie, când resturile unei rachete au fost descoperite de o patrulă a Poliției de Frontieră în satul Larga, raionul Briceni.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.