VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Boris Gîlca: Pentru a rezolva problemele din sănătate este nevoie de dialog cu ministerul

Vocea Basarabiei: În plină iarnă, astăzi vom încerca să vorbim despre viroze, despre răceală, despre gripă, despre pandemia de COVID-19. În general, despre tot ceea ce trebuie să știm ca să menținem în formă sănătatea o să discutăm cu dl Boris Gâlcă. Dl Boris Gâlcă este șeful Direcției sănătate a Primăriei Chișinău. Chiar dacă se consideră că acum ar bate în retragere valul de viroze, totuși, m-am uitat peste statistică – 12 mii de cazuri de infecții respiratorii acute și 190 de cazuri de gripă au fost înregistrate săptămâna precedentă. Dar faptul că acum se diminuează numărul cazurilor înseamnă că situația e mai bună?

Boris Gâlcă: În primul rând, mă bucur foarte mult să fiu la dvs., la Vocea Basarabiei din nou și vă mulțumesc pentru această invitație. Vorbind despre acest val epidemiologic cu infecțiile respiratorii, în sine este un fenomen sezonier tradițional. Noi de fiecare dată în perioada decembrie-ianuarie avem această fluctuație epidemiologică, când apar foarte multe infecții respiratorii, când apar cazurile de gripă, dar este o particularitate a acestui an, suntem după doi ani de COVID. Vreau să amintesc telespectatorilor că în anii 2020, 2021 și 2022 noi nu am avut cazuri de gripă. Cumva populația s-a relaxat și chiar și autoritățile s-au relaxat, într-o oarecare măsură, fiindcă nu au mai fost demarate acele comunicări publice cu privire la prevenția infecțiilor respiratorii și, în special, a gripei. Iată că noi aparent am ieșit din valul de COVID, dar infecțiile respiratorii ne-au dat semnal că ele sunt, persistă și, cel mai important, gripa. După doi ani de lipsă de înregistrare a cazurilor de gripă în Republica Moldova, iată că în acest an avem foarte multe cazuri de gripă, la nivel național avem deja peste 1.000 de cazuri de gripă. Cea mai mare concentrație și pe infecțiile respiratorii, dar și pe gripă este desigur în municipiul Chișinău, fiindcă aici avem cea mai mare concentrație umană și cea mai mare fluctuație umană, de aceea contactele sunt mai strânse aici în Chișinău.

Vocea Basarabiei: La început de an, spitalele erau neîncăpătoare pentru toți cei care trebuiau să urmeze un tratament. Astăzi, situația e alta, nu mai este o povară atât de mare pusă pe spitale?

Boris Gâlcă: Vă referiți la infecțiile respiratorii?

Vocea Basarabiei: Da.

A trecut această perioadă, probabil cauza a fost că copiii au intrat în sărbătorile de iarnă și, respectiv, a fost vacanța școlară, copiii nu s-au întrunit în colectivități și aceasta a fost o bună ocazie de a stăpâni infecțiile virale și de a le ține sub control.

