VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Adrian Efros, șeful MAI: Securitatea R. Moldova este destul de volatilă, de aceea noi suntem foarte prudenți și întreprindem toate măsurile

Vocea Basarabiei: L-am așteptat și a venit la noi ministrul afacerilor interne, dl Adrian Efros. Mulțumim foarte mult că ați găsit timp să ajungeți la Vocea Basarabiei, dle ministru!

Adrian Efros: Eu vă mulțumesc pentru oportunitatea de a discuta și de a relata cetățenilor cu ce se ocupă Ministerul Afacerilor Interne.

Vocea Basarabiei: Preocupările sunt multe și o să vorbim despre câte o să reușim până la sfârșitul acestei emisiuni. Atunci când v-ați prezentat prioritățile și angajamentele la începutul mandatului pe care vi l-ați asumat, ați anunțat că e nevoie de ordine, de disciplină și de coordonare. O să pornim, cel mai probabil, de la ordine, dar mai întâi să vă întreb, dacă e cunoscută percepția cetățeanului prin aceste măsurători care se fac, câtă încredere au cetățenii în poliție? Pe primele locuri în sondajele de opinie apar: primăria, biserica, armata și poliția pe ce loc e?

Adrian Efros: Și poliția apare destul de bine în sondaje, și noi întotdeauna analizăm foarte atent sondajele. Noi avem pe pagina oficială sondaje elaborate de noi, ca să identificăm acele necesități și nevoi ale cetățeanului, și sondajele sunt în creștere, iar sondajele sunt în creștere anume din punctul de vedere al cetățenilor care au interacționat cel puțin o dată cu poliția.

Vocea Basarabiei: Dar cine sunt cei care interacționează măcar o dată?

Adrian Efros: În diferite situații sunt diferite persoane. De exemplu, cei care circulă cu regularitate cunosc foarte bine activitatea Poliției de Frontieră, și 68 la sută din cei intervievați au relatat că sunt satisfăcuți, mulțumiți de activitatea Poliției de Frontieră în punctele de trecere.

Vocea Basarabiei: Dar 32 la sută de ce nu ar fi mulțumiți?

Adrian Efros: Ar fi diferite motive, în acești 32 la sută sunt acei care niciodată nu au interacționat cu Poliția de Frontieră sau au avut o situație neplăcută, sau care poate n-a depins în mare măsură de însuși polițistul de frontieră, fiindcă noi cunoaștem situația de la punctele de trecere a frontierei, toți doresc să avem o trecere foarte rapidă și cu verificări cât mai puține.

Frontiera de stat este protejată, noi am întreprins măsuri de operaționalizare și de fortificare a capacităților la toate la punctele de trecere a frontierei, inclusiv aerian și cele terestre.

Vocea Basarabiei: Cât de protejată este frontiera astăzi?

Adrian Efros: Frontiera este protejată, noi am întreprins măsuri de operaționalizare și de fortificare a capacităților la toate la punctele de trecere a frontierei, inclusiv aerian și cele terestre. Avem capacități suficiente, avem instrumente, avem metodologii, avem proceduri standarde, de care se conduc nemijlocit ofițerii pe timpul executării serviciului și, în urma exercițiilor și verificărilor, noi am văzut că standardele sunt respectate.

Vocea Basarabiei: Probabil vor fi și din cei care se vor întreba – și totuși, nu se mai face contrabandă, pentru că cu regularitate se aude că au fost depistate droguri, că au fost depistate loturi mari de țigări care prin contrabandă au trecut hotarul și altele, nu doar acestea?

Adrian Efros: Sunt de acord cu dvs. Și dacă au fost depistate, asta înseamnă că e meritul și al poliției, și al Serviciului Vamal, care au acele proceduri de care se conduc împreună și își fac treaba destul de bine. Desigur, mai avem și cazuri nedepistate, dar, analizând statisticile comparative cu anul 2021-2022, anume aceste 9 luni de activitate, vedem o scădere și când analizăm aceste date nu doar din punctul de vedere al statisticilor Inspectoratului General al Poliției de Frontieră a Republicii Moldova, dar și din partea României, și noi facem o contrapunere a datelor din partea românilor și din partea Republicii Moldova și vedem pe ambele sensuri o descreștere a acestor fapte.

Vocea Basarabiei: Dar cum se explică acest mare curaj al contrabandiștilor că ei totuși probabil că sunt înarmați bine cu ceea ce le trebuie lor ca să poată să treacă hotarul?

Adrian Efros: Au curajul, deoarece este un flagel sistemic, nu este de azi, nu este de ieri și cei care organizează aceste acțiuni ilicite știu foarte bine și de pe interior și sunt mulți care au făcut serviciul în instituțiile statului, cunosc foarte bine locurile care sunt mai vulnerabile și profită de acestea, dar noi facem acțiuni contra acestor…

Vocea Basarabiei: Admiteți că ar mai putea să fie în cârdășie și cu unii angajați ai dvs., subalterni?

