VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Creștinii ortodocși sărbătoresc, pe stil vechi, Botezul Domnului sau Boboteaza

Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc astăzi Botezul Domnului sau Boboteaza. În acest mod este consemnat momentul divin în care Mântuitorul a fost botezat de Ioan în apele Iordanului la vârsta de 30 de ani.

Conform tradiției, de Bobotează se sfințesc apele mari și se purifică mediul înconjurător de forțele malefice. La sfârșitul slujbei de sfințire a apei, crucea este aruncată în apă, iar tinerii care vor s-o recupereze din apă sunt răsplătiți cu colaci, fructe și bani. Cel care scoate crucea din apă va avea noroc tot anul.

Potrivit Molitfelnicului, cuvântul agheasmă vine de la grecescul aghiasmos şi înseamnă sfințire. Prin agheasmă înțelegem atât apa sfințită, cât și slujba pentru sfințirea ei.

Tradiția spune că dacă plouă în ziua de Bobotează, iarna va fi una lungă, iar dacă este frumos afară, se spune că vom avea parte de o vară frumoasă. Dacă bate crivățul, roadele vor fi bogate, iar dacă pomii sunt îmbrăcați în promoroacă, va fi un an cu belșug. De Bobotează nu se spală rufele. Și tot în această zi sunt interzise certurile în casă și nu se dă nimic cu împrumut. Potrivit tradiției, de Bobotează se consumă grâu fiert cu miere, iar după apusul soarelui se poate mânca și piftie. 

Mâine ortodocșii de stil vechi vor sărbători Sfântul Ioan Botezătorul, care l-a botezat pe Domnul Iisus Hristos. Potrivit statisticilor, peste 90 la sută din populația Republicii Moldova se declară a fi creștini ortodocși, iar numele Ion și derivatele sale sunt cele mai populare.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.