Boris Gâlcă: La început, da, vorbeam, în primul rând, despre infecțiile respiratorii la copii. În luna decembrie și în luna ianuarie am avut foarte mare presiune pe faptul că este o infecție respiratorie în acest an sau, cel puțin, o tulpină de infecție respiratorie, probabil necunoscută încă, fiindcă evoluția infecțiilor respiratorii e cu mai multe complicații în acest an. Explicații ar fi mai multe: ar fi perioada post-COVID; ar fi suprapunerea mai multor infecții virale; ar fi suprapunerea unei infecții respiratorii cu COVID, așa-numita dublă infecție; ar fi suprapunerea a trei infecții virale – infecția respiratorie, COVID-ul și gripa, vorbim de o triplă infecție și aceste cazuri cu siguranță sunt, numai că nu sunt depistate consecutiv și nu sunt raportate. Da, într-adevăr, noi în luna decembrie am avut o foarte mare presiune pe spitalele de copii, din nou, ca și în perioada cu rujeolă la copii, dacă vă amintiți, anul trecut tot nu am avut locuri libere în spitalele pentru copii și cu aceste infecții respiratorii am avut presiunea și lipsa de paturi în spitalele municipale pentru copii. Am fost nevoiți să desfășurăm paturi suplimentare, am fost nevoiți să eliberăm anumite spații și să le suplinim cu paturi. Particularitatea acestor infecții virale din acest an este că veneau copiii cu saturația foarte mică, mai jos de 90, ceea ce era o indicație pentru internare și copiii erau internați și în unitățile de primire urgente, și am discutat cu colegii de la Institutul Mamei și Copilului din Chișinău, am rugat și le mulțumim și pe această cale, că au reprofilat anumite secții somatice de la ei pentru a interna mai mulți copii din Chișinău cu aceste infecții virale. A trecut această perioadă, probabil cauza a fost că copiii au intrat în sărbătorile de iarnă și, respectiv, a fost vacanța școlară, copiii nu s-au întrunit în colectivități și aceasta a fost o bună ocazie de a stăpâni infecțiile virale și de a le ține sub control.

Tradițional, către sfârșitul lunii ianuarie cu siguranță infecțiile respiratorii trebuie să meargă în descreștere, așa este evoluția epidemiologică.

Vocea Basarabiei: Bine, și acum copiii sunt la școală…

Boris Gâlcă: Acum, copiii au revenit, într-adevăr. Uitați-vă suntem în a doua săptămână după vacanță, noi considerăm că anume această săptămână va fi una decisivă sau, mai bine zis, concluzională, deoarece ca număr general infecțiile virale respiratorii sunt în stabilizare cu o ușoară descreștere, ceea ce este un lucru foarte bun. Avem inversul, crește numărul cazurilor de gripă, dar aceasta e altceva, o să vorbesc puțin și despre gripă mai târziu. De aceea specialiștii ne-au zis că trebuie să fim foarte prudenți, foarte atenți, că revenirea în colectivități după vacanță a copiilor ar putea duce din nou la creșterea numărului sau a cazurilor de infecții respiratorii virale. La acest moment cred că încă nu vedem această tendință, dar vom urmări împreună cu colegii și evoluția din această săptămână, dar și sezonier, tradițional, către sfârșitul lunii ianuarie cu siguranță infecțiile respiratorii trebuie să meargă în descreștere, așa este evoluția epidemiologică. În ceea ce ține de gripă…

Vocea Basarabiei: Acuși vorbim și despre gripă, dar vreau să vă întreb – în instituțiile spitalicești există tot ce e necesar pentru tratamentul persoanelor care au necazuri de pe urma infecțiilor respiratorii?

Boris Gâlcă: Foarte bună întrebare. Da, din momentul apariției acestor infecții respiratorii, în momentul când spitalele pentru copii, dar vreau să spun că nu numai spitalele pentru copii, dar și spitalele pentru adulți, secțiile de terapie, de pneumologie sunt arhipline în toate spitalele municipale, acum noi am observat o spațiere 50 la 50 pe cazurile de infecție atât la copii, cât și la adulți, adică avem presiune și pe spitalele pentru copii. Prima noastră acțiune a fost, înainte de toate, să coordonăm acele măsuri de prevenție, antiepidemice, să instituim niște măsuri de control, să venim cu un set de recomandări pentru populație, dar și pentru persoanele din grupele de risc și, nu în ultimul rând, pentru instituțiile medicale și, da, pentru managerii de instituții medicale am dispus suplinirea rezervelor de preparate antivirale și toate preparatele ce țin de tratamentul infecțiilor virale sau al pneumoniilor atât virale, cât și bacteriene, pentru a avea aceste rezerve. La acest moment, cu toată siguranța și responsabilitatea vă spun că spitalele municipale – și pentru copii, și pentru adulți – sunt pe deplin asigurate cu preparatele necesare. Și aceasta chiar a fost o muncă foarte complicată, dar ne bucurăm că suntem asigurați.