Adrian Efros: Noi investigăm toate cazurile și toate cazurile de contrabandă le cercetăm multilateral și complex, obiectiv, ca să identificăm toți factorii care au favorizat aceste acte de contrabandă. Din statistică vedem că avem și colaboratori din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră care au fost implicați și toți cei care încalcă legea sunt documentați și sunt aduși în fața legii.

Vocea Basarabiei: De când a izbucnit această invazie a Rusiei în Ucraina s-a vorbit despre multe cazuri de întoarcere a persoanelor care au vrut să ajungă în Republica Moldova și scopurile nu erau clare, poate pentru dvs. erau foarte clare, și se mediatizează că uneori ar fi și exces de zel. Ce ne puteți spune? Și totuși, în ce condiții o persoană este întoarsă înapoi?

Adrian Efros: Noi avem un obiectiv foarte clar stabilit – securitatea statului, securitatea Republicii Moldova și avem clar stabiliți niște indicatori de avertizare de care noi ne conducem atunci când stabilim persoanele care sunt returnate din Republica Moldova. Și pe primul loc, cum am spus, este siguranța cetățeanului, de aceea noi întreprindem toate măsurile și avem și aceste cazuri când profilul unui cetățean al altui stat nu corespunde cu acele rigori de securitate la care noi atragem atenție și, evident, cetățeanul este documentat și returnat în țara de origine.

Noi suntem pe terenul unui război hibrid și de aici noi trebuie să evaluăm toate riscurile și vulnerabilitățile care sunt, de aceea noi avem clar stabilite profilurile la care trebuie să atragem atenție și să verificăm suplimentar nu doar ofițerii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, dar interinstituțional

Vocea Basarabiei: Dar acel cetățean care vrea să vină în Republica Moldova în scopuri nu tocmai clare, el este ghidat de cineva, el este trimis de cineva? Și cât este de ușor sau de greu totuși ca să fie identificată adevărata lui dorință de a ajunge în Republica Moldova?

Adrian Efros: Este clar că noi suntem pe terenul unui război hibrid și de aici noi trebuie să evaluăm toate riscurile și vulnerabilitățile care sunt, de aceea noi avem clar stabilite profilurile la care trebuie să atragem atenție și să verificăm suplimentar nu doar ofițerii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, dar interinstituțional și de aici avem acele acțiuni pe care noi le-am întreprins. Evident, noi încercăm să dezvoltăm mai multe capabilități și ieri în ședința de guvern a fost aprobat proiectul de lege privind accesul la PNR, lista pasagerilor, care ne va facilita această procedură de a examina mai minuțios fiecare călător și până a ajunge, până a ateriza aeronava pe teritoriul Republicii Moldova, deja unitățile de informare a pasagerilor vor putea să aibă analiza tuturor pasagerilor care se află în aeronava respectivă, și noi deja o să cunoaștem care sunt riscurile sau la ce putem să ne așteptăm.

Vocea Basarabiei: Se mai practică acest lucru și în alte state?

Adrian Efros: Este un mecanism european care este foarte eficient, la doi ani de lansare s-a impus necesitatea de a crea o unitate comună, o bancă de date la care să aibă acces serviciile specializate, ca să putem să avem acest schimb de informații despre pasageri.

Vocea Basarabiei: Dle ministru, dar o persoană suspectă, când vrea să intre în Republica Moldova, ea e așteptată de cineva aici?

Adrian Efros: Sunt diferite cazuri și depinde în mare măsură de scopul pe care doresc să îl atingă aflându-se aici, pe teritoriul Republicii Moldova. Noi am reținut anterior persoane care au facilitat acele proteste organizate, care au avut un scop clar de a destabiliza societatea în Republica Moldova și de a ne dezbate de la vectorul nostru proeuropean. De aici și pornește toată legenda pe care o comunică cetățeanul la intrarea pe teritoriul Republicii Moldova. Noi avem instruiri foarte clare și persoanele din cadrul Inspectoratului General al Poliției au niște indici și au niște întrebări, au niște proceduri standarde pe care le aplică pentru a determina sau a vedea care este, într-adevăr, scopul vizitei în Republica Moldova.

Vocea Basarabiei: De ce atât de greu, în opinia cetățenilor, sunt depistate persoanele care ar fi adus bani mulți și foarte mulți bani murdari?

Adrian Efros: Este o procedură foarte complexă.

Vocea Basarabiei: De ce e complexă?

Adrian Efros: Fiindcă aceste persoane sunt suportate, ghidate și plătite nu de o organizație, dar ele sunt plătite de un stat, în spatele acestora este un stat, este Federația Rusă și metodele pe care le aplică sau le folosesc sunt diverse. Dacă anterior se punea accentul pe a aduce bani lichizi în Republica Moldova, acum s-au diversificat metodele, se folosesc carduri bancare, se folosește moneda virtuală și multe-multe alte metode, de aceea și zic că este un exercițiu complex, care necesită multe resurse umane, necesită multe instrumente, necesită multă tehnologie, dar noi nu suntem singuri, avem suport de la partenerii noștri de dezvoltare și facem față acestor provocări.

Vocea Basarabiei: Faptul că deseori aceste persoane care aduc bani murdari în Republica Moldova sunt ghidate de foști angajați ai Ministerului de Interne despre ce vorbește?

Adrian Efros: Vorbește despre faptul că în Ministerul Afacerilor Interne sunt persoane capabile, sunt profesioniști, dar, din păcate, fie că s-au pensionat, ori s-au eliberat din serviciu, aceste grupări încearcă să racoleze anume aceste persoane care sunt în cunoștință de cauză și cunosc toate procedurile, dar, vă zic, noi nu suntem singuri, avem destule instrumente și proceduri pentru a demasca și a identifica aceste persoane.

Vocea Basarabiei: Iarăși, cunoașteți bine percepția cetățenilor, unii dintre ei spun că infractorii, potențialii infractori sunt mai bine pregătiți decât reprezentanții instituțiilor statului?

Adrian Efros: Este o părere sau o percepție care nu întocmai corespunde adevărului, deoarece acțiunile polițiștilor nu sunt vizibile imediat, fiindcă pentru a documenta e nevoie de timp, pentru a pregăti materialele și a merge în judecată necesită timp, iar finalitatea la decizie nu ne aparține nouă.

Vocea Basarabiei: Așa e…

Adrian Efros: Finalitatea aparține judecătorilor și noi știm…

Vocea Basarabiei: Dar depinde și de probele pe care le adună subalternul dvs.

Adrian Efros: Eu doresc să asigur toți cetățenii că Ministerul de Interne își face lucrul așa cum scrie legea și noi aducem toate probele bine argumentate, dosarele sunt bine formate și bine argumentate.

Dl Vasiloi a fost sancționat cu pedeapsă disciplinară, însă dosarul continuă și noi la decizia procuraturii ne vom conforma și vom aplica și alte măsuri, dacă va fi necesar.

Vocea Basarabiei: S-a terminat ancheta privind atacul de la Aeroportul Internațional Chișinău, și care e soarta dlui Vasiloi?

Adrian Efros: Deci, dl Vasiloi are statut de bănuit în cadrul dosarului care a fost intentat în cadrul Procuraturii Generale, de către Ministerul de Interne dl Vasiloi a fost sancționat cu pedeapsă disciplinară, însă dosarul continuă și noi la decizia procuraturii ne vom conforma și vom aplica și alte măsuri, dacă va fi necesar.

Vocea Basarabiei: Dar dl Vasiloi a zis că și el atacă în judecată decizia ministerului.

Adrian Efros: Este dreptul lui.

Vocea Basarabiei: A atacat?

Adrian Efros: Da, a atacat, este stabilită și data judecății.

Vocea Basarabiei: După Anul Nou?

Adrian Efros: Da, după Anul Nou. Nu este o noutate, este un drept al d-lui, noi ne-am bazat exclusiv pe rezultatele celor două anchete care au fost desfășurate de două entități din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și ambele au venit cu propunerea și cu argumentele privind sancționarea disciplinară a dlui Vasiloi.

Vocea Basarabiei: Așteptăm decizia instanței, dar până atunci va fi interimat?

Adrian Efros: D-lui se află în concediu, după ce o să revină din concediu, o să decidem care va fi în continuare statutul și totul depinde mai departe de dosarul care este în cadrul procuraturii.

Vocea Basarabiei: Mai multe detalii n-o să ne dați, așa că ne înarmăm cu răbdare și așteptăm ce o să decidă instanța. Să vorbim despre importanța Acordului privind statutul Misiunii de Parteneriat a Uniunii Europene în Republica Moldova. Acordul între Republica Moldova și UE privind statutul Misiunii de Parteneriat a Uniunii Europene a fost semnat acum, la sfârșitul lunii septembrie, la Chișinău, de înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri politice și politica de securitate, dl Borrell și dvs. De ce a fost nevoie să fie semnat acest acord?

Adrian Efros: Misiunea are un scop foarte bine determinat de a ajuta Guvernul Republicii Moldova în contextul de securitate în care noi ne aflăm acum și este o platformă destul de eficientă prin care noi o să colaborăm mai intens interinstituțional pentru a determina acele planuri de acțiuni pe care noi în comun trebuie să le implementăm pentru a asigura cetățenii Republicii Moldova să aibă acel mediu de securitate pe care ni-l dorim cu toții.

Vocea Basarabiei: Dar cât de afectată e astăzi securitatea?

Adrian Efros: Aflându-ne într-un război hibrid, având trupele Federației Ruse pe teritoriul Republicii Moldova, având un depozit cu peste 20 de mii de tone de muniții la Cobasna, având această presiune imensă pe care o face Federația Rusă prin diferite metode hibride: de manipulare, de atacuri cibernetice, de încercare de a dezbina societatea Republicii Moldova și de a cumpăra acest bazin electoral prin diferite metode, securitatea este destul de volatilă și noi suntem foarte prudenți și întreprindem toate măsurile.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.