Vocea Basarabiei: Dar ce sfaturi aveți totuși pentru cetățenii Republicii Moldova și pentru chișinăuieni, pentru că unii încearcă de sine stătător să aplice tratamentul, să nu mai ajungă la medicul de familie și am înțeles că sunt și cazuri când uneori dau mari bătăi de cap și pacientului, și medicului de familie, dar și instituției la care ulterior trebuie să ajungă persoanele?

Boris Gâlcă: Este adevărat ce spuneți și vă mulțumesc. Deci, pentru populație măsurile sunt bine cunoscute, altceva că ne-a scăzut sau ne-a scăpat deja vigilența. De ce nu am avut gripă și am avut mai puține infecții respiratorii, viroze, în perioada de doi ani de COVID? Fiindcă forțat sau neforțat, pe deplin sau parțial, populația a folosit sau a utilizat niște măsuri de protecție elementare: distanțarea, evitarea locurilor aglomerate, portul de mască, spălatul pe mâini, cultura tusei și a strănutului în pliul cotului ș.a.m.d. Toate acestea nu numai la noi în Moldova, dar în toată lumea, uitați-vă, cazuri de gripă practic pe perioada COVID nu au fost înregistrate nicăieri, dar dacă și au fost undeva – au fost cazuri unice. Cu siguranță, aceste măsuri recomandate de medici și bine cunoscute deja de ani de zile sunt unicele măsuri care pot fi puse în aplicare pentru a preveni infecțiile virale și gripa. Am instituit în instituțiile medicale regimul special de vizite, un gen de carantină, toți lucrătorii medicali, care activează în instituțiile medicale, care deservesc pacienții sunt obligați să poarte masca de protecție, vizitatorii și pacienții în instituțiile medicale sunt obligați să poarte masca de protecție, sugerăm pentru populație la fel în continuare să evite în această perioadă, să mai avem o putere de rezistență încă 2-3 săptămâni pentru a evita locurile aglomerate, pentru a sta distanțați, neapărat pentru a purta masca de protecție în transportul public, în magazine, acolo unde avem aglomerație, neapărat să nu uităm de aerisirea încăperilor, chiar dacă este frig afară, acum s-a mai încălzit, dar oricum, aerisirea încăperilor măcar pe 10-15 minute trebuie să fie făcută în fiecare zi și prelucrarea suprafețelor cu preparate dezinfectante ș.a.m.d.

Vocea Basarabiei: Dar vreau acum să le spuneți celor care urmăresc emisiunea care este diferența dintre gripă și infecția respiratorie.

Boris Gâlcă: Ambele sunt infecții virale, și COVID-ul este infecție virală. Deci, spuneam la început că putem avea trei formule combinate de infecții virale, putem avea curat doar infecția respiratorie, viroze, care sunt cele mai multe și, de fapt, constituie numărul majoritar al infecțiilor în această perioadă epidemiologică, putem avea și este demonstrată suprapunerea a două infecții virale, a virozei și cu COVID, dar pentru a dovedi acest lucru trebuie să faci două teste separate, sau triplă infecție, când se poate suprapune și gripa. Și cu siguranță avem și asemenea cazuri, numai că testul la gripă nu oricine îl poate face.

Am dispus ca diagnoza de gripă să fie pusă în baza simptomaticii, și nu doar în bază de test de laborator.

Vocea Basarabiei: Dar de ce nu ar putea oricine să facă acest test?

Boris Gâlcă: În primul rând, testele de laborator, chiar pentru populație este mai complicat să le facă, trebuie să se ducă într-un laborator, trebuie să se preia această probă, în unele cazuri ele costă, nu sunt acoperite de asigurările medicale și atunci noi în Chișinău, la discuțiile medicale cu specialiștii noștri am dispus ca diagnoza de gripă să fie pusă în baza simptomaticii, și nu doar în bază de test de laborator, fiindcă, ziceam, la ziua de astăzi, dacă noi avem circa 1.000 de cazuri de gripă raportate, deci confirmate prin laborator, de fapt, altfel spus, numărul real de gripă este mult mai mare. Conform estimărilor, acest număr ar putea fi de 5-6 ori mai mare, până la 10 ori mai mare, adică noi teoretic am putea vorbi de aproape 10.000 de cazuri de gripă pe care le avem în Republica Moldova. Or, asta este o cifră pentru declararea epidemiei, dar epidemia de gripă în Republica Moldova nu a fost declarată de Ministerul Sănătății, nici alerta epidemiologică pentru infecțiile respiratorii.

Vocea Basarabiei: Dar dvs. credeți că sunt suficiente argumente pentru a justifica instituirea acestei stări de urgență?

Boris Gâlcă: Cu siguranță alerta epidemiologică o avem!

Vocea Basarabiei: Dar ce schimbă instituirea stării de urgență?

Boris Gâlcă: Nu starea de urgență, starea epidemică. Starea epidemică impune niște restricții și impune niște restricții anume pentru controlul acestor infecții, iar restricțiile din nou înseamnă tot ceea prin ce am trecut noi în COVID. Asta înseamnă carantină, asta înseamnă izolare, asta înseamnă stoparea unor activități educaționale, trecerea la cursurile online, posibil, stoparea unor activități economice. Din aceste considerente, înțeleg că autoritățile centrale și Ministerul Sănătății nu au îndrăznit să declare această stare epidemică, menționând…

Fiecare autoritate trebuie să-și facă treaba, atât la nivel central, cât și la nivel local sunt anumite responsabilități.

Vocea Basarabiei: Dvs. ați postat și un comentariu pe rețelele de socializare în speranța că ați fi putut să-i convingeți pe cei care reprezintă Ministerul Sănătății ca să instituie această stare epidemică?

Boris Gâlcă: Nu am postat pentru a-i convinge, pentru că fiecare autoritate trebuie să-și facă treaba și atât la nivel central, cât și la nivel local sunt anumite responsabilități. Ceea ce regret eu e că colegii de la Ministerul Sănătății în acest an nu au fost destul de prezenți în comunicarea publică cu privire la măsurile de prevenție. În primul rând, încă în luna octombrie-noiembrie trebuia să înceapă o vastă, o mare campanie de informare despre vaccinarea antigripală, dar nu a fost acest lucru, la fel trebuiau să vină cu mesaje despre prevenire, despre prevenție pe parcurs, dar nu s-a întâmplat nici acest lucru. Vreau să vă spun că vaccinarea antigripală este foarte-foarte solicitată în republică, în special, în municipiul Chișinău, pot să vorbesc despre municipiul Chișinău în cunoștință de cauză.

Vocea Basarabiei: O să ne vorbiți, dar eu am văzut ANSP, Agenția Națională pentru Sănătate Publică recomandă cu insistență vaccinarea concomitentă împotriva gripei sezoniere și a infecției cauzate de virusul Sars-CoV-2, da?

Boris Gâlcă: Da, este adevărat, dar problema cu vaccinarea antigripală, ce se întâmplă? Este un pic inversul la ceea ce avem cu vaccinarea anti-COVID, care acum nu insuflă deplină încredere populației. Este un fals, vaccinarea anti-COVID trebuie să continue, este eficientă și trebuie continuată. Totuși, populația crede foarte mult în vaccinarea antigripală. Și vă aduc un exemplu: noi am primit în municipiul Chișinău vaccinurile distribuite de la nivel central aproape 48.000 de doze și ele au fost epuizate în totalitate.

Vocea Basarabiei: Și ați spus că în municipiu au fost epuizate toate dozele de vaccin antigripal?

Boris Gâlcă: Așa este! Și avem solicitări, dar nu mai avem doze, chiar ieri am discutat cu colegii de la Centrul de Sănătate Publică Chișinău, care s-au oferit –  atenție! – nu Ministerul Sănătății, dar Centrul de Sănătate Publică Chișinău s-a oferit să ne suplinească rezervele de vaccinuri antigripale, dar preluându-le din alte teritorii, la nivel național și, astfel, punând în dificultate epidemiologică alte regiuni și un anumit număr de populație.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.